Vissza a Hetek archívum borítólapjára
III. évfolyam, 26. szám, 1999. július 03

Belpolitika

Kovács a kormány első évéről
Tovább a cikkhez >>>

HETEK-MTI
Sztrájkoltak az orvosok

Bruttó 110 ezer forint - ennyi a Semmelweis Orvostudományi Egyetem (SOTE) orvosainak átlagfizetése. Az ápolók azonban már bruttó 53, a fizikai dolgozók pedig bruttó 41 ezerrel is beérték. Mindez azonban a múlté lehet, ha a SOTE dolgozóinak csütörtöki, két órás figyelmeztető sztrájkját siker koronázza.


ZARA ORSOLYA
Határozott is, meg nem is

Maga az igazságos Mátyás király is okos döntésnek tartaná az Alkotmánybíróság minapi határozatát, melyet a médiakuratóriumok ügyében hozott a testület. A mesebeli Okos Katica Mátyás király furfangos kérésére ügyes megoldással bizonyította bölcsességét: hozott is galambot, meg nem is. A mai történetben a taláros testületnek arra kellett választ adnia, alkotmányos-e a közszolgálati médiák kuratóriumi elnökségében kialakult helyzet, vagyis az, hogy a parlamenti frakcióval már nem rendelkező KDNP és Néppárt küldötteit az ellenzékhez sorolják, valamint az, hogy az MTV kuratóriumának elnökségét kizárólag a kormánypártok delegáltjai alkotják.


EPERJESI ILDIKÓ
Megkezdődött a zsidó kárpótlás

„Sajnos az antiszemitizmus még mindig létezik” - mondta a Hetek munkatárásának Stephen A. Whinston, a zsidó kárpótlás lebonyolításával megbízott tíz New York-i ügyvéd egyike keddi budapesti sajtótájékoztatóján. „A svájci szervezetekkel és bankokkal folytatott tárgyalások idején előfordultak incidensek az alpesi országban, viszont a svájci bankok felismerték, hogy elődeik valóban együttműködtek a náci Németországgal, és önként vállalták a kárpótlásban való részvételt” - folytatta Whinston. Jövő év tavaszán előreláthatólag meg is kezdődhetnek a kifizetések a svájci bankok által elkülönített keretből.


SEBESTYÉN ISTVÁN
Terrorista nagykereskedés készült

Budapesten egy közúti igazoltatás során hetven kiló robbanószert talált a rendőrség. „A szállítmány elfogása nem a véletlen műve volt. Nagyon sokat dolgoztunk már ezen az ügyön, de a nyomozás érdekében sokkal többet még nem mondhatok” - nyilatkozta lapunknak egy neve elhallgatását kérő rendőrségi szakember.


Életmód

PASTIKA DÓRA
Feketén, fehéren vagy barnán

Nyár van. Ha nyár van, akkor jó esetben napsütés is van, ez így az igazi. Csakhogy a napsütésre időben fel kell készülni, már azelőtt, hogy az ember szabadságra menne. Ugyanis az utcán jártunkban-keltünkben is éri a bőrünket a nap, ami igen kellemes érzés a hideg téli esték után, de - visszaemlékezve az elmúlt évek nyaraira - be kell látnunk: lehetnek nem kívánatos eredményei is.


MAKKI MARIE-ROSE
Verés helyett fajtalankodás a büntetés

A rendszerváltást követően az állam egyre inkább kivonult a magánéletünkből. Egyes szakemberek szerint azonban mára világossá vált, hogy a családok válságos állapotának orvoslásához újfent külső segítségre lesz szükség. Külső segítségre (pénzre, szakemberekre és intézményekre), ami politikától-ideológiától mentes, szakszerű támogatást jelent a valós szükségletek szintjén. Ez nem a hatalmi érdekekről, az állami kontroll kiterjesztéséről szóló történet, hanem - ideális esetben - az a folyamat, amikor az állam minden lehetséges eszközzel elősegíti, hogy a demokratikus átalakulás a társadalom civil szférájában is végbemenjen.


BOHÁCS KRISZTINA
Hervadó családfák

A mai (poszt)modern társadalmakban a különböző generációk együttélésének ideje csökken: nagyszülők, szülők, unokák együttélése csupán néhány évre korlátozódik. Szociológusok véleménye szerint abban a korban élünk, amikor az egyes generációk egyre inkább saját maguknak kezdenek élni, egyre kevésbé támaszkod(hat)nak egymásra. Népessésgcsökkenés ma Európában Magyarországon kívül csak Németországban fordul elő. Írásunkban főképpen ezen két ország népességére vonatkozó adatokat vizsgáljuk.


Fókusz

NÉMETH SÁNDOR
Hit és szabadság

Az elmúlt hetekben teológiai vádaskodások kereszttüzébe is került a Hit Gyülekezete. A karizmatikus keresztény közösséget a nagy nyilvánosság előtt Istentől való elhajlással vádolók megfeledkeznek a vallásszabadság egyik lényeges alkotóeleméről, a tévedéshez való jogról. Kiindulópontjukat az a konzervatív előítélet determinálja, amely szerint csak az igazságot képviselő csoportoknak van joguk a vallásszabadsághoz. Nemcsak tudni vélik a választ a „Mi az igazság?” kérdésére, hanem az igazság egyedüli, kizárólagos letéteményesének is tartják magukat. A vallási türelmetlenség, gyűlölködés mindig így kezdődött a múltban.


Gazdaság

Egy év után
Tovább a cikkhez >>>

APRÓPÉNZ
Tovább a cikkhez >>>

DEBRECZENY RÉKA
Az IMF újra szereti Oroszországot
Tovább a cikkhez >>>

Figyelmeztetés a kormánynak
Tovább a cikkhez >>>

PAPP LEVENTE
Európa lemaradt az elektronikus kereskedelemben
Tovább a cikkhez >>>

MUNKATÁRSUNKTÓL
Szolid emelkedés a BÉT-en

A Budapesti Értéktőzsde hivatalos részvényindexe, a BUX 88,36 pontos emelkedéssel 6.574,16 ponton zárt csütörtökön, a szerdai záróértékéhez képest 1,36 százalékkal erősödött. Csütörtökre már nem hagyott nyomot az idő előtt kiszivárogtatott GDP, ami kissé megviselte a keddi kereskedést, de mindeddig nem váltott ki eladási rohamot a vártnál gyengébb adat.


KOVÁCS KLÁRA
Elmarad az adóreform

Az adóreform ezennel elmarad. A kormány elvetette a Pénzügyminisztérium akárhányadik javaslatát, s alapjában véve azt az adókoncepciót, amit ő rendelt meg tőle. Történt ez azért, mert „az idén olyan súlyos csapások érték a gazdaságot, hogy inkább a biztonságra, a nyugalomra, a kiszámíthatóságra és a terhek csökkentésére kell helyezni a hangsúlyt” - monda a miniszterelnök a Magyar Rádióban. „Nem kudarcként élem át a történteket” - szögezte le Járai Zsigmond pénzügyminiszter. Két dolog találkozott: a politikai tűrőképesség és szakmai előterjesztés, de a döntés a kormány hatásköre.


HÍRÖSSZEFOGLALÓ
Szerényebb GDP

A várakozásokhoz képest az első negyedévben összehasonlító áron csupán 3,3 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék (GDP) az előző év azonos időszakához képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A GDP értéke az idei első negyedévben folyó áron 2532 milliárd forintot tett ki.


MUNKATÁRSUNKTÓL
Lefelé módosított az Ecostat

Több területen is módosította a kilátásokat az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet: többek között a GDP, a lakossági fogyasztás, a folyó fizetési mérleg és az államháztartási hiány tekintetében 0,5-től 3 százalékig terjedően csökkentette az idei gazdasági várakozásait. A kutatók úgy látják, hogy az idén felerősödtek a már 1998-ban is megmutatkozó egyensúlyi problémák, ezek legfőbb tényezői azonban a gazdaságra ható külső okokban keresendők - áll az Ecostat jelentésében.


GYÖRÖK ORSOLYA
Költségvetési többlet az USA-ban

Az amerikai költségvetés többlete az idei pénzügyi évben elérheti a 99 milliárd dollárt és ilyen növekedés mellett az USA kifizetheti államadósságait 15 éven belül - jelentette be Bill Clinton a hét elején. A jó hír vitát váltott ki a gazdasági szakértők között és a politika színpadán, hogy vajon mire költsék el az „égi áldást”.


Háttér

LŐKÖS ISTVÁN
Nacionalizmus és a pániszlám eszme

Általában az a kép él bennünk, hogy a Közel-Kelet egységesen arab és muzulmán térség, s ebbe az egységbe ékelődik bele Izrael állam. Pedig a libanoni polgárháború kapcsán különböző keresztény felekezetekről is hallhattunk; a Szaddám Huszeint megtépázó Sivatagi Vihar kapcsán pedig arról, hogy iraki és török katonák kurdokat gyilkoltak. Ha valaki ebben a régióban jár, jól láthatja a lakosság elkülönülését. A damaszkuszi muzulmán negyedeket nemcsak a vallás választja el egymástól, hanem a mentalitás, a kultúra, az emberek viselkedése is.


MUNKATÁRSUNKTÓL
Vitafórum az Internetón

Az elmúlt hetekben a média sok időt és oldalt szentelt Bartus László újságíró Fesz van című könyvének és az írás nyomán kirobbant vitának. Az álláspontok alakulását és a fejleményeket az Internet több csatornáján is nyomon követhették az érdeklődők, azonban az első nyilvános vitafórumot az Internetto nevű online magazin rendezte meg csütörtökön. A netlap meghívását csak Tóth Géza, a Hit Gyülekezete szóvivője fogadta el, Bartus László visszalépett. A kérdések írásban érkeztek be az Internettóhoz, ahol a szóban elhangzó válaszokat azonnal begépelték, és „kitették” a hálóra. A szóvivő válaszaira több mint ötezren voltak kíváncsiak. Bár eredményt nem hirdettek, az Internetto a fórum végére a címet „Fesz volt”-ra módosította. Íme a közel kétórás nyilvános fogadóóra krónikája, ahogyan a képernyőről nyomon lehetett követni.


MÁRVÁNYI PÉTER, MAROSVÁSÁRHELY
A NATO zörgetett az ablakon

Románia - szokták errefelé mondani - a korlátlan lehetőségek hazája, ahol egymásnak teljesen ellentmondó politikai folyamatok is történhetnek egyidőben. Egyfelől újabb magyarellenes hullám horgadt fel az elmúlt hetekben, természetesen az ellenzék pártjainak vezetésével. Másfelől viszont szerdán a szenátusban olyan események zajlottak, hogy az edzett román sajtó inkább nem is nagyon értékelte a dolgokat. A fejlemény első pillantásra rendkívül zavarba ejtő, akárhonnan is nézzük.


SCHARRER JÁNOS, NOVOSZTYI HÍRÜGYNÖKSÉG
A balkáni kondér még hét-nyolc évig rotyoghat

Amikor Koszovóban váratlanul bevetették az orosz deszantosokat, azt mondtam, hosszú évek óta ez az első normális döntés, és annak pontos és jó a végrehajtása - nyilatkozta a Novosztyi hírügynökségnek Borisz Gromov vezérezredes, afganisztáni veterán, az ottani szovjet csapatkivonás vezetője, később belügy- és honvédelmi miniszterhelyettes, ma az Állami Duma képviselője és a Harci Testvériség veteránmozgalom vezetője. -Szerintem e lépés sikerét még az is növelte, hogy a NATO kezdettől fogva semmibe vette Oroszországot… De nem ez a lényeg: Oroszország és az oroszok nem veszíthetik el a Balkánon élő barátaikat.


SOMORJAI LÁSZLÓ
Ki a Duna vizét issza...

Sajnos igaz a fenti „strófa” befejező tagmondata, amelyet - vélhetően - mindenki ismer. A Duna budapesti szakaszán naponta egymillió köbméter szennyvíz ömlik a folyóba, amelynek nyolcvan százaléka tisztítatlanul érkezik a vízbe. A kedélyek megnyugtatására azonban közöljük: Budapesten és több más városban sem közvetlenül a Dunából, hanem a közelében található parti szűrésű kutakból veszik ki az ivóvizet. Ahol pedig közvetlenül a folyók vizét hasznosítják (például Pécsett, Szolnokon), ott masszív kémiai tisztításnak vetik alá, mielőtt az ivóvízhálózatba bekerülne.


SZOBOTA ZOLTÁN
Kábult fiatalok

A Közgazdaságtudományi Egyetem hallgatói körében végzett reprezentatív felmérések alapján kiderült: az utóbbi években sem az alkoholfogyasztás, sem a dohányzás nem növekedett olyan ilyesztő mértékben, mint a drogfogyasztás. Szakemberek egybehangzóan állítják, hogy a kábítószerkereskedelem virágkorát éli Magyarországon, és a „könnyű drogok” elszaporodásával párhuzamosan csökken a fogyasztói korhatár.


Interjú

MORVAY PÉTER
Magyarország a jövő országa
állítja Jehuda Ofer izraeli nagybefektető

A következő magyar Nobel-díjas már ne idegenben jusson ehhez az elismeréshez - ehhez szeretne többek között támogatást nyújtani Jehuda Ofer, az izraeli Ofer’s Brothers óriáscég elnöke, aki az elkövetkező években kétszázötven millió dollárt készül befektetni Magyarországon.


Külpolitika

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Elfújta a szél a Vatikánban

Korrupció, jogtalan előnyszerzés, szexuális visszaélések és törtetés - ezekkel a vádakkal illeti egy Olaszországban nemrég megjelent könyv a Vatikán méltóságait.


Természeti csapás Hirosimában
Tovább a cikkhez >>>

MUNKATÁRSUNKTÓL
Mubarak még egyszer

Hoszni Mubarak százötven éve az első olyan egyiptomi elnök, aki 18 évig hivatalban maradt. Sikerei tagadhatatlanok: Egyiptomban már évek óta 5 százalékos az éves gazdasági növekedés, az inflációt 25 százalékról 6 százalékra vitte le, stabilizálta az árfolyamokat. A gazdasági fejlődés ugyanakkor együtt járt azzal, hogy politikai, társadalmi és kulturális szinten az állam növelte az ellenőrzést - az egyiptomi elnök amerikai látogatása alkalmából a Washington Post közölt elemzést Mubarak rendszeréről.


MÁRER GYÖRGY, NEW YORK
Az alelnök különvéleménye

Teljes gőzzel megindult a választási hadjárat - legalábbis az éllovasok között -, jóllehet még másfél év választja el az amerikai szavazópolgárokat voksaik leadásától. A demokratapárti oldalon minden vitán felül Al Gore alelnök a listavezető, aki most már minden erejével belevetette magát a harcba, hogy elnyerje pártja elnökjelöltségét ellenfelével, Bill Bradley-vel szemben. Eleinte, azaz talán még jelöltségének hivatalos bejelentése előtt, bizton élvezte hivatali főnöke, Bill Clinton támogatását, jóllehet az elnök egy ízben úgy nyilatkozott, hogy amennyiben Gore sikeres akar lenni, sokkal több életet kell lehelnie kampányába, mert az kissé unalmas és lapos. Az alelnök meg is fogadta a tanácsot, és mindent megkísérel, hogy élénkítse hadjáratát. A kérdés az, miként akarja ezt elérni?


BURIK GÉZA
Kivégzik-e a kurd népvezért

Hazaárulásért halálra ítélték Abdullah Öcalan kurd terroristavezért. Abdullah Öcalan pere május 31-én kezdődött, és már az első napon szinte biztosra vehetően eldőlt a vádlott sorsa, ugyanis beismerte, hogy a Kurd Munkapárt (PKK) az ő vezetése alatt lett terrorista eszközöket alkalmazó gerillahadsereggé, és hogy minden szóba jöhető eszközzel az önálló kurd államért harcoltak. Öcalan a kurd szeparatista mozgalom vezéreként 37 ezer ember haláláért tehető felelőssé.


EPERJESI ILDIKÓ
A másik Michael Jackson

Michael Jackson szereti, ha nem Michael Jacksonnak szólítják. Inkább elviseli a sir Mike nevet, vagy egyszerűen csak a Mike-ot. Michael Jackson altábornagy, a NATO gyorsreagálású erőinek európai parancsnoka nagyon haragszik, ha összekeverik névrokonával, az amerikai popsztárral. Koszovói békefenntartóként most azt várják tőle, hogy „egyenruhás Mózesként” hazát ad albánoknak és szerbeknek egyaránt. A moszkvai Kommerszant című hetilap összeállítása a brit tábornokról.


HECHS LÁSZLÓ, JERUZSÁLEM
Alkura kényszerül Ehud Barak

Július 9-e már nincs messze. A politikai élet résztvevőire nehezedő nyomás egyre növekszik: Ehud Barak megválasztott kormányfőnek a törvényben megszabott határidőn belül be kell mutatnia kormányát. A megalakuló testület 67-es képviselői tömb szavazata mellett számíthat a tízfős arab csoport támogatására is. Barak levélben közölte a knesszet megbízott elnökével, hogy a jövő héten bemutatja kormányát.


Sport

Nagycsaládos hokikirály
Tovább a cikkhez >>>

FA-kupa a MU nélkül

Az angol élvonalbeli labdarúgócsapatok felháborodtak a Manchester United vezetőinek szerdai döntésén, mely szerint az együttes nem vesz részt az FA-kupában, mert 2000. január 5-14. között a klubcsapatok világbajnokságán Brazíliában lép pályára.


Blanc az Interhez szerződött
Tovább a cikkhez >>>

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
A csoda- és a cserecsatár
Tovább a cikkhez >>>

MAGYARY FERENC
Mitől jó a foci
Tovább a cikkhez >>>

NÉMETH SZILÁRD
Frentzen a fellegekben, Hill a padlón

Elégedettek lehetnek a Forma-1 kedvelői. Két hete Kanadában a Gilles Villeneuve pályán és most a francia Magny-Courson is szenzációs futamot produkáltak a legnépszerűbb autósport pilótái.


HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Becker búcsúja
Tovább a cikkhez >>>

Szabadidő

Textil Múzeum

Óbudán, a híres-hírhedt Goldberger gyár területén egy régi műemlék házban nyílt érdekes kiállítás. (Hivatalosan: Textil- és Textilruházati Ipartörténeti Múzeum. Budapest III., Lajos u. 136-138.) Az elmúlt 250 év technikáját szemléltető tablók mellett többek között néhány jellegzetes gépet és textilipari terméket is megtekinthetnek a látogatók. Megtudhatjuk, mi a tutyi és hogyan készült, mióta van kötőgép, milyen masinákon gyártották a svájci sapkát, miként működött a kártoló, sőt még azt is, hogy a HÉV-megálló miről kapta a Filatori-gát nevet.


Programajánlat
Tovább a cikkhez >>>

FELHÍVÁS
Tovább a cikkhez >>>

ERDEI L. TAMÁS
A tudomány képei, a képek tudománya

Szerdán végetért az I. Budapesti Nemzetközi Tudományos Filmfesztivál. A szakmai és a szélesebb nagyközönség több, valóban izgalmas film- és tudománytörténeti, valamint szociológiai és kutatási szempontból jelentős filmmel találkozhatott ezen az úttörő jelentőségű filmbemutatón. A rendezvény fő szervezője és támogatója, a francia Nemzeti Tudományos Kutatóközpont igazgatója, Jean-Michel Arnold volt.


HOLCZER PÉTER
Irány a Szafari

„Irány a Szafari!” Így kiálthatnak fel egy szép, napsütéses nyári reggelen azok, akik elhatározzák, hogy tesznek egy kellemes egynapos kirándulást a Bécstől 30 kilométerre, Gänserndorf mellett található osztrák Szafariparkba. A Budapestről mintegy három óra alatt megközelíthető park az egész család számára élvezetes programokat kínál.


Színes

Munkát kínál
Tovább a cikkhez >>>

Flamingó-gyerek
Tovább a cikkhez >>>

INNEN-ONNAN
Tovább a cikkhez >>>

Viva Furby
Tovább a cikkhez >>>

Elolvadnak a Himalája gleccserei
Tovább a cikkhez >>>

Phil Collins: új filmdalok
Tovább a cikkhez >>>

Karakteres az idei férfidivat
Tovább a cikkhez >>>

Sydney Pollack 65 éves
Tovább a cikkhez >>>