Vissza a tartalomjegyzékhez

GESZTI ZSUZSA
Kibontakozó miniháború Kasmírért


Hindu férfi India-térképpel tüntet Pakisztán ellen Újdelhiben. Határmódosítást követel    Fotó: MTI

Az elmúlt napok során elmélyült a több mint egy hete tartó indiai-pakisztáni katonai konfliktus. Az indiai légierő Mirage 2000-es repülőgépei heves bombatámadás alá vették a Kasmír hegyes vidékein tartózkodó muzulmán fegyveresek állásait, csütörtökön pedig, a konfliktus során először, az indiai hadsereg napalmbombát vetett be a Dzsammu és Kasmír szövetségi államba behatolt fegyveresek ellen, akik elutasították a szabad elvonulásra tett indiai javaslatot. Atal Bihari Vadzspají indiai kormányfő szerint a helyzet a háborúhoz hasonlatos, s azzal vádolta Pakisztánt, hogy India rovására el akarja tolni a megosztott Kasmírt szétválasztó tűzszüneti vonalat. Agresszióhoz, invázióhoz hasonlította a kasmíri harcokat, és kijelentette, India megfelelő válaszlépéseket fog tenni, hogy visszaállítsa a status quót. Válaszképpen Pakisztán külügyminisztériumi államtitkára azt közölte, országa sem fog visszariadni teljes fegyverarzenáljának bevetésétől, ha erre szükség lesz.
A két atomhatalomnak számító ország konfliktusa a nemzetközi közvéleményt is felborzolta, ezért egyre sürgetőbbé válik a válság tárgyalóasztal melletti rendezése.
A két ország 1947 óta három háborút vívott egymással, s ebből kettőt a vitatott Kasmír tartományért. A kasmíri iszlám csoportok tíz éve harcolnak az Indiától való elszakadásért, illetve a Pakisztánhoz való csatlakozásért. A hindu Indiához tartozó tartomány az egyetlen terület, melyben a muzulmánok vannak többségben. Mint ismeretes, Pakisztán muzulmán ország, s emiatt India azzal vádolja szomszédját, hogy az támogatja az országba betört gerillaharcosokat, akik ezzel megsértették a tűzszüneti egyezményt. Pakisztán tagadja a vádakat, viszont hangoztatja, hogy a kasmíri harcosoknak joguk van a függetlenségért harcolni. A harcok kezdete óta, vagyis a heves indiai légitámadások miatt több mint 50 ezer ember kényszerült elhagyni a pakisztáni Kasmírban lévő otthonát.