Vissza a Hetek archívum borítólapjára
III. évfolyam, 23. szám, 1999. június 12

Belpolitika

A miniszterelnöki Toyota ,megmentője
Tovább a cikkhez >>>

SZAKONYI DÁVID
Jobboldali törpepártok összefogása

A nemzeti keresztény, konzervatív erők integrációja teremtheti meg a hosszú távú polgári kormányzás lehetőségét - jelentette ki a közelmúltban Dávid Ibolya, az MDF elnöke. Mint mondta, a polgári kormányzás két pillére a nemzeti liberalizmus és a keresztény konzervativizmus jelenléte. Az MDF az utóbbi betöltésére vállalkozik. Az elnöknő úgy látja, hogy pártjának egyrészt képviselnie kell a társadalom egyharmada által támogatott keresztény konzervatív eszméket, másrészt pedig egyesíteniük kell a parlamenten kívül rekedt jobboldali, MDF-közeli politikai szervezeteket.


Képzetlen zsaruk
Tovább a cikkhez >>>

SOMORJAI LÁSZLÓ
Gödi borzalom

A rendőrség elfogta a gödi 14 éves M. Krisztián meggyilkolásával alaposan gyanúsítható két fiatalkorút, a 15 éves V. János és T. Attila gödi lakosokat, akik személyes sérelmeik megtorlásaként a vád szerint tucatnyi késszúrással végeztek egykori társukkal. Az áldozatot egy hete Vácott temették el, roma „liturgia” szerint. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság (PMRFK) nyomozói a tettesek elfogásáról szóló sajtótájékoztatójukon a médiát is hibáztatták a nyomozás megnehezítéséért.


Audi-lopások Győrött
Tovább a cikkhez >>>

TUDÓSÍTÓNKTÓL
Elfogadhatatlan határmódosítás

„A győztes és jó oldalon állunk” - jelentette ki a Jugoszlávia elleni NATO-csapások felfüggesztésével kapcsolatban Martonyi János külügyminiszter egy vitaesten. A politikus szerint az elmúlt 79 nap arról szólt, hogy egyetlen kisebbség jogait sem lehet büntetlenül lábbal tiporni.


Der Standard: a fordulat évtizde
Tovább a cikkhez >>>

SZOBOTA ZOLTÁN
Kampánypolitizálás

Folyamatos csatározás dúl a Fidesz és az SZDSZ között. A szabaddemokraták által múlt héten útnak indított négyrészes „leleplező” sajtótájékoztató-sorozat óta a kormányzópárt erőteljes ellentámadásba lendült. Szerdán kiadott nyilatkozatában a Fidesz olyan korrupciós visszaélésekre emlékezteti a közvéleményt - és nem utolsósorban ellenzéki képviselőtársait -, amelyek az előző kormányzati ciklus idejéről hozhatók kapcsolatba az SZDSZ-szel. Szakértők szerint a kommunikációs háború stílusa egyre durvább, ugyanakkor üdvözlendő, hogy végre nem ideológiák, hanem tények ütköztetése zajlik.


Életmód

Konferencia a drogról

A kábítószer-kereskedelem a szervezett bűnözés melegágya a közép-európai régióban, Magyarország azonban élen jár a bűnszövetkezetek elleni harcban - mondta Pino Arlacchi, az ENSZ főtitkárhelyettese kábítószerügyi szakmai konferencián szerdán, Budapesten.


BALÁZS JÚLIA
Ma a lányok udvarolnak a fiúknak

Gyakorló tanárok sora állítja egybehangzóan, hogy hihetetlen megpróbáltatást jelent manapság a tanítás: a mai, kivált a fővárosi 8-18 éves korosztály a legharcedzettebbek idegeit is kikezdi. A jóhírű, erős iskolák munkatársait leszámítva elemi fegyelmezési problémákkal küzd a pedagógusok többsége - egy intő esetén jó, ha a szülő nem ígér be egy verést (mármint a tanárnak). A gyerekek egyre nagyobb része beszél viszsza a pedagógusoknak, obszcén szavakkal el is küldik a tanárt valahová, nem engedelmeskednek, nem köszönnek, nem veszik elő a füzetüket-könyvüket, nyíltan bojkottálják az órákat. S mikor a tanár a tanítás végén amúgy gyalogosan hazaindul az iskolából, 17 éves diákja mobiltelefonnal az oldalán kiinteget neki az Opel ablakából: „Elvihetem, tanár úr?”


HEGEDŰS KATALIN
Priccs vagy baldachin

Nem véletlen, hogy minden nagyobb bútoráruházban külön matrac-stúdió és szaktanácsadás áll a vásárló rendelkezésére, hogy a sokféle matrac és ágyrács közül ki tudja választani a neki legmegfelelőbbet. Egy jó ágy ugyanis hosszabb távú befektetés, akár több évtizedre is szól, ráadásul a döntés nemcsak éjszakáink, hanem nappalaink minőségét is nagy mértékben befolyásolja. Az alábbiakban az utánajárást szeretnénk valamennyire megspórolni azoknak, akiknek időszerűvé vált az ágycsere.


Fókusz

MUNKATÁRSAINKTÓL
A dioxin-hisztéria elérte Magyarországot

Az emberi szervezetre hatványozottan veszélyes dioxinnal fertőzött csirketápra bukkantak a hatóságok Belgiumban. A hír futótűzként terjedt el először az országban, majd az egész kontinensen. Nem csoda hát, hogy azóta a térségből származó export húsról az európai importőrök kötelező dioxinvizsgálatot igazoló bizonyítványt követelnek. Szakértők szerint Magyarország nem volt felkészülve ilyen jellegű minőségvizsgálati elvárásokra, de iparkodik, hogy behozza lemaradását.


SEBESTYÉN ISTVÁN
Egészségrontó profithajsza

Nem azért élünk, hogy együnk, hanem azért eszünk, hogy éljünk - mondták a régiek. Ők még nem hallottak a dioxinról és a kergemarhakórról, de valószínűleg a manapság előszeretettel fogyasztott párizsi összetétele is meglepné őket. A szakértők szerint van is gond, meg nincs is gond Magyarországon a húspiacon, ami mindenkor az élelmiszeripar zászlóshajója. Mint mondják: előfordulnak visszaélések, akadnak szélhámosok is, de ha nagyvonalakban tisztában vagyunk egy-két aranyszabállyal, akkor megúszhatjuk az előzőekkel való találkozást.


Gazdaság

Haladék az OTP-adósoknak
Tovább a cikkhez >>>

Elindult a Felső-Tisza-vidék fejlesztési program
Tovább a cikkhez >>>

APRÓPÉNZ
Tovább a cikkhez >>>

OROSZ ESZTER
Luxuscikk lesz a gyógyszer

Három hét múlva életbe lép az új gyógyszerár-támogatási rendszer. Mikó Tivadar, az Egészségbiztosító főigazgatója szerint változatlan gyógyszerfogyasztás mellett az új rendszer előreláthatólag 5,5 milliárd forint többletköltséget ró a lakosságra. Így az idén 60 milliárd forintot költünk gyógyszerekre. Ez anynyit jelent, hogy a teljes gyógyszerfogyasztás, valamint a járó- és fekvőbeteg ellátásra fordított összeg együttesen megegyezik a hazai alkoholfogyasztás mértékével.


BOR GABRIELLA, AZ IE-NEW YORK BRÓKER ELEMZŐJE
Óvatosak a befektetők
Tovább a cikkhez >>>

MUNKATÁRSUNKTÓL
Elveszíti első helyét a Disney

Jeffrey Katzenberg, az Oroszlánkirály, az Aladdin, a Szépség és a Szörnyeteg és számos más Disney-sikerfilm producere távozása után mintegy 580 millió dollárra pereli volt munkaadóját, mivel szerződése kimondja, hogy 2 százalékkal részesednie kell mindazoknak a filmeknek a jövőbeli bevételeiből is, melyek az ő stúdiófőnöksége (1984-94) alatt készültek a globális szórakoztatócég hollywoodi stúdióiban. A múlt héten kezdődött Los Angeles-i per újra ráirányította a figyelmet az amerikai folklór részének tekintett globális szórakoztatóvállalatra, amelynek ezúttal - a bírósági eljárás miatt - nyilvánosságra kellett hoznia eddig féltve őrzött bevételi adatokat is.


MUNKATÁRSUNKTÓL
Erősödik a Nyugat-orientáltság

Az oroszországi piacok elvesztése és a koszovói konfliktus miatt áprilisban 100, az év első négy hónapjában pedig 373 millió dolláros veszteség keletkezett. A márciusi megugró folyó fizetési mérleg hiánya áprilisban mérséklődött: 165 millió dollár lett (tavaly 63 millió dollár volt), s ezzel 763 millió dollárra nőtt az ez évi hiány, szemben a tavalyi 445 millió dollárral. A gazdaság irányítói szerint nincsen ok aggodalomra: a folyó fizetésimérleg-hiány többé-kevésbé a várakozásoknak megfelelően alakult.


DEBRECZENY RÉKA, KOVÁCS KLÁRA
A Nyugat új Balkánja

Diplomáciai nagyüzem indult el a hét második felében. A diplomaták egy része a NATO-bombázások leállításáért, más része az újjáépítés adta lehetőségekért lobbizott. Göncz Árpád washingtoni látogatása kapcsán nem győzte hangsúlyozni Magyarország szerepét a konfliktus kezelésében, kiemelve, hogy nemcsak a politikai, hanem a gazdasági károk enyhítésében is fontos szerepet tölthetnénk be. Chikán Attila gazdasági miniszter szerint most az a dolgunk, hogy magunkra vonjuk a figyelmet.


Háttér

MUNKATÁRSUNKTÓL
Mamma Scalisi két élete

A szicíliai maffiát komoly veszteség érte: rendőrkézre került a hírhedt Scalisi-klán vezére, akit a „szokásos” bűncselekményeken kívül több gyilkossággal is vádolnak. Conchetta Scalisi 45 éves varrónő történetét a moszkvai Kommerszant című hetilap foglalta össze.


SZIKORA MÁRTON
Információs hadviselés

Az Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma nemrég bejelentette, hogy illegális behatolóknak sikerült bejutni számítógépes rendszerébe, és ott szabotázsakciót véghezvinni vírusos emailek elküldésével. A kibertámadás Jugoszláviából jött. Talán az is feltűnt egyeseknek, hogy néhány héttel ezelőtt a Fehér Ház honlapját egy időre „levették” a világhálóról, mivel néhány „hacker” sikeresen hatolt be és okozott kárt abban. Három amerikai kormányzati honlapot is támadás ért, miután a NATO gépei lebombázták a Belgrádban található kínai nagykövetséget. A kínai hackerek akciójának eredményeképpen a weboldalak egy napig „szerelés alatt” álltak.


LAUDANCSEK KATALIN
Nagytakarítás a Vörös téren

Úgy tűnik, a letűnt kommunista éra itt maradt relikviái felett elszállt az idő: egyre többen vannak, akik szerint a holtaknak a föld alatt lenne illő pihenniük, nem pedig a város főterén, főleg nem közszemlére téve, mint a Mauzóleum bebalzsamozott lakója, Vlagyimir Iljics Lenin, aki kereken 75 éve hunyt el.


HECHS LÁSZLÓ, JERUZSÁLEM
Barak szűkíti a kört

Ehud Barak megválasztása után széles alapokon nyugvó kormány megalakítására tett ígéretet. Ehhez be kellett volna vonnia nemcsak a 19 mandátumot szerzett Likud, hanem a 17 képviselővel rendelkező ultraortodox Sasz pártot is. Egyelőre azonban mind a két jobboldali párttal gondok vannak.


MONDOVICS GÁBOR
Nehezen elfogadható politikai végeredmény
Tovább a cikkhez >>>

MÁRVÁNYI PÉTER MAROSVÁSÁRHELY
Sporttörténelem sport vagy történelem

Betört ablakok, megrugdosott busz, egy összetört kocsi Temesváron és egy Kolozsváron - persze mind magyar rendszámmal; némi verekedés a rendőrökkel Bukarestben a magyar követség közelében: végül is nem volt olyan veszedelmes a román-magyar mérkőzés pályán kívüli mérlege. Persze ebbe belejátszott néhány fontos tényező. A román belügyi hatóságok mindenre felkészültek és megakadályozták, hogy nagyobb atrocitások történjenek. Igaz, egyes tanúvallomások szerint a kisebbeket azért engedték.


Hit és értékek

MUNKATÁRSUNKTÓL
A bíboros elhatárolódik

„Benny Hinn elsősorban a katolikusok felé tartja magát elhívott szolgálónak, katolikus körökből hihetetlenül nagy az érdeklődés júliusban tartandó istentiszteletére” - mondta a Hetek kérdésére Jim Sandersné, az eseményt szervező Krisztus Szeretet Gyülekezet képviselője. Sandersné nem érti, miért határolta el magát az eseménytől Paskai László bíboros, esztergomi érsek, miközben a római pápa többször is áldását adta Benny Hinn szolgálatára. Csordás Eörs, az esztergom-budapesti érseki iroda igazgatója lapunk kérésére ismertette a bíboros által kiadott körlevél tartalmát: eszerint Paskai felszólítja a papságot, hogy a hívekkel egyetemben határolódjon el Benny Hinn szolgálatától. Gyulay Endre, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia alelnöke ugyanakkor lapunknak kijelentette: „Nem tudok teljes mértékben elzárkózni Benny Hinn dolgaitól.”


KULCSÁR ÁRPÁD
Reformátorok az asztrológia ellen

A IV. század folyamán, a konstantini fordulat után hivatalossá váló egyház a külső helyzetében bekövetkezett alapvető változásokkal párhuzamosan jelentős belső szellemi átalakuláson ment keresztül. Az állammal kötött szövetség nyomán mindinkább az államtól kezdték várni az anyagi téren történő gyarapodást, sőt az egyházi élet finanszírozását éppúgy, mint a kereszténység nagymérvű elterjesztését, létszámbeli növekedésük biztosítását. S e várakozásukban nem is kellett csalódniuk. Már a Római Birodalom uralkodói is hatalmas birtokokkal, nagy értékű ingatlanokkal és egyéb anyagi juttatásokkal látták el a IV. századtól kiformálódó katolikus egyházat. Nagy Theodosius 380-ban kiadott rendeletével kezdődően pedig, amelyben kötelező államvallássá tette a katolicizmust, az egymást követő császárok hatalmas tömegeket tereltek be hatalmi szóval az egyházba. Azon persze nem lehet csodálkozni, ha az ily módon belső indíttatás nélkül csatlakozott hatalmas tömegek, amelynek tagjai az egyházi vezetés minden szintjére bekerültek, jelentősen elpogányosították az egyház szellemi arculatát.


NYÉKI OLGA
Százmilliókat áldoz hobbijára

A Bahama-szigetek fővárosától nyugatra egy nem túl nagy, gyarmati stílusú fehér villában fényképek, emléktárgyak és oklevelek garmadája. A fotókon a házigazda, Sir John Marx Templeton az angol királyi család tagjaival, legtöbbször Fülöp herceggel, II. Erzsébet királynő férjével. Neve mégis a teológiai-tudományos kutatásokat támogató Templeton Alapítványról ismert, amelynek idei díjait nemrég adták át Moszkvában. A Kommerszant című hetilap ebből az alkalomból készített összeállítást a világ egyik legbőkezűbb mecénásáról.


Külpolitika

SZIKORA MÁRTON
Rehabilitálták Pacepa tábornokot

A román Legfelső Bíróság hatályon kívül helyezte azt a halálos ítéletet, amelyet a román Katonai Legfelső Bíróság 21 évvel ezelőtt mondott ki a Ceausescu-diktatúra leghíresebb dezertőrére, Ion Mihai Pacepa tábornokra. Az egy évtizedes késéssel meghozott kegyelmi döntést a román ellenzék egyes tagjai „súlyos tévedésnek” minősítették.


VAGYIM ARISZTOV
NAGYÍTÓ
Csernomirgyin: szuperdiplomata vagy áruló
Tovább a cikkhez >>>

GESZTI ZSUZSANNA
Európa parlamentet választ

Hétvégén az Európai Unió arra jogosult állampolgárai a szavazóurnákhoz járulnak, hogy a világ egyetlen közvetlenül megválasztott, többnemzetiségű parlamentjének összetételéről szavazzanak. A tizenöt tagállam szavazóinak ez az egyetlen beleszólási lehetősége abba, hogy milyen törvények szülessenek a jövőben az Európai Uniót érintő kérdésekben. Az Európa Parlament ugyanis az unió egyetlen demokratikus fóruma, s ilyen intézményként több mint 370 millió embert képvisel a kontinensen.


HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
A pápa testamentuma

„Lengyelországnak szánt testámentum” - utalt II. János Pál szombaton kezdődött, közel kéthetes lengyelországi útjára egy katolikus újságíró. Pápaként II. János Pálnak e mostani a leghoszszabb látogatása egy országon belül, és alighanem a gyengélkedő katolikus egyházfőnek ez is lesz az utolsó. Huszonegy várost érintő körutazásának célja, hogy megerősítse a katolicizmus befolyását szülőföldjén, s felhívja a nyugati életformát átvevő lengyel fiatalságot arra, hogy ragaszkodjék a hagyományos vallási értékekhez.


TUDÓSÍTÓNKTÓL
Nagy-Britannia számít Pécsre
Tovább a cikkhez >>>

EPERJESI ILDIKÓ
Cseh vita a romatelep jövőjéről

„Arra törekszünk, hogy helyi szinten meg tudjunk egyezni, s a városon kívüliek ne szóljanak bele a döntésbe” - nyilatkozta a Heteknek Pavel Tosovsky, Nestemice kerület polgármestere az Ustí nad Labem-i cigánytelep köré tervezett falépítés legújabb fejleményeiről. A nemzetközi visszhangot is kiváltott kezdeményezés és általában a romakérdés továbbra is a média egyik fő témája Csehországban.


HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
A bombázás után

Javier Solana NATO-főtitkár Brüsszelben bejelentette, hogy a NATO felfüggeszti a bombázásokat Koszovóban - jelentette a CNN amerikai hírcsatorna. Az észak-atlanti szervezet mintegy 50 ezer főből álló békefenntartó serege megkezdte a bevonulást Koszovóba, a szerb csapatok helyébe lépve.


MUNKATÁRSUNKTÓL
Barátunk, partnerünk és szövetségesünk

A vasfüggöny lehullása után „a magyarok ezt a nagy embert választották vezetőjüknek” - mondta Bill Clinton amerikai elnök a Fehér Ház kertjében Göncz Árpád köztársasági elnök fogadásán, s a magyar államfőt Václav Havel cseh elnökhöz és a dél-afrikai Nelson Mandelához hasonlította, akik a szabadságért folytatott küzdelmükben életüket kockáztatták, meggyőződésükért és tevékenységükért bebörtönözték őket. „Nagy megtiszteltetés és öröm a számomra, hogy Göncz Árpád elnököt, barátunkat, partnerünket és szövetségesünket köszönthetem” - tette hozzá Clinton az ünnepélyes eseményen, amelyet - a koszovói béketárgyalásokkal kapcsolatos elnöki bejelentésre is várva - élőben közvetített a CNN hírtelevízió.


Riport

A boldog nyertesek
Tovább a cikkhez >>>

TIHANYI PÉTER
Pécsi pillanatképek a jövőről

Egy filmrendező, egy jogászprofesszor, egy esztéta és egy egyiptomi filózofus valamint egy társadalomkutató „megfejelve” egy műsorvezetővel, sok humorral és anekdotával egy filozófiai talkshow keretében „búcsúztatta” a második évezredet Pécsett. Illetve: éppenhogy nem búcsúztatta. Merthogy már a dolgok lényegét is mindenki másképp gondolta. A hallgatóság viszont a parázs vitát fölöttébb élvezte. Volt pillanat, mikor mind az ötük egyszerre érvelt álláspontja mellett. Lehet, hogy ilyen lesz a jövő évezred?


Sport

Vieri elhagyja a Laziót
Tovább a cikkhez >>>

Bunyó helyett bonyodalmak
Tovább a cikkhez >>>

Vezet a Buffalo Sabres
Tovább a cikkhez >>>

Nakata menni akar
Tovább a cikkhez >>>

Az Öreg, a Csonttörő és a többiek
Tovább a cikkhez >>>

Tízéves szemtanú
Tovább a cikkhez >>>

MAGYARY FERENC
Kis magyar számmisztika

Kívülről úgy tűnik, mintha a magyar labdarúgóélet minden problémája össze lenne sűrítve ebben az egy képletben. Mióta jönnek és jönnek az újabb és újabb kormányzatok, a magyar focit átlengi egy szó, a „reform” bűvös ereje. Akik pedig politikai szinten döntésközeli helyzetbe kerülnek, rögtön úgy érzik, hogy csak ők azok, akik kedvenc sportágunk összes bajára gyógyírral szolgálhatnak.


Szabadidő

ERDEI L. TAMÁS
Könyvhétvége

Hétfőn végetért a 70. Ünnepi Könyvhét. Az újonnan megjelent könyvek közül a szakmai közönség figyelme elsősorban a régóta készülő nagyepikai alkotások, Krasznahorkai László Háború és háború (Magvető, 228 oldal, 1390 Ft), Bodor Ádám Az érsek látogatása (Magvető, 120 oldal, 1190 Ft), valamint Darvasi László A könnymutatványosok legendája (Jelenkor, 596 oldal, 2500 Ft) című történelmi tárgyú regényei felé fordult. Üdítő színfolt volt néhány fiatal, első kötetes szerző munkája, mint Margittai Gábor Agyagcsónak (Széphalom, 150 oldal, 680) című néprajzi tárgyú esszékötete, vagy Varró Dániel „Bögre azúr”-ja (Magvető, 96 oldal, 990 Ft), amit a kritika egyszerűen csak a magyar irodalom legderűsebb verseskötetének nevezett. A nagyközönség elsősorban az olyan, évek óta hagyományosan népszerű alkotókat tüntette ki figyelmével a könyvsátraknál, mint Szabó Magda vagy Vámos Miklós.


FITOS MARIANN
Akadémiai Kiadó: Igen, lobbizunk
Tovább a cikkhez >>>

KAPSZA ÁGNES
Reneszánsz emlékeink
Tovább a cikkhez >>>

MUNKATÁRSUNKTÓL
Miniatűr valóság
Tovább a cikkhez >>>

Színes

A Discovery a Földön
Tovább a cikkhez >>>

INNEN-ONNAN
Tovább a cikkhez >>>

Örökkévalóság egymillió fontért
Tovább a cikkhez >>>

A tengerpart füstje
Tovább a cikkhez >>>

Aki a sajtot szereti...
Tovább a cikkhez >>>

Szerény Beatrix
Tovább a cikkhez >>>

Az utolsó vacsora nem Leonardo műve
Tovább a cikkhez >>>

Ritka rinocérosz
Tovább a cikkhez >>>

Tollhegy

Tollhegy
Tovább a cikkhez >>>