Vissza a tartalomjegyzékhez


Robotkutya

A sci-fi valóra vált, a jövő kutyája a robotkutya. Szobatiszta programozású, nem kell neki a sok drága kutyakaja, és ha a gazdinak az agyára kezd menni, egyszerűen csak meg kell nyomni rajta a kikapcs-gombot.
Többek között ezek az előnyös tulajdonságok jellemzik a világhírű japán Sony cég egyik legújabb termékét. A műkutya neve AIBO, melyből háromezer darab kerül júliusban a piacra.
Méreteit tekintve nem nagyobb, mint egy csivava, azaz a kutyák legkisebbike. Néhány mutatványt is tud, és egészen úgy ujjong, mint egy igazi kutyuli. Le lehet ültetni, és élethűen tud kérni is. Érzékelők vannak a talpába építve, és antennában végződik farok helyett. Kamera szemeivel és bonyolult agyacskájával fel tudja mérni a távolságokat, és nem megy neki a falnak, vagy más akadálynak. Ha simogatják, akkor elkezd örvendezni. Szenzorok segítségével különbséget tud tenni a barátságos ütögetés és a gyepa között. Ha boldog, akkor csóválja a farkát, és villogtatja zöld szemecskéit. Ha nagyon fel van dobva, akkor még táncol és zenél is. Annyira még nem fejlett, hogy verbális utasításokat megértsen, de távirányítható. Ha megtetszett AIBO, akkor rendeljen egyet az interneten! (CNN)