Vissza a Hetek archívum borítólapjára
III. évfolyam, 30. szám, 1999. július 31

Belpolitika

Szó sincs arról, hogy kényszerítették volna...
Tovább a cikkhez >>>

Jusztnak adtak igazat
Tovább a cikkhez >>>

A magyar sport tiszteletbeli nagykövete
Tovább a cikkhez >>>

Burkus József
Új alternatíva a Fidesz számára
Tovább a cikkhez >>>

Somorjai László
Magyar nácik honlapja

"Ajánlom a site-ot Szálasi Ferenc, Adolf Hitler, Ian Stuart, Joe Rowan, Solymosi Eszter, Tóth Péter és mindazon nemzetiszocialista harcosok emlékének, akik elbuktak a mi nagy harcunkban" - áll az "elso magyar náci honlap" bevezeto oldalán, egy horogkereszt társaságában. Az egyik oldal a Savaria Skins - azaz a szombathelyi borfejuek - történetét népszerusíti ezzel a bevezetovel: "Itt az ido, hogy a nemzet, illetve a fehér faj ellenségeinek hazugságaival szembeszálljunk a Világhálón is!" A Szombathelyi Rendor-fokapitányságon lapunktól értesültek az oldal létezésérol, de - mint mondták - nem illetékesek az ügyben.


Menekültek dunakeszin
Tovább a cikkhez >>>

Sebestyén István
Összeesküvés Kiskunhalason

Felmentették állásából Kastyják János kiskunhalasi rendorkapitányt, miután tavaly októberi jelentésében egy helyi vállalkozó és a politika zavaros összefonódására hívta fel felettesei figyelmét. Ezt követoen Kastyjákot három hónapra Kecskemétre vezényelték, majd visszatérése után nem sokkal felmentették állásából. Mindeközben a sajtóhoz is eljutott jelentés azt állítja, hogy a Fidesz választási kampányát negyvenmillió forinttal támogatta Sepsi László, a hírbe hozott vállalkozó. Zuschlag János kiskunhalasi szocialista képviselo szerint az egész ügy nem más, mint személyes leszámolás némi politikai segédlettel. Lapunk információi szerint komoly háttértárgyalások zajlanak a Kastyják-ügyben, hogy a botrányt csillapítsák.


Zara Orsolya Szlazsánszky Ferenc
Szeptemberre "közellenséggé" válhat

"Kiemelkedo gazdasági szakember, akire az egész országnak szüksége van." "A szocializmus idején volt gazdaságpolitikus, azóta viszont piacgazdaság van, különben sem gondolja komolyan a visszatérést." A különbözo pártok meglehetosen eltéroen értékelik a Németh Miklós hazatérésérol szóló híreket, ugyanakkor egy szélsojobb-, illetve egy szélsobaloldali politikus egyetért abban: az exkormányfo hazatérése mögött amerikai, nyugat-európai érdekek állnak.


Munkatársunktól
Összefogásra készülnek a szakszervezetek
Tovább a cikkhez >>>

Életmód

Kapsza Ágnes
Madarat tolláról, embert lakásáról

Nem mindegy, hogy lakásunkban valóban otthon érezzük-e magunkat, vagy életünk végéig ágyrajárók maradunk benne. Ideális esetben otthonunk a felfrissülés szigete, ahol a napi fárasztó munka után visszavonulhatunk feltöltodni, és új erot meríthetünk a következo naphoz. Ha ez mégsem így van, azt hajlamosak vagyunk olykor külso körülményekre fogni: például pénz- és idohiányra vagy lakásunk rossz adottságaira, jóllehet a fo okok sokkal inkább bennünk keresendok.


Munkatársunktól
"Háború a tehetségekért"
Tovább a cikkhez >>>

Horváth Anikó
Mozgásterápia gyerekek érzelmi problémáira

Számtalan kevéssé ismert fogyatékos állapot vagy viselkedési zavar keseríti a gyermekek és szüleik életét, amelyekre többféle kezelési módszer is létezik. A módszerekrol szintén nem tudunk sokat, így például arról sem, hogy létezik olyan pszichoterápia - például az Ayres-terápia -, amelynek során mozgásfejlesztéssel gyógyítanak személyiségproblémákat, vagy ekképpen javítanak egy gyermek mentális teljesítményén. Köztudott ugyanis, hogy gyerekkorban a mozgásfejlodés szoros öszszefüggésben van a gyermek értelmi, sot érzelmi fejlodésével. Lovász Judit mozgásterapeuta egyike azon keveseknek, akik az Ayres-módszert hazánkban alkalmazzák.


Fókusz

Németh Sándor
A hit és a gyülekezet

Személyemmel és a Hit Gyülekezetével szemben manapság gyakran elhangzik a vád, hogy közösségi életünk során megsértjük az emberi jogokat. Kritikusaink "emberi jogi sérelemként" értelmezik a közösségben eloforduló karizmatikus megnyilvánulásokat, a személyes önrendelkezés önkéntes korlátozását, valamint a gyülekezet vezetési stílusát és más jelenségeket is.


Márer György New York
"Hadjárat" New Yorkban
Tovább a cikkhez >>>

Gazdaság

Szabadi Sándor
Evangéliumi gazdaságtan

Ma már kevesen emlékeznek arra, hogy a századfordulón a Harvard Egyetem közgazdaságtani tankönyvei bibliai idézetek sokaságát tartalmazták. A CNN hírmédium gazdasági munkatársai által e témában nemrégiben készített összeállítás szerint a modern amerikai evangéliumi gazdasági tanácsadó szervezetek is azt hangsúlyozzák, hogy semmi újat nem mondanak. Jóllehet mára elmaradtak a tankönyvekbol az eredeti forrásra való hivatkozások, azok az alapelvek, amelyek az észak-amerikai gazdaság fejlodését generációkon át meghatározták, a Könyvek Könyvébol származnak.


Újabb hitelcsomag Oroszországnak
Tovább a cikkhez >>>

Acsai Anikó
Hullámvölgyben az index
Tovább a cikkhez >>>

Munkatársunktól
Konferencia az európai Balkánért
Tovább a cikkhez >>>

Kalmár Mónika
Balatoni nyár

Néhány hetes késéssel ugyan, de úgy tunik: lassan beindul a balatoni szezon, amelynek csúcspontja augusztus 11-én lesz. A napfogyatkozás idopontjára szinte már az öszszes balatoni szálloda és panzió megtelt. Keszthelyre például japán csoportok jelezték érkezésüket.


Alexander Hope
Korszakváltás az energetikában

A kormány rég várt és már elore sokat támadott új energetikai stratégiájának bejelentése sokakat meglepett. A meglepetés azonban ezúttal kellemes, hiszen a felvázolt gazdaságtörténeti jelentoségu koncepció a piaci verseny bevezetését tuzi ki célul a gáz- és villamosenergia-szolgáltatásban. A piaci alapú energia pedig nagyobb hatékonyságot, alacsonyabb árakat, jobb szolgáltatást, elégedettebb fogyasztókat és nem utolsósorban az egész gazdaság versenyképességének javulását jelenti.


Kiigazítás jövőre
Tovább a cikkhez >>>

Magyar vonatok
Tovább a cikkhez >>>

Munkatársainktól
Kárrendezés a modernizáció terhére
Tovább a cikkhez >>>

Háttér

Hansely Bátor
"Egy ország, ahol mi is hibázhatunk..."
Interjú Joel Alonnal, Izrael magyarországi nagykövetével
Tovább a cikkhez >>>

Kiküldött munkatársunktól
Vérbosszú Koszovóban

14-en voltak, valamennyien egyszeru, falusi emberek, ortodox hitvallású szerbek. Falujuk, a koszovói Sztaro Gracko határában arattak, amikor ismeretlen tettesek tüzet nyitottak rájuk. A rokonok elmondása szerint egyesek holttestét megcsonkították, és traktorral tiporták sárba. Az egyik áldozatot állítólag a közelben veszteglo járgány kerekérol "fejtették le" a vérengzés helyszínére érkezo KFOR-os katonák.


Ramor Frigyes
Dühöngő ifjúság

Woodstock, 1999.: fiatal suhancok orületbe hajló eksztatikus táncot járnak a meggyújtott szeméthalmok körül, kicsit arrébb mindenre elszánt félmeztelen és meztelen fiatalok egy csoportja köveket és kiürült alkoholos üvegeket hajigál dühödten az oket megfékezni próbáló rendorökre. A forróság fojtogató. A rendfenntartók nem sajnálják a könnygázgránátot. Ilyen és ehhez hasonló képekkel lehet jellemezni a Woodstock 99 fesztivált, melyet a legendássá vált 1969-es koncertsorozat 30. évfordulóján tartottak.


Csereklyei Márta
"A poklon keresztül a dicsoségbe"

Különös utat kínál a sikerhez a mexikói szórakoztatóiparban nagy névnek számító Sergio Andrade. A Newsweek amerikai magazin legfrissebb számában megjelent riport szerint a menedzser, akit a "mexikói Madonna" felfedezojeként ünnepelt az ország, tinédzserek tucatjait szervezte be zeneiskolájába, ahol aztán - a gyakran kiskorú - lányok hamarosan rájöhettek: a hírnévért szó szerint meg kell dolgozniuk. Andrade ugyanis - aki jelenleg az Interpol körözése alatt áll - egész egyszeruen rabszolgasorban tartotta oket.


Hit és értékek

Grüll Tibor
A császár nevében

A Római Birodalom tartományait különbözo rendu és rangú helytartók igazgatták. Ezek a császár és a szenátus felhatalmazására teljhatalommal bírtak, amit többnyire az alájuk rendelt provincia könyörtelen kiszipolyozására használtak. Egyes tartományok békés, nyugodt életet kínáltak az oda érkezo hivatalnokoknak, másoknak még a nevétol is borzadtak a római elokeloségek. Júdea kétségtelenül az utóbbi kategóriába tartozott. A kereszténység történetének legnagyobb igehirdetoje, Pál apostol missziós útjai során négy ízben állt római helytartók elott. Legalábbis ennyirol tesz említést Lukács az Apostolok cselekedeteiben. A "pogányok apostolának" és a római világrend képviseloinek e találkozásai ma sem nélkülözik a tanulságokat, amellett az Újszövetség történeti hitelességének fontos bizonyítékaiul is szolgálnak.


Interjú

Tihanyi Péter
quot Egy befejezetlen történet quot
Kóbor János, az Omega frontembere
Tovább a cikkhez >>>

Kultúra

Lukács András
Hiányoznak a jó ösztöndíjak, "elitizálódik" az oktatás
Tovább a cikkhez >>>

Szakonyi Károly
A színház zsenije
Tovább a cikkhez >>>

Külpolitika

Vagyim Arisztov
Törvény elol a törvényhozásba

Az orosz képviseloválasztások elokészületei ismételten bizonyítják a régi politikai aforizmát: Minden változtatásra csak azért van szükség, hogy semmi ne változzék. Már most látszik, hogy alapjában ugyanazok az emberek fognak bekerülni az Állami Dumába, akik az elmúlt tíz évben meglovagolták a demokratizálási hullámot.


Eperjesi Ildikó
Elmaradt kézfogások

"Valóban lesz a magyar külpolitikának szélesebb értelemben vett mediterrán dimenziója" - nyilatkozta a Heteknek Martonyi János külügyminiszter a hét eleji külképviselet-vezetoi értekezletet záró sajtótájékoztatón. Martonyi elorejelzését, miszerint a Földközi-tenger melletti országok szerepe a következo években növekedni fog a magyar külpolitikában, némileg cáfolni látszik a magyar állami és kormányképviselok látványos távolmaradása a jordán és a marokkói király temetésérol.


Hechs László Jeruzsálem
Az optimizmus próbája

Optimizmus és eufória lengi körül a békefolyamatot az izraeli kormányváltozást követoen. A realizmus minden tiszteletét tagadva a megfigyelok jelentos része gyors elorehaladást remél a békefolyamatban. Mubarak egyiptomi és Arafat palesztin vezeto azonban már hangot adtak csalódásuknak is, sot kairói lapvélemények szerint Barak "semmivel nem jobb Netanjahunál". Arafattal való tanácskozásának eloestéjén Barak a Wye-egyezmény visszavonulási térképét igen problematikusnak találta. "Ez biztonsági szempontból robbanásveszélyes helyzet" - jelentette ki az új miniszterelnök a Munkapárt frakcióülésén. A térképeket a lehetséges visszavonulási helyszínekrol még a Netanjahu-kormány készítette elo, de azok bemutatására az egyezmény megakadása miatt már nem volt ido. Így mire a gyakorlati megvalósításra sor kerülhet, Barak megteheti a szükséges korrekciókat. A knesszet ülésén Barak a korábban emlegetett 15 hónapos határidot már most meghosszabbítaná 24-re, idézve Rabint, aki szerint "nincsenek szent dátumok". "Nem kérünk kitüntetést, ha kilenc hónapon belül befejezzük, és nem leszünk rosszkedvuek, ha csak 24 hónap alatt végezzük el a munkát." Barak azt reméli, hogy néhány héten belül túllépnek a kezdeti tapogatózó fázison, és a békefolyamat minden frontján elkezdodhet az operatív munka.


Hetek-összeállítás
Vörös csillag vagy horogkereszt

A kínai kormány az 1989-es Tienanmen téri tüntetések óta látott legnagyobb polgári megmozdulások szervezésének vádjával illette azt a Li Hung-cset, akinek Falun Kung elnevezésu mozgalma egyes becslések szerint a világ harminc országában több mint százmillió hívet vonz. A kínai hatóságok csütörtökön - néhány nappal a kultusz betiltását követoen - elrendelték az Amerikában élo Li letartóztatását, mivel keleti vallások elemeit ötvözo mozgalma "káros hatással van a politikai és társadalmi békére". A kínai állami média állítása szerint a kampány során megsemmisítettek több százezer, a mozgalom által kiadott könyvet és népszerusíto anyagot: a vörös csillagokkal díszített úthengerek országszerte végiggördültek a Falun Kung horogkereszt-emblémáját viselo kiadványokon.


Szikora Márton
Baktériumriadó a Pentagonban

Baktériumokkal támadó terroristáktól tartanak a Pentagon vezetoi, és ezért fokozott óvintézkedéseket kívánnak bevezetni az amerikai Védelmi Minisztériumban. A CNN hírtelevízió tudósítása szerint az amerikai hírszerzéstol kapott információk nyomán az eddig turisták elott is nyitva álló fohadiszállás kapui bezárulhatnak.


Hetek-összeállítás
Budapesten döntenek Milosevics utódjáról

"A megbeszélések egyik legfontosabb résztvevoje az üres szék lesz" - mondta Sandy Berger amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó annak kapcsán, hogy a kétnapos balkáni konferenciára nem hívták meg Szlobodan Milosevicset. A csúcstalálkozóra, melynek témája a délkelet-európai térség stabilitása és újjáépítése, harminchét ország állam-, illetve kormányfoje érkezett. Az Orbán Viktor kormányfo vezette magyar delegáció figyelmét mindenekelott az amerikai szenátus külügyi bizottsága által elfogadott törvénytervezet kötötte le, mely tartalmazza a vajdasági rendezés kérdését is. Meghívást kapott az értekezletre Dragoszlav Avramovics, a szerb ellenzék miniszterelnök-jelöltje. A magyar miniszterelnök bejelentette: magyar és uniós támogatással Budapesten fogják tartani a jugoszláv ellenzéki önkormányzatok vezetoinek tanácskozását. Akadnak szkeptikus vélemények is: a romániai Curieul National szerint a segélyekkel a "Nyugat aszpirint kínál a halálos beteg Balkánnak".


Riport

Izing Antal
Egy szál deszka

Háromszéki Péternek háza van Tiszanánán. Még nem láttam, csak a kulcsát. A kulcstartó egy muanyag mentoöv. Ha horgászáskor a kulcs a folyóba esne, nem nyelné el a sötét víz. Péter ellentmondásos viszonyban áll a házzal. Környékét, szukebben nézve a Dinnyéshátat, hol Disznóhátnak, hol Sárországnak, hol Szúnyogországnak mondja. Dicsérni nyíltan sohasem szokta. Csak a szemén látni néha odahaza, a Dunántúlon, hogy most már ideje lenne elindulni. Nem érdekli, ha mínusz hat fok van éjjel, nem baj, ha egy egész hétig szakad az eso, semmi sem baj. Háza egyetlen szoba és egy terasz. Amikor legutóbb visszajött Nánáról, becsöngetett és ezt mondta: "Ha valamit uram, akkor ezt meg kell írni." Nem azt, ami a hírekben is szerepel, vagyis: szám szerint mennyi ház bicsaklott össze, nem azt, hogy mennyi hektárt borított el az iszapos víz, a sárral telített oldat, hanem azt a nem mérheto, számokkal nem kifejezheto "belso borítottságot" kéne látni és láttatni, amit ez a katasztrófa egyetlen embernek, egyetlen családnak, egyetlen falunak jelent.


Sport

Bíznak a csapatban
Tovább a cikkhez >>>

Pályáról a rendbe
Tovább a cikkhez >>>

Kovács Ágnes Európa bajnok
Tovább a cikkhez >>>

Mikrofont a bírónak
Tovább a cikkhez >>>

Sértés Kubának
Tovább a cikkhez >>>

Törvény a bokszért
Tovább a cikkhez >>>

A csodacsatár Koszovóban
Tovább a cikkhez >>>

Hetek-összeállítás
Schumacher nem vonul vissza
Tovább a cikkhez >>>

Varga P. Ágnes
"A tehetségemet Istentol kaptam"
Beszélgetés az ifjúsági kenuvilágbajnok Joób Mártonnal

Joób Márton 17 éves. Az edzoje szerint olyan hite van, hogyha az doppingnak számítana, bizony kizárnák a versenyekrol. Véleménye szerint ez a hit akár a 2004-es olimpiára is elviheti Marcit. Persze nemcsak a hit, hanem a szorgalom és a biztos családi háttér is segíthet ebben. Most Zágrábban az ifjúsági kajak-kenu világbajnokságon kenu négyesben Balázs Péter, Kálmán Marcel és Kronecker Gábor társaságában aranyérmes lett, C1-esben 1000 és 500 méteren pedig ezüstérmet szerzett. Ebbol az alkalomból beszélgettünk vele.


Szabadidő

Kánai András
A reklám botránya
Tovább a cikkhez >>>

Mi szem-szájnak ingere
Tovább a cikkhez >>>

Szucs Emese
A kullancs nem mindig fekete

Az erdot-mezot járó ember igen hamar kénytelen megismerkedni a kullancsokkal. Újabban mindenfélét lehet hallani ezekrol az "ektoparazitákról" mint kórokozókról - az akár életet is veszélyezteto vírus és nagyon sok baktérium hordozóiról, sot újabban arról is beszélnek, hogy egy kullancs akár "albínó" is lehet, azaz fehér.


Túraprogramok a KSK szervezésében
Tovább a cikkhez >>>

Programajánlat
Tovább a cikkhez >>>

Színes

Sárdagasztás
Tovább a cikkhez >>>

Hitreklám
Tovább a cikkhez >>>

INNEN-ONNAN
Tovább a cikkhez >>>

Kétarcú Velence
Tovább a cikkhez >>>

Hatlábú borjú
Tovább a cikkhez >>>

Százhúsz éve fedezték fel az északkeleti átjárót
Tovább a cikkhez >>>