Vissza a Hetek archívum borítólapjára
III. évfolyam, 28. szám, 1999. július 17

Belpolitika

Elfogták az elmegyógyintézetből szökött férfit
Tovább a cikkhez >>>

SOMORJAI LÁSZLÓ
Türelmi zónában az erkölcstelenség

A tervek szerint nemsokára földrajzi határok mögé, azaz speciális zónákba terelik a prostitúciót a fővárosban. Legalábbis ezt várják az illetékesek a szervezett bűnözés elleni törvénycsomag részét képező prostitúció-ellenes rendelkezések gyakorlatba ültetésétől. A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) átszervezésével már február elsejétől tevékenykedik egy erkölcsrendészeti alosztály, melytől a prostitúcióhoz kapcsolódó „háttér iparágak” visszaszorítását várják.


Idegen bűnök
Tovább a cikkhez >>>

Nemzetbiztonsági kérdés lesz a vallásügy
Tovább a cikkhez >>>

Vita a honvédség vezetéséről
Tovább a cikkhez >>>

Méltatlan irattározás
Tovább a cikkhez >>>

SZOBOTA ISTVÁN
Elpárolgott a Whiskys

A lassacskán kalandfilmszerű „sikertörténetté” gömbölyödő rablássorozat 1993 januárjában kezdődött és idén év elején ért véget. A whiskys rabló néven elhíresült Ambrus Attila minden akció előtt „bedobott” egy pohárkával a legközelebbi krimóban. A különböző pénzintézetekben zsákmányolt javakból fényűző módon lébecoló egykori jégkorongkapus egészen addig tűrte a börtönkosztot, míg emberölési kísérlettel is megvádolták. Ekkor azonban csomagolni kezdett, és július 9-én távozott az előzetesből, a Gyorskocsi utcai ideiglenes szállásáról - az ablakon át. A 31 éves fiatalember azóta már nem csak a rabtársak körében népszerű: egy ország drukkol neki.


SZOBOTA ZOLTÁN
Szuperinformációs központot terveznek

A Nemzetbiztonsági Hivatal eddigi tevékenységét értékelő sajtóbeszélgetésen Kövér László nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter két olyan felvetést is megfogalmazott, amelyek újabb kérdések és viták sorát indították el a hazai politikai életben. A miniszter elsőként hattagúvá karcsúsítaná a jelenleg tizenöt fővel működő Nemzetbiztonsági Bizottság létszámát, mert - mint mondja - bőven elég lenne, ha minden párt csak egy képviselőt delegálna a testületbe, a szavazásoknál úgyis a parlamenti erőviszonyokat veszik figyelembe. Mivel a többi pártot csak egy politikus képviseli a bizottságban, javaslata saját pártján kívül az MSZP-t érinti. A szocialisták szerint nyilvánvaló, hogy a miniszter célja pártjuk bizottsági jelenlétének csökkentése, ezért kijelentették, hogy a nemzetbiztonsági törvény módosítására lenne szükség a létszámcsökkentéshez.


MUNKATÁRSUNKTÓL
Dehonesztáló volt a vallási összeállítás

Az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) Panaszbizottsága helyt adott a Hit Gyülekezete beadványának, amelyet A HÉT című televíziós műsor egyik vallási témájú riportja nyomán nyújtott be a testülethez. Az egyhangúan meghozott döntésben az ORTT Panaszbizottságának eljáró tanácsa kötelezi a Magyar Televízió Rt.-t, hogy a soron következő A HÉT című műsorának elején értékelő magyarázat nélkül tegye közzé az alábbiakat.


Életmód

FABINI PIROSKA
Merénylet a szemünk ellen

Ebben az évezredben utoljára augusztus 11-én olyan dolognak lehetünk szemtanúi, amely a legtöbb ember életében csak egyszer adatik meg. Nálunk legutóbb 1842-ben volt napfogyatkozás, és legközelebb 2081-ben lesz. Magyarország abban a szerencsés helyzetben van, hogy az egész ország területén legalább 90 %-os lesz a takarás mértéke, de a Szombathely-Balaton-Sze- ged vonalon teljes egészében megfigyelhető a napfogyatkozás, amely körülbelül 13 órakor mintegy 2 percen át fog tartani. A napfogyatkozás teljes folyamata körülbelül 11.30-tól 14.15-ig tart majd. Ennek kapcsán sem szabad azonban elfeledkeznünk arról, hogy - napszemüveg ide vagy oda - a Napba nézni mindig ártalmas a szemnek.


SZŰCS EMESE
Allergének a szépítőszerekben

A közelmúltban egy párizsi szemészkonferencián téma volt, hogy egyre több olyan hölgy fordul meg a szakrendelőkben, akiknél a diagnózis a sminkelésből eredő fertőzés volt. A konferencián négy pontban foglalták öszsze az elővigyázatosságra intő tanácsokat: 1. A legtökéletesebb készítmények sem használhatók, ha lejárt a szavatosságuk. 2. A szépítőszereket nem érdemes sem kölcsön adni, sem kölcsön venni, mert így a fertőzés csírája hordható fel. 3. Figyelni kell, hogy a készítmény öszszetevőiben ne legyen allergizáló anyag. 4. Aki szemüveget, kontaktlencsét visel, ne használjon vízálló alapozót, ez ugyanis tartalmaz olyan anyagokat is, amelyek nem csak a szemre, de a lencsére is károsak.


TAKÁCS GABRIELLA
Értékes adomány a koraszülöttek ellátására

A Svábhegyi Állami Gyermekgyógyintézet (SÁGY) auditóriumában tartott sajtótájékoztató keretében több mint 5 millió forint értékben adtak át orvosi felszerelést és élelmiszeripari termékeket az Inkubátor Koraszülött Alapítvány jóvoltából. A mostani adományozás kedvezményezettje a fent említett kórház Fejlődésneurológiai és Neurorehabilitációs osztálya, valamint a váci Jávorszky Ödön Kórház Csecsemő- és Gyermekosztálya volt.


Fókusz

Hites gyorssegély

A Hit Gyülekezete összesen hárommillió forinttal támogatja a rendkívüli esőzések következtében a legsúlyosabb helyzetbe került településeket. A pénz a vallási közösség szerdai budapesti istentiszteletén, adakozásból gyűlt össze. Elosztásához a Hit Gyülekezete a Miniszterelnöki Hivatal segítségét kérte.


Pusztító víz politikai vihar
Tovább a cikkhez >>>

LUKÁCS ANDRÁS
Rövid intermezzo

Míg Magyarországon a szokatlan intenzitású esőzések miatt elgondolkodhatunk, vajon egy új időjárási korszak köszöntött-e be, addig az Egyesült Államokon június közepén végigsöprő hőhullám arra utal, hogy arrafelé minden a globális felmelegedés rendes kerékvágásában történik. Nálunk a kutatók még gondolkodnak azon, hogy mi okozza a jelenlegi „esős évszakot”.


Gazdaság

A világ legsikeresebb cégvezetője a vezetésről
Alexander Hope jegyzete

Jack Welch, a világ legnagyobb és leggazdagabb iparvállalata, az amerikai General Electric (GE) elnök-vezérigazgatója az Amerikai Kereskedelmi Kamara vendégeként járt Budapesten nemrégiben. A Marriott szálló zsúfolásig telt nagytermében megrendezett üzleti reggeli alkalmából Welch úr rövid előadást tartott a vezetésről és a korunkat meghatározó gazdasági folyamatokról.


PAPP LEVENTE
Növekedés és versenyképesség

A davosi Világgazdasági Fórum az idén is elkészítette azt az 58 országot rangsoroló versenyképességi listát, amely a vizsgált gazdaságok valódi erejének és hosszú távú növekedésének egyik fontos mutatója. A világ első tíz legdinamikusabban növekvő gazdasága között első a szingapúri, második az Egyesült Államoké, ezt követi a hongkongi, a taivani és a kanadai gazdaság.


BOR GABRIELLA, AZ IE-NEW YORK BRÓKER ELEMZŐJE
Pezsgő nyár a tőzsdén

Van egy olyan általános vélekedés, mely szerint a nyár jellemzően a pangás jegyében telik el a részvénypiacokon. Erre az elmúlt nyár és ez idáig az idei is alapvetően rácáfolt a Budapesti Értéktőzsdén. Tavaly augusztusban az orosz válság kirobbanása keltett pánikot a befektetők körében, akik elfelejtvén, hogy ők tulajdonképpen jól megérdemelt szabadságukat töltik, sietve hívták fel brókereiket eladási megbízásaikkal.


DEBRECZENY RÉKA
A vártnál kisebb a kár Koszovóban

Egy „második Marshall-segély” reményei már csaknem szertefoszlottak a Balkánon. A nemzetközi szervezetek szerint ugyan Koszovó sokkal jobb állapotban van, mint hitték, a térség továbbra is súlyos pénzhiányban szenved. Az Európai Unió nyomatékosan jelezte, hogy nem képes egyedül elhordozni a koszovói újjáépítés költségének terhét.


RUFF GABRIELLA
Alig romlott a mérleg

Júniusban nem romlott lényegesen az államháztartás egyenlege: alig 10 milliárd forintos duzzadás után a deficit az éves előirányzat 89,3 százalékán zárta az év első felét. Ahogy csitult a hiány növekedésének mértéke, a Pénzügyminisztériumban újabb hónapnyi kivárást javasolnak a kiigazítás megfontolására - közölte a héten Thuma József helyettes államtitkár. A tárca számításai szerint az év második felében csak igen lassan fog növekedni a deficit, és nem haladja meg a jelenleg becsült 438 milliárd forintot. Tavaly ilyenkor a hiány mértéke az időarányosnak megfelelő 50,2 százalék volt.


FODOR SZABOLCS
Mit adhatunk mi, magyarok Európának

Nagy látogatottság övezte a héten Szombathelyen megrendezett konferenciát, amely Magyarország és a régió gazdaságának lehetőségeit taglalta az EU-csatlakozásig és azt követően. A népszerűség köszönhető egyrészt a téma időszerűségének, másrészt a neves meghívottaknak, hiszen az előadók között szerepelt Németh Miklós volt miniszterelnök, aki jelenleg az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) alelnöke Londonban, Vértes András, a Gazdaságkutató Rt. elnöke, Enyedi György akadémikus, az MTA alelnöke és Boros Imre Phare-miniszter, illetve több más szaktekintély.


SZŰCS EMESE
Lassabban jön a külföldi tőke

A további gazdasági sikerekhez elengedhetetlen, hogy a külföldi befektetések folyamatosan áramoljanak az országba. A kormány ezért kiemelt feladatának tekinti, hogy megtalálja azokat az ösztönzőket, amelyek a multinacionális cégeket rábírják Magyarországon keletkezett profitjuk visszaforgatására - hangoztatta Chikán Attila gazdasági miniszter a Befektetői Tanács ülése után a héten. Az ösztönzőkre szükség is van, mivel az elmúlt félévben némiképpen csökkent a külföldi tőke beáramlása, és érezhetően visszafogottabb lett a befektetői kedv.


VARGA P. MIKLÓS
Mit kíván a magyar agrárium

A sok eső és a tavalyihoz képest lényegesen alacsonyabb termés ellenére a Békés megyei gazdák a Viharsarokban újra megalakították a demonstrációt előkészítő bizottságot. A bizottság tagjai között szerepel dr. Karsai József, a gabonaégetéséről híres exgazdajegyző. A gazdák tíz pontban foglalták össze követeléseiket, amelyeket elküldtek egyrészt Torgyán József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszterhez, másrészt az ország összes megyéjébe, hogy csatlakozásra szólítsák fel a mezőgazdasági termelőket.


Az informatikában van a pénz
Tovább a cikkhez >>>

Árvíz
Tovább a cikkhez >>>

Háttér

SZIKORA MÁRTON
Ígéretek Moszkvából

A koszovói válság rendezése során egyértelműen megmutatkozott Oroszország „nagyhatalmi impotenciája” - vélik a londoni Intelligence Digest című hetilap biztonságpolitikai elemzői, akik szerint a NATO igyekezett minden ütőkártyáját kihasználni, az orosz fél pedig örülhetett, hogy nem szenvedett totális presztízsveszteséget, és a volt szuperhatalmat egyáltalán bevonták a balkáni dráma utókezelésébe. Moszkva azonban nem valószínű, hogy beletörődik az őt ért sérelmekbe, és a világhatalmi játéktér számára egyetlen lehetséges kitörési pontján, a Közel-Keleten próbál majd revansot venni.


BUSA VIOLA
Polgárháborús feszültség Iránban

Teherán utcáin az utóbbi napokban mintha a húsz évvel ezelőtti iszlám forradalom pillanatképei elevenedtek volna meg: több tízezres diáktömeg vonult az utcára, hogy sürgesse a Hatami elnök által képviselt reformok véghezvitelét. A tömeges demonstrációkat az egyik iráni reformszellemű újság betiltása és az iráni parlament által a közelmúltban előterjesztett szigorú sajtótörvény elfogadása váltotta ki. Jóllehet letartóztatás terhe mellett a kormány minden jellegű demonstrációt, tüntetést és ülősztrájkot betiltott, azok továbbra is folytatódtak. A helyzet meglehetősen ellentmondásos: bár a tüntetők Hatami elnököt, a reformirányzat képviselőjét támogatják, a tényleges hatalom a keményvonalas iszlám klérus, ezen belül pedig a néhai Khomeini utódjának, Hamenei ajatollahnak a kezében van.


MÁRVÁNYI PÉTER, MAROSVÁSÁRHELY
Különös furgon a főtéren

Felháborodott emberek vették körül a Dacia teherautót azon a bizonyos estén Székelyudvarhelyen: már megint történt valami idegesítő az itt élőkkel. Ez a „legmagyarabb” város Romániában, a székelyek aránya kilencven százalék fölött van - mégis, vagy talán épp ezért, itt voltak a legnagyobb etnikai viharok az elmúlt években. Korábban inkább ott történtek kedélyeket borzoló események, ahol a magyarok kisebbségben vannak, és ezért lehet provokálni őket - például Kolozsváron, még korábban ott, ahol „el kellett dönteni” az etnikai torzsalkodást, mert az arány fele-fele, így Marosvásárhelyen.


BURKUS JÓZSEF
Szellemtelenség és gyűlölet jegyesek

Mint már arról korábban beszámoltunk, Hermann Nitsch sajátos képzőművészeti kiállítása végül is politikai- közéleti botránnyá dagadt. Egy kicsit korábban, de bizonyos időbeli átfedésekkel a Hit Gyülekezete ellen írt könyv is hasonló társadalmi síkokon váltott ki heves vitákat, s csúszott át a gyülekezet „magánügyeinek asztaláról” politikai tárcákra. Aztán meglehetősen esetlen egybemosási kísérleteknek is tanúi lehettünk: például Csontos János a Magyar Nemzetben már együtt emlegette a Hit Gyülekezete elleni könyv kapcsán kirobbant skandalumot és Nitsch véres kiállítása ellenzőit. Úgy tűnik azonban, hogy mindazok a támadások, amelyek a Hit Gyülekezetét az utóbbi időkben érték, előre megkoreografált forgatókönyv szerint történtek; míg a Hermann Nitsch ellen indított offenzívák egyértelműen különválaszthatók ettől. Hol rejtőzik az igazság? Erről a vélemények megoszlanak a villamoson utazók és szellemi életünk jeles képviselői között egyaránt.


KERTÉSZ ÁKOS
Hívők és megkereszteltek

A Nitsch-féle kiállítás körül keményebb volt a harc, mint Scorsese filmjénél 1994-ben: a filmet a szociálliberális koalíció Gyulay megyéspüspök úr egy szavára gálánsan betiltotta, de a kiállítás már megnyílt, mire az Egyház föleszmélt, és már nem lehetett erőszakkal bezáratni, sem a „paktum” mézesmadzagjával a liberális Demszkyt átejteni: ő jobban ismeri az Egyházat, mint a naiv Horn Gyula. Még tíz perccel sem zárták be előbb! Még szimbolikusan sem!


MÁRER GYÖRGY, NEW YORK
Felbillen a pálya

A rómaiak szerint változnak az idők, s mi velük együtt változunk. Talán ez jellemezné legékesebben Hillary Rodham Clinton még nem hivatalos, de már javában folyó választási hadjáratát. Az ország első asszonya úgynevezett „hallgató-körutat” tesz New York államban. Ezzel azt akarja aláhúzni, hogy idegen állambeli létére szeretné megismerni a helyiek problémáit és véleményét, amilyen gyorsan csak lehet. Kirándulására az Amerikai Légierő egyik repülőgépe hozta, ami természetesen annyit jelent, hogy az ország adófizetőinek pénzén utazott.


LAUDANCSEK KATALIN
Jelcin nyaral

Az orosz elnök szereti, ha van miből választania, még a pihenésben is. Az ország területén több rezidencia is rendelkezésére áll - ezek személyzete teljes harci készültségben van, az elnök ugyanis általában az utolsó pillanatig nem árulja el, hol szándékozik nyaralni.


GESZTI ZSUZSANNA
Rendőrkézen a vasúti gyilkos

Hosszas alkudozás után az Egyesült Államok és Mexikó határánál feladta magát a többek között legalább kilencszeres gyilkossággal gyanúsított, „vasúti gyilkosként” számon tartott Angel Maturino Resendez. A harmincnyolc éves férfit, akinek áldozatai kivétel nélkül vasúti sínek közelében laktak, hathetes keresés után találták meg. Resendez tehervonatokon utazta keresztül az Egyesült Államokat, s gyilkosságait „körutazásai” során követte el.


Hit és értékek

SZABÓ IBOLYA ANNA
Vallási postahivatal

Hová lett Isten? - merül fel a kérdés egyre gyakrabban, a huszadik században fokozódó szekularizációs folyamatot szemlélve. A filozófus Nietzsche, a poszt-keresztény világ prófétája meggyőződéssel állította, hogy az emberiség elpusztította saját istenét, elveszítve ezzel a világmindenségben való alapvető tájékozódás képességét. Karen Armstrong, a magyar nyelven is megjelent Isten története című könyv szerzője - részben egyetértve a nietzschei megállapítással - megjegyzi: még ha az emberiség jelentős része számára halott is az európai kereszténység hagyományos istene, egyszerűen arról van szó, hogy maga a vallás újabb átalakuláson megy keresztül, hiszen az ember természetfeletti iránti igénye nem csökkent. Armstrong a kereszténység rugalmas voltát hangsúlyozza, melynek köszönhetően kétezer éven át meg tudta őrizni jelentőségét. Bár az evangéliumi mozgalmak éppen ellenkező irányba haladnak, a hagyományos vallás valóban visszaszorulóban van Európában. Ennek az átalakulásnak a mikéntjét, és a hitnek az európai ember mindennapi életében elfoglalt szerepét járta körül a Newsweek című amerikai magazin július 12-i száma.


GRÜLL TIBOR
Kannibálok a szent városban

Egész pontosan kilencszáz éve, 1099. július 15-én, egy pénteki napon, déltájban rettegés lett úrrá Jeruzsálem lakóin. A három évvel korábban II. Orbán által meghirdetett első keresztes hadjárat elérte végcélját.


Külpolitika

EPERJESI ILDIKÓ
Megszegte szavát a kormány

A szlovákiai magyarok elégedetlenek a pozsonyi parlament által elfogadott kisebbségi nyelvhasználati törvénnyel. „Ez a törvény a konformisták győzelme” - nyilatkozta a Heteknek Duray Miklós, a Magyar Koalíció Pártja (MKP) tiszteletbeli elnöke. Az MKP képviselői nemmel szavaztak a törvény elfogadására. Indoklásuk szerint a kisebbségi nyelvhasználat a községek területére szűkül le, és a községi szervek ülésein akár csak egy jelenlévő megakadályozhatja, hogy a kisebbség nyelvén tárgyaljanak. Az MKP egyetlen indítványát sem fogadták el.


HECHS LÁSZLÓ, JERUZSÁLEM
A róka és a holló meséje

A nehéz és fáradságos kormányalakítási manővereket követően Ehud Barak nagy lendülettel látott munkához: a múlt héten Alexandriában Mubarak egyiptomi elnökkel, vasárnap a gázai Erez-átkelőhelyen Jasszer Arafattal, a Palesztin Autonómia Hatóság elnökével, kedden Akabában Abdallah jordán királlyal tanácskozott. Szerdán Szulejman Demirel török államfő látogatott Izraelbe, csütörtökön pedig Barak és kísérete Clinton meghívására több napra az Egyesült Államokba utazott. A találkozók célja, hogy felmérjék Barak partnereinek álláspontját az arab-izraeli békefolyamat továbbvitelét illetően. Barak az Amerikából való visszatérést követően ül össze minisztereivel és tanácsadóival, hogy eldöntse, melyik fronton és milyen lépéseket tesz majd az új izraeli kormány.


SCHMIDT BARNA
Berlin révületben

Közel másfél millió „őrült” technorajongó gyűlt össze az elmúlt hét végén Berlinben, az immár 11. alkalommal megrendezett Love Parade fesztiválon. Az Európa-főváros pozícióra törekvő Berlin a szórakoztatás terén igyekszik lekörözni a riói karnevált is. A késő éjszakába nyúló, féktelen tivornyába torkolló óriásfelvonulásra a világ minden részéről érkeztek a német fővárosba a modern gépzene fanatikusai, akik egymás lábán taposva, kiabálva, fütyülve táncoltak a több kilométer hosszú menetben. A német lapok által „millenium-gyerekeknek” keresztelt fiatalok életfilozófiája egyszerű: „az élet egy nagy parti, ezért legjobb, ha mindent kipróbálunk”.


KARL PFEIFER, BÉCS
Ausztria és a katonaszökevények

A hivatalos Ausztria 1945 után azt hirdette magáról a világban, hogy ő a „fasizmus első áldozata”. Ezt persze senki sem hihette komolyan, hiszen nincs az a falu Ausztriában, amelyben ne lenne egy emléktáblája az 1939 és 1945 között a „haza védelmében” elesetteknek.


VAGYIM ARISZTOV SZENTPÉTERVÁR
Oroszország és Kazahsztán űrvitája

A utolsó másfél hét során Oroszország komoly külpolitikai válságban találta magát. Ennek egyik kiváltó oka a Proton elnevezésű orosz rakétahordozó katasztrófája volt, amely július ötödikén startolt a Bajkonur űrállomásról. Mint ismeretes, ez az űrállomás volt a legtöbb szovjet rakéta kilövőhelye. 1961 áprilisában innen indult a Vosztok, fedélzetén a Föld első kozmonautájával, Jurij Gagarinnal. A Szovjetunió szétesése után a Bajkonur űrállomás a független Kazahsztánnak jutott. Így annak ellenére, hogy sem rakétája, sem űrhajósa nem volt, ez a nem éppen legfejlettebb volt szocialista köztársaság vált - úgymond - űrhatalommá.


HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Pekingi zsebfegyverek

Az amerikai vádakra válaszként Kína leszögezte: a kínai tudósok már évekkel ezelőtt neutronbombát állítottak elő független kutatás eredményeként - jelentette a The Washington Post című amerikai napilap. A védekezésre azt követően került sor, hogy az Egyesült Államok kongresszusának különbizottsága, Christopher Cox képviselővel az élen, Kínát katonai kémkedéssel vádolta meg.


Rajtuk múlik
Tovább a cikkhez >>>

Tüntetések Jugoszláviában
Tovább a cikkhez >>>

Riport

SZLAZSÁNSZKY FERENC
Többet ér ő mindennél

Horváth Sándor hatvankét éves taxisofőr. Házassága előtt bohém életet élt: „Állandó éjszakás voltam bent, Pesten, és ugye szaladt a ló, szaladt a csikó, a pénz nem számított.” 1990-ben megnősült, két évre rá született kisfia, Sanyika. „Az asszony már negyvenéves volt, későn szült. Szegény nem ment el soha orvoshoz. Örült, hogy lesz gyermekünk, én sem bántam, hogy lesz. Nem gondoltuk, hogy így fog történni…”


Sport

MOLNÁR LÁSZLÓ
Az ötödik tusa

Az öttusa-világbajnokságok közül ez a mostani az ötödik olyan tusa, amit Budapesten rendeztek. A július 12-18-ig tartó rendezvénysorozat a főváros központjában, mégis zöldövezetben zajlik, a Margitszigeten. Az összes versenyszám helyszíne egy 200 méter sugarú körön belül található, ami nem csak azért jó, mert a versenyzők könynyen eljutnak egyik helyszínről a másikra, de a nézők is egyszerűen nyomon követhetik az eseményeket.


NÉMETH SZILÁRD
Häkkinen kontra Mika

Attól függetlenül, hogy az idény vége még messze van, illetve hogy a finn Mika Häkkinen előnye nem behozhatatlan, gyakorlatilag eldőltnek látszik a Forma-1 világbajnoki címe, mivel a német Michael Schumacher karambolja után három-négy nagydíjat (köztük a Hungaroringet) biztosan kihagyni kényszerül.


MÁYER ARANKA
Copa America: Brazília újra a régi

Az amerikai kontinens válogatottjai között megrendezett labdarúgó-bajnokság negyeddöntőjében Argentína harmadszorra is kiesett. Vereségüket már nem az első ízben okozta Brazília. Az idén 2-1-re győzték le ellenfelüket egy rendkívül lendületes és izgalmas mérkőzésen, melyen először az argentinok szerezték meg a vezetést, igaz öngóllal. De Rivaldo nem hagyta annyiban a dolgot, és hamarosan bomba szabadrúgásával egyenlített. A második félidőben a felcsillanó nagy sztár, Ronaldo állította be a végeredményt.


Két magyar arany
Tovább a cikkhez >>>

Lesittelhetik a síelőt
Tovább a cikkhez >>>

Szabadidő

SZ. ABONYI ORSOLYA
Vízibalett másképp...

Mi az? Csuromvizes ruhában egy színes gumitutajon kacagva robogunk vadregényes tájakon... Ez kérem a rafting! Ha netán kétszemélyes gumikenuban guggolunk változatlan helyszín és körülmények mellett, akkor pedig a tracking nevezetű vízis portnak hódolunk éppen.


KIRÁLY SÁNDOR
Hűvös józanság vagy hőcsapda

Nyaranta mind többször tapasztalhatjuk, hogy a mérsékelt égövi országok éghajlata szubtrópusi jegyeket mutat. Emiatt hazánkban is mind többen vásárolnak légkondicionáló berendezéssel felszerelt autót.


Magyar fotóművészek életmű-kiállítása Milánóban
Tovább a cikkhez >>>

Új kiadású Angol magyar kéziszótár
Tovább a cikkhez >>>

Programajánlat
Tovább a cikkhez >>>

Felhívás
Tovább a cikkhez >>>

Színes

A hordozható atomreaktor
Tovább a cikkhez >>>

Macska-egér barátság
Tovább a cikkhez >>>

Bing Crosby, a tini-riasztó
Tovább a cikkhez >>>

Az ázsiai bevándorlók meghódítják a Silicon-völgyet
Tovább a cikkhez >>>

Négy lába van, mégis megbotlik
Tovább a cikkhez >>>

Tűzijáték
Tovább a cikkhez >>>

Akváriumi esküvő
Tovább a cikkhez >>>

100 éves hídmászó
Tovább a cikkhez >>>

INNEN-ONNAN
Tovább a cikkhez >>>

Tollhegy

Mentek a vétlenek a vétkesekkel

Szerzetesgimnáziumba jártam. Néhányszor - órákon, órán kívül - szóba került a mexikói egyházüldözés; többnyire a latintanárunk hozta szóba. Egyszer, már az érettségi után, az igazgatóval beszélgettem és valahogyan belekerült a társalgásba Mexikó témája. Az igazgató megjegyezte: „A mexikói papság nagyon rászolgált a sorsára, bőven követett el bűnöket.” Majd hozzátette: „Az már az egyház nagyságát bizonyítja, hogy az igazak is mentek zokszó nélkül a mártírságba, a vétkesekkel együtt.”


Tisztelt szerkesztőség

Baloldali demokrataként szeretném szolidaritásomat kinyilvánítani a Hit Gyülekezete iránt most, amikor bizonyos köröknek a Gyülekezettel kapcsolatosan megnövekedett „érdeklődése” és némely újságírók furcsa „tárgyilagossága” következtében egyfajta kampány bontakozott ki a közösség lejáratására.


Tisztelt Szerkesztőség

Sokat vívódtam, hogy tollat ragadjak-e, de egyrészt a szégyen, másrészt a témának a tabu jellege miatt idáig nem tettem, viszont a Németh Sándort és a Hit Gyülekezetét ért vádak, rágalmak hallatán úgy éreztem, a levelemmel egy-két őszinte cáfolatot, tényt közölhetek.