Vissza a tartalomjegyzékhez

KERTÉSZ ÁKOS
Hívők és megkereszteltek

A Nitsch-féle kiállítás körül keményebb volt a harc, mint Scorsese filmjénél 1994-ben: a filmet a szociálliberális koalíció Gyulay megyéspüspök úr egy szavára gálánsan betiltotta, de a kiállítás már megnyílt, mire az Egyház föleszmélt, és már nem lehetett erőszakkal bezáratni, sem a „paktum” mézesmadzagjával a liberális Demszkyt átejteni: ő jobban ismeri az Egyházat, mint a naiv Horn Gyula. Még tíz perccel sem zárták be előbb! Még szimbolikusan sem!

Egy biztos: Herr Nitsch ilyen szuper ingyenreklámot még sosem kapott. Nem szólok a kiállítás esztétikai értékéről, de a szimbolikája világos. Ezt a vérgőzös századot ilyen sokkolóan, így: vérben tocsogva kell búcsúztatni.
Hogy ott egyházi relikviák is bevéreződtek? Persze! Azt hiszi talán az Egyház, mert főpapja, XII. Pius pápa egy nyikkanás nélkül tűrte azt a mészárlást, amit a nácik a frontokon, a haláltáborokban, a Gestapo kínzókamráiban és a Holocaust folyamán rendeztek, attól az áldozatok vére csak az égre kiáltott?! Mert a papoknak a hajuk szála se görbült, az ártatlanok vére már az Egyházra nem is fröccsent?! Még ha volt is néhány pap, aki belső lelki parancsra mentette a bajbajutottakat. Áldott legyen az emlékük! (De nem volt több pap, mint ahány jóravaló laikus magyar ember…)
A tiltakozók a magyar hívő katolikusok tömegei nevében tiltakoztak. Hol vannak itt hívők (pláne tömegméretekben)? Megkeresztelteket, azokat látok, de hívőket?! Mi ez a magyar demográfiai hullámvölgy, ha ebben az országban hívő tömegek élnek?!
Egy hívő (a pápa is ezt mondja, s ő tévedhetetlen!) nem avatkozhat bele Isten terveibe: nem követheti el semmilyen csalárd módon a családtervezés halálos bűnét. A csecsemőhalandóságot gyakorlatilag kiküszöbölte az orvostudomány. Itt minden hívő család tíz-tizenkét gyermeket nevel. Nem? És a gyermekek tizenkét unokával ajándékozzák meg a nagyszülőket családonként. Az 144 unoka négy nagyszülőre számítva.
Fogy a magyar?! Ha itt hívők élnek, az életterünk fogy: mehetünk csapatostól Szibériába a szűzföldekre. És a hívő nem lop! Nem paráználkodik! Hamis tanúságot nem szól felebarátja ellen, felebarátja feleségét nem kívánja; se házát, se mezejét, se másféle jószágát nem kívánja. És szereti felebarátját, mint önmagát. És nem feledi a Megváltó szavait: „minden ember a te felebarátod”. A roma is. A zsidó is. A meleg is. Még a liberális is! Még a szocialista is!
Összeszámolta már a nyájas olvasó, hány hívő embert ismer? És eszerint hány igaz hívő van az országban, akinek nevében politikusok és újságírók tiltakoztak Nitsch kiállítása ellen!? Keresztlevelem nekem is van. Születésem óta. (Hogy minden sunyi föltételezést eloszlassak!) De akinek keresztlevele van, az még nem hívő.
Hívő az, aki egyháza törvényei szerint él. Aki a törvényt nem tartja, csak önmagát tartja, tudniillik kereszténynek, az csak szélsőjobboldali szájtépő.
(A szerző író)