Vissza a tartalomjegyzékhez

MUNKATÁRSUNKTÓL
Mérséklődik az export

Az előzetes adatok szerint az év első öt hónapjában mérséklődött az export dinamikája. A kivitel 4,5 százalékos, az import 7,4 százalékos növekedése mellett az export-import olló az év első öt hónapjában 2,9 százalékra duzzadt. A külkereskedelem nettó egyenlege január-május időszakban 1099 millió USD, 233 millió dollárral több, mint a bázisidőszakban, de az 1998. májusi egyenleghez képest „csak” 18 millió dollár az egyenleg romlása.

Külkereskedelmi egyenleg I-V. hó

Az első öt hónapban a hagyományos áruk exportforgalma 11 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakához képest. Ebben leginkább az oroszországi kivitel visszaesése (276 millió dollár), az élelmiszer-kivitel csökkenése (25 százalék), valamint a jugoszláv export megcsappanása jelentette a fő tényezőt. Ez összességében 447 millió dolláros egyenlegromlást jelent. Jelentősen visszaesett továbbá a gyógyszer és a vaskohászati alapanyaggyártók kivitele is, ez főként a nyomott világpiaci áraknak „köszönhető”. Továbbra is dinamikusan nőtt viszont az ipari vámszabad területek termelése: importjuk 43 százalékkal, míg az innen származó kivitel 42 százalékkal haladta meg az előző évi azonos időszakot. Az exporton belüli részarányuk tovább nőtt, az év első öt hónapjában elérte az 58 százalékot. Az itt végzett bérmunka is jelentősen, 31 százalékkal bővült.
Májusban tovább erősödött az egész évre jellemző tendencia: erősödött a fejlett országok felé tartó kivitel aránya, és emellett egyre inkább leépült a közép- és kelet-európai országok, valamint Oroszország felé tartó export, ami miatt az első öthavi passzívum 285 millió dollár. Viszont 17 százalékkal bővült a fejlődő országokkal folytatott kivitelünk, de az összexporton belüli részarány így is csupán 3 százalék.
Az import felét a gépek és a gépi berendezések adták ki. A behozatal növekedését főként az exporthoz, a beruházáshoz szükséges gépek és alapanyagok, alkatrészek tették ki. A behozatalt csak kisebb mértékben élénkítette a lakossági kereslet növekedése.
A gazdasági tárca elemzése szerint az első öt hónap adatai alapján a külkereskedelmi forgalom az éves prognózist megközelítően alakult, a külkereskedelmi mérleg romlása mérsékeltnek tekinthető.