Vissza a tartalomjegyzékhez

KULIFAI GYULA
A rossz kép igen drága

Amikor csomagolunk az útra, ne felejtsünk el berakni fényképezőgépet! Teljesebbé teheti kikapcsolódásunkat, ha megörökítjük egy-egy emlékezetesebb pillanatát. Ám el is ronthatja a kedvünket, ha mindez nem sikerül, a kész képek gyengék, életlenek, rosszak lesznek.


Ujjunk ne lógjon a lencse elé    Fotó: Somorjai László

Mire érdemes odafigyelni, hogy ezt elkerüljük? Ne csak az utat, a fotózást is tervezzük meg. Indulás előtt ismerkedjünk gépünkkel, hogyan működik, hogyan kell a filmet befűzni, visszatekerni. Keressünk a környezetünkben fotózáshoz értő ismerőst, aki szívesen segít. (Örül, ha mindent elmagyarázhat.) Később is kikérhetjük véleményét: mondja el, mitől roszszak képeink, hol hibáztuk el, hogyan csináljuk másképp. Vigyünk magunkkal tartalék filmet. Ne csak 100-as érzékenységűt (jó időre, hegyekbe, vízpartra), hanem egy-két tekercs 200-ast, 400-ast is borongós időre, éjjeli fotózáshoz vagy teremben vakuzáshoz. Figyelem: a vaku általában 3-4 méterig jó, és sokan nem tudják, de napfényben is kisegíthet, ha a háttér világos, de az alak árnyékban van. Bátran villantsunk rá!
Az egyszerűbb (compact) gépek lencséje nagylátószögű (kicsinyít). Ideális jó időben tájképet, embereket fényképezni, de gyors mozgásnál, illetve közeli képekhez 1-2 méteren belül tükörreflexes vagy zoomos gép szükséges.
Óvjuk gépünket, filmjeinket. Tűző nap, forró gépkocsi, víz, homok nem tesz jót nekik. Sőt a reptéri átvilágítás sem. A filmek legyenek kézitáskában!
Az egyik leggyakoribb hiba a bemozdulás. A gomb lenyomásakor önkéntelenül billentjük, berázzuk gépünket. Egy kis gyakorlással le lehet szokni róla.
Jobb ha mögöttünk van a nap, és nem szembe süt, főleg bele az objektívbe. Ha lehetséges, ne délben fotózzunk!
Keressük meg az ideális helyet, testhelyzetet a fényképezéshez. Gépünket nem csak normál helyzetben tarthatjuk. 90 fokkal elfordítva állóképet kapunk. Próbálkozzunk néha különleges szögekkel is.
Bármilyen szép a táj, a képen csak annyi lesz, amenynyit a keresőben látunk. (Egyszerűbb, olcsó gépeknél talán még annyi se.) Ügyeljünk arra, hogy zavaró részletek ne kerüljenek a negatívra: például ujjunk ne lógjon a lencse elé. Érdemes néhány percet rászánni a fotó elkészítésére, ellenőrizni, minden rendben van-e.
Végül még egy tanács: legyen mindig a kezünk ügyében a gép, mert a legérdekesebb pillanatokat lehet elszalasztani azzal, ha hátizsákunk mélyéről kell előhalászni, üzembehelyezni, célratartani, elsütni. A téma nem mindig várja ezt végig.