Vissza a Hetek archívum borítólapjára
III. évfolyam, 31. szám, 1999. augusztus 07

Belpolitika

Pécsi tudósítónktól
"Lebukott" a pécsi állatkert

Súlyos visszaélésekre derült fény a pécsi állatkert igazgatóváltása során, amelynek következtében több vezeto is - hasonlóan az állatkert lakóihoz - akár rács mögé is kerülhet. Kiderült ugyanis, hogy elcsalták az állatok eledelét, kiváltságosoknak vadászni lehetett az állatkert állataira, illetve zavarosan vezették a nyilvántartást.


Elfogták a postarablót
Tovább a cikkhez >>>

Megemlékezés Raoul Wallenberg 87. születésnapján
Tovább a cikkhez >>>

Szakonyi Dávid
A múltat végképp elohozni
Tovább a cikkhez >>>

Kadét Erno Roma Sajtóközpont
Kultúrházból faházakba

Mire lapunk megjelenik, már ideiglenesen felállított faházaikban laknak a jelenleg az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) muvelodési központjában elszállásolt zámolyi roma családok. Egyelore nem tudni azonban, hogy a múlt hónap végére beígért végleges megoldást jelento szocpolos házak építését mikor kezdi el és fejezi be az építéssel megbízott országos önkormányzat közhasznú társasága. A zámolyiak bíznak az OCÖ ígéretében.


Orbán -Torgyán találkozó: oszre halasztott alku
Tovább a cikkhez >>>

Válogatós hatalom
Tovább a cikkhez >>>

Sebestyén István
Mindenki másképp magyarázza


Életmód

Makki Marie-Rose
Több millió felesleges ember országa

A mai Magyarországon aggasztó méreteket ölt a nélkülözés, mind szélesebb


Több az allergiás megbetegedés
Tovább a cikkhez >>>

Fokhagyma és paradicsom a szúnyogok ellen
Tovább a cikkhez >>>

Lorincz Szilvia
Munkahely otthon
Tovább a cikkhez >>>

Fókusz

Horváth Tamás és Szobota Zoltán
A száguldó árnyék
Tovább a cikkhez >>>

Gazdaság

APRÓPÉNZ
Tovább a cikkhez >>>

Orosz Eszter
Tanévkezdés borsos áron

Lassan véget ér a nyári szünido, és kezdodik az iskola. Az a szülo, akinek iskoláskorú gyermeke van, megtapasztalhatta, hogy a kiadások tekintetében a szeptember vetekszik a karácsonnyal. Az idén örömhírként könyvelhetik el a szülok, hogy a tankönyvek ára nem emelkedett, ez annak köszönheto, hogy a tankönyvek átkerültek a nulla áfakulcsosok körébe. Bár szakértok szerint az élesedo piaci verseny is arra készteti a mintegy 160 tankönyvkiadót, hogy mérsékeljék áraikat.


Kelemen Zsanett
A szerencsejáték jó biznisz

A szerencsejáték évezredek óta hozzátartozik a "kenyér és cirkusz" témaköréhez. A szerencsében való bizakodás gyenge pontja az embernek, de kétségtelenül nyereséges vállalkozás a szervezoknek, no meg a szerencsés keveseknek. Az állami tulajdonban lévo Szerencsejáték Rt. adózás elotti nyeresége nem kevesebb, mint 4 milliárd forint volt 1997-ben. Nem titok, hogy a játékosok töredékét nyerhetik annak az összegnek, amit reménykedésükben befizetnek.


Hetek-összeállítás
Az idén nem lesz megszorítás

Nincs szükség gazdasági megszorító intézkedésekre - jelentette ki Járai Zsigmond pénzügyminiszter az elso félév gazdasági folyamatait elemezve. A miniszter szerint tartható lesz mind a 9 százalékos infláció, mind a 4 százalékos államháztartási és a 2,5 milliárdos folyó fizetési mérleghiány.


Hetek-összeállítás
Keresett szakmák
Tovább a cikkhez >>>

Szovjet adósságok
Tovább a cikkhez >>>

Ruff Gabriella
Dolgozó gazdagok

Meglepo következtetésekre jutott az az ENSZ-tanulmány, amely a világ gazdagjainak és szegényeinek vagyoni helyzetérol készült. Amint arról már korábban is beszámoltunk (Hetek, 1999. július 17., III. évf. 28. szám), a legvagyonosabbak és a nincstelenek közötti szakadék az elmúlt évtizedek alatt tovább tágult. Olyanynyira, hogy mára a világ három leggazdagabb embere nagyobb magánvagyonnal rendelkezik, mint a világ legszegényebb 43 országa együttvéve! Az amerikai Forbes magazin ranglistája - amely a világ dollár-milliárdosait állítja sorrendbe - képet ad arról, hogy kik is napjaink dúsgazdagjai.


Hetek összeállítás
Balkáni állapotok

Két hónappal a NATO-bombázás leállítása után ültek össze eloször a nyugat vezeto hatalmai, hogy kijelöljék a balkáni országok jövojét. Bár több mint ötszáz millió dollárt és 250 millió fontot ajánlottak fel az amerikai és az angol résztvevok, és pénzügyi szervezetekkel közösen további 200 millió dollárt, de konkrétumokról, az újjáépítésrol, a térség problémáinak megnyugtató, hosszú távú rendezésérol nem volt szó. A tél beállta elott aligha lehet már helyrehozni a bombák ütötte sebeket az üzemekben, a házakban, az infrastruktúrában. S leginkább igaz ez Szerbiára, amelynek vezetoit nem hívták meg a csúcstalálkozóra.


Uborkaszezon a tozsdén
Tovább a cikkhez >>>

Háttér

Burkus József
Az emberi jogok és a valóság

A hatodik kerületben már húsz éve muködik a Rózsa utcai Idosek Otthona, 151 lakóját 130 dolgozó látja el. Megalakulása óta vezeti Görög Tiborné az intézet életét, s ahogy a nemrég elvégzett ombudsmani vizsgálat is megállapította, nem akárhogyan, olyan szakmai felkészültséggel és humanista hozzáállással, amely manapság sajnos szokatlan és ritka.


Márer György New York
A mosoly országa


Vagyim Arisztov
"Viselkedjenek bölcsebben."
Tovább a cikkhez >>>

Hetek-összeállítás
Kampányolhat a Keresztény Koalíció

Az amerikai bíróság felmentette a Keresztény Koalíció elnevezésu szervezetet, mivel alaptalannak bizonyultak azok a vádak, melyek szerint a Koalíció a Republikánus Párt szárnyaként illegális módon tevékenykedett a választások során. Mind az amerikai, mind a nemzetközi sajtó nagy figyelmet szentelt az ügynek, hiszen a döntés a 2000. évi elnökválasztási kampányra is hatással lehet. Összeállításunk a londoni írásai alapján készült.


Hit és értékek

Grüll Tibor
quot Küzdelem a Név ellen quot

Múlt heti cikkünkben négy olyan esetet vizsgáltunk meg, amikor Pál apostolnak római helytartók elott állva kellett hitét és életét védelmeznie. E négy történet érdekes tanulságokkal szolgált abból a szempontból, hogy az akkori államhatalom képviseloi - egy római állampolgárral szemben - mennyire lojálisak voltak a fennálló jogrendhez. Az alábbiakban azokat a vádakat igyekszünk áttekinteni, amelyekkel a kereszténységet kriminalizálták - Jézus perétol egészen a III. század elejéig.


Kulcsár Árpád
A Nap imádói

A Föld lakói között évezredek óta az egyik legelterjedtebb kultusz a Nap tisztelete. Egymástól távoli kontinensek különbözo népei különbözo módokon, de szinte kivétel nélkül kifejezték tiszteletüket, s bemutatták hódolatukat vagy éppen áldozataikat a sokféle néven tisztelt napistennek.


Interjú

Lukács András
quot Építsenek gyárakat, termeljenek és produkáljanak quot
Interjú Salamon Berkowitz nagybefektetovel

Salamon Berkowitz hároméves volt, amikor szüleivel Magyarországról az Egyesült Államokba költözött. Egyetemi tanulmányai mellett bútorkereskedoként dolgozott, majd megvásárolta a céget, amely például 1996-ban 300 millió dolláros - azaz mintegy 70 milliárd forint - évi forgalmat bonyolított le. Salamon huszonhét éves volt, amikor Ford elnök már jelölte az amerikai kisvállalkozások szövetségének vezetoségébe. Tulajdonosa volt divatcégnek, légitársaságnak, kereskedelmi cégeknek. Magyarországon a Traubi Hungária Rt. tulajdonosa.


Külpolitika

Megemlékezés az auschwitzi roma áldozatokra
Tovább a cikkhez >>>

Hetek-összeállítás
Gyógyír az orosz sérelmekre

Néhány napos csúszás után szerdán végül elfogadták az új NATO-fotitkár személyét. A George Robertson kinevezésével kapcsolatos késedelem oka az volt, hogy a 19 tagállam közül három nem egyeztetett idoben Brüsszelbe akkreditált nagykövetével. A kinevezést követoen az orosz lapok ellentmondásosak Robertsonnal kapcsolatban, egy dologban azonban szinte kivétel nélkül megegyeznek: az új NATO-fotitkár megválasztása a szövetség "nehézsúlyú" tagjai összebeszélésének eredménye, amit joggal kifogásolt a három "kicsi", Hollandia, Belgium és az újonc Lengyelország.


Új Petőfi szobor
Tovább a cikkhez >>>

Hetek-összeállítás
Szonyegbombázás Kongóban

Kiújultak a harcok Laurent Kabila kongói elnök és Jean-Pierre Bemba, a Kongói Felszabadítási Mozgalom (KFM) vezetojének csapatai között. A héten a szudáni légiero gépei bombázták a Bemba fegyvereseinek befolyása alatt álló észak-kongói városokat. A támadásnak 524 - többségükben civil - személy esett áldozatul.


Szikora Márton
"Arcul csapták" Clark tábornokot

Wesley Clark tábornok, a szövetséges haderok európai foparancsnoka anélkül vívta meg a NATO Koszovóért indított hadmuveletét, hogy egyetlen katonát is vesztett volna harc közben. Az amerikai hadsereg számára a gyozelem - történelmileg példátlan módon - vér nélküli volt. A magas rangú katona a múlt héten telefonon értesült arról, hogy szolgálataiért való köszönet helyett elbocsátás vár rá - írja legújabb számában a címu amerikai hetilap.


Másodpercenként félmillió dollár
Tovább a cikkhez >>>

Vonatszerencsétlenség Indiában
Tovább a cikkhez >>>

Hetek-összeállítás
Csecsen terrorakció készül Dagesztánban
Tovább a cikkhez >>>

Hetek-összeállítás
"Adok-kapok" házasság

Hillary Clinton fontos lépést tett a szenátusi szék felé, amikor bejelentette: bizottságot szervez, hogy a 2000. évi szenátusi választásokra a megfelelo összeget eloteremtse. Valószínu, hogy már a kampány elotti utat egyengeti Hillarynak a Talk amerikai magazinnak adott szenzációs interjúja, melyben viszontagságokban gazdag házassága intim részleteit is feltárta az olvasók elott.


Csereklyei Márta
Bosszút állt a brókereken

Egész Amerika döbbenten nézhette végig azokat a képsorokat, amelyek a 44 éves Mark Barton eszeveszett ámokfutásának következményeit mutatták be. Barton, hogy megbüntesse azokat, akik "mindenáron tönkre akarták tenni", két atlantai brókerházban végzett tömegmészárlást, ezt megelozoen azonban brutálisan agyonverte feleségét és két gyermekét. Az atlantai eseményekrol a Time magazin készített összefoglalót.


Olga Szemjonova Novosztyi hírügynökség
25 éves az orosz antiterrorista csoport
Tovább a cikkhez >>>

Sport

Egynapos bicikli csúcs
Tovább a cikkhez >>>

"Az atlétano no"
Tovább a cikkhez >>>

A visszaeso csapat
Tovább a cikkhez >>>

Hordozható szörfpálya
Tovább a cikkhez >>>

Forma-1: újra kétnapos edzés
Tovább a cikkhez >>>

Mario még nem írt alá
Tovább a cikkhez >>>

Hetek-összeállítás
Kokós kubai

Nem arról van szó, hogy a kábítószer-kereskedok - a piac egy új szegmensét megcélozva - a marihuánás cigaretta után kitalálták volna a kokainos szivart. A történet másról szól. Pozitív lett a doppingtesztje Javier Sotomayornak, a férfi magasugrás kubai gyoztesének a kanadai Winnipegben zajló Pánamerikai Játékokon. A sportoló szervezetében kokaint találtak.


Továbbjutott az MTK
Tovább a cikkhez >>>

Molnár László
Mexikóé a trófea

A dönto elott sokan elore borítékolták a brazilok gyozelmét. Úgy látszik azonban, a hazai pálya és a lelkesedés elég volt ahhoz, hogy Mexikó válogatottja legyozze az aranyfiúkat. Ez egyébként hivatalos mérkozésen eloször sikerült nekik. A mérkozés elotti napon ráadásul külön csatát vívott a mexikói és a brazil újságíró-válogatott is. Sajnos nem labdarúgásban, hanem ökölharcban. A "hirig" végeredményérol nem érkezett jelentés.


Szabadidő

Programajánlat
Tovább a cikkhez >>>

Róth I. Zsófia
A tetoválás árnyoldalai
Tovább a cikkhez >>>

Bárdos Róbert
Nyomorultak
Tovább a cikkhez >>>

Király Sándor
A 101 éves volegény
Tovább a cikkhez >>>

Színes

INNEN-ONNAN
Tovább a cikkhez >>>

Kutyafoci
Tovább a cikkhez >>>

Méregdrága édesség
Tovább a cikkhez >>>

Virágzik a dögvirág
Tovább a cikkhez >>>

Becsapott flamingók
Tovább a cikkhez >>>

Jézus ezeréves érméken
Tovább a cikkhez >>>