Vissza a tartalomjegyzékhez

HETEK-HÍRÖSSZEFOGLALÓ
Levelezési bajok

Layer József, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés elnöke tudtán kívül keveredett a Lockheed Martin óriáscégnek írott levél aláírói közé - derült ki a képviselő Debrecenben tartott sajtótájékoztatóján. Layer egyik képviselőtársa, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Koncz Ferenc szignója alá valaki odakanyarította a „senator Layer” titulust, nyilván félreértésből, vagy inkább „félreolvasásból”. Az érintett képviselőtárs saját nevében szándékozott aláírni, és nem számított arra, hogy a „K” betűt a fénymásolaton esetleg „L”-nek olvassák majd, és hogy a többi betűt is félreolvassa valaki. Layer, aki várhatón ismeretlen tettes ellen tesz feljelentést a rendőrségen magánokirat-hamisítás vétsége miatt, a történtek miatt a szóban forgó dokumentum hitelességét is kétségbe vonta.
Mint ismeretes, a Fidesz- Lockheed-botrány néven elhíresült ügyben harmincegy kormánypárti „senator” és három államtitkár washingtoni szenátoroknak eljuttatott levél formájában lobbizott egy új amerikai nagykövetért a Lockheed Martin fegyvergyártó nagyvállalat egyik vezetője, Steven M. Jones személyében. Miután a levél a Népszavában nyilvánosságra került, lemondott államtitkári posztjáról Selmeczi Gabriella és Balsay István - Gyuricza Béla, a harmadik aláíró államtitkár azonban betegségben elhunyt. Selmeczi és Balsay lemondását a miniszterelnök elfogadta, és a köztársasági elnöktől azt kérte, hogy azt június 20-i hatállyal érvényesítse.
Ellenzéki politikusok által a korrupció gyanúja is felmerült, a vádat azonban Orbán Viktor miniszterelnök a parlamentben elmondott beszédében visszautasította. „A bugyutaság, az ügyetlenség, amely kisüt ebből az egész ügyből, az inkább a jószándékot és nem pedig az érintettséget mutatja számomra” - mondotta. Az ellenzék fontosnak tartja a nemzetközi bonyodalmakkal járó ügyet, és a Miniszterelnöki Hivatal által elrendelt belső vizsgálatok mellett az MSZP és az SZDSZ parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezte. Az ehhez szükséges kellő számú aláírást már összegyűjtötték, s a javaslatról június 15-én határoz a parlament.