Vissza a tartalomjegyzékhez

EPERJESI ILDIKÓ
Győztes-e a győztes

Megoszlanak a vélemények Szlovákiában arról, hogy ki is volt a múlt szombati köztársaságielnök-választás valódi győztese. Bár Rudolf Schuster, a négypárti kormánykoalíció közös jelöltje tizennégy százalékkal több szavazatot szerzett, mint a Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom (HZDS) színeiben indult Vladimír Meciar, sokan az egykori miniszterelnök megerősödéséről beszélnek.


Rudolf Schuster megválasztott szlovák elnök. Kapcsolatot tart    Fotó: MTI

„Egyértelműnek látszik, hogy nem Rudolf Schuster a győztes, hanem Meciar, aki a népi szlovák szavazatok többségét kapta” - nyilatkozta a Heteknek Duray Miklós, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának tiszteletbeli elnöke. „Rudolf Schuster a kultúrájukban nem szlováknak tekinthető szavazatokkal győzött. A megválasztott köztársasági elnök nem felel meg a szlovák eszményképnek” - tette hozzá Duray, míg Bugár Béla, a magyar párt elnöke szerint „Meciar térnyerése nem jelenti mozgalma népszerűségének növekedését”.
A közvetlen elnökválasztás május 29-i, második fordulójában Rudolf Schuster kassai főpolgármesternek Vladimír Meciar egykori miniszterelnökkel kellett összemérnie az erejét. A választások érdekessége volt, hogy a második körben többen voksoltak, mint az elsőben. Elemzők szerint ez annak köszönhető, hogy a média meggyőzte a közvéleményt: ha nem megy el szavazni, Meciarra voksol. Az üzenetet a jelek szerint főként az iskolázottabbak és a fiatalok vették: közülük kerültek ki elsősorban a győztesre voksolók. A szlovákiai magyar szavazók kilencvenkilenc százaléka is a kassai főpolgármester mellett döntött. „A magyarok azért szavaztak Schusterre, mert őt tartották a legelfogadhatóbb jelöltnek, és van egy olyan erénye a megválasztott elnöknek, amellyel nagyon kevesen dicsekedhetnek az élvonalbeli szlovák politikusok közül: Schuster teljes egészében vállalja a családi és politikai múltját” - állítja Duray.
Schusternek a végére sikerült még jobban belehúznia, és további két járást a maga oldalára állítania. Miután Szlovákiának több mint egy éve nem volt köztársasági elnöke, Schuster most kárpótolni igyekszik országa lakosait: „minden állampolgár elnöke szeretnék lenni” - mondta a politikus, tehát azoké is, akik nem rá szavaztak. Az újonnan választott elnök szerint eljött az ideje az egyesíthetetlennek látszó két politikai tábor: a „nemzeti” gondolkodásúak és a jelenleg kormányon lévő demokratikus koalíció egyesítésének.
E kezdeményezést mindkét oldalon fenntartásokkal fogadják. „Ha a köztársasági elnök megpróbálkozik a két tábor közelítésével, sikere azon fog múlni, mekkora lesz a tömegtájékoztatási eszközöknek és a közvéleménynek a nyomása a politikai csoportosulásokra” - fejtette ki lapunk tudósítójának Bugár Béla. „Ha Meciar állandóan azt fogja szajkózni, hogy Schuster szlovák köztársasági elnök a kormánykoalíció elkötelezett embere, megint elmarad az együttműködés” - tette hozzá Bugár. A szlovákiai magyar politikus elmondta, hogy az elmúlt időszakban az ellenzék és a kormánykoalíció között óriási szakadék alakult ki: „A két szemben álló tábor úgy tekint ma egymásra, mintha ellenségek lennének.”
Duray szerint „elgondolkodtató, hogy egy politikailag annyira megosztott országban, mint Szlovákia, hogyan fog tudni működni egy olyan köztársasági elnök, akit a szlovákok jó része nem tekint szlováknak, illetve jó szlováknak. A meciari értékrendnek túlságosan nagy a támogatottsága Szlovákiában. A volt miniszterelnök már az első fordulóban több szavazatot szerzett, mint pártja az őszi parlamenti választáson. Ha most tartanának parlamenti választásokat, Meciar jelentős előnnyel nyerne” - értékelte a választások eredményeit a Magyar Koalíció Pártjának tiszteletbeli elnöke.