Vissza a tartalomjegyzékhez


APRÓPÉNZ

Elszalasztott uniós pénzek

A The Wall Street Journal Europe szerint Magyarország 50 millió euró PHARE-támogatásról maradhat le az év végéig, mivel az iratok összeszedése túl lassan történik. Az Európai Bizottság budapesti nagykövete elmondta: „Magyarország gazdasága jól teljesít, de gyenge és lassú a teljesítmény, amikor a támogatások jó felhasználását kellene megtalálni.” Hozzátette, hogy a Magyarországnak összesen rendelkezésére álló EU-támogatások jövőre megháromszorozódhatnak, évi 300 millió euróra, és gyorsabb lesz az eljárás, amikor az EU belső reformjai nyomán a brüsszeli bizottság budapesti irodája és a magyar hatóságok maguk nagyobb részt kapnak a támogatások odaítélésében, lehívásában. (MTI)


Sikeres eurókötvény-kibocsátás

A magyar állam 500 millió euró értékű, ötéves futamidejű fix kamatozású kötvényt bocsátott ki szerdán a Credit Suisse First Boston és a Deutsche Bank szervezésében. Az egyik kereskedő szerint a kötvények több mint felét sikerült egyetlen nap alatt eladni, s ez igen jó eredmény. A kötvény nem növeli a magyar adósságállományt, mivel ellenértékét az idén lejáró devizaadósság kedvező feltételekkel történő refinanszírozására használja az állam. Ezzel a kibocsátással szinte teljes mértékben megújítják az állami szektor és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) idén lejáró adósságát. (MTI)


Bővül a gazdaság

A Központi Statisztikai Hivatal közlése szerint az első negyedévben folytatódott a gazdasági növekedés, ami nemzetközi összehasonlításban magas, de az előző év azonos időszakához képest mérséklődő ütemű. Az ipari termelés 7,3, a kiskereskedelmi forgalom 6,5, a beruházások volumene 6,4 százalékkal volt nagyobb, mint az előző év azonos időszakában. A külkereskedelmi forgalom passzívuma 634 millió dollárt tett ki, azaz 99 millióval több az egy évvel korábbinál. A folyó fizetési mérleg első negyedéves hiánya 574 millió dollár. (MTI)


Megújuló betét a Postabanktól

A Postabank és Takarékpénztár Rt. június 1-jén bevezeti a Postabank Megújuló Betét elnevezésű lakossági betétgyűjtő konstrukciót. Az új betét 50 ezertől 2 millió forintig terjedő címletválasztékban köthető, névre szóló betétszerződés. A lekötési idő egy, három vagy tizenkét hónap, alapkamata június 1-jétől külön rendelkezés nélkül automatikusan további, legfeljebb öt alkalommal a mindenkor érvényes kamatkondíciók mellett meghosszabbítható. További újdonságot jelent az 500 ezer forintos címlettől alkalmazott kamatprémium is. (MTI)