Vissza a Hetek archívum borítólapjára
III. évfolyam, 21. szám, 1999. május 29

Belpolitika

Kódex hiányában

Nincs olyan kódex, ami szabályozná, hogy egy közalkalmazott hogyan nyilatkozhat. Szokásjog van, de az íratlan - derült ki Zölei Sándor, a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége ügyvezető elnökének lapunknak adott nyilatkozatából.


HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Húzd meg, ereszd meg

Az Országgyűlés nem tartotta meg heti rendes ülésnapjait, miután a képviselők megfelelő létszám hiányában nem tudták megszavazni a parlament napirendjét. Áder János házelnök a tervezett június 14-ével szemben jövő hét hétfőre hívta össze újra a honatyákat. Az elmúlt hetek eseményeit a kormány és az ellenzék egybehangzóan kedvezőtlennek értékeli, de míg utóbbi a parlamenti demokrácia megsértéséről beszél, a szemközti oldalról a hisztériakeltés vádja éri.


HETEK-HÍRÖSSZEFOGLALÓ
Levelezési bajok
Tovább a cikkhez >>>

MUNKATÁRSUNKTÓL
Est a Magyarok Házában

Sok kisegyház tevékenysége társadalmi szempontból is hasznos, ezek között említhetjük a Hit Gyülekezetét - mondta Lugosi Győző, a Budapesti Ismeretterjesztő Társulat igazgatója a Magyarok Házában. A kisegyházakról, szektákról szóló rendezvény résztvevőit MIÉP-ünnepségre is invitálták a szórólapot osztogató ajtónállók. A pattanásig feszült, lincshangulatú rendezvényen azonban nem a szakértők véleménye dominált, hanem például olyan közbekiabálóé, aki szerint a Hit Gyülekezete feszítette keresztre 2000 éve Jézus Krisztust, és ha tehetné, ma is megfeszítené.


MUNKATÁRSUNKTÓL
Fordulat a tévében

Szakértők és politikusok üzenetértékű fordulatként élik meg, hogy a Magyar Televízióban leváltották az eddigi vezetőket, és helyükre MIÉP-, illetve kisgazda-szimpatizánsnak tartott személyeket neveztek ki. Elemzők szerint szélsőséges irányban radikalizálódhat az elméletileg a kiegyensúlyozott tájékoztatás alapjának tartott közszolgálati televízió.


Életmód

BOHÁCS KRISZTINA
Érzelmi ügyünk: a pénz

Pénzzel kapcsolatos magatartásunkat elsősorban nem az határozza meg, hogy sok van belőle vagy kevés, hanem az, hogy miként is kezelték szüleink a családi kasszát - állítják Adrian Furnham és Michael Argyle brit pszichológusok. Nemrégiben megjelent könyvükben (The Psychology of Money - „A pénz pszichológiája”) szemléletesen igazolják, hogy a pénzhez - ehhez a látszólag nagyon racionális és gyakorlatias dologhoz - mély érzelmekből kiindulva viszonyulunk. Ezek az emóciók már gyermekkorban kialakulnak szüleink pénzhez való viszonya: pénzhez fűződő érzelmeik és értékképzeteik, pénzzel való bánásmódjuk alapján.


TUDÓSÍTÓNKTÓL
Zalaegerszegi vásárnapok
Tovább a cikkhez >>>

Oktatásügyünk európai viszonylatban

A magyar oktatás egyre kevésbé képes szolgálni az esélyegyenlőség elvét - mondta Pokorni Zoltán oktatási miniszter csütörtökön „A magyar oktatásügy és az európai integráció” című kötetlen beszélgetésen Budapesten.


Fókusz

NOSZLOPY-GYÖMRŐI GERGELY
Ki áll az őrület határán

Újra szektakampány kezd kibontakozni hazánkban. Nem ez lesz az első. 1991 októberében a rendszerváltás utáni magyar szektakampányok atyjának tekinthető Németh Géza két lelkésztársával, Szeverényi János evangélikus és Dobner Győző baptista lelkésszel közösen megalapította a Segítő Barát Munkaközösséget. Az egyesület a vallásgyakorlat radikális megváltoztatása következtében kialakult ellentétek feloldására és az ilyen konfliktusok kezelésére jött létre. Idővel nyilvánvalóvá lett, hogy Németh Géza nem egyes szektás jelenségek ellen lépett fel, hanem vallási közösségek váltak támadásának célpontjaivá. A néhai lelkész célja az volt, hogy a társadalmat megtisztítsa a „démonikus” csoportoktól.


Gazdaság

MUNKATÁRSAINKTÓL
Az EU felosztja a Balkánt

Miközben nem szűnik a déli szomszéd NATO-bombázása, és egyre nagyobb károk érik a jugoszláv gazdaságot, szorgos munka zajlik a háttérben a háború utáni Jugoszlávia, illetve Balkán sorsának kialakításáról. Egy brüsszeli intézet még tavaly - tehát jóval a háború előtt - tervet készített a Balkán reménybeli EU-integrálásáról. A most publikált vitairatból kiderül, hogy a térség valamennyi országát az unió berkein belül képzelik el: „itt az ideje annak, hogy az utolsó balkáni háború (mármint a koszovói) után megállapodjanak arról, hogy milyen alapokon válna lehetővé a térség EU-integrálása”.


DEBRECZENY RÉKA
Jelcin piacgazdaságot szorgalmaz

„Gazdaságunk változatlanul egy helyben topog, a komoly és stabil gazdasági növekedés nem megalapozott” - idézi a Kommerszant című orosz hetilap Borisz Jelcin egyik tévényilatkozatát. „Komoly áttörésre van szükség - mondta -, a kormány gazdasági tevékenységének nemcsak az IMF-fel való tárgyalásokra kell korlátozódnia, a kormánynak úgy kell biztosítania a gazdasági növekedést, hogy ösztönzi a magánjellegű kezdeményezést és önállóságot.” Jelcin egyben a nyugati típusú piacgazdaság azonnali kiépítésére szólított fel.


Csökkenő részvényárak világszerte

Lefelé vették az irányt az árak a világ részvénypiacain a héten. A vártnál kedvezőtlenebb makrogazdasági adatok láttak napvilágot az Egyesült Államokban az utóbbi napokban, így a hosszú emelkedés után - egyelőre csak kisebb korrekciónak tekinthető - csökkenés következett be az amerikai részvénypiacokon. Az esetleges kamatemeléstől való félelmek rányomták a bélyegüket az elmúlt napok kereskedésére, emiatt ideges volt a piac, nagy kilengések jellemezték mindkét irányban.


MUNKATÁRSUNKTÓL
A szép új világ legnagyobb cégei

A Fortune magazin évről évre közreadja 500-as céglistáját, amely immár fogalommá vált a vezető piacgazdaságokban. A brit Financial Times 500-as listájához képest azonban a világ legjelentősebb vállalatait tekintve eltérés mutatkozik. Míg az óvilágban a cégrangsort a tőkepiaci kapitalizáció, vagyis a vállalat részvényeinek tőzsdei ára és azok darabszámának szorzata alapján „szeretik” felállítani, az újvilágban - ahol a pénzt nem „keresik”, hanem „csinálják” - az számít igazán, hogy az adott évben ki mennyi bevételre tett szert.


MUNKATÁRSUNKTÓL
Kiigazításról július után

Széles vita bontakozott ki a gazdaság állapotával kapcsolatban arról, szükséges-e költségvetési kiigazítás vagy sem, és ha igen, milyen nagyságrendben s mikor. Múlt héten Mátyás László, a megszüntetett Gazdaságelemző Intézet volt vezetője és Vértes András, a GKI Gazdaságkutató Rt. elnöke véleményét közöltük. Mindketten a gyors, mintegy 50-60 milliárdos - a lakosságot nem érintő - kiigazítás mellett tettek hitet.


SZŰCS EMESE
Új lakásvásárlási hitel

Jövő hónaptól újdonsággal rukkol elő a Fundamenta Lakás-takarékpénztár Rt. Az eddigi szolgáltatásaik mellett bevezetik a 16,5 százalékos változó kamatozású áthidaló kölcsönt, amit azok az ügyfelek igényelhetnek, akik már két éve előtakarékoskodnak, s a szerződésben foglalt öszszegnek legalább 25 százalékát már megtakarították - jelentette be Dieter Heß ügyvezető igazgató.


VARGA P. MIKLÓS
Nem lesz búzabomba

Idén nem lesz búzaégetés. Akik tudtak és mertek vetni, várhatóan jó áron tudják majd eladni gabonájukat. A tavalyi elmaradt bevételek, az időjárás és az árvíz megoldották a búza problémáit.


Koronamásolat
Tovább a cikkhez >>>

APRÓPÉNZ
Tovább a cikkhez >>>

Háttér

HECHS LÁSZLÓ JERUZSÁLEM
Átalakulhat a szembenállók szövetsége

Az 1999. évi választások három különböző fordulatot foglaltak egybe: Ehud Barak győzelmét, a Likud vereségét és a vallási-világi megosztottságot. E három komponens közül Izrael politikai térképét tekintve talán a legnagyobb jelentőségű a kormányzó párt visszaesése. „Azt kell néznünk, hogyan haladhatunk előre: nem szabad belemenni egy belharcba, de összegeznünk kell, hogy mi történt a párttal” - mondta a Hetek jeruzsálemi tudósítójának adott interjújában Limor Livnat, a Netanjahu-kabinet kommunikációs ügyekkel megbízott minisztere, aki a Likud második embereként jelentős szerepet játszhat a párt „feltámadásában”.


Hit és értékek

FLAISZ ENDRE
A hetedik korszak

A Jézus Krisztus földön történt megjelenésével kezdődő világkorszakot (aión) a Szentlélek korszakának is szokták nevezni a teológusok. A Biblia szerint ez az aión Jézus Krisztus újraeljöveteléig fog tartani. Egyes értelmezések szerint ezen a nagy világkorszakon belül több, összesen hét kisebb egyháztörténeti korszak követi egymást a Szentlélek működésének megfelelően. A korszak legutolsó, Jézus eljövetelét közvetlenül megelőző egyháztörténeti periódusát a Jelenések könyve alapján „laodiceai kornak” nevezi számos teológus. Ennek az időszaknak egyik fő jellemzője, hogy a Szentlélek személye és tevékenysége minden addiginál erőteljesebben nyilvánul meg, ugyanakkor ez minden addiginál hevesebb vitákat vált ki Egyházon belül és kívül egyaránt.


Viharos kereszténység
Tisztelt HETEK szerkesztőség
Tovább a cikkhez >>>

RUFF TIBOR
Eksztatikus szótárkészítő
Tovább a cikkhez >>>

Kultúra

KAPSZA ÁGNES
Prágai hölgyek a századfordulón

Jugendstil, Art Nouveau, szecesszió… Ezek a fogalmak mind egyet jelentenek. A századforduló Titanic című filmből is ismert stílusa, amely szakított a múlt iránti nosztalgiával, a maga korában forradalmian újnak számított. Azonban kanyargó indáit, álmodozó nőalakjait, növényi motívumait sokáig - csaknem fél évszázadon keresztül - megvetették, sőt becsmérelték is. Úgy egy-két évtizede ismét értékelik, napjainkban is egyre növekszik azok tábora, akik kedvelik, sőt szeretik. Az Iparművészeti Múzeumban megrendezett Szecesszió a XX. század hajnalán című kiállítás hétköznapi tárgyakon keresztül mutatja be a századelő művészeti irányzatát. Sokszínű, gazdag anyagával valószínűleg tovább növeli a stílus rajongóinak táborát.


MAKKI MARIE-ROSE
Kulturális hadüzenet Cannes-ból

Ki gondolta volna, hogy a nemrégiben lezajlott 52. cannes-i filmfesztiválon a biztos befutóként számontartott rendezők, Almodovar vagy éppen Egoyan helyett egy teljesen ismeretlen - és túlnyomórészt amatőr - gárda viszi el a pálmát? Az idei Aranypálma díjat ugyanis egy belga film, a Dardenne fivérek Rosetta című alkotása kapta, de az egyéb kategóriák díjazottjai sem okoztak kisebb meglepetést: elég csak Bruno Dumont sokat vitatott l'Humanité (Emberiség) című filmjére gondolni. A különösebb kommentár nélkül bejelentett döntéseknek úgy tűnik határozott üzenete van: az amerikai szuperprodukciókkal szemben Cannes az európai kultúra hagyományos - tehát pénzzel kevésbé mérhető, illetve kifejezhető - értékeit, jobban mondva értékítéleteit kívánja felvállalni.


ERDEI L. TAMÁS
Június 3-tól könyvek hete

Az idei, 70. Ünnepi Könyvhét nyitó sajtótájékoztatóján Tarján Tamás irodalomtörténész köszöntötte a jelenlevőket, és ismertette az idei könyvhét szerzőit, köteteit és a leendő olvasókat.


Külpolitika

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Utolsó diktátor Európában

A hágai nemzetközi bíróság hivatalosan vád alá helyezte Milosevics jugoszláv elnököt civil lakosság elleni katonai akciók indításának vádjával. Az eljárásnak az ad különös jelentőséget, hogy ez az első alkalom, amikor egy hatalomban lévő államfő ellen emelnek vádat háborús bűnökért. Washingtonban hangsúlyozzák: nem szándékoznak a vádemelés után amnesztiát kínálni a jugoszláv elnöknek egy fegyverletételért cserébe. Így azonban kérdéses, hogy van-e egyáltalán szándék a megegyezésre a NATO részéről - teszik fel a kérdést sokan. Ezt látszik megerősíteni egy brit napilap értesülése, amely szerint három hét múlva megkezdődhet egy, akár 150 ezer katonát felvonultató szárazföldi akció Jugoszlávia ellen. Az akció célja Rudolf Scharping német védelmi miniszter szerint az „utolsó európai diktátor” megfosztása a hatalomtól.


MÁRVÁNYI PÉTER MAROSVÁSÁRHELY
Újrafestik a névtáblákat

Amikor az RMDSZ 1996 végén beszállt a koalícióba, ezt többek között azért tette, hogy a romániai magyarságnak - de valamennyi romániai kisebbségnek is - a legfontosabb jogokat törvényi garanciaként próbálja kiharcolni. Sőt, ez nem egyszerűen az RMDSZ akarata volt, hanem a kormánykoalíció rögzített vállalása. Ennek jegyében kezdődött két fontos törvénytervezet kidolgozása és parlamenti végigfuttatása: a tanügyi törvényé és a helyhatósági törvényé. Két és fél év elteltével néhány napja sikerült összehozni az egyik törvény egyik felét: a helyi közigazgatás törvényét megszavazták a szenátusban. Sem politikailag, sem matematikailag nem túl biztató az arány.


HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Vihar a Cox-jelentés nyomán

Az Egyesült Államokban napvilágra került Cox-jelentés azt állítja: Kína évtizedek óta kémkedik amerikai nukleáris fegyverek után. A CNN amerikai televíziós hírcsatorna szerint az ázsiai ország tevékenységének eredményeképpen a közelmúltban még elavultnak minősülő haditechnikáját a Nyugat számára is komoly veszélyeket jelentő nukleáris fegyverarzenállá tudta átalakítani.


HETEK MTI
Bombával fenyegetett a keresztvédő
Tovább a cikkhez >>>

MÁRER GYÖRGY NEW YORK
NAGYÍTÓ
Nyúlik, mint a rétestészta

A napi rockhangversenyek ugyan még tartják magukat Belgrádban, de a tízezres közönség helyett csupán néhány százan verődnek össze. Az esti tüntetések a hidakon, amelyeket a Szlobodan Milosevics felesége, Mirjana Markovics vezette politikai párt szervezett, már csak a múlt emlékei. A szerb tévé tüzet okádó nyelvezete is alaposan lelohadt, sőt már a NATO-repülőgépek sorozatos lelövésével sem dicsekszik nap mint nap. A hangulat inkább fásultságot, mintsem legyőzöttséget tükröz. „Valamiféle békét kötöttünk a háborúval” - jelentette ki a jugoszláv főváros egyik lakója.


VAGYIM ARISZTOV
Ázsiai háromszög

„Az emberek mennek, az eszmék maradnak” - így lehetne jellemezni Oroszország külpolitikáját Jevgenyij Primakov leváltása után. Tavaly december 21-én, az USA Irak ellen végrehajtott hadászati csapását követően, Oroszország álláspontja ellenére Primakov bejelentette, hogy szükség van egy Moszkva-Peking-Delhi geopolitikai háromszög létrehozására. Minden jel arra mutat, hogy az elkövetkező évek orosz külpolitikájának alapelve ez marad, valamint ezzel egyidejűleg az Amerikától és a Nyugattól való elhidegülés lesz.


KARL PFEIFER BÉCS
Rasszista botrány Ausztriában

Hol vannak azok az idők, amikor Ausztriában tárt karokkal fogadták a menekülteket? Persze már azokban a „régi szép időkben” sem nagyon örültek, ha a menekült nem európai fehér bőrű volt. Amikor 1998 őszén a 25 éves, nigériai fekete Marcus Omufuma Ausztriában menedéket kért, azt állítva, hogy egy nigériai titkos szekta tagja volt, amely saját édesanyja megölésével bízta meg, az osztrák hatóságok - mint később kiderült, jogosan - nem fogadták el az indokot, és kiutasítását rendelték el, amelyre idén május elsején került sor.


Riport

A pénz verve jó

Némelyek verik a pénzt, mások elverik. Pénzt lehet találni, és lehet keresni, lehet pörgetni, lehet pengetni. Van, aki gyártja a pénzt, van, aki csinálja, van, aki hajtja, és akad, aki behajtja. A Magyar Pénzverőben mindenesetre egy dolog kizárt: a megrendelések túlteljesítése.


SZLAZSÁNSZKY FERENC
Bizonytalan most az élet
Tovább a cikkhez >>>

Sport

NÉMETH SZILÁRD
Triplázott a Manchester

Szerdán sporttörténelmet írtak Barcelonában. Századunk utolsó Bajnokok Ligája-döntője igazi focidrámát hozott, az angol Manchester United ugyanis vert helyzetből győzte le a német Bayern München együttesét.


A meccs hőse: Teddy Sheringham
Tovább a cikkhez >>>

Néhány sor a Knézy-labdáról
Tovább a cikkhez >>>

Kisebb rendbontás
Tovább a cikkhez >>>

Lapvélemények a mérkőzésről:
Tovább a cikkhez >>>

Színes

Zöld ötletek
Tovább a cikkhez >>>

Loch- neti szörny
Tovább a cikkhez >>>

Az angol halász és a palack
Tovább a cikkhez >>>

Jia Jia és An An
Tovább a cikkhez >>>

A TV fogyaszt
Tovább a cikkhez >>>

INNEN-ONNAN
Tovább a cikkhez >>>

Sztori

TIHANYI PÉTER
Valahol egy kisbaba vár ránk

Szülők. Apa: Lugosi László 41 éves rajztanár. Anya: Lugosi Ági, 41 éves zongoratanár. Gyerekek. Lugosi Veronika: 18 éves múlt, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola elsőéves hallgatója, több magyar és nemzetközi hegedűverseny győztese. Sok európai országban koncertezett már. Lugosi Zoltán: 17 éves, a klarinét különleges képességű megszólaltatója, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola tanulója. Lugosi Zsófi: 12 éves, szinte minden hegedűversenyt megnyert, amin eddig indult. Bach, Mozart, Beethoven, valamint a kortárs hegedűversenyek egyéni hangú tolmácsolója. Négy év óta koncertezik. Most is csodagyerekként tartják számon. Végül Lugosi Dániel, 3 hónapos. (Még nem tudni melyik hangszer lesz az övé.) Róla szól ez a történet. Fogadják szeretettel.


Vallástörténet

GRÜLL TIBOR
Az első parancsolat

Az ókori emberek gondolkodásában a „természetfeletti” éppen olyan természetes volt, mint a mai kor embere számára az, hogy kizárólag „természetes” szinten gondolkodjék. Sőt, az akkor élők logikája szerint nem is létezik „természetfeletti”, hiszen az érzékek által fel nem fogható, szellemi világ teljes egységet alkot az érzékileg tapasztalható, földi szférával. Mi több, ezt az „alanti világot” leginkább a láthatatlan, de valóságos szellemvilág befolyásolja. A kérdés csak az: megismerhető-e ez a szellemi valóság? Ha igen, milyen módon? Lehetséges-e ezt a világot befolyásolni? Egy bizonyos: a bibliai kinyilatkoztatás nem tagadja a természetfeletti létezését, azokat a módokat azonban, ahogyan az egyes pogány népek eljutottak annak bizonyos fokú megismeréséhez, törvénytelen, okkult gyakorlatnak minősíti. Sorozatunk első részében az ókori Egyiptom, Mezopotámia és Kanaán „paratudományait” értékeljük az ószövetségi kinyilatkoztatás szemszögéből.


Vélemény

SZABÓ IBOLYA ANNA
Amikor a Nap elsötétül

„Július 8-án reggel fellegtelen levén az ég Pesten a nevezetes napfogyatkozás szépen látszott, közepe mintegy 7 óra 44 perckor volt, midőn a látkör tetemesen elsötétült, hanem egészen nem, mert Pesten mintegy csillagnyi látszott még a napból... sok nép csődült fel a budai hegyekre, még a délfelé fekvőkre is, ugy hogy mint mondják, Szt. Gellérten a csillagvizsgáló intézet kapuját a kiváncsi nép betörvén, a nagy rohanás a kémkedő csillagász vizsgálatait is megzavará. Mindenki érezte a csillagászat felségét, s csak azt sajnáltuk, hogy éppen hazánkban kellőleg sehol nem taníttatik ezen isteni tudomány” - így írja le egy korabeli megfigyelő az 1842-es magyarországi napfogyatkozást. Az ezredforduló lázában égve is igen jeles eseménynek számít az, amiben idén augusztusban részünk lehet: hazánk jelenlegi területéről nézve 1842 óta először ismét látható lesz egy teljes napfogyatkozás. A jelenség különleges, hiszen csupán minden tizedik generáció lehet részese ennek a rendkívüli égi jelenségnek: nem csoda ezért, ha egyesek az augusztus 11-ei dátumban máris az apokalipszis nyitányát látják.