Vissza a tartalomjegyzékhez

MÁYER ARANKA
Régi és új sztárok versenyben

A nevezetes francia teniszbajnokságon a héten tovább zajlottak az izgalmas események. Mind a férfiaknál, mind a nőknél egyaránt kiderült, kik mérkőzhetnek a fináléba jutásért.


Andre Agassi. Akcióban    Fotó: MTI

A férfiaknál már az első fordulóknál világossá vált, nem tartják sokra a papírformát, hiszen a legesélyesebbek hamar eltűntek a pályáról. E csodálatos sport, a tenisz ismét bizonyságot tett arról, hogy nem érdemes előre inni a medve bőrére. Kiszámíthatatlan a versenyzők adott formája, hangulata, lelkiállapota. A negyeddöntők tehát kellően ámulatba ejtették a kíváncsi közönséget. A szlovák Hrbaty, a ranglista 30. helyezettje a 9.-ként kiemelt chilei Riost búcsúztatta Kafelnyikov után. Ellenfele Andre Agassi lesz, aki a negyeddöntőben 6:2, 6:2, 6:0-ra, a várakozásoknak megfelelően legyőzte a nem nagy ellenállást tanúsító uruguayi Filippinit.
Agassi alighanem komolyan készül, hiszen a nagy tornák győzelmi gyűjteményéjéből már csak a párizsi kupa hiányzik, amiért élete során már kétszer, 1990-ben, majd 1991-ben is harcba szállt. Mindeddig nem nagy sikerrel. A papírforma szerint a benn maradtak közül mindenesetre ő a legesélyesebb. Az sem igazán akadályozhatja meg a sikerben, ha egy-két kritikusa szóvá is teszi a teniszezésben egyre öregebbnek számító versenyző korát: „Nehogy azt higgyék, hogy érdekel, ha valaki azt mondja rám: menj már, a te karriered leszállóban van, lassan harmincéves leszel, add át a helyet a fiataloknak! Nem is figyelek arra, aki ilyet mond. Huszonkilenc éves korában is nagyon jó formában lehet az ember. Úgy érzem, ha valaki eléri ezt a kort, még erősebb lesz, és még jobban akarja a sikert.” Ezt megerősítendő pedig Michael Jordan nevét említette. Agassi tehát készen áll a nagy eredményekre, egyedülállót akar nyújtani. A másik ágon a 100. helyen parkoló ukrán Medvegyev találkozott a 8. Kuertennel, a brazilok reménységével. Ami a reménységet illeti, az hamar el is szállt, hiszen az ukrán 7:5, 6:4, 6:4-gyel búcsúztatta el partnerét a tornától. Neki a torna során már nem ez az első berobbanása, hiszen a második fordulóban az egykori világelső Samprastól vette el a továbbjutás lehetőségét. Kuerten a nagy szélre panaszkodott, mely a salakot szemébe söpörte, de alighanem azzal is tisztában volt, hogy ellenfelének is hasonló kihívásokkal kellett szembenéznie. Medvegyev egyszerűen szárnyal a boldogságtól, s nem csak sportsikerei miatt. Nemrégiben vallott ugyanis szerelmet Anke Hubernek. „Erősnek éreztem magam a pályán, mert valaki velem volt. Úgy fogalmaznék, hogy egyrészt beleestem régi szerelmembe, a teniszbe, másrészt a legszebb lányba. Én vagyok a legboldogabb ember a világon.” Legalábbis pillanatnyilag. Brazilokkal azonban még mindig fog találkozni, hiszen az elődöntőben az 51-es pozíciót betöltő Meligeni várja, aki egy újabb kiemeltet, a 6. spanyol Corretjat verte 6:2, 6:2, 6:0-ra. Az igazsághoz persze az is hozzátartozik, hogy Corretja csak a sportszerűség miatt állt ki a viadalra, ugyanis súlyos egészségügyi problémával, allergiával is meg kellett küzdenie. „Öt perccel a meccs előtt már tudtam, nem nyerhetek. Megpróbáltam futni, de úgy éreztem, mintha a lábaim egyenként százkilós nehezékek lennének. Nem akartam visszalépni, mert akkor az ellenfél elveszti a győzelem ízét” - nyilatkozta a hősies, együttérző spanyol. Meligeni is átérezte társa helyzetét: „Még nézni is szörnyű volt Alex szenvedését. Boldog vagyok, hogy van brazil az elődöntőben, bár senki sem rám gondolt.” A férfi elődöntők tehát pénteken a következők: Agassi- Hrbaty, Medvegyev-Meligeni.
A hölgyek már inkább ügyeltek a papírformára, s a nézők bizonyára nem mindennapi élményeknek lehetnek részesei az elődöntők során. Mind a két ágon nagy teniszcsillagok csapnak össze, s nem tudni, végül ki marad talpon. Szeles Mónika régi ellenfelével, Steffi Graffal nézhet szembe, s a világelső Hingis a szintén nem pályakezdő spanyol Sanchez-Vicarióval küzdhet a fináléban.