Vissza a Hetek archívum borítólapjára
III. évfolyam, 25. szám, 1999. június 26

Belpolitika

PÉCSI TUDÓSÍTÓNKTÓL
Alacsonyan szálltak a vasmadarak
Tovább a cikkhez >>>

MUNKATÁRSUNKTÓL
Jön a négyes metró
Tovább a cikkhez >>>

ZARA ORSOLYA
Figyelem, figyelem

Az eddig napvilágra került információk szerint Orbán Viktor elmúlt augusztusban tett kijelentése, mely szerint a Fidesz vezető politikusai és családtagjaik törvénysértő, titkos és közpénzekből finanszírozott megfigyelés elszenvedői voltak, csupán egyetlen személy vonatkozásában kapcsolódik a valósághoz: Pokorni Zoltánról tényleg gyűjtött információkat Faragó Lajos magánnyomozó. Az alig egy hónapig tartó megfigyelés során keletkezett feljegyzéseit azonban Faragó - a Népszabadságnak adott nyilatkozata szerint - megsemmisítette, és megbízójának semmiféle dokumentumot nem adott át sem Pokorniról, sem másról. Közpénz sem szerepelt a történetben, hiszen Faragót a Félixfilm Kft. fizette.


MUNKATÁRSUNKTÓL
Torgyáné a Fradi

„Gratulálok a Ferencvárosnak és Torgyán József elnök úrnak, aki el tudta érni, hogy legalább 2002-ig megakadályozza a Ferencvárosi Torna Club államosítását” - közölte az MTI-vel csütörtökön Lányi Zsolt, a Független Kisgazda Párt (FKgP) alelnöke, az Újpesti Torna Egylet társadalmi elnöke, miután tudomást szerzett a Deutsch Tamás ifjúsági és sportminiszter, valamint Torgyán József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter között megszületett megállapodásról az FTC-sportingatlanok jövőjét illetően.


Kitüntették Václav Havelt
Tovább a cikkhez >>>

HETEK-HÍRÖSSZEFOGLALÓ
Mindenki egyenlő, de vannak egyenlőbbek

Tovább gördült a Postabank botránylavina. A Fidesz-közeli cégek százmilliói után felbukkant egy kedvezményes hitelekről szóló lista is, amely mintegy kétszáz prominens közéleti - mint utóbb kiderült, nem csupán ellenzéki - személyiség nevét tartalmazza. Az eset kapcsán először Herényi Károly (MDF), majd nemsokára Nagy Sándor (MSZP) és Csiha Judit (MSZP) is lemondtak pártjukon belül betöltött tisztségeikről. Nagy a valószínűsége annak, hogy az egyelőre ismeretlen forrásból származó, legújabb hatszázhúsz fős lista sem a végleges példány.


Életmód

VARGA ÁGNES
Ép család ép lélek

Konferenciasorozat kezdődött június 23-án Szegeden „A humánszféra európai uniós felkészítéséért a dél-alföldi régióban” címmel. A konferencia fő szervezője a Dél-Magyarországi Civil Szervezetek Szövetsége (DMCSZSZ). Szerdán és csütörtökön előadások és kerekasztal-beszélgetések keretében olyan fontos témákról esett szó, mint a gyermekvédelem, a fiatalkori devianciák, a kriminalizálódás az Európai Unióban. Ezenkívül a rendezvény résztvevői képet kaphattak Csongrád megye és Szeged önkormányzatának gyermekvédelmi törekvéseiről, megoldásra váró feladatairól, megismerkedhettek szegedi civil szervezetek, mint például az S.O.S. telefonos lelki segélyszolgálat vagy a drogambulancia munkájával is.


MAKKI MARIE-ROSE
Jó az öreg a háznál

A 90-es években az időskorú népesség problémáit a különböző nemzetközi szervezetek, de legfőképpen az ENSZ fokozott mértékben felvállalta, és az 1999-es évet az Idősek Nemzetközi Évének nyilvánította. Napjaink világméretű demográfiai változásait nemcsak az élveszületések számának növekedése, hanem a várható élettartam meghosszabbodása is előidézi. A fejlett országok lélekszámának összetételét különösen az utóbbi tényező befolyásolja, s így egyre több szinten foglalkoznak a 60 év felettiek társadalmi helyzetével.


Tűlevéllel a rák ellen

Híre megelőzte azt a gyógyszert, amelynek alapanyaga a tiszafa tűlevelének a kivonata. Csodaszer vagy csak egy a sok közül? Sokan szeretnék tudni a hiteles választ. Ez nem is csoda, hiszen az előrehaladott tumoros, rákos betegségben szenvedők reménye az új, hathatós, ígéretes szerekben van.


SZŰCS EMESE
A nők egyharmadának tabutémája

Hazánkban a 45 év fölötti nők csaknem fele küzd valamilyen mértékben vizelettartási, vizeletürítési zavarokkal. A Központi Statisztikai Hivatal 1997. január 1-ji adatait figyelembe véve az említett betegségben érintett nők száma óvatos becslések szerint is 1-1,5 millióra tehető. Inkontinenciáról akkor beszélünk, amikor a beteg a vizeletét nem tudja megtartani, de már a nagyon gyakori inger is erre a betegségre utalhat.


Gazdaság

APRÓPÉNZ
Tovább a cikkhez >>>

SZŰCS EMESE, RUFF GABRIELLA
Jövőre jön a gyed

Hétfőn megkezdődött a parlamentben a gyermekgondozási díj (gyed) 2000. január 1-jével történő visszaállításáról szóló törvény általános vitája. Bár a döntés őszre marad, egy biztos: jövőre már választhatják az anyák a gyedet, amennyiben ez a gyesnél kedvezőbb számukra.


Szép kilátások
Tovább a cikkhez >>>

KOVÁCS KLÁRA
Polémia a gazdaságról

Orbán Viktor miniszterelnök a minap egyértelművé tette a kormány álláspontját a gazdasági folyamatokkal kapcsolatban. A hétvégi Fidesz országos választmányi ülésen a miniszterelnök leszögezte: a kormány nem készít megszorító csomagot. Nem nehéz ugyanis észrevenni, hogy az ezt szorgalmazó hangok mögött politikai koncepció húzódik meg. Egyesek ezzel a saját korábbi döntéseiket látnák igazolva. Az „ellenfél” ezt szeretné „kitaposni” a kormánytól azért, hogy ezzel feledtesse korábbi bűneit, mármint a Bokros-csomagot. Orbán hozzátette: nem állítja, hogy minden rendben van a gazdasággal, de a kedvezőtlen adatok nem érdemelnek figyelmet.


SZABADI SÁNDOR
A Matáv-monopólium beerősít
Tovább a cikkhez >>>

GYÖRÖK ORSOLYA
Coca-Cola botrány

Példátlan esetre került sor Belgiumban: rövid hallgatás után megszólalt a Coca-Cola cég vezetője, és bocsánatot kért a fogyasztóktól azért, mert - eddig tisztázatlan okokból - rosszullétet, megbetegedést okoztak a cég üdítőitalai. A francia és flamand nyelvű egészoldalas hirdetés nem hatotta meg az illetékeseket, továbbra sem engedélyezik az italok forgalmazását, mivel a megbetegedésekre adott magyarázatok nem győzték meg az egészségügyi hatóságokat.


Magyarország, a kivételes

Magyarország kivételével minden kelet- és közép-európai országra kénytelen lefelé módosítani gazdasági előrejelzését a Bécsi Nemzetközi Gazdasági Összehasonlítások Intézete (WIIW).


ACSAI ANIKÓ
Újra a Richter a sztár

Kilábalni látszanak az ázsiai piacok a közel két éve elhúzódó válságból: a japán index az 1997. októberi krach óta legmagasabb értékét érte el a héten, részben a japán jegybank devizapiaci intervenciójának köszönhetően, s a hongkongi index is több mint 6 százalékot emelkedett. Az amerikai Dow Jones indexre továbbra is rányomják bélyegüket a kamatemelési várakozások. Az index egy hét alatt egy százalékot veszített értékéből, és a június 30-i FED-ülésig a bizonytalanság várhatóan fenn is marad, további lemorzsolódást idézve elő. A nyugat-európai tőzsdéken nem történtek számottevő változások, az orosz tőzsde ellenben 4 százalékot meghaladó mértékben emelkedett az újabb 600 millió dolláros IMF juttatásról szóló híreknek köszönhetően.


VARGA P. MIKLÓS
Figyelmeztetés az EU nak

A magyar agrárium legnagyobb érdekképviseleti szövetsége, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) elutasítja az EU tagállamainak a berlini csúcsértekezleten hozott döntését, mely szerint a magyar mezőgazdasági termelők a csatlakozás után nem részesedhetnek kompenzációs támogatásban.


PAPP LEVENTE
Prodi szólt, az euró esik

Az Európai Unió elnökjelöltje, Romano Prodi hét elején tartott beszédével a kedélyek mellett az európai pénzpiacot is felkavarta. Az olasz exminiszterelnök szenzációs bejelentést tett: „Olaszország kikerülhet a Eurolandből a magas infláció, valamint az ipar versenyképességének hiánya miatt.” A váratlan megjegyzés szinte azonnal a közös európai pénz, az euró árfolyamcsökkenését okozta. Prodi a nyilatkozatot ugyan később visszavonta, de a piaci tendencia lényegében nem változott.


Háttér

MUNKATÁRSUNKTÓL
Politikusok vádolnak, a hitesek cáfolnak

Németh Sándor vezető lelkész sajtótájékoztatón jelentette be: a Hit Gyülekezete arra kéri a Pénzügyminisztériumot és az Állami Számvevőszéket, hogy vizsgálja ki a Magyar Fejlesztési Banktól kapott 665 millió forintos hitel, illetve a négy év során általuk felvett 75 millió forintos állami támogatás jogszerűségét Németh Sándor kifejtette: a gyülekezetet az elmúlt napokban ért támadások a demokrácia és a vallásszabadság ellen is irányultak. Ugyanis a Hit Gyülekezete jól működő, önfenntartó egyházmodellje veszélyezteti az állam által támogatott és eltartott egyházi gyakorlatot. Ughy Attila fideszes országgyűlési képviselő, mind Várhegyi Attila, a kultusztárca politikai államtitkára korrupció gyanújával és bűncselekmények elkövetésével gyanúsította meg a Hit Gyülekezetét. Magyarország negyedik legnagyobb egyháza leghatározottabban visszautasította és rágalomnak nevezte a politikusok vádjait.


Hit és evilág

A Hit Gyülekezetének tagjai az örök élet távlatában gondolkodnak, figyelmük kiterjed a természetfelettire, a menny és a pokol valóságába vetett hitük meghatározza evilági cselekedeteiket is. Olyan nyitott világban hisznek, amelyben Isten kijelenti magát és cselekszik (a materialista felfogás köztudottan az evilágra korlátozódik).


PÁTKAI MIHÁLY
Nem oszlanak a kérdőjelek

Borisz Jelcin orosz miniszterelnök a hét végén Kölnben a „nyolcak” találkozóján váratlanul 80 dokumentumot nyújtott át Bill Clinton amerikai elnöknek J. F. Kennedy meggyilkolásával kapcsolatban - jelentette a CNN amerikai hírcsatorna. A dokumentumokban új információk találhatók a Kennedy meggyilkolásával gyanúsított Lee Harvey Oswaldról is.


MÁRER GYÖRGY, NEW YORK
Jön-e borúra derű

Hetvennyolc napos légiháború után elvonultak a viharfelhők Koszovó felől, de felmerül a kérdés: mi lesz ezután? Az albánok elkezdték a hazatérést, de most a szerbek özönlenek ki otthonaikból. Most az lenne a legfontosabb, hogy a bombázások és harcok dúlta Koszovó és Szerbia mielőbb újjáépüljön. Az Európai Unió ennek érdekében a múlt hét szombatján bejelentette: az elkövetkező három év folyamán másfél milliárd dollárt irányoz elő Koszovó újjáélesztésére, de ezt a pénzt úgy utalja át, hogy a Szlobodan Milosevics kormányozta Szerbia nem kap anyagi támogatást.


HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Agresszív szuperhősök

Az Egyesült Államokban évente 3 millió iskolai bűncselekményt követnek el. Más szóval: napi 16 ezret, azaz hat másodpercenként egyet. Minden tizedik másodpercben legyártanak egy fegyvert. Ilyen fegyverekkel követik el a gyilkosságok egynegyedét. Az amerikaiak 88 százaléka számíthat arra, hogy élete során legalább egyszer valamilyen bűncselekmény áldozatává válik. Az általános iskola befejeztéig egy gyerek nyolcezer televíziós gyilkosságnak lesz a szemtanúja, ez a szám az érettségi időpontjáig a tízszeresére nő.


SZOBOTA ISTVÁN
A tinik korán kezdik

A fiatalkorúakkal foglalkozó szakemberek megegyeznek abban, hogy a kilencvenes években zajló társadalmi korszakváltás leginkább a tizenévesek korosztályában érhető tetten. Önállósodásuk egyik fő elemének a szexuális kapcsolatteremtést tekintik, melyhez a média és a szórakoztatóipar jelentős „segítséget” nyújt. Mivel a fiatal generáció szexuális szokásai az elmúlt tíz évben jelentősen megváltoztak és átalakultak, ezért az őket vizsgáló társadalomtudósokat is már-már megkísérti a gondolat, hogy magatartásukat normálisnak tekintsék.


Hit és értékek

SZÖLLŐSI TIBOR
Szentlélek a kritikák kereszttüzében

A huszadik századi keresztény megújulás történetében különösen két motívum emelkedik ki: egyfelől példátlan (pontosabban: a bibliai beszámolókhoz hasonló) dinamikája, másrészt az ellenhatás: a megújulást kísérő kritikák, helyenként pedig emberéleteket is követelő üldöztetés. Ami az érem e másik oldalát illeti, elmondhatjuk: a Szentlélek friss munkájának világméretű terjedésével az üldözés is igyekszik lépést tartani, a helyi specialitásokhoz igazodva…


Interjú

TIHANYI PÉTER, HAJDÚ SÁNDOR
A gyűlölethez nem lehet hozzászokni
Exkluzív interjú Horn Gyula volt kormányfővel
Tovább a cikkhez >>>

Külpolitika

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Esélyt az emberi méltóságnak

Bill Clinton amerikai elnök, aki balkáni körútja során ellátogatott a stenkovecsi menekülttáborba is beszédeiben újra hangsúlyozottan elítélte a vallási illetve etnikai alapon történő diszkriminációt és egy békés Európa kiépítését szorgalmazta. „Milosevics számára nincs jövő Európában véget ért a normális emberi különbségeket embertelenül kezelő politikája” - nyilatkozta Clinton Németországban. még balkáni körutazása előtt.


HECHS LÁSZLÓ, JERUZSÁLEM
Veszélyes vétó

Clinton amerikai elnök úgy döntött, hogy elhalasztja az Egyesült Államok nagykövetségének Tel Avivból Jeruzsálembe való áthelyezését, kinyilvánítva, hogy ez a lépése azért szükséges, hogy „megvédje az Egyesült Államok nemzetbiztonsági érdekeit”. Egy 1995-ben a Kongresszus által megszavazott törvény értelmében a nagykövetséget már akkor át kellett volna helyezni Izrael fővárosába. Az elnöknek azonban jogában áll vétójogával élnie, ha úgy véli, hogy az életfontosságú az Egyesült Államok „nemzetbiztonsági érdekei” számára, ami ebben az esetben az izraeli-palesztin béketárgyalások jövője.


HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Göncz Árpád Windsorban

„Tárgyalásaimon két viszszatérő kérdéskör merült fel: európai uniós csatlakozásunk támogatása és a gazdasági együttműködés elmélyítése, valamint a koszovói rendezés” - tájékoztatta Göncz Árpád Londonban a magyar újságírókat.


VAGYIM ARISZTOV
Moszkva Achilles-ina

Siker a politikában, komoly eredmények teljes hiánya gazdasági kérdésekben - ilyen eredménnyel zárult Oroszország számára a Nyolcak találkozója. Annak ellenére, hogy Moszkva és a Nyugat kapcsolata az utóbbi időben jelentősen romlott a balkáni konfliktus miatt, és kísérlet történt arra is, hogy Oroszországot az európai és világpolitika perifériájára szorítsák, a kölni találkozó orosz szempontból sikeresnek mondható.


EPERJESI ILDIKÓ
Orosz aggodalmak

„A román kormány nem fél egy, a koszovóihoz hasonló romániai mozgalomtól, hiszen nem lehet párhuzamot vonni a koszovói és a romániai helyzet között” - mondta a Heteknek Victor Babiuc román nemzetvédelmi miniszter budapesti látogatásán. „A koszovói válság következtében Románia ma közelebb áll a NATO-hoz, hiszen támogatta a NATO-beavatkozást Jugoszláviában, és Magyarországgal is szorosabb lett az együttműködés” - tette hozzá a politikus, aki a NATO-műhely rendezvényein vett részt.


Riport

SOMORJAI LÁSZLÓ
Zúg a Dera

Tavaly a Dera patak majd’ kiszáradt, de az idén is csak csendesen csordogált. Kivéve a most keddre virradó éjszakát, amikor az ár szinte percek alatt több métert emelkedett, mire leért Pomázra. A szemközti hegyekből és a Pilisből is csak úgy zúdult alá a víztömeg, az égből meg egyenest mintha dézsából öntötték volna. Kerteket mosott el, hidakat tett tönkre vagy sodort el az áradat, házak váltak lakhatatlanná rövid időn belül. Reggelre a Dera völgye Pilisszentlászlón, Csobánkán és Pomázon is katasztrófa sújtotta területté vált.


SEBESTYÉN ISTVÁN
Az első vacsora

Stadler József szabad. Az akasztói milliárdos pontosan tizennégy hónapot volt rács mögött, ahol az elsőfokú ítélet szerint még további nyolc évet kellett volna eltöltenie, többek között folytatólagosan elkövetett csalás és okirat-hamisítás miatt. Az ő „számláját” gyarapította többek között az az emlékezetes ügy is, amikor a vállalkozó egy fiktív ügylet keretében „papíron” több festménnyel együtt megvásárolta Leonardo da Vinci Utolsó vacsora című festményét, majd viszszaigényelte annak áfáját. A gondot csak az jelentette, hogy Leonardo műve egy freskó Milánóban. A Legfelsőbb Bíróság a héten kihirdetett határozatával új eljárásra kötelezte az első fokon eljáró bíróságot, Stadler pedig hazatérhetett Akasztóra, ahol régi barátai várták. Úgy tűnik, a faluban mindenki örült Stadler József hazatérésének, kivéve talán azt a néhány hízót, bárányt és marhát, amelyekből a nagy viszszatérés fejedelmi vacsorája készült.


Sport

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Gretzky, a halhatatlan

Alig hogy visszavonult, a jégkorong halhatatlanjai közé választották Wayne Gretzkyt, aki húsz idényt töltött el az észak-amerikai profi jégkorongligában (NHL).


Lehet-e tíz alatt futni

Marc Blume, a 100 méteres síkfutás hatszoros német bajnoka, az 1996-os fedett pályás Európa-bajnokság 60 méteres számának győztese szerint normális körülmények között doppingszerek nélkül egyetlen atléta sem képes tíz másodpercen belül lefutni a 100 métert.


NÉMETH SZILÁRD
Fél lábbal a paradicsomban

Az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) négy győzelemig tartó fináléjában 3:1-es vezetést szerzett a San Antonio Spurs csapata, miután a csütörtöki találkozón 96:89 arányban legyőzte a hazai pálya előnyét élvező New York Knicks csapatát.


MÁJER ARANKA
Teniszvilág
Tovább a cikkhez >>>

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Szabics a Sturmé

Marijan Vlak és Vincze Ottó távozása után újabb veszteség érte a Ferencváros labdarúgó csapatát. Szabics Imre, a klub 18 éves csatára három plusz egy éves szerződést kötött az osztrák bajnok és kupagyőztes Sturm Graz együttesével, amelynek múlt hét óta tagja az egykori győri Korsós György is.


Aki nem lép egyszerre
Tovább a cikkhez >>>

MUNKATÁRSUNKTÓL
Fociznak a nők
Tovább a cikkhez >>>

A Dallasé a Stanley-kupa
Tovább a cikkhez >>>

Szabadidő

KIRÁLY SÁNDOR
A Hetek autótesztje: Toyota Yaris
Tovább a cikkhez >>>

Megérett a meggy

Kiskert-tulajdonosoknak ajánlatos minél előbb rászánni magukat a cseresznyeszüretre, mert egyre többen panaszkodnak amiatt, hogy a mostani nagy esőzések tönkretették a gyümölcsösöket (is). A fák tetején elrohad az épphogy érett cseresznye vagy meggy, az eper-termésnek meg végképp befellegzett - pedig ugyancsak gazdag termés volt mindegyikből.


ERDEI L. TAMÁS
Filmen a tudomány

Az UNESCO a második évezred utolsó esztendejét a tudomány évének nyilvánította. Ennek apropóján 1999. június 28-30. között rendezik meg az I. Budapesti Nemzetközi Tudományos Filmfesztivált a Puskin Moziban.


Programajánlat
Tovább a cikkhez >>>

Színes

Dolly túl gyorsan öregszik
Tovább a cikkhez >>>

Szabadságon volt a Szabadság-szobor
Tovább a cikkhez >>>

Ókori oroszláncsontok pisai bárkákban
Tovább a cikkhez >>>

Búvárrekord
Tovább a cikkhez >>>

Életmentő pillantások
Tovább a cikkhez >>>

Repülés a folyó fölött
Tovább a cikkhez >>>

INNEN-ONNAN
Tovább a cikkhez >>>

Tollhegy

Már megint konzerv

Az elmúlt napokban unalmassá vált a belpolitikai hírműsorokat nézni. No nem azért, mert semmi sem történik kis hazánkban, hanem mert amit és ahogy kap a néző, az enyhén szólva unalmas és ehetetlen. Fiatal demokráciánkban - amelyre jóindulatúan is csak azt mondhatjuk, hogy fejlődésben van - van még mit tanulnunk. És ez nem szégyen. Ami viszont elkeserítő, az a média rámozdulása egy-egy hírre.


Újra aktuális

Az MTV1 reggeli műsorában elhangzottak miatt ragadok billentyűzetet. Az alábbi levelet egy másik időpontban egy másik lapnak küldtem, de úgy érzem, ma is aktuális:


Csak objektíven

A belügyminiszter elismerésben részesítette a miniszterelnök által használt terepjáró ellopását megakadályozó hadnagyot, valamint a május 27-én éjjel történt autós üldözés rendőreit. „Az elismerést és a jutalmat olyan rendőrök kapták, akik életük, testi épségük kockáztatásával is határozottan, bátran intézkedtek” - szól a rendőrségi közlemény. Pintér Sándor belügyminiszter rendőrfőhadnaggyá léptette elő a miniszterelnöki Toyota „,megmentőjét” - idézet eddig…


A hiperaktív fejvadász

Nem kellene inkább egy riportot csinálni, mint lecikizni mindenkit, aki másként látja a dolgokat, mint Önök? Hm?


Tisztelt Szerkesztőség

Amióta csak felderengett bennem az a felismerés, hogy a dolgokat nem pusztán elszenvedni, hanem befolyásolni vagy - minimálprogramként - megérteni kellene, egyik legmegrázóbb tapasztalatom az volt, hogy e hazában a legnemesebb, leghaladóbb terveknek, kezdeményezéseknek is „hipersebességgel” támadnak elszánt, fanatikus ellenzői, gyűlölői. Ellenzők, akik az előítéletek oly magas tornyából mondják feketének a fehéret, rossznak a jót, becstelennek a tisztát, üldözőnek azt, akit üldöznek, ahova a tényeknek, az igazság e makacs és megvesztegethetetlen tanúinak kiáltásai nem hatolhatnak fel. Egy ilyen tényt szeretnék elmondani, reagálva Bartus Lászlónak a Hit Gyülekezetét és a gyülekezet vezető lelkészét alvilági színekben feltüntető könyvére, és hozzájárulni ahhoz, hogy ami fehér, azt mondjuk is fehérnek - és feketének, ami fekete.