Vissza a Hetek archívum borítólapjára
III. évfolyam, 20. szám, 1999. május 22

Belpolitika

MUNKATÁRSUNKTÓL
Górcső alatt a felsőoktatás

Idén májusban akkreditálták az első, nem történelmi egyház által alapított hittudományi főiskolát, a Szent Pál Akadémiát. Mészáros István László, az intézet főigazgató-helyettese történelmi jelentőségűnek nevezte az eseményt, hiszen - mint mondta - Magyarország ezeréves történetében most először kap állam által elismert főiskolai rangot teljes evangéliumi, pünkösdi-karizmatikus teológia.


Békét Ne bombát
Tovább a cikkhez >>>

SZLAZSÁNSZKY FERENC
Kiszolgáltatott MTV

Csődközeli állapotban van a Magyar Televízió. Többmilliárd forintos adóssága miatt hitelezői a beérkező pénzeket azonnal leemelik számlájáról, ezért az intézmény külső és belső munkatársai hónapok óta nem kapnak fizetést. Az új elnök eközben személyi változtatásokat tervez.


MUNKATÁRSUNKTÓL
Politikai bosszú a bizottságban

Az Országgyűlés Alkotmány- és Igazságügyi Bizottsága tizenkét igen, négy nem és tíz tartózkodás mellett elutasította az adatvédelmi biztos elmúlt évi beszámolóját. Első ízben fordult elő, hogy az Országgyűlés valamely bizottsága elutasította egy országgyűlési biztos beszámolóját. Lapunknak nyilatkozó ellenzéki képviselők a kormánypártok politikai bosszújának tartják az esetet.


MUNKATÁRSUNKTÓL
Bírálta a kormányt, elküldték

Figyelmeztető és intő jelnek nevezték a lapunknak nyilatkozó politikusok és gazdasági szakemberek Mátyás László felmentését és az általa vezetett, a Gazdasági Minisztérium által fenntartott Gazdaságelemző Intézet megszüntetését.


SZOBOTA ZOLTÁN
Egy rendkívüli nem-ülésnap

A háromhetes ülésrend bevezetése óta eddig két rendkívüli ülésnapot tudott kiharcolni az ellenzék. A kezdeményezés „sikerét” jól mutatja, hogy a kormányzó pártok rögtön az első alkalommal leszavazták a napirendet, a másodikra pedig már el sem mentek.


SOMORJAI LÁSZLÓ
Botrányos ajánlat
Tovább a cikkhez >>>

Életmód

SZŰCS EMESE
Könnyes szemekkel

Az allergia nem ennek a századnak a betegsége, hiszen klasszikus tüneteit már az ókori görögök is leírták. Ma azonban világszerte rohamosan emelkedik az allergiás betegek száma, Magyarországon csak a parlagfű okozta allergiától a lakosság egynegyede szenved.


MÁTÉ JÓZSEF
A polgárok nem alattvalók

A kilencvenes évek társadalmi változásaira Magyarországon is rányomta bélyegét az úgynevezett „civil boom”, s ez az EU-hoz történő közeli csatlakozásunk esélyeit nagyban növeli. A mintegy hatvanezer hazai civil szervezet (egyesület, alapítvány, társaság) egyre több feladatot vállal át az államtól. Tavaly a szektor mintegy 300 milliárd forint bevételre tett szert, ebből az állami részvétel mindössze 20 százalék volt, ám hazánk jelenlegi gazdasági helyzetéhez viszonyítva ez nagyon soknak számít. Épp ezért a kormány kiemelt felelősségének érzi, hogy megvizsgálja, kik és milyen hatékonysággal költik el ezt a pénzt, s melyek azok a civil szervezetek, amelyek a kormányprogram szempontjából stratégiailag kiemelt szerepkörhöz jutnak majd. Mindezek a gondolatok május 13-án és 14-én, a „Dialógus a civil Magyarországért” című konferencián hangoztak el Debrecenben.


KALMÁR MÓNIKA
Mozgás az óvodában

Hagyományteremtő szándékkal került megrendezésre május 6-8. között az I. Keszthelyi Óvodapedagógiai Napok a Helikon Kastélymúzeumban. Az előadások egy része a személyiségfejlődés témaköréhez kapcsolódott, Patayné Gergely Ildikó pedig a kondicionális képességek fejlesztésével foglalkozott.


Jövőre újból lesz gyed
Tovább a cikkhez >>>

FITOS MARIANN
A Morel fiú

Xantus János rendezésében május 20-tól új kisjátékfilmet tekinthetnek meg a Művész Moziba látogatók.


Fókusz

MÁRVÁNYI PÉTER MAROSVÁSÁRHELY
Új Erdély-gondolat született

Némi zavar érzékelhető a román belpolitikában: Bukarest hangadói nem tudják igazán eldönteni, mi is történt Csíkszeredán, melyik oldal győzött az RMDSZ kongresszusán, a radikálisoké vagy a mérsékelteké? Merthogy a szövetségi elnök ismét a megfontolt reálpolitikus, a Tőkés László „románellenességével” szembeállított Markó Béla lett. A dokumentumok azonban, amelyeket a kongresszuson elfogadtak, a felületes és a szokásos előítéletek szerint gondolkodó román megfigyelőnek nagyon is radikálisok: szerepel bennük autonómia, kisebbségi jogok megadása, nemzetközi garanciák és a térség etnikai kérdéseivel foglalkozó nemzetközi értekezlet ötlete - ezek mind-mind elfogadhatatlan tételek olyan politikai szemlélet számára, amelynek az a kiindulása, hogy Románia kisebbségei máris többet kaptak, mint amennyi jog megilleti őket az egységes és oszthatatlan nemzetállam keretei között.


DR. SZABÓ IVÁN
Nemzetállam és globalizáció
Tovább a cikkhez >>>

Gazdaság

PAPP LEVENTE
A tőke Barak mellett

Az izraeli üzleti körök egyértelműen üdvözölték Ehud Barak győzelmét a választásokon, és a politikai fordulattól Izrael gazdaságának gyors és egyértelmű fellendülését várják. A békefolyamat megújításától a kereskedők az Izraelbe áramló külföldi tőke növekedését, és ezáltal a belső piac élénkülését prognosztizálták. Barak egyébként igen szűkszavú választási ígéreteinek részeként meg is erősítette, hogy a gazdaság fellendítését fontos célnak tekinti.


DEBRECZENY RÉKA
Nincs éhínség a Balkánon

Azt, hogy kinek mennyibe kerül majd Jugoszlávia és a térség gazdaságának talpra állítása, még senki sem tudja, de azt igen, hogy a Nyugatnak erkölcsi kötelessége beszállni az újjáépítésbe. Réti Tamás, a Kopint-Datorg délkelet-európai szakértője lapunknak elmondta, hogy Nyugat-Európa felismerte, a válságot regionálisan kell kezelni, de lépéseit éppen a régióra jellemző erős Nyugat-ellenesség, a politikai helyzet ellentmondásossága, valamint a piaci reformok hiánya bizonytalanná teszi. A gazdaságban és a politikában együtt kell megtörténniük a változásoknak, de kérdés, elegendőek lesznek-e a Nyugat erőfeszítései, hogy a súlyos elmaradottságbeli és civilizációs problémákat megoldják.


HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Álmos BÉT

A héten jellemző lanyha forgalom mellett hétfőtől csütörtökig 1,67 százalékot emelkedve, 6404 pontig emelkedett a Budapesti Értéktőzsde irányadó indexe, a BUX. Az unalmas részvénykereskedés oka az árfolyamokat jelentős mértékben befolyásolni képes hírek hiánya volt. A nyugati tőzsdék hét eleji emelkedő tendenciája utáni stagnálás miatt szerdán és csütörtökön nem történt lényeges változás a BÉT-en.


HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Dinamikusabb a világ gazdasága

A tőkepiacokra visszatért a bizalom, a brazil és az orosz válság miatt feléledt félelem nem igazolódott be. Talán ez is befolyásolta a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) véleményalkotását az ez évi világgazdasági növekedéssel kapcsolatban. Az OECD a decemberi jelentéséhez képest ugyanis felfelé módosította az ez évi várakozásait: tavaly úgy vélte, hogy 1999-ben 1,4 százalékkal növekedhet a világ gazdasága, a most közreadott tanulmányban 2,1 százalék szerepel.


MUNKATÁRSUNKTÓL
Lecsúszóban a gazdaság

Amíg a közelmúltban még arra hívta fel a figyelmet a GKI Gazdaságkutató Rt., hogy fennáll a veszélye annak, hogy letér a magyar gazdaság az egyensúlyi növekedés pályájáról, addig ma már határozottan az a véleménye, hogy a gazdaság már a lecsúszás folyamatában van - állította Vértes András, a GKI elnöke. Vértes úgy látja, hogy a kormány halogató politikája miatt nem alkalmazkodott kellően az új helyzethez, a romló feltételeket önbizalommal ellensúlyozta.


KELEMEN ZSANETT, KAPSZA ÁGNES
Küszöbön a nyugdíjreform

A kormány az egyik zsebéből kivenné és a másikba átrakná a pénzt, amennyiben a költségvetési hiányt a magánnyugdíjpénztárakba való belépés lassításával próbálná kezelni. A több mint egy éve működő kasszákba ugyanis a tervezettnél lényegesen többen léptek be, és ez komoly költségvetési hiányt okoz. Orbán Viktor miniszterelnök a megoldást a belépések átütemezéséban látja. Az egységes koncepció kialakítására július végéig kell várni, az átmeneti bizonytalanság pedig arra késztetheti a tagokat, hogy felülvizsgálják a belépésről hozott döntésüket. Lehet, hogy a reformra már nem is lesz szükség?


GALAMBOS FRUZSINA
Gazdasági Klubhajó

A „2000-re készülő magyar gazdaság feladatai” címmel rendeztek fórumbeszélgetést, amelyen a meghívott vendégek ismertették terveiket.


APRÓPÉNZ
Tovább a cikkhez >>>

Háttér

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Széles koalícióra készül Barak

Lehet, hogy Ariel Saron marad az új izraeli kormányban is a külügyek irányítója - jelentette Ehud Barak miniszterelnök tanácsadóira hivatkozva a CNN. A megválasztott kormányfő kijelentette, hogy „saját módszerével” állítja össze kabinetjét, amelyből egyelőre a hadügyminiszter személye a biztos: ezt tudniillik Barak magának tartja meg a következő két esztendőben. „Biztosítani kell a békefolyamat biztonsági és diplomáciai mozzanatai között a koordinációt” - indokolta döntését az új kormányfő, akinek a törvények értelmében 45 nap áll rendelkezésére, hogy kijelölje minisztereit.


ÓNODY GYÖRGY
Hullámvölgyben az izraeli jobboldal

Az izraeli politikai váltógazdaságban, mint erre számítani is lehetett, ismét fordulat következett be. A Likud a hatalom átadására kényszerült éppen úgy, mint ahogy egy választási fordulóval korábban a Munkapártnak kellett távoznia a hatalomból.


Bicskei jövevények

Bicske nemzetközi város. Afgánok, bangladesiek, koszovóiak, erdélyi magyarok és számtalan afrikai náció fiai élnek itt. Együtt. Többé-kevésbé békésen. A dolog szépséghibája, hogy nem teljesen szabad akaratukból érkeztek ide. Menekültek, a számukra felállított tábor lakói. Izing Antal újságíró diszpécsernek szegődött Bicskére. Onnan küldte riportját.


KÁLÓCZI ATTILA
Egyenlők között az első
Interjú Balogh Józseffel, Győr polgármesterével
Tovább a cikkhez >>>

LUKÁCS JÓZSEF
Zalai kitörés

Legalább százhetvenszer hagyta cserben a szerencse az elmúlt évtizedekben a zalai olajbányász fúrósokat. Ugyanis kőolaj és földgáz helyett ennyi ponton tört fel termálvíz a kutatófúrások kútjaiból. Ötven-hatvan év alatt kiderült: szinte egy kisebb melegvíz-tengert rejt különböző mélységekben Zala megye földjének méhe. És micsoda vizek ezek! Jó részük „csak” 30-60 Celsius fokos „sima” meleg víz, de vannak köztük földrészünkön ritkaságszámba menő magas jodid és bromid tartalmúak, tucatnyi fajta oldott sót és nyomelemet hordozók. Más termál „tengerszemek” 102-106 Celsius fokosan háborognak több mint kétezer méter mélységben.


Hit és értékek

NÉMETH SÁNDOR
A szél fúj II. rész

A XX. századi nemzetközi pünkösdi-karizmatikus mozgalom áttekintésének egyik nehézsége, hogy a különböző országokban kialakult megújulási hullámokat nem mindenhol adminisztrálták a résztvevők és szakemberek, illetve a mozgalmat elutasító, ellenséges környezet ezt nem tette lehetségessé a számos helyen illegalitásban működő irányzatok számára. Az alábbiakban a magát korlátozás nélkül, látványosan reprezentáló észak-amerikai pünkösdizmus fókuszából tekintjük át, a teljesség igénye nélkül, e megújulási mozgalom főbb áramlatait.


GRÜLL TIBOR
A karizmák és az egyház

Az Újszövetség által a „Szentlélek ajándékainak”, „karizmáknak” („khariszma”: „jókedvből vagy könyörületből adott ajándék”) nevezett isteni, természetfeletti megnyilvánulások működéséről még az I-II. századból is bőséges adatokkal rendelkezünk. Ezek közé tartozott többek között a prófétálás, a gyógyítás ajándékai, a csodatevő erők működése, a gonosz és tisztátalan szellemek felismerésének, megkülönböztetésének és kiűzésének ajándéka, vagy a nyelvekenszólás. A keresztények közismertek voltak arról, amit Márk evangéliuma szerint Jézus határozott meg ismertetőjegyükként: „Akik hisznek, az én nevemben démonokat űznek, új nyelveken szólnak, (…) betegekre vetik kezeiket és meggyógyulnak.” (Mk 16,17-18)


Külpolitika

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Bírálják a háborús cenzúrát

Jólértesült információk és gyakran egymásnak ellentmondó hivatalos nyilatkozatok kísérik a két hónapja zajló balkáni háborút. Különösen jellemző ez a nyugati szövetségesek oldalán a légicsapások okozta civil áldozatok és az esetleges szárazföldi invázió esetében, míg a szerb fél részéről a lelőtt NATO-gépek esetében felfelé, és a koszovói albánok elleni bűncselekmények kapcsán lefelé kerekítik a számokat.


CSEREKLYEI MÁRTA
Takarékos exelnök

Suharto indonéz exelnök lemondásának egyéves évfordulója alkalmából az amerikai Time magazin ázsiai kiadásában megjelent cikk arra próbál meg választ adni, hogy miként sikerült a havi 1764 dolláros hivatalos fizetésű Suhartónak szert tennie arra a 15 milliárd dolláros vagyonra, amelyre nemrégiben egy osztrák bankszámlán akadtak rá.


PÁTKAI MIHÁLY
NAGYÍTÓ
A játéknak vége

James Carville, Ehud Barak tavaly decemberben az Egyesült Államokból szerződtetett sztár kampánymenedzsere már három nappal a választás előtt hazarepült virginia-beli farmjára. Hiányoztak neki a gyerekek, meg amúgy is, már előre tudta, hogy ők nyerik meg a versenyt. Az „álomcsapat” öt hónap alatt az esélytelenségből vezette el az ellenzék vezetőjét a meggyőző sikerig.


BUSA VIOLA
Vita az Európa-hadsergről

Nagy-Britannia euroszkeptikusainak érvanyaga újabb adalékkal bővült az elmúlt hetekben. Romano Prodi, volt olasz miniszterelnök és az Európai Bizottság soros elnöke ugyanis kijelentette: az EU vagy létrehozza saját hadseregét, vagy megkockáztatja, hogy a világtörténelem színpadán a perifériára szorul. Míg a Downing Street-en heves ellenérzéseket váltott ki az új koncepció, Prodi meggyőződése, hogy ez a lépés az EU számára létfontosságú kérdés.


VAGYIM ARISZTOV
Az elnök tűzoltója

A legutóbbi események újból bebizonyították, hogy menynyire nehéz dolog a politikai előrejelzés Oroszországban. Ennek oka többnyire az, hogy a „játékosok” jelentős része nincs tisztában a helyzetével, és emiatt vagy irreálisak a terveik, vagy összekeverik álmaikat a valósággal, vagy pedig egyszerűen blöffölnek.


HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Arafat tudott a müncheni merényletről

Huszonhét évvel a tragédiától beárnyékolt müncheni olimpia után először tett teljes körű beismerést az a férfi, aki a véres merényletet végrehajtó Fekete Szeptember terroristacsoport tagja volt. Abu Daud a Párizsban most megjelent Palesztina - Jeruzsálemtől Münchenig című könyvben ismerteti, hogy miképpen szervezte meg az izraeli sportolók elleni támadást.


Riport

TIHANYI PÉTER
Erről szól az életem
Beszélgetés Dr. Zacher Gáborral, az ország legfiatalabb főorvosával

Akit a balesete során a szerencsétlensége mellett az a szerencse ér, hogy Zacher doktor stábja megy hozzá a rohamkocsival, valószínű, hogy - akárhány részre vágta is a vonat, vagy akárhogyan össze is préselődött az autóban - élve fog kórházba jutni. Ő az a mentőorvos, aki elsőnek mászik a vonatkerekek közé, vagy ereszkedik le a liftaknába. Azonnal fájdalmat csillapít, altatót nyom a betegbe, és ott a katasztrófa helyszínén elkezdi az orvosi beavatkozásokat. Bravúros eredményeit és sikereit, valamint különlegesen bátor helytállását azzal ismerték el, hogy harminchat évesen főorvossá nevezték ki. Ekkor ő volt Magyarország legfiatalabb főorvosa. Harmincnyolc éves, nős, egy két és fél éves kisfiú édesapja.


Sport

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Egy korszak lezárult

Az olasz SSC Lazio csapata nyerte az utolsó KEK-döntőt, miután 2-1-re legyőzte a spanyol Real Mallorca csapatát, így az idei második nemzetközi kupát is olasz csapat nyerte (a harmadikat, a legnagyobbat már biztosan nem, hiszen a BL-döntőben a Bayern mérkőzik a Manchesterrel jövő szerdán).


NÉMETH SZILÁRD
Dunaferr, a Bajnokok Igája

Tizenhét év után először diadalmaskodott magyar női kézilabda csapat Európa legnevesebb tornájában, a Bajnokok Ligájában. A dunaújvárosi gárda játékosai vegyes előérzettel érkezhettek meg a Krim Ljubjana otthonába, miután az első találkozón nem sikerült meggyőző fölényt szerezniük (25:23).


Aranyittas csehek

Tízezrek vonultak vasárnap este a cseh nagyvárosok utcáira, hogy megünnepeljék az ország jégkorong-válogatottjának újabb világbajnoki címét.


ZIENER GYÖRGY, SZABÓ GERGELY
Feltámad-e a McLaren

A második helyről rajtoló M. Schumacher magabiztos rajt-cél győzelmet aratott a Monacói Nagydíjon, így az osztrák Niki Laudát megelőzve a Ferrari történetének legeredményesebb versenyzője lett 16 győzelemmel.


Hetekkel a mezőny előtt
Tovább a cikkhez >>>

Schmeichel aranyos búcsúja
Tovább a cikkhez >>>

Szabadidő

PÁTKAI MIHÁLY
Csillagok háborúja: baljós árnyak

Vagy a kritikusok tévedtek, vagy a Csillagok háborúja rajongóit vakította el a hűség - jegyezte meg a CNN amerikai hírtelevízió. Az Egyesült Államokban szerdán, a „Csillagok háborúja: Epizód I - Baljós árnyak” című film premierjén a mozik már éjszaka 12 óra 1 perckor tele voltak.


Május 25-én békefesztivál
Tovább a cikkhez >>>

Színes

Hol vannak a földönkívüliek
Tovább a cikkhez >>>

Fotóceruza
Tovább a cikkhez >>>

Cannes-i bál
Tovább a cikkhez >>>

Szökevény bölény
Tovább a cikkhez >>>

Károly herceg dühös
Tovább a cikkhez >>>

Nagyon gyorsvonat
Tovább a cikkhez >>>

Füves kampány
Tovább a cikkhez >>>

INNEN-ONNAN
Tovább a cikkhez >>>

Vélemény

DR. RASHWAN MOHAMED KAIRO
Az iszlám pillérei

Az iszlám tanulmányozójának nagy figyelmet kell fordítania arra a kérdésre, mi a meghatározó ereje ennek a vallásnak, amely ezerötszáz év alatt több mint egymilliárd embert toborzott, és további terjedéséhez és hódításához Európa területén nem fér kétség. Erre a kérdésre válaszolva be kell tekintenie az iszlám alapjaiba, amely a hagyományos muzulmán teológia szerint öt pillérből áll, zseniális és egyedülálló zárt rendszert teremtve. Az idő múltával - az akció-reakció törvényei szerint - ez a rendszer biztosítja az alapok megmaradását és egyben megmerevedését. Ebben a rendszerben nagy szerepet játszik a bevezetés, a bekebelezés előkészítése, és a megadás (az iszlám szó magában megadást jelent).


BORBÉLY LÓRÁNT
Krokodilkönnyek vagy valós érzelmek

"Kínai krokodilkönnyek" címmel jelent meg a Hetek május 15-i számában cikk a belgrádi nagykövetséget ért bombatalálat pekingi visszhangjáról. A kínaiak viselkedéséről sokan sokféle véleményt alakítanak ki, de egy nézőpontból mindegyik megegyezik, mégpedig abból, hogy mindenki a saját kulturális hátterét alapul véve alakít ki véleményt. Hogy a kínaiak mit miért csinálnak, vagy mire hogy és miért pont úgy reagálnak, csak kultúrájuk ismeretében érthetjük meg.