Vissza a Hetek archívum borítólapjára
III. évfolyam, 27. szám, 1999. július 10

Belpolitika

ITTHON TÖRTÉNT
Tovább a cikkhez >>>

SEBESTYÉN ISTVÁN
Hidegvérrel gyilkoló fiatalok

A bűnelkövetők új nemzedéke jelent meg Magyarországon. Míg korábban a nézeteltéréseket „mindöszsze” egy veréssel intézték el a fiatal bűnözök egymás között, addig ma már egyre kegyetlenebbül tesznek pontot a vitás kérdésekre: gyakorta kegyetlenül kivégzik a gyengébbet. Szakértők szerint a fiatalok feszültségmegoldó eszközei között egyre nagyobb szerepet kap az agresszivitás.


HETEK MTI
Sírgyalázó nácik Szombathelyen

Szombatra virradóra két fiatalember megrongált tizenöt síremléket a szombathelyi zsidó temetőben: horogkereszteket, obszcén rajzokat, akasztófán lógó Dávid-csillagot festettek a sírkövekre. Az eset azért is keltett nagy felháborodást, mivel vasárnap tartották meg azt a gyászünnepséget Szombathelyen, amelyet a holocaust ötvenötödik évfordulója alkalmából a több mint négyezer szombathelyi zsidó gettóba zárásának, haláltáborokba hurcolásának és meggyilkolásának emlékére rendeztek a városi zsinagógában.


HAJDÚ SÁNDOR
Túlsúlyos gondok

„Szegény embert az ág is húzza” - szokták mondani, és a magyar mezőgazdaság jelenlegi állapotára ugyancsak ráillik ez a szólásmondás. Belvíz lepi el a földeket, a maradék termés nehezen értékesíthető, az ólakban pedig túlsúlyos malacok heverésznek. Nem csoda hát, hogy a tavalyi agrárdemonstrációt szervező gazdák újabb útelzárásokra készülnek az aratás végeztével: nem egyeznek ki a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériummal.


SOMORJAI LÁSZLÓ
Változó honvédségi vezérkar

Elkezdődött a Honvédelmi Minisztérium (HM) és a Magyar Honvédség integrációja. Vagyis két olyan egységnek az összevonása, amely a rendszerváltás után eddig fej-fej mellett működött. Ez állhat annak a hatalmi harcnak a hátterében, amelynek következtében sajtóhírré vált, hogy Végh Ferenc vezérezredes, a honvédség parancsnoka, vezérkari főnök távozik posztjáról.


SZOBOTA ZOLTÁN
Vitatják a titkosszolgálatok fellépését

Vasárnap hajnalban ismeretlen telefonáló zavart fel négy újságírót, mondván: a fóti szemétégetőnél érdekes adalékokat találnak az amúgy is már tekintélyes méretűre dagadt Postabank botránnyal kapcsolatban. Hétfőn a Postabank vezető tisztségviselői feljelentést juttattak el a BRFK-hoz ismeretlen tettes ellen banktitoksértés alapos gyanúja miatt. A fővárosi szemétégető üzem mellett vasárnap reggel talált több doboznyi irat ugyanis a Postabank Értékpapír Rt.-től származó, jobbára selejtezésre szánt ellenőrző anyag és másolat, melyek között azért akadtak eredeti, idei keltezésű dokumentumok is. Az iratok a közélet több ismert szereplőjének bankügyleteit is tartalmazzák.


Életmód

ŰJVÁRI ZSOLT
Józan alkoholisták

Világszerte, s így sajnos hazánkban is, népbetegség az alkoholizmus - 1 millió alkoholista országa lettünk. Ezzel a problémával a társadalom kénytelen együtt élni, mivel a tökéletes absztinenciára igen kevés esély van. A szakintézmények csak szerény eredményeket tudnak felmutatni, pedig igen nagy energiát fordítanak arra, hogy pácienseik a kezelés után vissza tudjanak illeszkedni a társadalomba, felhagyva addigi deviáns életformájukkal. Nem is csoda a csekély siker, hiszen a tapasztalatok azt mutatják, hogy aki már alkoholistává vált, az elvesztette a képességét arra, hogy mértékletesen fogyasszon alkoholt, és ezt a képességét soha nem is fogja visszanyerni.


MAKKI MARIE-ROSE
Nemzeti családeszmény
Tovább a cikkhez >>>

KALMÁR MÓNIKA
Akiket kárpótolt az élet
Beszélgetés Éva és Arie Klanggal

„Még kisfiú voltam; a háború előtt néhány hónappal különöset álmodtam. Bezártak egy sötét szobába, ahonnan nem lehetett kimenni. A szoba falán egy kis résen át fény jött be. Amikor rájöttem, hogy innen lehetetlenség kijutni, odamentem ehhez a réshez, és elkezdtem szétfeszíteni. Teljes erőmből feszítettem, és egyszer csak akkora lett, hogy kiugorhattam rajta. A háború alatt, valahányszor veszélybe, lehetetlen helyzetbe kerültem, mindig ez az álom lebegett a szemem előtt, és megkerestem a réseket.”


Fókusz

SZABÓ MIKLÓS
Jellem és történelem

Századunk második felének vezető történelmi személyiségei esetében ritkán tudjuk, hogy személyiségük határozta-e meg későbbi történelmi szerepüket. Rákosi, Gerő, Farkas esetében fogalmunk sincsen arról, hogy személyiségük tette-e őket kommunista vezetővé, vagy más okból funkcionáriusokká váltak és a „lét” magához idomította a „tudatot”. Gerő és Farkas esetében jószerivel az életrajzot sem ismerjük. Rákosi személyi adatai ismertek, és a bukott diktátor nemrégiben megjelent emlékiratában is előadta önigazolását, Révai esetében pedig az írásokból valamennyire kirajzolódik a pártideológus jellemképe. Kádár az a ritka eset, akinek élete alakulásából látható: a személyes vonások döntő szerepet játszottak abban, hogy az a nagybetűvel írt KÁDÁR lett belőle, akiről elneveztek egy korszakot.


HAZAFI ZSOLT
Tragédia a Kén utcában

Két ember, akikről senki nem tud semmit. Két öngyilkos, anya és lánya, akik már szörnyű tettük előtt kivonultak a társadalomból. Fejcsóváló, borzongó szomszédok, akik csak ennyit mondogatnak: így nem szabad élni, elzárva mindentől, befelé fordulva. Ferencváros, Kén utca 3., Magyarország árnyoldala.


BURKUS JÓZSEF
Brutálesztétika politikai fokon

Hermann Nitsch sajátos képzőművészeti kiállítása végül is politikai botránnyá dagadt. A Kiscelli Múzeumban a művész Hatnapos játékok Prinzendorfban című orgia-misztériumszínháza játékainak installációit, rekvizítumait, valamint video- és fotódokumentációit állította ki. Prinzendorfban állatokat öltek le, beleztek ki, majd a végén a húst megsütötték és megették. A kiállítást a botrány kitörése után tömegek rohanták meg.


Gazdaság

Drágul a fogpótlás
Tovább a cikkhez >>>

OROSZ ESZTER
Diákmunka-lehetőségek:Nyárban gyűjt az eszes

Az iskola végével, a vizsgaidőszak befejeztével kezdődik a nyári vakáció. A diákok egy része munkát keres. A megfelelő munka megtalálása manapság egyfajta művészet, de aki keres, talál alapon mindenkinek jut valami, ha tényleg pénzt akar keresni. A keresésben segítenek a különböző diákszövetkezetek és az ifjúsági információs és tanácsadó irodák.


Világhálón a szegediek

„A mindig új állandó” - olvashattuk a Szegedi Nemzetközi Vásár (SZNV) főbejáratának vendégköszöntő feliratát a héten a Mars téren. Valóban, a város 123 év óta szervezi meg rendszeresen ezt az egyhetes ipari kiállítást és vásárt, amely ma sem vesztett fényéből. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint a száznál is több kiállító és a több tízezer látogató, akik évről évre, így az idén is, részt vettek a rendezvényen.


MUNKATÁRSUNKTÓL
Mérséklődik az export

Az előzetes adatok szerint az év első öt hónapjában mérséklődött az export dinamikája. A kivitel 4,5 százalékos, az import 7,4 százalékos növekedése mellett az export-import olló az év első öt hónapjában 2,9 százalékra duzzadt. A külkereskedelem nettó egyenlege január-május időszakban 1099 millió USD, 233 millió dollárral több, mint a bázisidőszakban, de az 1998. májusi egyenleghez képest „csak” 18 millió dollár az egyenleg romlása.


Elégedett a lakosság az anyagiakkal

A rendszerváltás lényegében teljesítette a várakozásokat, hiszen a magyar lakosság 75 százaléka "több dolgot", ezen belül 24 százaléka "nagyon sokat" ért el abból, amit akart - mondta Kozák Ákos, a GfK Hungária Piackutató Intézet igazgatója.


A Vatikán nyereséges
Tovább a cikkhez >>>

Sztrájkolnak a belga kamionosok
Tovább a cikkhez >>>

Javult a fizetési mérleg
Tovább a cikkhez >>>

DEBRECZENY RÉKA
Késik az újjáépítés

Már több hete véget ért a bombázás Szerbiában, de még mindig nem látható sem a menekültek helyzetének rendezése, sem az újjáépítés körvonalai a Balkánon. A térség vezető politikusai pedig már kifejezték elégedetlenségüket a Nyugat által finanszírozott helyreállítás ütemével kapcsolatban. A munka elindításához még számos akadályt le kell küzdeni - vélik a térségben érdekelt köztisztviselők és üzletemberek.


BOR GABRIELLA, AZ IE-NEW YORK BRÓKER ELEMZŐJE
Éves csúcson a BUX

Rég nem látott optimizmus jellemzi a Budapesti Értéktőzsde részvénypiacát: az elmúlt egy hét leforgása alatt több, mint 10 százalékkal emelkedett a BUX index, és így tavaly augusztus - az orosz válság kirobbanása - óta nem látott magasságba tért vissza a tőzsdemutató értéke. Csütörtökön a záráskor a BUX 7277 ponton állt, napközben azonban regisztráltak 7293 pontos értéket is.


PAPP LEVENTE
EU-tagság 2004-ben

Az EU-tagságra pályázó éllovas országok közül az „első körös” tagjelöltek közül elsőként Magyarország és Ciprus válhat az unió tagjává 2004-ben - derült ki a Reuters által megkérdezett kelet- és nyugat-európai gazdasági szakértői csoport állásfoglalásaiból. A pénzügyi unióhoz azonban 2007 előtt nem valószínű a csatlakozás, ugyanis a legszigorúbb gazdasági és pénzügyi feltételeknek kell ehhez megfelelni. A 2006-os időpontot azzal indokolják az unióban, hogy a jelölt államok gazdaságai még meszsze állnak az Európai Unió jóléti normáitól, és legtöbbjük igen sérülékeny is. Herbert Stepic, a Raiffeisen Zentralbank igazgatója szerint „a gyors euró-csatlakozás illúzió”.


RUFF GABRIELLA
Nagy-Britannia kilép az EU-ból

Az Egyesült Államok fontolgatja, hogy felajánlja Nagy-Britanniának az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezményhez, azaz a NAFTA-hoz való csatlakozás lehetőségét - tudósít a brit The Daily Telegraph. Az ötlet pozitív fogadtatásra találhat Londonban is, a csatlakozás azonban csak akkor jöhetne létre, ha a szigetország elhagyná az EU-t. A javaslat értelmi szerzője, Phil Gramm republikánus szenátor felkérte a nemzetközi kereskedelemmel foglalkozó bizottságot: készítsen tanulmányt Nagy-Britannia csatlakozásának várható hatásairól. Míg Gramm már támogatói között tudhatja néhány szenátortársát is, az óceán túloldalán még csak találgatni lehet a reakciókat: sem a Munkáspárt, sem a konzervatívok nem tervezik az EU-ból való kiválást.


Háttér

TIHANYI PÉTER
A haszon nem csúnya szó
Zwack Péter a családról a sikerről, a pénzről

Zwack Péter Budapesten született. Családja kiemelkedő szerepet játszott a magyar ipar fejlődésében. 1948-ban a gyárat „államosították” a kommunisták, és a család elmenekült. Az Egyesült Államokban nősült. Legidősebb fia, Péter a Pentagonban alezredes. Ő koordinálta a magyar, cseh és lengyel NATO-csatlakozást. 1992 februárjában a Vállalkozók Pártja elnökévé választotta. Közvetlen, őszinte ember, ugyanakkor elég hiú is. Ez a személyiségének egy érdekes, egyéni bájt ad. Az irigységtől szenved a legjobban. Hét gyermek édesapja, öt nyelven beszél.


KERTÉSZ ÁKOS
Hallottuk a szót
Tovább a cikkhez >>>

Túlmentek azon, ami az alaptörvényből következik
Interjú Takács Albert alkotmányjogásszal
Tovább a cikkhez >>>

ZARA ORSOLYA
Megerősítették a láthatatlan alkotmányt

Az alkotmányt kizárólag az Országgyűlés módosíthatja, megváltoztatásáról nem dönthet népszavazás - határozott az Alkotmánybíróság. Így a választópolgárok népszavazás által biztosított közvetlen hatalmukkal csak kivételes esetekben élhetnek és csak a kevésbé jelentős kérdésekben vehetik ki a honatyák kezéből a döntési jogot. Az indoklás szerint mindez a parlamentáris kormányzati forma lényegéből következik. Enyedi Zsolt politológus az érvelés érdekes motívumának tartja, hogy az alkotmány szövegébe a bírák beleolvasnak olyan passzusokat is, amelyek nincsenek benne.


SZABÓ IBOLYA ANNA
Kegyelemdöfés az időbomba után

Úgy tűnik, a számítógépes szakembereket már jó ideje aggasztó Y2K vírus nem az egyetlen ok a millennium körüli aggodalomra. A technikának más kihívásokkal is szembe kell néznie a kétezredik év közeledtével: a csillagászok a megnövekedő napfolttevékenység veszélyeire hívják fel a szakemberek és a közvélemény figyelmét. 2000 januárjában, miközben a világ a Y2K vírusra figyel, a Nap 11 éves ciklusának legerőteljesebb és legrombolóbb szakaszába fog lépni. Hatalmas energiakitörései következtében akár az is előfordulhat, hogy sötétben, működésképtelen mobiltelefonok társaságában ünnepeljük az új évezredet, a műholdak adatszolgáltatásaira támaszkodó hajók pedig rászorulhatnak majd a régimódi térképekre. Az Amerikai Csillagászati Társaság éves gyűlésén nemrég közzétett jelentés szerint még az űrsétát tevő asztronauták is veszélybe kerülhetnek.


MUNKATÁRSUNKTÓL
Karkötő vagy tébécé

Nem csoda, ha a Nyugat szükségét érzi az orosz börtönreformnak, hiszen Oroszország a világon első helyen áll a százezer lakosra jutó elítéltek számát tekintve. A Szolzsenyicin-művekből ismert elszomorító, embertelen börtönállapotok nem sokat javultak a Szovjetunió széthullása óta. A 985 ítéletvégrehajtó intézményben jelenleg több mint egymillióan várják büntetésük leteltét. A rabokat lehangoló körülmények fogadják a túlzsúfolt börtönökben: a priccseken két-három váltásban alszanak, sokan pedig, akik egészségesen kerülnek be az ítélet-végrehajtás helyére, betegségekkel terhelten kerülnek ki onnan. Ezek közül a legelterjedtebb és egyik legveszélyesebb a tuberkulózis, melynek egy gyógyszereknek ellenálló válfaja gyötri újabban az orosz börtönök lakóit. „Gyakorlatilag mindenki, aki bejut, megkapja a tébécét” - állítja egy amerikai szakértő.


EPERJESI ILDIKÓ
Vérre menő küzdelem az olajmezőkért

A Nyugat célja az, hogy ellehetetlenítse az oroszokat és a muzulmán világot. E tervekben különleges szerep jut a Kaukázusnak, mint a konfliktus kirobbantó okának - idézi a moszkvai Kommerszant Vlagyimir Szemjonov tábornokot, Karacsáj- és Cserkeszföld új elnökét. A közép-ázsiai és a Kaszpi-tengeri olajmezőket egyedül Grúzián keresztül tudja megközelíteni a Nyugat, ezért nagy kérdés, hogy a kaukázusi köztársaság a NATO befolyási övezetébe kerül-e, vagy Moszkva visszaszerzi vezető szerepét az egykori szovjet tagköztársaságban.


MÁRVÁNYI PÉTER, MAROSVÁSÁRHELY
Embargó kereszttűzben

A koszovói háború beindulásakor szinte azonnal elkezdődött egy másik: furcsa számháború tört ki a zóna más országaiban. Ennek a lényege az volt, hogy ki mennyit kell, hogy profitáljon - a bajból. Morális alapon nézve ellenszenves, hogy egy népirtás, majd az ezt követő fegyveres beavatkozás a helyszíntől nem is olyan messze hasznot is hozzon. Természetesen nem is ilyen alapon indult meg a furcsa licitálás, hanem a vélt vagy valós károk szerint, amelyeket egy-egy ország elszenvedett.


Hit és értékek

MANOEL FERNADES EDUARDO JUNQUEIRO
Tizedfizető brazil katolikusok

Az evangéliumi keresztények előretörésének visszaszorítására és saját bevételeik növelésre a katolikusok rehabilitálják a tizedet - közli a legnagyobb példányszámban megjelenő brazil napilap, a Sao Paulo-i Veja magazin néhány hete megjelent írása.


RÁKÓCZI ISTVÁN, SZABÓ IBOLYA ANNA
Forgatókönyvek vallásüldözésre

Titokban készített magnófelvételek, bűnbánó másodpásztor, aki feljelentéssel felérő vallomásában bocsánatot kér a főnöke által elkövetett bűncselekményekért, korrupciós vádak politikusok megvásárlásáról és a választások befolyásolásáról, disszidens egyháztagok sokkolónak szánt botránykönyvei, rendőrségi vizsgálatok a felekezet pénzügyei körül - mindez mégsem az 1999-es magyarországi botránykrónika egyik epizódja, hanem a világ túlsó felén, Brazíliában működő, hárommillió tagot számláló karizmatikus Universal felekezet elleni kampány néhány mozaikja a kilencvenes évek elejéről. Az elmúlt évtized egyik legkülönösebb vallási-politikai botránysorozatáról készült összeállításunkhoz az információkat az Expresso című, tekintélyes portugál közéleti hetilap archívuma bocsátotta munkatársaink rendelkezésére.


Interjú

HAZAFI ZSOLT
Tettük, mintha szabadság lenne
Interjú Mészáros István Lászlóval, a Szent Pál Akadémia főigazgató-helyettesével
Tovább a cikkhez >>>

Külpolitika

Esőzések Németországban is
Tovább a cikkhez >>>

Felélénkült a közel-keleti diplomácia
Tovább a cikkhez >>>

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Pakisztán a végsőkig kitart
Tovább a cikkhez >>>

BUSA VIOLA
Visszatoloncolás abortusszal

Ausztrália kikötőibe rendszeresen érkeznek csempészhajók, fedélzetükön jobb életkörülményekre vágyó kínai menekültekkel. A harmincéves Zsu Kving-ping fiatalasszonyként, 1994-ben hagyta hátra szülővárosát. Zsu számára azonban Ausztrália nem bizonyult az „ígéret földjének”: hároméves menekülttáborbeli tartózkodása után az ausztrál bevándorlási hivatal visszatoloncolta hazájába. Az akkor második gyermekét váró, nyolchónapos terhes Zsu számára ez a döntés tragikus következményekkel járt, hiszen a kínai családokban a jelenlegi törvényi szabályozás szerint maximum egy gyermek vállalható legálisan. Zsut hazatértekor saját bevallása szerint abortuszra kényszerítették.


HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Jelcin temetné a kommunistákat

„Az orosz vezetés hibákat követett el a gazdasági reformok bevezetésekor” - ismerte el Borisz Jelcin orosz elnök a moszkvai Izvesztyijának adott interjújában. Az orosz gazdasági válságot „saját következetlenségeikkel és döntésképtelenségükkel” magyarázta. Jelcin kijelentette: nem kíván indulni a következő elnökválasztáson, mivel más, fontosabb feladatoknak néz elébe.


HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Nehezen alakul az északír kormány
Tovább a cikkhez >>>

PÁTKAI MIHÁLY
Benjamin helyett Augustus

„A mi népünk, a Fehér Faj szolgája egy csalárd, idegen kormánynak, amely a média és egy öngyilkos vallás irányítása alatt áll” - állította az a fiatalember, aki múlt vasárnap két amerikai államban feketékre, zsidókra és ázsiaiakra lövöldözve két embert meggyilkolt, nyolcat pedig megsebesített, majd három lövéssel megölte magát - jelentette a CNN amerikai hírcsatorna.


HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Barak bátor lépéseket ígér

Negyvenkét nappal az izraeli választások eredményhirdetését követően, de még a törvény szabta határidőn belül letette az esküt Ehud Barak, Izrael tizedik miniszterelnöke. A knesszetben elhangzott első beszédében a kormányfő megfogadta, hogy bátor lépéseket tesz majd annak érdekében, hogy véget vessen az arab-izraeli konfliktusnak. Felszólította Háfez Aszszad szír elnököt, hogy működjön együtt vele a béke érdekében. Barak ígéretet tett arra is, hogy az izraeli hadsereg egy éven belül kivonul Libanonból.


MÁRER GYÖRGY, NEW YORK
Le vele

Önkényurak akkor sem mutatnak hajlandóságot a lemondásra, amikor már jól tudják, hogy megrendült bennük a nép bizalma. Elérkezik az a pillanat, amikor már csak az erőszak segít - de vajon igazán segít-e? Szlobodan Milosevics jugoszláv elnök több mint egy évtizede megszokta, hogy rendre az történik, amit ő a fejébe vesz. Ez pedig nem volt más, mint álom egy nagy Szerbiáról, amely uralná az egész Balkánt - avagy talán még többre is vágyott volna? Azután jöttek a háborúk, egyik a másik után, végül Koszovó. A NATO-bombázás előestéjén ezekkel a szavakkal fordult az amerikai megbízottakhoz: „Az önök országa nagyhatalom. Azt csinálnak, amit akarnak. Ha azt mondják, hogy vasárnap szerda lesz, megtehetik. Az egész önöktől függ.” Christopher Hill, az Egyesült Államok belgrádi nagykövete megdöbbenve reagált a kijelentésre: „Ez a régi szerb nagyzási hóbort megnyilvánulása volt, amely azt fejezte ki, hogy elpusztíthatsz bennünket, de akkor is igazunk lesz.”


Sport

Copa America
Tovább a cikkhez >>>

Tour de France
Tovább a cikkhez >>>

Becker és a foci
Tovább a cikkhez >>>

Clinton a női vb döntőn
Tovább a cikkhez >>>

Új Európa-csúcs
Tovább a cikkhez >>>

Klubvilágbajnokság Európa nélkül
Tovább a cikkhez >>>

Frentzen marad
Tovább a cikkhez >>>

Lesz pótselejtező
Tovább a cikkhez >>>

MÁYER ARANKA
Trónfosztások
Tovább a cikkhez >>>

Szabadidő

Programajánlat
Tovább a cikkhez >>>

MÓD JULIANNA
Kirándulni jó bemutatkozik a KSK

Mindannyian szeretünk kizökkenni a hétköznapi kerékvágásból, egy kirándulás testi-lelki felüdülést jelent. Jó kiszabadulni a városból, és kitisztítani tüdőnket, felfrissíteni fáradt testünket egy kellemes séta vagy túra keretében. Nyáron különösen kellemes az erdő hűvösében, a csörgedező patakok völgyeiben, ahol - távol a betondzsungeltől - élvezhetjük a természet szépségeit vagy a romantikus várromok hangulatát.


Magyar író a század legjelentősebbjei között
Tovább a cikkhez >>>

KAPSZA ÁGNES
A szépséggel karöltve

Július elsején nyílt az ötödik művészeti galéria a Ráday utca elején, amit nemsokára követ egy hatodik, így Ferencváros, a zöld-fehér mezesek mellett talán hamarosan ezekről is elhíresül majd - fejezte ki reményét dr. Gegesy Ferenc, a IX. kerület polgármestere az Újszecesszió Kortárs Művészeti Galéria megnyitóján mondott beszédében.


Színes

Sárgafülű papagájok az Andokban
Tovább a cikkhez >>>

INNEN-ONNAN
Tovább a cikkhez >>>

Konferencia a fejfájásról
Tovább a cikkhez >>>

Bármilyen viszonyok között használható
Tovább a cikkhez >>>

Internet szörfszék
Tovább a cikkhez >>>

George Cukorra emlékezik az amerikai filmvilág
Tovább a cikkhez >>>

Csőd szélén az olasz Szaddám-gyár
Tovább a cikkhez >>>

A napóleoni flotta kincsei
Tovább a cikkhez >>>

Tollhegy

Egy megemlékezés margójára

Az elmúlt vasárnap az ország több városában tartottak megemlékezéseket az 1944-ben deportált magyar zsidók emlékére. Ekkor akadt kezembe egy frissen kiadott könyv A keszthelyi zsidóság története címmel, mely a keszthelyi zsidók több évszázados múltját dolgozza fel.