Vissza a tartalomjegyzékhez

MUNKATÁRSAINKTÓL
A tévé háza tája

Minap az egyik szocialista képviselő kisgazda farmergazdaságnak nevezte a közszolgálati Magyar Televíziót. Mondta ezt azért, mert - ahogy múlt heti számunkban írtuk is - nagyarányú személycserék zajlanak a nagy múltú televízióban. A Magyar Újságírók Szövetsége a jövő hétre ígér állásfoglalást, a Magyar Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) viszont már e héten jelezte nemtetszését, hogy a radikálisan jobboldali Magyar Demokrata szerkesztőjét nevezték ki hírigazgatónak.

Mint arról írtunk: leváltották Kővári Pétert, az MTV kulturális alelnökét és Feledy Pétert, a politikai műsorokért felelős alelnököt. Előbbi főmunkatársként tevékenykedik tovább az MTV-ben, utóbbi közös megegyezéssel távozott Szabadság téri munkahelyéről. Mindkettejük posztját egy személyben az ifjú Szenes Andreára bízták. Csermely Pétert, a Magyar Demokrata szerkesztőjét hírigazgatónak nevezték ki. A Népszava meg nem erősített információi szerint emögött Orbán Viktor miniszterelnök döntése van. Lapunk kérdésére Csermely Péter elmondta: amíg a helyzete jogilag nem tisztázott, addig nem kíván a cserékkel kapcsolatban nyilatkozni.
Orbán Viktor kormányfő szokásos szerdai rádiónyilatkozatában, Csurka István, a MIÉP pártelnöke szerdai sajtótájékoztatóján üdvözölte a változásokat. Az ellenzék képviselői elfogadhatatlannak nevezték a „pártalapon” való kinevezéseket.
Wiesinger István, a Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) elnöke lapunknak elmondta, hogy álláspontját az MTV-ben betöltött posztjára való tekintettel nem közölheti. Jövő héten tart elnökségi ülést az újságíró-szövetség, hivatalos állásfoglalást csak utána fognak kibocsátani - tette hozzá. Szabó László Zsolt, a Magyar Televízió Rt. ügyvezető elnöke csütörtökön látogatást tett a Mazsihisz vezetőinél. Az ügyvezető a Magyar Távirati Irodának (MTI) elmondta, hogy Csermely kinevezése kapcsán aggodalmak vetődtek fel a Mazsihisz vezetőiben. Megítélése szerint ezeket - legalábbis részben - sikerült a megbeszélés során eloszlatnia.
A Mazsihisz képviseletében Tordai Péter elnök és Zoltai Gusztáv ügyvezető igazgató az MTI-nek elmondta: aggodalmaikat a zsidó közvélemény szószólóiként, levelek és telefonhívások alapján vetették fel. Úgy látják: aggodalmaik mindaddig fennállnak, amíg - vélhetően 3-6 hónap elmúltával - be nem bizonyosodik, hogy a Magyar Televízióban objektív a tájékoztatás, és semmi olyasmi nem történik a híradásokban, ami ezeket erősíti.
A HVG információi szerint egyébiránt az MTV Rt. vezető jogtanácsosa, Skultéty Sándor által szervezett nem nyilvános médiakonferenciákon már tavaly nyár óta terítéken vannak személyi kérdések. Legutóbb - múlt héten - Ceglédbercelen tartottak ilyen ülést. A megbeszélésre az MTV Rt. azon vezető beosztású dolgozóit hívták meg, akik magukat a „jobbközép polgári kormány elkötelezett híveinek” tartják. A meghívott résztvevők listáján szerepelt például Alexa Károly neve is, aki jobboldali elkötelezettségéről, szélsőséges hangvételű publicisztikai tevékenységéről ismert. (Alexa 1993 végéig a Heti Magyarország című újság főszerkesztőjeként tevékenykedett. Ebből az alkotói korszakából származik az akkor ellenzékben politizáló Horn Gyuláról írott idézet: „A demokrácia azért nehéz létezési mód, mert olyanokkal kell együtt élnünk, mint a nevezett pártelnök. Aki - mellesleg mondva - a Rák jegyében született. Mely állatról talán nem haszontalan tudni, hogy kedvenc csemegéje a rothasztott lómáj.” Alexa 1993-tól Antall József döntése értelmében három éven át a közszolgálati MTI vezérigazgatói posztját töltötte be. Ezek után került az - azóta csődbe ment - Új Magyarország című napilap élére. Tavaly az MTV Hírtanácsába választották - a szerkesztőség megjegyzése.)
A meghívón emellett olyan nevek szerepeltek mint Chrudinák Alajos újságíró, Nahlik Gábor volt tévé alelnök és a kisgazda Kis Újság vezető publicistája, az ismert író, Gyurkovics Tibor, valamint fideszes politikusok és kormányfő-tanácsadók. Azt nem lehet tudni, hogy a változások mögött kizárólag e kör tárgyalásai állnak-e.