Vissza a tartalomjegyzékhez

HETEK-HÍRÖSSZEFOGLALÓ
Variációk az adóra

A kormány még júniusban megtárgyalja azt az adókoncepciót, amelyet a gazdasági kabinet szerdai ülésén támogattak a miniszterek. Az új adórendszerben az egyik fontos alapelv, hogy csökkenjen a munkajövedelmek adója, és javuljon a vállalkozások versenyképessége. De ezzel párhuzamosan emelni kell a tőkejövedelmek adójának mértékét - szögezte le Járai Zsigmond pénzügyminiszter.

A jelenlegi javaslat szerint az egyik variációban 2 millió forintos éves jövedelemig huszonöt százalék lenne az alsó kulcs, a felső pedig negyven százalék. A másik elképzelés szerint 3,5 millió forintos éves jövedelemig huszonhat százalékot, és efölötti jövedelem után negyven százalékot fizetnénk. A harmadik elképzelés szerint 2,5 millió forintos felső határig huszonhat százalék lenne a kulcs, felette szintén negyven százalékos lenne. Az első két változatban az adójóváírás mértékét tíz százalékra tervezték, de maximum 36 ezer forintot lehetne igénybe venni. A harmadik változatban az adójóváírás tizenhárom százalékos lenne, felső összege 39.600 forint lehetne. A családi kedvezmények az ez évihez képest mintegy huszonöt százalékkal emelkednek jövőre.
Varga Mihály, a pénzügyi tárca államtitkára lapunk kérdésére elmondta, hogy az adótábla véglegessé válásáig még számos változatra lehet számítani, tekintettel arra, hogy az adó szoros összefüggésben van a költségvetés tervezésével. Az adótábla és az adójóváírás variációi azt modellezik, hogyan valósítható meg az alacsony és a közepes jövedelmű alkalmazottak nettó keresetének stabilitása - az átlagos jövedelem növekedését feltételezve - a gyermekes és a gyermektelen alkalmazottak körében - mondta Varga. Az újabb szja-variáció nagyobb esélyt ad a gyermekkedvezmény igénybevételére
a kiskeresetű gyermekesek számára.
A gazdasági kabinet ülésén a miniszterek egyetértettek abban, hogy az alacsony jövedelműek terhelését nem lehet tovább növelni, és a magasabb jövedelműek adóztatását sem lehet csökkenteni. Komolyabb vita bontakozott ki viszont a megtakarítási kedvezmények csökkentése és a kamatadó körül. Chikán Attila szorgalmazta, hogy a kisvállalkozások adminisztrációs terheit a felére kell mérsékelni.
Kékesi László, a Pénzügyminisztérium helyettes államtitkára szerint az új adórendszerben a gyermekkedvezményen kívül gyakorlatilag minden adókedvezmény megszüntetését elkezdi a kormányzat. A megtakarítási kedvezmények megszüntetésére azonban átmeneti időszakot biztosítanak. A bevezetendő kamatadó mértéke várhatóan tíz százalék lesz, ezt a nominálkamatra kívánják kivetni.

A Pénzügyminisztérium személyi jövedelemadó-tervezete

Variáció Éves jövedelem Adókulcs % Adójóváírás
„A” 2 millióig
2 millió felett
25
40
10 %, de maximum 36 000 Ft.
„B” 3,5 millióig
3,5 millió felett
26
40
10 %, de maximum 36 000 Ft.
„C” 2 millióig
2 millió felett
26
40
13 %, de maximum 39 600 Ft.