Vissza a tartalomjegyzékhez


Több az allergiás megbetegedés

A parlagfu virágzása miatt ugrásszeruen megnott a levego pollenkoncentrációja, ezért a fovárosban mintegy 400 ezer, míg az országban csaknem kétmillió allergiás beteg kerülhet veszélybe - tájékoztatta a Fopolgármesteri Hivatal sajtóirodája az MTI-t.
A közleményben felhívják a figyelmet arra, hogy a gyomok irtása a földtulajdonosok kötelessége. Ennek elmulasztása esetén a hatóságok akár százezer forintos büntetést is kiróhatnak a kötelességét elmulasztó gazdára.
A parlagfu az egyik legagresszívebben terjedo gyom: egyetlen növény akár 8 milliárd pollent is termeszt. Ugyanakkor köbméterenként 30-40 pollen belégzése is elegendo az allergiás reakciók kiváltásához.
Ezzel összefüggésben az október végéig virágzó növény miatt 300 millió forinttal többet költünk az allergiát, asztmás rohamokat, borbetegségeket enyhíto gyógyszerekre.
A Budapest Fovárosi Növényegészségügyi és Talajvédelmi Állomás legutóbbi jelentése szerint a legtöbb parlagfüvet Budapesten a III., IV., X., XV., XVI., XXI. és XXII. kerületekben regisztrálták. Az országban már több mint 300 ezer hektár földet borít be a parlagfu.
A fováros a 327-1686-os telefonszámon, az úgynevezett parlagfu vonalon várja a gyomnövényes területekkel kapcsolatos bejelentéseket. Itt az allergia rendelésekrol is tájékoztatást kaphat a telefonáló. (MTI)