Vissza a tartalomjegyzékhez


Lehet-e tíz alatt futni

Marc Blume, a 100 méteres síkfutás hatszoros német bajnoka, az 1996-os fedett pályás Európa-bajnokság 60 méteres számának győztese szerint normális körülmények között doppingszerek nélkül egyetlen atléta sem képes tíz másodpercen belül lefutni a 100 métert.

„Ajzószerek nélkül egy csúcsformában lévő atléta 10.00 és 10.10 másodperc közötti időt érhet el. Ha minden tökéletesen összejön, akkor lehet futni 9.95-öt, de ehhez szinte laboratóriumi körülmények szükségesek - jelentette ki a 25 éves atléta, akinek 10.13 másodperc az egyéni csúcsa. - Ha most azt állítom, hogy az amerikai Greene a 9.79-es világrekordját doppingszerek segítségével érte el, akkor olyan pert akasztanak a nyakamba, hogy életem végéig fizethetek. Ezért maradjunk annyiban, hogy vannak bizonyos élettani határok, melyeket normális körülmények között nem lehet túllépni.”
Blume szerint az amerikai Michael Johnson 1996-ban az atlantai olimpián 200-on felállított 19.32-es világcsúcsa is nehezen érhető el tiltott szerek nélkül.
„Van egy olyan érzésem, hogy mindenki a rekordok bűvöletében él. Az emberek nem gondolnak bele, hogy lehetséges-e becsületes felkészüléssel ilyen eredményeket elérni. Még nagyobb baj, hogy a nemzetközi szövetség illetékes szakemberei is a csúcsoknak tapsolnak ahelyett, hogy alaposan kivizsgálnák a körülményeket” - zárta nyilatkozatát Blume. (dpa)