Vissza a Hetek archívum borítólapjára
III. évfolyam, 22. szám, 1999. június 05

Belpolitika

ROMA SAJTÓKÖZPONT
Provokáció a cigánymentesítési határozat

Ismeretlen személyek a Magyarországi Skinhead Mozgalom Borsod-Abaúj- Zemplén Megyei Egyesülete és a Cigánymentes Homrogdért Egyesület nevében halálos fenyegetést tartalmazó levelet küldtek a homrogdi cigány kisebbségi önkormányzathoz, valamint egy roma családnak. Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke a helyszínen járva meggyőződött arról, hogy a falu mélységesen elítéli a levélírókat. Egyúttal nehezményezi, hogy az encsi rendőrkapitányság csak a sokadik feljelentésre intézkedett.


MUNKATÁRSUNKTÓL
Álamerikai massza
Tovább a cikkhez >>>

MUNKATÁRSUNKTÓL
Csurka-féle kis revízió
Tovább a cikkhez >>>

Folytassa Lockheed
Tovább a cikkhez >>>

HETEK-HÍRÖSSZEFOGLALÓ
Bűn és bűnhődés

A Juszt László által főszerkesztett Kriminális című hetilapban olyan dokumentumok láttak napvilágot, amelyek a rendőrség gyanúja szerint államtitoknak minősülnek. Az ügy kapcsán a Magyar Televízió szerződést bontott Juszttal. A rendőrség házkutatást tartott az újságíró lakásában, irodájában és vidéki birtokán, majd ő maga is a rendőrség vendégszeretetét élvezhette egy éjszakán át.


MUNKATÁRSAINKTÓL
Családban marad

Mindössze egy „házasságban” meglevő természetes nézeteltérésekhez hasonlították a lapunknak nyilatkozó kormánypárti politikusok a pártjaik között a nyilvánosság előtt is megjelenő vitákat. A héten ugyanis mindegyik koalíciós párt „beszólt” kissé a másiknak.


MUNKATÁRSAINKTÓL
A tévé háza tája

Minap az egyik szocialista képviselő kisgazda farmergazdaságnak nevezte a közszolgálati Magyar Televíziót. Mondta ezt azért, mert - ahogy múlt heti számunkban írtuk is - nagyarányú személycserék zajlanak a nagy múltú televízióban. A Magyar Újságírók Szövetsége a jövő hétre ígér állásfoglalást, a Magyar Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) viszont már e héten jelezte nemtetszését, hogy a radikálisan jobboldali Magyar Demokrata szerkesztőjét nevezték ki hírigazgatónak.


Életmód

Júniustól csak az új diákigazolványok érvényesek

Az Oktatási Minisztérium a közlekedési tárcával egyetértésben úgy döntött, hogy a továbbiakban nem hosszabbítja meg a régi diákigazolványok érvényességét - jelentette be Racskó Péter miniszteri biztos csütörtökön, egy budapesti sajtótájékoztatón. Elmondta, az eddig kibocsátott 1,8 millió okmány szeptember 30-ig érvényes a jelenlegi formájában. Ezt követően azokat hologramos bélyeggel látják el érvényességük igazolására.


Képek Bohémiáról
Tovább a cikkhez >>>

ERDEI L. TAMÁS
Magyar könyvreneszánsz

Tölgyessy Péter politikus, Hankiss Elemér szociológus és Nyerges András irodalmár kedden mutatták be új köteteiket Mácsai Pál előadóművész közreműködésével a budapesti Helikon Könyvesházban.


Fókusz

MUNKATÁRSAINKTÓL
A csodálatos négyes

„Olyasmik váltak valósággá, amiről korábban ebben az országban álmodni is kevesen mertek. A korrupciónak olyan fészkeit sikerült kibillenteni, amiről mindenki azt hitte, hogy amíg a világ világ Magyarországon, senki sem tud hozzányúlni, legyen szó bankról vagy társadalombiztosításról” - utalt Orbán Viktor miniszterelnök tavalyi évzáró rádiónyilatkozatában többek között a Postabank konszolidációjára, amelynek százmilliárd feletti költségét a Horn-kormány időszakában történt kétes üzletekkel indokolták. Ugyancsak pártösszefonódásokat és gyanús finanszírozású szerződéseket emleget a Postabank-történet legfrissebb fejezetében fordított előjellel az SZDSZ. Egyes értelmezések szerint a Fidesz előbb megcsapolta a megroggyant anyagi helyzetű pénzintézetet, majd megszabadulva annak vezetőitől, az adófizetők pénzén eltüntette a részben hozzá közelálló cégek hitelezésével is keletkezett hiányt. A politikai csata mellett médiaszakemberek szerint az ügyben kommunikációs erőpróba is zajlik a Fidesz és az SZDSZ között. A Postabanknak hajdanán volt egy nagysikerű reklámkampánya: „a csodálatos négyes ”. Mintha erre rímelne a SZDSZ négy dossziéja - az állításuk szerint - a Postabankból finanszírozott négy Fidesz-közeli cégről.


Gazdaság

APRÓPÉNZ
Tovább a cikkhez >>>

SZŰCS EMESE
Csökkent a lakáshitelkamat

Az OTP Bank idén harmadszor, 1999. június 1-től ismét csökkenti a lakáshitel-kamatokat - jelentette be Oszlányi Zsolt, az OTP Bank ügyvezető igazgatója. A hitelintézet által az év első három hónapjában folyósított új lakáshitelek állománya meghaladja a kétmilliárd forintot.


HETEK-HÍRÖSSZEFOGLALÓ
Variációk az adóra

A kormány még júniusban megtárgyalja azt az adókoncepciót, amelyet a gazdasági kabinet szerdai ülésén támogattak a miniszterek. Az új adórendszerben az egyik fontos alapelv, hogy csökkenjen a munkajövedelmek adója, és javuljon a vállalkozások versenyképessége. De ezzel párhuzamosan emelni kell a tőkejövedelmek adójának mértékét - szögezte le Járai Zsigmond pénzügyminiszter.


MUNKATÁSUNKTÓL
Politikai vita a gazdaságról

A kormány és az ellenzék közötti politikai csatározás középpontjává vált a gazdaság helyzetének megítélése. A szakmaiság jegyében politikai pártállástól vált függővé az a megítélés, hogy a gazdaság állapota rászolgál-e a gyors kiigazításra, vagy a kedvezőtlen folyamatok mellett ráér később dönteni erről. A polémia nem csupán a gazdasággal kapcsolatos: politikai tétje van a döntésnek. Ha ugyanis az ellenzéki pártoknak sikerül elérniük azt, hogy a kormány minél hamarabb beavatkozzon a gazdasági folyamatokba, ezzel igazat adna a kormány politikai ellenfeleinek, azaz visszakozásra, visszavonásra kényszerülne. A nyilvánvaló hátrálást természetesen nem vállalja fel a kormány: a lépéssel tovább vár, a félév utánra ígérve meg, ha szükségeltetik. Ezzel viszont már bele is ment egy zsákutcába: óhatatlanul felvette magára az ellenzék által sugallt, a felelőtlen, szakmailag hozzá nem értő, halogató kormány képét.


VARGA P. MIKLÓS
Megesszük a jövőt

Mára személyeskedő vitává fajult a sertésválság. Szakmai megoldási javaslatok helyett az agrártárca a sertéstartók és feldolgozók képviselőinek legitimitását vitatja. Miért érdeke az államnak a szabályozatlan sertéspiac?


OROSZ ESZTER
Gyógyszerárrés-huzavona

Az árrés csökkentésének nagyobb kára lenne, mint az általa elvárt haszon - vélik a gyógyszer-nagykereskedők. A hazai cégek részesedése pedig tovább csökkenhet a július 1-jével bevezetendő, új rendszerű gyógyszerár-támogatás következtében.


MUNKATÁRSUNKTÓL
Szerbia az EU Németországa
Tovább a cikkhez >>>

DEBRECZENY RÉKA
Jelcin kedvence

„A következő válság már egy év múlva vár ránk. De a kormány még csak nem is gondol arra, hogy felkészüljön rá” - írja a Kommerszant című orosz lap.


ACSAI ANIKÓ
Béke a tőzsdén

Az európai tőzsdék érzékenyen reagáltak a háború befejezéséről szóló hírekre, egyelőre azonban még nem uralkodott el „hurrá - optimizmus” a piacokon.


Háttér

Önvizsgálat vagy bűnbakkeresés
Tisztelt Szerkesztőség
Tovább a cikkhez >>>

SZIKORA MÁRTON
A szocialista Európa jövője

Gerhard Schröder tavaly őszi győzelmével Európa négy nagy gazdasága, Németország, Franciaország, Olaszország és Nagy-Britannia szocialista vagy szociáldemokrata ellenőrzés alá került. Ezzel az EU 15 tagállamából 11 baloldali vezetés alatt áll, a kivételt Belgium, Spanyolország, Írország és Luxemburg kormánya képezi. A baloldali kormányok nyilvánvalóan döntéshozó helyzetbe kerültek, és úgy tűnik, nem hagyják ki történelmi lehetőségüket, hogy Európát szocialista minta szerint alakítsák - áll az Intelligence Backgrounder című brit folyóirat egy nemrég megjelent tanulmányában. Kérdéses azonban, hogy a gyakorlatban megvalósítható-e egy szocialista alapokon nyugvó Európai Egyesült Államok víziója.


SZOBOTA ISTVÁN
Budapest, te drága

Egyes újpesti politikusok szerint azért van vita a főváros északi részén épülő híd körül, mert a kormány egy a fővárosra kényszerített híd révén a 4-es metróra elkülönített pénzt szeretné „elköltetni” Demszkyék csapatával. A lapunknak nyilatkozó óbudai polgármester, Tarlós István sajnálja, hogy a nagypolitika is belekeveredett ebbe a szakmai kérdésbe. Mindenesetre a Fidesz egyik vezető politikusa, Illés Zoltán a héten interpellált a kérdésben: ő leginkább az úgynevezett Aqincumi híd mellett tette le voksát. Érdemes megjegyezni: az ehhez az átkelőhöz kapcsolódó beruházások vinnék el a főváros „metrópénzét”.


VAGYIM ARISZTOV
Kitart a vörös övezet

Vlagyimir Zsirinovszkij vereségével zárult a kormányzóválasztás az Ukrajnával határos, negyed magyarországnyi területű, megközelítőleg 1,4 millió lakosú belgorodi körzetben. Ez ugyan nem a legnagyobb orosz tartomány, kormányzóválasztása mégis magára vonta a média és a társadalom figyelmét. Elsősorban azért, mert részt vett benne az Orosz Liberális Demokrata Párt vezetője, akinek már a puszta fellépése is elég, hogy emlékezetessé tegyen egy eseményt.


HECHS LÁSZLÓ JERUZSÁLEM
Mi veszélyezteti Izraelt
Tovább a cikkhez >>>

Hit és értékek

GRÜLL TIBOR
A szellem erejével

Az okkultizmus gyökereivel foglalkozó sorozatunk első részében a babilóni és egyiptomi vallás „parajelenségeivel” foglalkoztunk az ószövetségi kinyilatkoztatás szemszögéből. Mostani írásunk az antik görög-római „vallási jelenséget” kutatja, amely kétarcúan viselkedett az okkultizmussal szemben: egyrészt tiltotta a mágia és varázslás különféle formáit, másrészt „hivatalból” maga is gyakorolta azokat. Ebbe a mítoszoktól, misztériumoktól és babonaságoktól sűrűn átszőtt szellemi-vallási közegbe robbant bele a kereszténység, amely - legalábbis első századában - a Szellem hatalmas erejével tett bizonyságot Jézus Krisztus megváltói munkája mellett. A Római Birodalom hosszú időre szellemi csatatérré változott, ahol apostolok, evangélisták, a másik oldalon pedig varázslók és mágusok mérték össze erejüket.


MEZEI ZOLTÁN JÓZSEF
Etióp rejtély

A frigyládáról a Biblia mint Isten földi jelenlétének kézzelfogható bizonyítékáról beszél. Az ószövetségi időkben színarany fedele, a „kegyelem trónszéke” fölött jelent meg Izrael Istene dicsőségben, hogy népét engeszteléséről és gondviseléséről biztosítsa. Ebben őrizték Mózes kőtábláit, háború idején pedig a frigyláda vonult a zsidó hadsereg előtt, hogy győzelemre vezesse azt. A szövetség ládájának azonban több mint kétezer-ötszáz évvel ezelőtt ismeretlen körülmények között nyoma veszett, így a bibliai üdvtörténet egyik legnagyobb rejtélyévé vált. Hollétéről azóta is legendák keringenek. Etiópiában ezzel szemben erősen tartja magát egy hagyomány: a láda nem veszett el, és hogy hol van, nem kérdéses - jelenleg is náluk tartózkodik.


Interjú

TIHANYI PÉTER, SZULA LÁSZLÓ
Óh, én nem így képzeltem el a rendet
Fejtő Ferenc 90 éves

A külhonban élő írót, az európai történészek doyenjét, a 90 éves Fejtő Ferencet születésnapja alkalmából barátai és tisztelői a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) dísztermében köszöntötték. Ez alkalomból Göncz Árpád államfő, a Köztársasági Elnöki Arany Emlékérmet adományozta a politológusnak. Glatz Ferenc, az MTA elnöke köszöntőjében úgy fogalmazott, „A világ egyre hangosabban kiált az olyan emberek léte után, akik vallási hovatartozás nélkül zsidókat, keresztényeket, muzulmánokat egyaránt összekovácsolva tudnak az emberiség sorsának jobbításán munkálkodni.” Fejtő Ferenc több alkalommal nyilatkozott lapunknak. A vele készült interjúk legemlékezetesebb részeinek felidézésével szeretnénk köszönteni a „század utasát”.


Külpolitika

BURIK GÉZA
A hóhért akasztják

Kegyelmet kért bíráitól a Kurd Munkapárt vezére, az 51 éves Abdullah Öcalan, akit Isztambultól mintegy 50 kilométernyire, a Márvány-tenger déli részén egy börtönszigeten tartanak fogva. A kurd forradalmárt több mint 35 ezer ember haláláért tartják felelősnek. Letartóztatását megelőzően hosszú hónapokon át valóságos hajszát folytattak utána a török hatóságok, miközben ő bolygó hollandiként országról országra menekült. Végül a görög külügyminisztérium segítségével jutott el Kenyába, ahol egy török üzletember repülőgépére hurcolták, és Törökországba szállították.


EPERJESI ILDIKÓ
Győztes-e a győztes

Megoszlanak a vélemények Szlovákiában arról, hogy ki is volt a múlt szombati köztársaságielnök-választás valódi győztese. Bár Rudolf Schuster, a négypárti kormánykoalíció közös jelöltje tizennégy százalékkal több szavazatot szerzett, mint a Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom (HZDS) színeiben indult Vladimír Meciar, sokan az egykori miniszterelnök megerősödéséről beszélnek.


HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Izrael után Dél-Afrikában is Győzött a Clinton-csapat

Az általános választásokon a Dél-Afrikát eddig is kormányzó Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) megszerezte a győzelemhez szükséges kétharmados többséget. A 42 milliós országban 85 százalékos részvételi arányt hozott az apartheid rendszer vége óta másodszor rendezett demokratikus választás, amelyen az ország lakosságának többségét alkotó feketék nagy része felsorakozott az ANC mögött.


GESZTI ZSUZSA
Kibontakozó miniháború Kasmírért
Tovább a cikkhez >>>

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Menekülés a sörfesztiválról

A belorusz fővárosban a MIR ifjúsági rádióadó a helyi sörgyár támogatásával fennállásának második évfordulóját ünnepelte, amikor a hazainduló fiatalokból álló tömeg a hirtelen kitörő zivatar elől a legközelebbi metróállomás aluljárójában próbált menedéket találni. Az itt kitört pánikban ötvennégy fiatalt tapostak halálra.


MÁRER GYÖRGY
A first lady álma
Tovább a cikkhez >>>

PÁTKAI MIHÁLY
NAGYÍTÓ
A harag napjai

A Palesztin Hatóság vezető tisztviselői „harag napjaira” szólították fel mindazokat, akik ellenzik az izraeli települések kiterjesztésének programját - jelentette a Ha’aretz című izraeli újság. Három napon keresztül sztrájkra és „békés” tüntetésekre fog sor kerülni - csütörtöktől kezdődően. A Jasszer Arafat által vezetett Fatah frakció Kelet-Jeruzsálem „judaizálásával” szembeni tüntetésre szólított fel.


HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Kitörhet a béke

Nemzetközi jogászok véleménye szerint elképzelhető, hogy a NATO Jugoszlávia elleni büntetőakcióját jogi szempontból hasonlóan bizonytalan formulával zárják le, mint amilyen ingatag felhatalmazással kezdték márciusban. Eltérnek a vélemények ugyanis arról, hogy a bombázások után Koszovóba vonuló KFOR-csapatok békefenntartó vagy megszálló céllal érkeznének, mennyi időre szólna és ki adná számukra a megbízást. A tizedik hete zajló légiháborúban mindenesetre ígéretes fordulat, hogy Milosevics jugoszláv elnök elfogadta az Európai Unió és Oroszország képviselői által átnyújtott békejavaslatot.


Riport

TUDÓSÍTÓNKTÓL
Fókuszban a család

Fókuszban a család - Gyermeknap ’99 címmel rendezett egész napos fesztivált a Hit Gyülekezete.


Sport

Harc a jegyekért
Tovább a cikkhez >>>

MÁYER ARANKA
Régi és új sztárok versenyben

A nevezetes francia teniszbajnokságon a héten tovább zajlottak az izgalmas események. Mind a férfiaknál, mind a nőknél egyaránt kiderült, kik mérkőzhetnek a fináléba jutásért.


NÉMETH SZILÁRD
Feltámadt a McLaren: unalom Barcelonában

Az idei esztendő egyik legunalmasabb Forma-1-es futamát rendezték meg Barcelonában. A McLarenek rajt-cél győzelmükkel felzárkóztak a Ferrari mögé, nyílttá téve a világbajnokságért folyó küzdelmet. A hatvanöt körös verseny végén a két McLarenes, Häkkinen és Coulthard mögött Schumacher állhatott fel a dobogóra. A világbajnoki táblázatot továbbra is Schumacher vezeti harminc ponttal, Häkkinen győzelmével feljött a második helyre, s hat pont a lemaradása a némettel szemben.


Vlak a Croatiáé
Tovább a cikkhez >>>

Megvan Schmeichel utóda
Tovább a cikkhez >>>

Lesz Vigasz Holyfield Lewis
Tovább a cikkhez >>>

Ronaldo szabad
Tovább a cikkhez >>>

Szabadidő

KULIFAI GYULA
A rossz kép igen drága

Amikor csomagolunk az útra, ne felejtsünk el berakni fényképezőgépet! Teljesebbé teheti kikapcsolódásunkat, ha megörökítjük egy-egy emlékezetesebb pillanatát. Ám el is ronthatja a kedvünket, ha mindez nem sikerül, a kész képek gyengék, életlenek, rosszak lesznek.


KSK Túraprogram
Tovább a cikkhez >>>

MÓD JÚLIA
Gyalogmadarak
Tovább a cikkhez >>>

MUNKATÁRSUNKTÓL
Egyre több fiatal is dohányzik

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) május 31-ét nemdohányzó világnappá nyilvánította. Ebből az alkalomból számos hazai fórumon felhívták a figyelmet arra, hogy a dohányzás - és az alkohol - tekintetében hazánk élenjáró nemzetnek számít. A felnőtt lakosság több mint egyharmada dohányzik, és egyre inkább növekszik a tizenéves fiatalok részaránya is.


Színes

Repülő autó
Tovább a cikkhez >>>

Egy korty kölni
Tovább a cikkhez >>>

Meglepett örökösök
Tovább a cikkhez >>>

A rendőr rajta is meglepődne
Tovább a cikkhez >>>

Elvis a célig a lábam
Tovább a cikkhez >>>

INNEN-ONNAN
Tovább a cikkhez >>>