Vissza a tartalomjegyzékhez

MUNKATÁRSUNKTÓL
Jön a négyes metró

A Pénzügyminisztérium (PM) - tudomásul véve a bírósági döntést, mely által megállapítást nyert, hogy a 4-es metró megépítéséről szóló háromoldalú szerződés a kormány, a főváros és a megbízott beruházó között érvényes - minden észszerű tárgyalásra kész a Fővárosi Önkormányzattal. A megbeszélések azonban csak arra irányulhatnak, hogy mi módon ne épüljön meg a Dél-Buda-Rákospalota metróvonal - nyilatkozta egy sajtótájékoztatón Varga Mihály, a PM politikai államtitkára. Varga fontosnak tartaná a fővárossal való jó viszony kialakítását és fenntartását a jövőbeni beruházások sikerének érdekében. Indoklása szerint az országnak inkább autópályára van szüksége, mint még egy metróra.
Megtudtuk, hogy az állami költségvetésnek 133 milliárd forintot kellene kiadnia a metróra. Ebből 48 milliárdot tennének ki a felvett hitelek kamatai tizenöt évre. Az államtitkár szerint az előző kormány olyan döntést hozott a választások előtt, amire nem volt fedezet, és a PM akkori vezetése sem támogatta.
Gulyás László, a főváros által megbízott beruházó, a DBR Kft. vezetője lapunknak azt nyilatkozta, hogy szerinte is tárgyalásokra van szükség. Ám ezeknek - a bírósági döntés nyomán - arról kell szólniuk, hogy mikor és hogyan bocsátaná a kormány a kft. rendelkezésére az építkezéshez szükséges összegeket. Elmondta, hogy az előkészítő munkálatokat tavaly november óta sem szüneteltették, azok továbbra is folynak. Amennyiben a kormány nem akarja teljesíteni fizetési kötelezettségeit, akkor a megbízó újabb pert indíthat. Gulyás meglátása szerint nincs igazi akadálya az építkezésnek, a metró mindenki javát szolgálná. Nincs érdemi indoklás a „nem”-re.