Vissza a tartalomjegyzékhez

MUNKATÁRSAINKTÓL
Családban marad

Mindössze egy „házasságban” meglevő természetes nézeteltérésekhez hasonlították a lapunknak nyilatkozó kormánypárti politikusok a pártjaik között a nyilvánosság előtt is megjelenő vitákat. A héten ugyanis mindegyik koalíciós párt „beszólt” kissé a másiknak.


Deutsch, Harrach, Szabó miniszterek. Még hogy viták?    Fotó: Vörös Szilárd

Már azzal is gond volt, hogy milyen időpontban kezdődjön a hétfői ülés. Az ellenzék és a két kisebbik koalíciós párt is egyaránt délelőtt 11 órát javasolt. Egyedül a Fidesz vezetői akartak délután egykor kezdeni. Az ő akaratuk érvényesült. A napirend előtti felszólalásában Balsai István, az MDF frakcióvezetője igen „békülékeny” hangot ütött meg az ellenzékkel szemben, s amellett tette le a voksát, hogy ne háromhetenként ülésezzen a T. Ház. Ezzel egyedül maradt a Fidesz-MPP a háromhetes ülésezés koncepciójával, hisz Torgyán József kisgazda elnök már a múlt héten módosítás szükségességét javasolta.
Emellett az államháztartás kérdéskörében tartott vitanapon Csúcs László, a FKgP frakcióvezető-helyettese olyan határozottan utasította el a Fidesz vezette Pénzügyminisztérium adóreformterveit, hogy - az első hallásra csak ámuló - ellenzéki képviselőktől hatalmas tapsot kapott. Varga Mihály, a tárca államtitkára csak helytelenítőleg ingatta a fejét. (Erről bővebben lapunk gazdasági rovatában olvashatnak.) Másnap viszont egy MDF-es honatya „olvasott be” Torgyán József pártelnöknek és földművelésügyi miniszternek a földhivatali vezetők pályázatai kapcsán.
Lapértesülések szerint a miniszterelnök e hónap végéig fogja értékelni a kormány egyéves tevékenységét. A legfőbb kérdés az, hogy a kormányfő, Orbán Viktor tervez-e esetleges kormányátalakítást, illetve továbbra is kérdés a sportlétesítmények kezelési joga, valamint az, hogy a parlament visszatér-e az egyhetes munkarendre. Elemzők szerint a feszültségeknek ez az egyik oka. A másik a három - a Lockheed-botrány miatt- megüresedett államtitkári poszt. E posztok ugyanis koalíciós viták tárgyai is egyben. „Működik az egyeztetés” - nyilatkozta lapunknak Simicskó István, a Fidesz-MPP frakcióvezető-helyettese. Természetes, hogy vannak kisebb feszültségek, de ezek kezelhetőek. Egy hasonlattal élve, minden házasságban vannak feszültségek, de ezek nem minden esetben vezetnek váláshoz - tette hozzá, kifejezve, hogy nincs mély válság a felek között.
A Fidesz és a kisgazdapárt más-más ideológiát vall - fejtette ki véleményét Atyánszky György neves kisgazda politikus, aki szerint ettől függetlenül a jobboldali értékek képviseletében közös nevezőn vannak a koalíciós pártok. Az FKgP-nak van saját programja, amit egyeztetnie kell a nagyobbik koalíciós párttal, ezért voltak, vannak és lesznek is feszültségek, szögezte le. „Egészséges dolognak tartom, hiszen minden házasságban vannak feszültségek, de ezek nem mindig vezetnek váláshoz”- mondotta a Heteknek szinte ugyanazon szavakat használva, mint Simicskó István. Másrészt kiemelte: „nekünk saját szavazóbázisunk van, akiknek el kell számolnunk a választási ígéreteinkkel, programunkkal.”
Lányi Zsolt FKgP-alelnök pedig azt mondta lapunknak: „Szerintem az álláspontok közelednek minden területen egymáshoz, nincs különösebb feszültség, csak véleményeltérés van a kisgazdapárt és a Fidesz között. Egyetlenegy terület van, ahol tartósan megmerevedtek a frontvonalak. Az Ifjúsági és Sportminisztérium elképzelései a sportingatlanokról. Mint az UTE elnöke, nagyon remélem, hogy a sportingatlanok kezelői joga tekintetében nem lesz kivételezés semmilyen klubbal sem. Ebben a kérdésben a miniszterelnöknek kell döntést hoznia. A parlamenti munkarend felülvizsgálatára pedig a Fidesz tett indítványt, illetve bejelentést, hogy ősszel a gazdasági kérdések tárgyalásában hetente kíván ülésezni.”