Vissza a tartalomjegyzékhez

SZŰCS EMESE
Allergének a szépítőszerekben

A közelmúltban egy párizsi szemészkonferencián téma volt, hogy egyre több olyan hölgy fordul meg a szakrendelőkben, akiknél a diagnózis a sminkelésből eredő fertőzés volt. A konferencián négy pontban foglalták öszsze az elővigyázatosságra intő tanácsokat: 1. A legtökéletesebb készítmények sem használhatók, ha lejárt a szavatosságuk. 2. A szépítőszereket nem érdemes sem kölcsön adni, sem kölcsön venni, mert így a fertőzés csírája hordható fel. 3. Figyelni kell, hogy a készítmény öszszetevőiben ne legyen allergizáló anyag. 4. Aki szemüveget, kontaktlencsét visel, ne használjon vízálló alapozót, ez ugyanis tartalmaz olyan anyagokat is, amelyek nem csak a szemre, de a lencsére is károsak.


Nem mindegy, mivel készítjük ki a szemünket

Nemcsak a szemkörnyék kikészítése, hanem az arcfestés egésze is problémát jelenthet annak, akinek a sminkeléstől megbetegszik, esetleg begyullad a bőre. A szépítőszerek okozta problémákkal ezért a bőrgyógyászok találkoznak a leggyakrabban. Ilyenkor két lehetőséget kell megvizsgálni, hogy allergiáról vagy irritációról van-e szó - mondja Dr. Nagy Éva bőrgyógyász főorvos. A probléma először jellemzően irritatív, amiből később alakulhat ki allergia. Ha a beteg rájön, hogy melyik készítmény irritálta, úgy azzal a későbbiekben egyszer se terhelje a bőrét. A leggyakoribb irritatív anyagok az alkohol, a lúgos szappan, a dauervizek.
Az allergiát úgynevezett allergia teszttel szokták kimutatni, úgy, hogy egy 28 különféle antigént tartalmazó tapaszt helyeznek a beteg bőrére. Amenynyiben valamelyik antigén alatt a bőr bepirosodik, akkor allergia áll fenn. Amikor a beteg valamilyen anyagra allergiás, olyankor a tünetek erős viszketés, kivörösödés, duzzadás - akár ajkakon és szemhéjon is -, könnyezés, esetenként még fulladásérzés formájában is jelentkezhetnek. Az allergiás tünetek többnyire a festék használatát követő 48-72 órában jelentkeznek, csalánkiütés esetében pedig akár már húsz perc múlva.
Az irritatív bőrgyulladás kialakulása a festékhasználat után azonnal bekövetkezik, és csupán arra a helyre korlátozódik, ahol az anyaggal érintkezésbe került. Nem viszket, inkább égő fájdalommal jár.
Dr. Nagy Éva szerint az allergizáló festékanyagok közül a legtöbb panaszt a PPD (parapheniléndiamin) okozza. Igen erős bőrgyulladást, sőt bevérzéseket is kiválthat. Elsősorban egyes sötét színű szempilla- és hajfestékekben fordul elő. Ezenkívül mint allergizáló anyagok első helyen állnak a nikkel, a króm, az illatanyagok, az úgynevezett extra hatóanyagok, illetve a tartósítószerek (ez utóbbiak többsége a parabenekhez tartozik). A szintén gyakori kobaltérzékenységet a kék és zöld szemfestékek okozhatják. A brillantvörös is számos készítményben megtalálható allergizáló szer, amely egyes arcpirosítók és rúzsok festékanyaga.
Amennyiben bebizonyosodik valakiről, hogy allergiás bizonyos anyagokra, annak több dologra is figyelnie kell egy szépítő termék megvásárlásakor - tanácsolja a bőrgyógyász főorvos. Először is csak olyan terméket válasszunk, amelyiken fel vannak tüntetve az összetevők. Másodszor pedig amennyiben mód van rá, próbáljuk ki a terméket kis ingyenes mintával.
Köztudott, hogy sokan használnak korrektorokat, alapozókat egy-egy pattanás, bőrhiba kendőzésére. Fontos tudni, hogy a gyulladásban lévő bőrt, esetleg herpeszt nem szabad ilyen módon eltakarni, hanem mindenek előtt bőrgyógyász segítségével meg kell gyógyítani.
Akinek volt már kozmetikumokkal problémája, az elsősorban a hypoallergén megjelölést hordozó kozmetikumokat vásárolja, de ezek sem adnak százszázalékos biztonságot, hiszen előfordulhat, hogy ezek a szerek nem teljesen mentesek az allergiát kiváltó anyagoktól, másrészt akármelyik anyag akármikor allergénné válhat. A „bőrgyógyászatilag ellenőrzött” jelölés pedig azt jelenti, hogy ezeket a készítményeket csak egészséges bőrű embereken próbálták ki, tehát aki allergiás, az ezekkel is vigyázzon.