Vissza a tartalomjegyzékhez

SZŰCS EMESE, RUFF GABRIELLA
Jövőre jön a gyed

Hétfőn megkezdődött a parlamentben a gyermekgondozási díj (gyed) 2000. január 1-jével történő visszaállításáról szóló törvény általános vitája. Bár a döntés őszre marad, egy biztos: jövőre már választhatják az anyák a gyedet, amennyiben ez a gyesnél kedvezőbb számukra.

A gyermekgondozási díjat a Bokros-csomag kapcsán, 1995-ben szüntették meg, jövő évi visszaállítására pedig a „családbarát” kormányprogram fontos pontjaként kerül sor. Horváth Zsolt fideszes képviselő a vitában kiemelte, hogy a gyed biztosításhoz kötött járandóság lesz, tehát azok az anyák lesznek rá jogosultak, akik az előző két évben legalább 180 napig biztosítottak voltak. Továbbá azok, akik a biztosított időszak lejárta után gyesen, terhességi gyermekágyi segélyen, táppénzen voltak, illetve azok, akik egyetemen vagy főiskolán nappali tagozatos hallgatók. A járandóság összegét a bér 70 százalékában, de maximum a minimálbér kétszeresében határozza meg a törvény, azaz 2000-ben nem haladja majd meg a 45 ezer forintot. A gyed adó- és nyugdíjjárulék-köteles lesz, más szociális segély nem vehető fel ezzel párhuzamosan.
A jogosultság azonban még nem jelenti azt, hogy érdemes is lesz a gyes helyett ezt a támogatási formát választani. Ellenzéki számítások szerint a bruttó 40 ezer forint feletti havi jövedelemmel rendelkezők járnak majd jól a gyeddel, azaz a törvény a jobbmódúaknak kedvez, míg a legrosszabb helyzetűeken (például a munkanélkülieken) nem segít, pedig a fiatal nők jelentős része nem visz haza havonta 40 ezer forintot.
A gyed visszaállításának várható hatásáról a Heteknek Kamarás Ferenc, a Központi Statisztikai Hivatal demográfusa elmondta, hogy ez a lépés hosszú távon eredményezheti a gyermekszületések számának növekedését, és ezzel az 1990-től tapasztalható és azóta folyamatosan növekvő népességcsökkenésen valamennyit javíthat. A demográfus elmondása szerint az még nem látható, hogy a Bokros-csomag által megszüntetett alanyi jogon járó gyed mennyiben befolyásolta a szülők gyerekvállalási kedvét, ugyanis lehet, hogy a tervezett gyermek megszületését csak pár évvel kitolták, és a gyermekvállalalás a jövőben megvalósul. A gyed visszavonása már a gyermekszületések amúgy is lefelé menő trendjét érintette, és 1996-tól felgyorsult a csökkenés mértéke. A gyed visszavonása az abortuszok számának növekedését nem eredményezte - legalábbis a statisztikai adatok alapján. Míg 1993-95 között egy emelkedés és stagnálás látható, addig 97-től csökkenést mutatnak a számok.
Kamarás Ferenc szerint kérdés, hogy az emberek hoszú távon számíthatnak-e az állam részéről erre a segítségre, kialakul-e egy olyan bizalom, hogy a jövőben számoljanak vele. Ezenkívül fontos észrevenni azt is, hogy a jelenlegi mégiscsak egy más gazdasági környezet, mint ami a régi gyed és gyes időszakában volt. Nem tudni - véli a szakember-, hogy ilyen piaci feltételek mellett vállalja-e a munkáltató, hogy alkalmazottjuk három évig otthon maradjon, míg neki továbbra is járulékot kell fizetnie utána.