Vissza a Hetek archívum borítólapjára
III. évfolyam, 19. szám, 1999. május 15

Belpolitika

Irgalmas kezekben
Tovább a cikkhez >>>

Kínaiak tüntetése Budapesten
Tovább a cikkhez >>>

SZAKONYI DÁVID
Pénzre mennek

A Nemzeti Egészségvédelmi Intézet (NEVI) nem tud azonosulni az Országos Dohányfüstmentes Egyesület (ODE) filozófiájával és programjával, ezért szakmai érvekre hivatkozva nem vette fel az egyesületet az általa alapított Szövetség a Dohányzás Visszaszorításáért (SZDV) nevű szervezet tagjai közé. Illyésné Gyenizse Erzsébet, az ODE főtitkára elfogadhatatlannak tartja a szakmai érveket, és attól tart, hogy az SZDV-ben a NEVI nem a kitűzött céloknak megfelelően fogja felhasználni az állami támogatást, hanem a tagok magánérdekeinek megfelelően.


SZLAZSÁNSZKY FERENC
Vita ugyanarról

Kis híján botrányba fulladt a Szent László Akadémia csütörtöki nyilvános vitaestje, melynek fő témája az úgynevezett megfigyelési ügy volt. Másfél óra elteltével több néző kiabálva szakította félbe a meghívottakat, egy néni félig sírva közölte: nyakunkon a háború, a politikusok meg egymás marásával foglalkoznak. „Ezt már nem veszi be a parasztgyomrunk” - mondta, és távozott.


HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Eltitkolt sértettség és elmaradt elégtétel

„Sok esetben azért történik meg a tragédia, mert a konfliktus kezelésében az indulatok diktálnak; sok magyarból sajnos hiányzik a konfliktuskezelő készség” - mondta Pusztayné Jakab Rózsa osztályvezető ügyész azon a sajtótájékoztatón, ahol az 1994-1998 közötti kiemelt bűncselekmények sértettjeiről, valamint a sértettek és az elkövetők kapcsolatáról készült felmérés eredményeit hozták nyilvánosságra. Az ügyésznő hozzátette: gyakran a véletlenen múlik, hogy ki lesz az elkövető és ki az áldozat. Előfordul, hogy az lesz a tettes, aki nagyobb pofont tud adni, vagy előbb találja meg a konyhakést.


MONDOVICS GÁBOR
Ki vezet a végén

Egymásnak ellentmondó közvélemény-kutatási adatokat hoztak nyilvánosságra a közvéleménykutató cégek. Mindennek az is érdekessége, hogy mindezt a Fidesz-MPP kongresszusát megelőzően. A Medián Kft. jelentése a két legnagyobb párt, az MSZP és a Fidesz helycseréjét mutatta ki a biztosan szavazók körében. Egy nappal később a Századvég-TÁRKI közös kutatásának eredménye viszont megerősíti: a Fidesz vezet a MSZP előtt.


Életmód

Két kiflivel egész nap
Tovább a cikkhez >>>

CZIBULA PÉTER
Szobanövények átültetése

A jól megválasztott szobanövény hamar lakásunk dísze lehet, s így szeretnénk, ha sokáig az is maradna. Ennek egyik legfontosabb feltétele a folyamatosan biztosított tápanyag és a talajszerkezet.


SZŰCS EMESE
Nem szívesen albérletezünk

Manapság azok a fiatalok vannak többségben, akiket szüleik nem tudnak saját tulajdonú lakással útnak indítani, nincsenek millióik, és fizetésük sem olyan magas, hogy egy-két év alatt összerakhatnák a lakásravalót. Vannak fiatal házasok, akiket - jobb híján - a szülők fogadnak be, esetleg nekik jut a kisszoba, ám előfordulhat, hogy még a nagymama is ott lakik… A generációk egymást érik ugyanazon az ötven-hatvan négyzetméteren.


Fókusz

MÁRVÁNYI PÉTER MAROSVÁSÁRHELY
Korlátlan eufória és korlátozott türelem

Hatalmas lelkesedés, három nap eufória és felfokozott remények a pápalátogatás után is Romániában: II. János Pál és Teoctist pátriárka valóban történelmet írt. A jelek szerint a katolikus és az ortodox egyház között tényleg megtört az évezredes jég, a kapcsolatfelvételt mindkét részről úgy ítélték, mint ígéretes kezdetet az egyházegyesítés folyamatában. Természetesen egyik fél sem számol belátható időn belül azzal, hogy a Vatikán és az ortodox világ egyesül, de nyilvánvalóan elképzelhető az együttműködés, köny-nyebb lesz az érdekek összeigazítása. És noha a látogatás igazi célzottja, Moszkva továbbra is hallgat, a moszkvai pátriárka nem reagál, a bukaresti történések komoly hatással lehetnek az egyházakon túl a világpolitikára is.


SZABÓ MIKLÓS
Nagyhatalmi célok és premodern értékek

Bukarestbe olyan katolikus egyházfő látogatott, aki nem csupán a római világegyház óriási tájékozottságának van birtokában, de egy kelet-európai viszonyok között eltöltött élet tapasztalatai alapján tudja megítélni, hogy ebben a térségben milyen gesztusok mit jelentenek. Pontosan tudja, hogy amennyiben romániai főpásztori látogatása során felkeresi több millió magyar római katolikus és román görög katolikus hívét püspökségeik székhelyén: Gyulafehérvárott, esetleg Nagyváradon és Balázsfalván, akkor gesztust tesz a magyar kisebbségi törekvések felé és a román ortodox egyházhoz képest felértékeli a görög katolikus egyházat. Ezzel elhatárolja magát a magyar kisebbség asszimilálására törekvő román nacionalizmustól és a román ortodox egyháznak attól a szándékától, amely szeretné a görög katolikusokat visszaterelni az ortodox egyház táborába. Ha viszont lemond a látogatásról, akkor a román nacionalizmusnak tesz engedményt magyar hívei rovására és az ortodox integralizmusnak görög katolikus román hívei terhére. Tudjuk, a pápa a román nacionalizmus és a román ortodox egyház javára döntött. Ez a tény megérdemli, hogy megpróbáljuk az okát megkeresni.


Gazdaság

Átütemezik a nyugdíjreformot
Tovább a cikkhez >>>

Válságban az orosz piac
Tovább a cikkhez >>>

ACSAI ANIKÓ
Makrolejtőn a BUX

A világ tőzsdéit több politikai jellegű tényező befolyásolta a héten: míg a kínai tőzsde több mint négy százalékot esett jugoszláviai nagykövetségük bombázása miatt, az orosz tőzsdét a Primakov-kormány menesztése rázta meg - egy nap alatt több mint 16 százalékos zuhanást eredményezve. Az amerikai részvénypiacot csak átmenetileg viselte meg pénzügyminiszterük lemondása, a több mint 200 pontos esést még napon belül sikerült ledolgozni, ami az amerikai piacon jelenlévő töretlen optimizmust igazolja.


MUNKATÁRSUNKTÓL
Nem a kis halakra utaznak

Kántor Tibor az APEH Bűnügyi Igazgatóságának elnökhelyettese a napokban rendezett sajtótájékoztatón sietett eloszlatni az adórendőrséggel kapcsolatos félelmeket és előítéleteket. Mint mondta, az intézmény első három hónapjában 350 esetben rendeltek el nyomozást, a feltételezett elkövetési érték pedig közel 10 milliárd forint. A nagyságrend is mutatja, hogy az új intézmény nem a kis halakra utazik - mondta Kántor - ,1 millió forint alatti csalással nem foglalkoznak a nyomozók, az átlag eset 10-50, sőt inkább 100 millió forint körül mozog.


MUNKATÁRSUNKTÓL
Novemberre új adótörvény

Várhatóan két hét múlva dönt a kormány a 2000-ben bevezetendő adóreformról - jelentette be Varga Mihály, a pénzügyi tárca politikai államtitkára. A végleges változatot szeptemberre dolgozza ki a kormány, amelyet novemberig szeretne elfogadtatni a parlamenttel.


MUNKATÁRSUNKTÓL
Vesztes az idegenforgalom

A koszovói háború súlyosan érinti a hazai idegenforgalmat: amennyiben a bombázások elhúzódnak, akár 40 százalékkal is visszaesehet az idei bevétel. A légi csata a lehető legkedvezőtlenebb időpontban indult és zajlik, hiszen a tavaszi hónapokban kelnek el a turistautak, és foglalják le a szállodai szobákat. A jelek szerint a kormány nem ismerte fel időben a helyzetet, nem kommunikált a szakmával, és legfőképpen nem folytatott kellő időben pozitív propagandát a küldő országokban arról, hogy „nálunk minden változatlan”. Ezért spontán kialakult egy vélemény: „Magyarország veszélyes, nem érdemes itt nyaralni.” Ez mára érezhetően visszaüt: dezinformációk, irreális előítéletek keringenek az európai államokban, és nem kevesen visszamondják a lefoglalt utakat. A kormányzat és a szakma számol, és keresi a lehetséges kiutat, valamint a biztosra vehető károk enyhítésének egérutait.


KOVÁCS KLÁRA
Egészséges fejlődés kis aggodalommal

Nincsenek aggasztó jelek a magyar gazdaságban - mondta Thuma József pénzügyminisztériumi helyettes államtitkár, miután bejelentette: áprilisban 10 milliárd forintos többlet keletkezett. Az első negyedévi államháztartási hiány azonban így is az éves tervezett deficit 70 százalékát teszi ki. Orbán Viktor miniszterelnök egy rádióműsorban azt nyilatkozta: „A dolgok jó irányba haladnak, a magyar gazdaság összességében jó eredményeket és szép perspektívát mutat.” A minisztérium szakemberei ugyanis szükségesnek látják, hogy elemzést készítsenek arról, be kell-e vezetni egy megszorító intézkedéscsomagot. A miniszterelnök mindenesetre úgy látja: „Nincs szükség irányváltásra, még kiigazításra sem.”


EGRI ISTVÁN
Mobilvilág

A távközlés, ezen belül is a mobiltelefon-piac az egyik legnagyobb üzlet a világon. A piacon jelenleg három szolgáltató osztozik: A Westel NMT-450, a Westel 900 és a Pannon GSM. A Westel 450 csak országon belül, míg a két másik rendszer a világnak szinte minden pontján használható. Mivel a GSM-rendszer előnye a globális mobil távközlési szabvány, ezért világszerte egyre több szolgáltató keresi a piaci réseket.


PAPP LEVENTE
Hiba volt-e az euró bevezetése

Az euró negyedéves pályafutása sok neves közgazdászt az új valuta eddigi pályájának értékelésére sarkallt. Újra felelevenedtek azok a kampányszövegek, amelyek az euró gyors sikerét, sőt a dollár hanyatlását is előre jelezték. Ma már tudjuk, hogy mindez nem jött be, sőt az 1,17 dolláros árfolyamon induló valuta 1,3 dollárra prognosztizált növekedése helyett mára gyakorlatilag csak egy hajszállal van a dollár fölött (1,06 USD), sőt az sem kizárt, hogy még az 1 dolláros határvonal alá is lecsúszik.


MUNKATÁRSUNKTÓL
A Balkán helyreállítása nagy üzlet

Bár még javában hullanak a bombák határainktól délre, sőt egyes hírforrások a NATO-támadások intenzitásának növekedését jósolják, a Balkán gazdasági helyreállításában és a térség hosszú távú stabilitásának kialakításában pillanatnyi politikai hovatartozásától függetlenül minden hatalom érdekelt. Természetesen az Európai Unió tagországai látják leginkább a majdani újjáépítési piac nyújtotta előnyöket, jóllehet most még a Jugoszlávia elleni gazdasági szankciók vannak napirenden. Ez az új piac valószínűleg sok cég fantáziáját mozgatja az amúgy gyenge (az idén az előrejelzések szerint csupán 2 százalékos) gazdasági növekedést produkáló unióban. A helyreállítás kínálta lehetőségek piacát valószínűleg az amerikai és az európai cégek szokásos rivalizációja jellemzi majd.


Háttér

MESTER ÁGNES
Hajdúsági igaz mese

Egyszer volt, hol nem volt, volt egy idős néni, akinek se családja, se kutyája, csak egy milliója. Gondolt egyet, és felkereste a bihardancsházai Polgármesteri Hivatalt, hogy ő bizony valamilyen nemes célra fel szeretné ajánlani ezt az összeget. Járatlan lévén az ilyen ügyekben, segítséget kért a hivatal egyik munkatársától. A történet folytatódott, de a híradásokban megszokottakkal ellentétben nem krimibe, hanem mesébe illő módón.


MUNKATÁRSUNKTÓL
Polgári engedetlenség

Több mint tízezer aláírást gyűjtöttek már Szegeden azon iskolák érdekében, melyeket egy racionálási terv alapján radikálisan átszerveznek, pontosabban megszüntetnek. A népszavazási kezdeményezés precedens értékű: Magyarországon ugyanis eddig még a helyiek információja szerint soha nem fordult elő, hogy szülők ily módon szálltak volna szembe a helyi önkormányzattal iskolabezárás ellen tiltakozva.


VARGA ÁGNES
Mikortól ember a gyermek

Közelmúltban lépett életbe a büntető törvénykönyv azon módosítása, amely az újszülött megölését az emberölésnél lényegesen enyhébben bünteti: az a nő, aki születő gyermekét a szülés alatt, vagy megszületett gyermekét közvetlenül a szülés után megöli, bűntettet követ el, és két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A törvénymódosítás indoklásáról, jogtörténeti hátteréről, a bűncselekmény jellegéről Dr. Fedor Attilával, a Csongrád Megyei Bíróság Büntető Kollégiumának vezetőjével beszélgettünk.


MUNKATÁRSUNKTÓL
Gyűjtők, sznobok és tolvajok

Muzeális értékű hordozható, mozgatható oltárt lopott el egy betörő az elmúlt héten a pölöskei római katolikus templomból. Az oltár a Széchenyi-család tulajdona volt, és értéke meghaladja a kétmillió forintot. A tettes, vagy tettesek meglehetősen kevés nyomot hagytak maguk után. A rendőrség tudomására jutott, hogy évek óta érdeklődtek az oltár felől, így a nyomozás ezen a nyomon indult el.


SZŰCS EMESE
Lakások részletre

Magyarországon a lakásvásárlás lényegesen nagyobb teher, mint a nyugat-európai országokban, és ez nem pusztán a jövedelem különbségekkel magyarázható, hanem azzal is, hogy a fejlett piacgazdaságokban a lakás árát nem „zsebből” kell a vásárlónak kifizetnie, hanem elviselhető kamatterhű, hosszú lejáratú hitelekből. Hazai szakemberek szerint, a kialakult áldatlan lakáshelyzet nagyrészt a hosszú távra szóló finanszírozási konstrukciók hiánya miatt van.


HAZAFI ZSOLT, SZOBOTA ZOLTÁN
A mutatvány nem sikerült

Lapértesülések szerint a héten beperelték a Globex igazgatóságának tagjait. A cég felszámolásával 1999 februárjában megbízott Pátria Consult Kft. egyelőre nem meghatározott összegű kártérítést követel Vellai Györgyi elnök-igazgatótól és öt munkatársától. A felszámolóhoz beérkezett hitelezői igény mintegy 4 milliárd forintra rúg, melyből körülbelül 300 millió a kisbefektetői követelés.


VAGYIM ARISZTOV
Túl jól ment Primakovnak

A májusi ünnepek között az orosz politikai életben tapasztalható állapot nem más, mint vihar előtti csend - így vélekedett a Kreml több tisztviselője egy orosz lap szerint. A tisztviselők véleménye beigazolódott. Az a belpolitikai esemény, amely a május 12-i híradókat betöltötte, kiszorította a NATO-csapásról szóló beszámolókat is, amelyek immár másfél hónapja uralták a médiát. Ez az esemény pedig a kormány leváltása volt, Jevgenyij Primakovval az élen.


KARL PFEIFER
Mi várható a baloldal győzelmétől

Izraelben egészen 1977-ig baloldali hegemónia volt, amelyet Menáhem Begin, a jobboldal vezére tört meg hosszú évek után. Persze a demokráciában ritkán tesz jót egy államnak, ha a hatalom 29 évig egy párt kezében van, még akkor sem, ha ez a párt semmiképp sem hasonlítható a már nem létező szocializmus uralkodó pártjaihoz. Bécsi tudósítónk írásában most egy baloldali fordulat szükségessége mellett érvel.


HECHS LÁSZLÓ JERUZSÁLEM
Izrael válaszúton

Kérem szépen, én felkészültem. A pezsgőt természetesen már megvettem, és nagy gondossággal, hogy össze ne törjön, elhelyeztem Bauchnecht típusú hűtőgépemben. Sajnos azonban, akárkire is adnám le szavazatomat május 17-én, annak a valószínűsége, hogy az ünneplésre már a másnapra virradó éjszakán sor kerül, nagyon csekély. Ennek az az oka, hogy ameddig Beni Begin, Jichák Mordeháj és Azmi Bsara fenntartja jelöltségét a kormányfői posztért, addig szó nem eshet arról, hogy akár Benjamin Netanjahu, vagy akár Ehud Barak megszerezze a megválasztáshoz szükséges abszolút 50 százalék plusz 1 szavazatos többséget.


Külpolitika

Tornádó
Tovább a cikkhez >>>

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
London a folytatásra szavaz

Tony Blair kormányfő a brit parlament alsóházában viszszautasította azokat a kijelentéseket, melyek szerint a NATO eddigi légitámadásai Jugoszlávia ellen nem jártak sikerrel. Újságírói kérdésekre válaszolva később megerősítette, hogy Milosevicsnek nem lesz módjában megakadályozni a szárazföldi csapatok bevetését - az egyetlen kérdés csak az, hogy milyen körülmények között vetik be őket. A kormányfő szerint a támadásról a NATO-nak heteken belül döntenie kell.


MÁRER GYÖRGY NEW YORK
Kínai krokodilkönnyek

Megtörtént, ami megtörtént. Belgrádban rakétatalálat érte a kínai nagykövetség épületét. A Pentagon végül is elismerte, hogy a jugoszláv fővárosról nincs naprakész térképe, és így esett meg a végzetes tévedés. A dolog bizony nem vet valami kedvező fényt sem az amerikai, sem a NATO-hadvezetésre, de ezt már sajnos visszaszívni, meg nem történtté tenni aligha lehet. Kína válasza ezzel szemben aligha nevezhető nemes, vagy akár méltányos cselekedetnek.


HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Slota összeesküvés-elmélete

„A magyar külpolitika arra törekszik, hogy kétségbe vonja a határokra vonatkozó nemzetközi garanciákat, továbbá kollektív jogok és autonómia követelésével érje el a végcélt, a magyarlakta területek elszakítását és a történelmi Magyarország visszaállítását” - állította Jan Slota elnökjelölt, a Szlovák Nemzeti Párt vezére a pozsonyi Új Szó jelentése szerint. Az elnökválasztási kampány finisében a magyarellenes kijelentéseiről hírhedtté vált politikus megnevezte a szlovákellenes konspiráció fő szervezőit is. Slota szerint ezekért a célokért dolgozik többek között Kövér László, a titkosszolgálatokat felügyelő magyar miniszter, Németh Zsolt külügyi államtitkár, valamint Duray Miklós és Duka Zólyomi Árpád, a Magyar Koalíció Pártjának pozsonyi képviselői. Utóbbi politikus a Hetek kérdésére „pszichiátriai esetnek” nevezte Slota vádjait.


Sport

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Barkley: Fenékbe rúgtak minket

Napokon belül véget ér az Észak-Amerikai Kosárlabdaliga (NBA) rájátszásának első fordulója. A nyolc összecsapás közül a Houston Rockets-Los Angeles Lakers párharc emelkedik ki, lapunk zárásáig az L.A. 2:0 arányban vezetett, így már csak egy győzelemre áll a továbblépéstől.


Hat évet kapott a rendőr

Hatéves börtönbüntetést kapott az a lengyel rendőr, aki 1998. januárban Slupskban egy kosárlabda-mérkőzés után halálra vert egy 13 éves fiút.


Michael Knight robbantott, erkölcsi válság

Eddig tisztázatlan körülmények között Salt Lake Citybe jutott Sydney városának pályázati anyaga, mellyel elnyerte a 2000-es nyári olimpia rendezési jogát. A 400 oldalas dokumentumot Michael Knight, a szervezőbizottság (SOCOG) elnöke hozta nyilvánosságra, mert információi szerint két újság is megszerezte az anyagot.


NÉMETH SZILÁRD
A Parma letejelte a Marseille-t

Hiába birtokolta 60 százalékban a labdát az Olympique de Marseille, a vártnál sokkal simábban kapott ki a labdarúgó UEFA-kupa fináléban az olasz AC Parmától. A szerdai mérkőzés eredménye 3-0 volt, így a Parma 95 után visszahódította Európa második legnevesebb kupáját.


Szabadidő

KSK Túraprogramok
Tovább a cikkhez >>>

Ki ismeri Erich Kästnert
Tovább a cikkhez >>>

LAPU ATTILA
Menjünk a szabadba biciklivel

A változatosság állítólag gyönyörködtet, most tehát menjünk a szabadba biciklivel. Az első indulás előtt vizsgáljuk át kerékpárunkat; ha nem értünk hozzá, bízzuk szakemberre. Ha még nem kerekeztünk idén, kezdjük környékünkön, például a Városligetben vagy a Hajógyári- szigeten. Amennyiben már kellő edzettséget Szereztünk - a biciklit már betörtük, vagy az minket -, merészkedjünk mesz-szebbre. Irány Szentendre és a Pilis.


KIRÁLY SÁNDOR
Csapjon a markomba

Mindenki szeret jó üzletet kötni, így volt ezzel az egypártrendszeri időkben monopolhelyzetben lévő autókereskedelmi vállalat, a Merkur is. Hála Istennek elmúltak már azok az idők, amikor a megrendelt és leelőlegezett autónkat az országos napilapokban láttuk viszont egy sorszám formájában. Hosszú évek teltek el, mire átvehettük a rég várt Trabantot, Wartburgot, és akik közelebb voltak a tűzhöz, a Zsigulijukat. Igaz, akár 5 év várakozás után sem volt elavult az új „családtag”, mivel a szocialista márkák típusváltása körülbelül egybeesett az országok rendszerváltásával.


Színes

INNEN-ONNAN
Tovább a cikkhez >>>

Indul a fesztivál
Tovább a cikkhez >>>

Robotkutya
Tovább a cikkhez >>>

Burrito világrekord
Tovább a cikkhez >>>

100 éve született Fred Astaire
Tovább a cikkhez >>>

Tollhegy

Tisztelt Szerkesztőség
Tovább a cikkhez >>>

Vallástörténet

NÉMETH SÁNDOR
A szél fúj

A pünkösd megünneplésére készülő keresztény világ napjainkban jelentős változáson megy keresztül. A pünkösdről alkotott, az eseményben főleg ünnepnapot és az Egyház születését látó hagyományos szemlélet megváltozása ma már szinte valamennyi felekezetre hatást gyakorol. Az ünnep modern felfogásában nem a történelmi esemény, hanem a Szentlélek jelenkori kiáradása és a keresztény életben, szolgálatban való jelenléte, működése áll a középpontban. A pünkösd nemcsak múlt, hanem izgalmas jelen és csodálatos jövő egyre több hívő számára.


GRÜLL TIBOR
A hetek ünnepe

A „hetek” jelen esetben természetesen nem az újságot jelenti, hanem a hét napos időközt. A „hetek ünnepe”, vagyis a pünkösd, onnan nyerte nevét, hogy kezdete a húsvéttól számított hét hét utáni első, azaz az ötvenedik napra esett. Az „ötvenedik” görögül pentekosztész: ebből a szóból lett az angol pentecost, a német Pfingsten és a magyar pünkösd is. A „hetek ünnepe” az Ószövetség egyik legjelentősebb nemzeti és vallási ünnepe volt - de az Újszövetség egyik meghatározó eseménye is ezen az ünnepen történt. Ekkor áradt ki először a Szentlélek tüzes szélvihar formájában Jézus Krisztus százhúsz tanítványára, egy olyan mozgalmat indítva útjára, amely egy emberöltő alatt betöltötte az akkori lakott világot, s amelyet úgy nevezünk: kereszténység.


Vélemény

SZABÓ IBOLYA ANNA
Gyilkos mikrobák bosszúja

A járványok jönnek, pusztítanak és elmennek. Vagy azért, mert megtanuljuk kezelni az általuk okozott betegségeket, vagy mert mindenki, aki nem immunis a kórral szemben, meghal. Még nincs száz éve, hogy a nagy influenzajárvány végigpusztította a világot: mire 1918-ban viszszavonulót fújt, legalább 21 millió áldozattal számolhatott az emberiség. A járványt a spanyol áldozatok nagy száma miatt azóta is spanyolnátha néven emlegetik. Egyes fertőzések örökre eltűnnek, mások végigkísérik az emberiség történelmét. A legtöbb fertőzés valamilyen módon összefügg a környezet megváltozásával, a közlekedéssel vagy a szexuális szokások változásával. A közlekedés rohamos fejlődésével a betegségek is könnyebben terjednek egyik kontinensről a másikra: már századokkal ezelőtt is a hajózás gyorsította meg a pestis, a himlő terjedését. Az amerikai kontinens őslakosait a felfedezők által behurcolt betegségek tizedelték meg a 16. században. Ma, a repülés korában egy járvány szinte órák alatt az egész világon elterjedhet.


KERTÉSZ ÁKOS
Valami bűzlik

Valami bűzlik, ezúttal nem Dániában, hanem a Kárpát-medencében. Valami rohad az államgépezetben is, de most nem arra gondolok. A történelemben bűzlik valami.