Vissza a tartalomjegyzékhez

DEBRECZENY RÉKA
Jelcin kedvence

„A következő válság már egy év múlva vár ránk. De a kormány még csak nem is gondol arra, hogy felkészüljön rá” - írja a Kommerszant című orosz lap.

A Kommerszant kijelentését arra alapozza, hogy Oroszország központi banki tartaléka már féléve csak 11 milliárd dollár, s a beáramló valutából nem képes növelni tartalékát, szemben a többi válság sújtotta országgal. Ennek oka, hogy a kormány számláit a valutatartalékokból fedezi, így vált lehetővé az is, hogy az állam 60 milliárd rubeles nyugdíj és fizetési hátralékát márciusra 26 milliárdra tudta csökkenteni.
Nem tesznek jót a gazdaságnak a folyamatos kormánybotrányok sem, melyek riasztóan hatnak a külföldre. Az első negyedévben a tavalyi első negyedévhez képest 70 százalékkal kevesebb tőke áramlott Oroszországba az állami statisztikai adatok szerint.
A héten történt politikai indíttatású kormánykinevezések a nyugati gazdasági lapok szerint rontják a demokrácia hitelét, de késleltetni fogják a 4,5 milliárd dolláros IMF hitelt is, ami azért is fontos lenne, mert további 3 milliárd dollár külföldi hitel és újabb adósság-átütemezések előtt nyitna ajtót. Az IMF által is nagyra becsült Mihail Zadornov leköszönt a Nyugat nagy sajnálatára. Az első miniszterelnök-helyettes a lapok szerint akaratlanul esett áldozatul az elnökválasztás előtt kibontakozó hatalmi harcnak, konfliktusba kerülve „a magának több hatalmat akaró”, „makrogazdasági tapasztalatokkal nem rendelkező” volt vasúti miniszterrel, Nyikolaj Aksionyenkóval, aki Jelcin kedvence, és jelenleg az ország gazdasági „fejese” lett. Őt tartják egyébként a miniszterelnöki poszt következő várományosának. A gazdasági területen legalább öt személy került irányító pozícióba - egy gazdasági és egy pénzügyminiszter, két gazdaságért felelős első miniszterelnök-helyettes, illetve a nemzetközi pénzintézetekkel kapcsolatot tartó miniszterelnök-helyettes (Mihail Zadornov személyében) - ,a Financial Times szerint ezzel is mélyül a zűrzavar.
Jó hír, hogy a héten már megkezdődött a dumában az adó- és a banki törvények megvitatása, és lehetséges, hogy sikerül elfogadni az IMF-hitel feltételeként szabott reformokhoz szükséges törvényeket.
Oroszország viszont nem tudta teljesíteni a Londoni Klubnak szerdán esedékessé vált adósságát, s az ezt követő 30 nap türelmi idő alatt vagy fizetnie kell, vagy meg kell győznie a hitelezőket az átütemezésről. Az országban a hivatalosan nyilvántartott munkanélküliek száma egyébként áprilisban meghaladta a tízmillió főt.