Vissza a tartalomjegyzékhez

ACSAI ANIKÓ
Béke a tőzsdén

Az európai tőzsdék érzékenyen reagáltak a háború befejezéséről szóló hírekre, egyelőre azonban még nem uralkodott el „hurrá - optimizmus” a piacokon.

Bár az előző heti záráshoz képest alig változott a BUX értéke, nem volt eseménytelen a hét a Budapesti Értéktőzsde részvénypiacán, a heti grafikon egy 6250-6400 pont közötti hullámvasúthoz hasonlított leginkább. A hét elején a koszovói béketárgyalásokról szóló hírek, valamint a KELER (Központi Elszámolóház és Értéktár Rt.) által kezdeményezett kényszerbeszerzésekről elterjedt híresztelések együttes hatása következtében közel kétszáz pontos emelkedésnek lehettünk tanúi, amit a következő néhány napban sikerült „ledolgozni”, majd pénteken a békéről szóló hírek keltette optimizmus újra 6400 pont fölé repítette az index értékét. A 6400 pontos záróérték heti szinten 1,3 százalékos emelkedést jelent a BUX értékében.
Lezárult a Matáv részvényeinek jegyzése, a kibocsátási ár - jóval elmaradva az 1480 Ft-os meghirdetett maximális ártól és a piaci várakozásoktól egyaránt - 1273 Ft lett. A TVK az előzetes várakozásokkal szemben mégis megkapta a tavalyi évre az ötven százalékos adó-visszatérítést, így nettó eredménye 1,354 milliárd forintról 13,19 milliárd forintra módosult.
Vegyesen alakultak az európai részvénypiacok: az angol tőzsde a vállalati fúziókról szóló hírek kapcsán emelkedett, a franciák gyakorlatilag helyben maradtak, míg a német részvények árfolyamai folytatták lejtmenetüket, 5000 pont alá juttatva a DAX index értékét, ami az április végi rekordmagassághoz képest 7,5 százalékos csökkenést jelent. Folytatódott az euró mélyrepülése, szerdán már csak 1,0299 dollárt adtak egy euróért, az Európai Központi Bank azonban továbbra sem tervez intervenciót a közös európai valuta védelmében.
Az amerikai Dow Jones indexnek a továbbra is nagy kilengésekkel tarkított kereskedésben a 10 500 pont alsó korlátnak bizonyult a héten, s bár kereskedés közben többször süllyedt jóval e szint alá is, egyszer sem zárt lejjebb. Figyelmeztető jelként azonban ott lebeg a részvénypiac felett a harmincéves államkötvények kamata, amely tavaly május óta nem látott magasságba emelkedett, és jelenleg a hatszázalékos szintet ostromolja.