Vissza a tartalomjegyzékhez

NÉMETH SZILÁRD
Feltámadt a McLaren: unalom Barcelonában

Az idei esztendő egyik legunalmasabb Forma-1-es futamát rendezték meg Barcelonában. A McLarenek rajt-cél győzelmükkel felzárkóztak a Ferrari mögé, nyílttá téve a világbajnokságért folyó küzdelmet. A hatvanöt körös verseny végén a két McLarenes, Häkkinen és Coulthard mögött Schumacher állhatott fel a dobogóra. A világbajnoki táblázatot továbbra is Schumacher vezeti harminc ponttal, Häkkinen győzelmével feljött a második helyre, s hat pont a lemaradása a némettel szemben.

„Az autónk még mindig nem érte el optimális teljesítményét, ám ennek ellenére nagyon elégedett vagyok. A futam során nem volt semmilyen incidens, így mindenki elsősorban a sebességre tudott összpontosítani” - mondta a világbajnok, akinek ez volt a tizenegyedik futamgyőzelme.
Utolsó mondatát úgy is értelmezhetjük: semmi izgalmas nem történt a GP-n. Ennek persze a nézők sem örülhettek, nem úgy mint David Coulthard, aki idei legjobb eredményét érte el:
„Butaság lenne azt mondani, hogy nem vagyok elégedett az eredményemmel. Szereztem például újabb hat világbajnoki pontot, ami jó, de én nyerni szeretnék…”
A skót 6,238 másodperc hátránnyal végzett csapattársa, Häkkinen mögött, míg Schumacher 10,845-tel. A Ferrari ezen a napon gyengébb volt ellenfelénél, a McLarennél, a német mégse elégedetlenkedett.
„Ezúttal is versenyképesnek bizonyult a Ferrari, és ez reményt ad a folytatásra” - nyilatkozta a verseny után Schumacher.
A futam előtt a spanyol király, János Károly is kipróbálta a győztes kocsit. A kétüléses tandem McLarenben a király három kört tett meg, s az egykori F-1-es pilóta, a brit Martin Brundle volt a sofőrje.
„Ez volt életem autózása. A legnagyobb benyomást az tette rám, amikor fékeztünk, illetve amikor gyorsultunk. Az élmény messze felülmúlta várakozásomat” - örvendezett az uralkodó.
A vb-sorozat következő futama június 13-án a Kanadai Nagydíj lesz, Montrealban.

Az 1999-es Spanyol Nagydíj (65 kör, 307 196 km) végeredménye:
1. Häkkinen (finn, West-McLaren- Mercedes) 1:34:13,665 óra
2. Coulthard (brit, West-McLaren-Mercedes) 6,238 mp hátrány
3. M. Schumacher (német, Ferrari) 10,845 mp hátrány
4. Irvine (ír, Ferrari) 30.182 mp hátrány
5. R. Schumacher (német, Williams-Supertec) 1:27.208 p hátrány
6. Trulli (olasz, Prost-Peugeot) 1 kör hátrány