Vissza a tartalomjegyzékhez


Folytassa Lockheed

A Lockheed-ügy tisztázására a kancellária által felkért bizottság megállapította, hogy a három államtitkár által aláírt levéltervezetek egyikét sem küldték el a címzettnek. A bizottság arra a megállapításra jutott, hogy a Népszava cikkében közölt irat az eredeti levéltervezettől több lényeges ponton eltér. Az RTL Klub szerint Steven M. Jones hamisította meg az ominózus levelet.
A Lockheed vezetői állítólag gyerekesnek tartották az ötletet, és attól féltek, ha Jones lesz a nagykövet, akkor a cég nem vehet részt a magyar vadászgép-tenderen. Ezért lebeszélték az államtitkárokat a levél elküldéséről. Jones azonban meghamisította a levelet. A Népszava közleményben reagált a vizsgálatra: amennyiben Jones hamisította meg a levelet, az csak növeli a botrány súlyát, ugyanis azt bizonyítja, hogy felelős magyar államtitkárok olyan személyt kezeltek bizalmi emberként, aki még hivatalos kormányzati iratok meghamisításától sem riad vissza.
A Népszava szerint: „megnyugtató, hogy a Miniszterelnöki Hivatalban annak ellenére megtalálták a Fidesz-Lockheed botrány alapjául szolgáló levél eredetijét, hogy Selmeczi Gabriella a botrány kirobbanása után úgy nyilatkozott: megsemmisítették azt. Ha elfogadjuk a Miniszterelnöki Hivatal megfogalmazását, hogy hamisítás történt, akkor azt minden bizonynyal Steven M. Jones követte el, amit a kormányhivatal vizsgálata is valószínűsít. Ugyanakkor a Népszava visszautasít minden - a kormányzati körökben előszeretettel alkalmazott - inszinuációt, amely szerint a Népszavának a levél megváltoztatásához bármilyen módon köze lenne.” (MTI)