Vissza a tartalomjegyzékhez

Ruff Gabriella
Dolgozó gazdagok

Meglepo következtetésekre jutott az az ENSZ-tanulmány, amely a világ gazdagjainak és szegényeinek vagyoni helyzetérol készült. Amint arról már korábban is beszámoltunk (Hetek, 1999. július 17., III. évf. 28. szám), a legvagyonosabbak és a nincstelenek közötti szakadék az elmúlt évtizedek alatt tovább tágult. Olyanynyira, hogy mára a világ három leggazdagabb embere nagyobb magánvagyonnal rendelkezik, mint a világ legszegényebb 43 országa együttvéve! Az amerikai
Forbes magazin ranglistája - amely a világ dollár-milliárdosait állítja sorrendbe - képet ad arról, hogy kik is napjaink dúsgazdagjai.

Talán sokaknak nem újdonság, hogy a milliárdosok listáját a Microsoft atyja, Bill Gates vezeti a maga 90 milliárd dollárnyi magánvagyonával. A 43 éves családapa annak idején lemorzsolódott a Harvardon, így nem sikeres ügyvéd, hanem sokkal sikeresebb üzletember vált belole: cége részvényeinek értéke a tavalyi évben megduplázódott, s miközben mindhiába próbálják a kegyetlen monopolista bélyegét rányomni, jótékony célú pénzadományai milliárdos nagyságrenduek. Mr. Gates összesen 10-10 milliárd dollárt kíván gyermekeire hagyni, a többit karitatív célokra tervezi fordítani. Figyelemre méltó, hogy a listavezetok közül az elso hét üzletember egyesült államokbeli, ennél is érdekesebb azonban, hogy hárman a Microsoft-óriás révén szerezték vagyonukat. Ha egyszer egy üzlet beindul.
A szintén elokelo hatodik helyet Michael Dell foglalja el, aki 16,5 milliárd dolláros vagyonára saját számítástechnikai cég alapításával tett szert. A 34 éves négygyermekes családapa - Gateshez hasonlóan - nem boldogult az egyetemi tanulmányokkal: kibukott a Texasi Egyetemrol.
Azért nem csak számítógépes sikersztorik vannak a dúsgazdagok életrajzai között. Robson Walton például legendás kiskereskedo, aki egyetlen bolttal kezdte 1962-ben. Áruházlánca, a Wal-mart Stores ma a világ leghatalmasabb kiskereskedelmi lánca 3 és fél ezer bolttal és 137 milliárd dolláros éves forgalommal. A tíz leggazdagabb üzletember között Európát egyedül képviselo Albrecht család németországi diszkont élelmiszerboltokat nyitott, ahol a legkülönbözobb nagy tételben kapható árufajtát kínálta. Jelenleg világszerte több mint ötezer boltot üzemeltet, s vagyona a holland királyno vagyonának két és félszerese.
A Forbes magazin külön listán tartja számon a királyokat, királynoket és diktátorokat, akik vagyonukat nem üzleti úton, hanem hatalomra kerülésük révén szerezték. Ezt a listát hat közel-keleti uralkodó vezeti, azonban a leggazdagabb olajsejk vagyona (30 milliárd dollár) is legfeljebb a harmadik helyet biztosítaná neki a pénzüket munkával megkeresok listáján. A leggazdagabb európai uralkodó a világranglistán hetedik helyen álló Beatrix holland királyno, ot a katari uralkodó követi, majd Hafez szír király és II. Erzsébet következnek, bár a brit királyi család az ötödik helyet érdemelné, ha a Királyi Gyujtemény és a koronaékszerek értékét is vagyonához számítanák.

 

A dolgozó gazdagok (milliárd dollár)

1. William Gates USA, Microsoft Corp. 90
2. Waren Buffett USA, Berkshire Hathaway 36
3. Paul Allen USA, Microsoft Corp 30
4. Steven Ballmer USA, Microsoft Corp. 19,5
5. Philip Anschutz USA, Qwest Communications Intl. 16,5
6. Michael Dell USA, Dell Computer Corp. 16,5
7. Robson Walton USA, Wal-mart Stores 15,8
8. Alvaled Bin Talal Al-Saud Szaúd-Arábia 15
9. Theo & Karl Albrecht Németország, Aldi 13,6
10. Li Ka-sing Hong Kong 12,7