Vissza a tartalomjegyzékhez

MUNKATÁSUNKTÓL
Politikai vita a gazdaságról

A kormány és az ellenzék közötti politikai csatározás középpontjává vált a gazdaság helyzetének megítélése. A szakmaiság jegyében politikai pártállástól vált függővé az a megítélés, hogy a gazdaság állapota rászolgál-e a gyors kiigazításra, vagy a kedvezőtlen folyamatok mellett ráér később dönteni erről. A polémia nem csupán a gazdasággal kapcsolatos: politikai tétje van a döntésnek. Ha ugyanis az ellenzéki pártoknak sikerül elérniük azt, hogy a kormány minél hamarabb beavatkozzon a gazdasági folyamatokba, ezzel igazat adna a kormány politikai ellenfeleinek, azaz visszakozásra, visszavonásra kényszerülne. A nyilvánvaló hátrálást természetesen nem vállalja fel a kormány: a lépéssel tovább vár, a félév utánra ígérve meg, ha szükségeltetik. Ezzel viszont már bele is ment egy zsákutcába: óhatatlanul felvette magára az ellenzék által sugallt, a felelőtlen, szakmailag hozzá nem értő, halogató kormány képét.

A polémia e heti újdonsága az, hogy a parlamentben nemcsak ellenzéki képviselők, hanem egy kormánypárti honatya is kritizálta a kormány hozzáállását. Csúcs László, az FKgP frakcióvezető-helyettese szerint az első négy hónap adatai nem megnyugtatóak. Az ellenzék tapsviharát kiváltva megjegyezte: cselekvő figyelmet érdemel az államháztartási és a költségvetési hiány, és a tb-alapok deficitje. Úgy látja azonban, hogy káros és megalapozatlan lenne válsághangulatot és a gazdaság rossz hírét kelteni. Mádi László, a Fidesz vezérszónoka konstruktív magatartásra szólította fel az ellenzéket, mondván: a kudarcpropaganda nem kedvez az országnak.
A szocialista Burány Sándor élesen bírálta a kormányt, mert nem lépi meg a szorgalmazott kiigazítást. A döntés halogatása azt mutatja, hogy „Pató Pál ül a pénzügyminiszteri székben” - állította Burány. A politikus szerint azért van gond a költségvetéssel, mert a kormány rosszul számolt, a tervezéskor nem a reális bevételekből indult, ki, hanem mohó tárcaérdekek alapján osztotta el a kereteket.
Békesi László volt pénzügyminiszter nem osztja az Orbán-kormány „hurrá-optimizmusát”, a lehetőségek túlértékelése hibás megoldás, mert a cselekvés rovására mehet - mondta. Szerinte érzékenyebben kellene reagálni a mutatók romlására, de öszszességében a magyar gazdaság stabilizálódott, és emelkedési pályára állt.
Medgyessy Péter expénzügyminiszter szerint is egyre több jel utal a makrogazdasági egyensúlytól való távolodásra. Bár a gazdaság nincsen különösebben rossz helyzetben, a jövő évi költségvetést szigorú elvek alapján kell öszszeállítani. Varga Mihály pénzügyminisztériumi államtitkár hangsúlyozta a tárca álláspontját: nem szükséges a sürgős beavatkozás, mint mondta, erről a féléves eredmények elemzése után dönt majd a kormány.