Vissza a Hetek archívum borítólapjára
III. évfolyam, 18. szám, 1999. május 08

Belpolitika

Újra Glatz Ferenc az MTA elnöke
Tovább a cikkhez >>>

Szigorított büntetés
Tovább a cikkhez >>>

HAJDÚ SÁNDOR
Perrel fenyeget a szakszervezet

Torgyán József a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter április 19-i hatállyal tizennégy megye földhivatali vezetőjét mentette fel állásából. Az ügy előzménye, hogy még januárban pályázatot írt ki a tárca a földhivatalok vezetésére, ezen minden megye, illetve a főváros érintett vezetői is elindultak. Szakértők egybehangzó véleménye szerint a döntés mögött jól kitapintható politikai okok játszanak szerepet, ugyanis a pályázatok elbírálásában a Független Kisgazda Párt megyei elnökei is részt vettek. A Magyar Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezete a felmentések módszerét jogtalannak és törvénysértőnek tartja, ezért kollektív munkaügyi per kezdeményezését fontolgatja.


BÉKÉSCSABAI TUDÓSÍTÁS
Egymillió drogos országa
Tovább a cikkhez >>>

Béketüntetés május 9-én
Tovább a cikkhez >>>

MUNKATÁRSUNKTÓL
Kevesebb gyermek, több bűn

A statisztikák szerint nem növekszik, illetve egyes megyékben csökken ugyan a fiatalkorúak által elkövetett bűncselekmények száma, de a szakemberek ennek okát nem a fiatalok erkölcsének javulásában, hanem az érintett korosztály számának csökkenésében látják. Sajnálatos tendencia, hogy egyre növekszik a drogot fogyasztó fiatalok száma, illetve „erősödött” a gyermekpornó is.


MUNKATÁRSUNKTÓL
Jogszerű-e a Mátra paktum
Tovább a cikkhez >>>

MUNKATÁRSUNKTÓL
Arccal a millennium felé

Történelmi hagyományaikat a katolikus eszmék előterébe helyezésével szeretné megünnepelni az ezredfordulót az a nyolc város, amely a Szent István alapította püspökségek mai székhelye. A városok fideszes országgyűlési képviselői a héten alá is írták a közös ünneplésről szóló nyilatkozatot a Parlamentben. A megállapodás szerint a harmadik évezredbe való átlépésről a jövő nyáron egy közel két hónapos rendezvénysorozattal emlékeznének meg, amelyen világi és egyházi programok is szerepelnének.


Nelson Mandela Magyarországon
Tovább a cikkhez >>>

Orbán Viktor vendégségben Torgyán Józsefnél
Tovább a cikkhez >>>

SZOBOTA ZOLTÁN
Bombázásról nem volt szó

Az MSZP szerint szó sem volt bombázásról, amikor a többi párttal együtt ők is voksukat adták a NATO-gépek korlátlan légtérhasználatához, ezért támogatják Suchman Tamás és Tabajdi Csaba szocialista képviselők javaslatát, amely a „korlátlan” szó törlését kezdeményezi az országgyűlési határozatból. Orbán Viktor miniszterelnök úgy látja, hogy az MSZP a „tűzzel játszik” és állásfoglalása valójában a kormány ellen irányul, így akár az egész országot veszélybe sodorhatja.


Életmód

Újabb eredmények az AIDS kutatásában
Tovább a cikkhez >>>

MAKKI MARIE-ROSE
Bűnösök vagy áldozatok

Riasztó mértékben növekszik a különböző mértékben drogot fogyasztók száma, s ez különösen a fiatalok körében tapasztalható. A hazai kábítószer-élvezők száma több százezerre tehető, közülük minden harmadik nő. Az előítéletek ugyanakkor nagyon erősek, tehát a társadalom a drogosokat túlnyomórészt bűnözőkként és nem betegekként kezeli. Márpedig nem jogi problémáról van szó, a megoldást elsősorban a széles körű megelőzés jelentheti - többek közt ezek a megállapítások hangoztak el a Friedrich Ebert Alapítvány keddi rendezvényén, amelyre „A nők és a drog” címmel, szakértők bevonásával került sor.


ZINER GYÖRGY
A dobogó felső fokán

Bármely sportágról van szó, mindenhol a fő cél a dobogó felső foka, vagyis az első helyen végezni. Így van ez a raliversenyzésben is. A tavalyi év abszolút bajnoka Kiss Ferenc a Mol Rally Team versenyzője lett. A technikai sportok királyának nevezett raliban is emberek és gépek próbája zajlik. Feri különlegességéhez tartozik, hogy tehetségét figyelve sokan már évekkel ezelőtt sejtették: ha jó autót kap, kiugró sikereket fog elérni. Bármilyen autóba ült eddig, nyert.


Fókusz

HECHS LÁSZLÓ JERUZSÁLEM
Kampánytéma az elmaradt deklaráció

Május 4-én lejárt az ötéves átmeneti periódus, amelynek a végére a feleknek be kellett volna fejezniük a végső státuszról szóló megállapodásukat. A Jeruzsálemről, a palesztin autonómia kiterjedéséről és státuszáról, a zsidó településekről és a menekültek jogállásáról szóló tárgyalások azonban el sem kezdődtek. Az utolsó, a Wye-egyezmény végrehajtása a második szakaszban félbemaradt, mert - az izraeli kormány álláspontja szerint - a palesztinok nem mutattak hajlandóságot a megállapodásból fakadó kötelezettségeik teljesítésére.


MÁRVÁNYI PÉTER MAROSVÁSÁRHELY
Egy történelmi látogatás és áldozatai

Immár közhellyé vált történelmi jelentőségűnek minősíteni a pápa romániai látogatását, és valóban el kell fogadni: az egyházszakadás évezrede után ez az első alkalom, hogy a keleti és a nyugati kereszténység valóságos párbeszédbe kezdjen, még ha ettől nem is rémlik fel az egyesítés perspektívája. Persze nem a romániai ortodox közösségen múlik a két egyház sorsa, de tény, hogy Róma számára az út Moszkvába Bukaresten át vezet.


Gazdaság

Irány előre
Tovább a cikkhez >>>

APRÓPÉNZ
Tovább a cikkhez >>>

PAPP LEVENTE
Biztosítók a túlélőkért

A héten Londonban tartottak megbeszélést arról, hogyan fizessék ki a Holocaust-áldozatok leszármazottainak, illetve a túlélőknek a mai napig rendezetlen biztosítási kötvényeit. A londoni tanácskozáson öt európai biztosító, az Allianz, az Axa, a Generali, a Winterthur és a Zürich, valamint európai és amerikai biztosítási szakemberek és zsidó szervezetek képviselői vettek részt.


VARGA P. MIKLÓS
Agrár tőkepolitika

Az élelmiszerek viszonylag alacsony ára nem tükrözi a mezőgazdaság termelékenységét, hiszen a termékek önköltsége meghaladja a felvásárlási árat. A különbséget pedig a termelők állják. Ez visszaveti az ágazat fejlődését.


KOVÁCS KLÁRA
Csiszoltabb adóreform-tervezet

Újabb adótábla-javaslattal állt elő a héten a Pénzügyminisztérium. A módosítás főleg a személyi jövedelemadó-sávok terén hoz újat. Maradt ugyan a kétkulcsos terv, de a sávok lényegesen változtak: a korábbi elképzelés szerint a magasabb kulcs 2,5, illetve 3 millió forintnál lépett volna be, az újabb variáns szerint azonban ez már 1,1 és 1,4 millió forint között érvényesülne. Maradt viszont a kedvezmények megvonása, illetve az új adónemek bevezetésének terve.


ACSAI ANIKÓ
Erősít a BUX index

A szárnyaló nemzetközi tendenciát követve rég nem látott szintre küzdötte fel magát a Budapesti Értéktőzsde indexe, a BUX is: rekordforgalom mellett heti 10,61 százalékos emelkedésével 6606 pontig jutott csütörtökön.


BOR GABRIELLA IE-NEW YORK BROKER RT
Miért esik jobban a BUX

A magyar tőkepiac az utóbbi egy évben kiugró csúcsokat és mélypontokat is megjárva, lenyugodni látszik. A külföldiek bizalmának visszatérésére lehet következtetni a magyar részvények iránt megnövekedett keresletből; a tőzsdei forgalom az utóbbi hetekben az átlagosnál magasabb volt. Korántsem lehet beszélni azonban még hurráoptimizmusról, annak ellenére, hogy az éppen egy éve felállított történelmi csúcstól (9022 ponttól) a BUX index még mindig 30 százalékkal elmarad. Felvetődik a kérdés, hogy a befektetők az elmúlt egy évben miért fordultak el nagyobb arányban a Budapesti Értéktőzsdétől, mint más volt kommunista országok börzéitől.


GYÖRÖK ORSOLYA
A béke és biztonság kontinense

Romano Prodi volt olasz kormányfőt választották az Európai Bizottság elnökének a pénzügyi botrányok miatt közelmúltban lemondott Jacques Santer helyett. Még folyik Jugoszlávia bombázása, az Európai Parlamentben elmondott programbeszédében Romano Prodi azonban azt hangsúlyozta: Európát néhány hónapon belül a béke kontinensévé kell tenni.


Háttér

PÁTKAI MIHÁLY, SZOBOTA ZOLTÁN
Űrmitológia

„Réges rég, egy távoli galaxisban… A Galaktikus Köztársaság háború szélén áll. Az agresszív Kereskedelmi Föderáció olyan konfliktust robbant ki, amely a galaxis megsemmisülésével fenyeget. Miután a válságot nem sikerül gyökereiben elfojtani, két jedi lovag a távoli Tatooine sivatagbolygón keres menedéket. Ott találnak rá a nyolcéves Anakin Skywalkerre, aki robotok között, egy különleges hatalommal, az Erővel körülvéve él…”


SZABÓ IBOLYA ANNA
Online nemzedék

Punkok és deszkások, kopaszok és diszkóba járók... Ha lehet, nem keverednek, mégis sok minden közös bennük. A tizenéves korosztályhoz ma az Egyesült Államokban mintegy 31 millióan tartoznak, és a demográfusok előrejelzései szerint 2010-re már 35 millióan lesznek. Ez az a generáció, amely a fejlett világ országaiban már viszonylagos jólétben nőtt fel, a háborút és a nélkülözést sokuknak talán a szülei sem ismerték, csak hírből. Számukra természetes hírforrás a kábeltévé és az internet, és jövőképük kialakításához sikermodellek sokasága áll rendelkezésre. A közelmúltbeli iskolai tragédia azonban, melynek során két coloradói diák robbanószerekkel és lőfegyverekkel felszerelkezve tucatnyi iskolatársát és tanárát gyilkolta meg, majd öngyilkosságot követett el, arra hívja fel a figyelmet, hogy valami mégis hiányzik az életükből. Széles körben arra keresik ma a választ: hol rontottuk el? Erről, és a tizenéveseket érő legerősebb hatásokról, többek között az internet-kultúra befolyásáról közölt összeállítást az amerikai Time és a Newsweek magazin.


SZIKORA MÁRTON
Űrpajzs Alaszkától Szerbiáig

Katonai szakértők szerint új amerikai fegyverfajták egész generációja vár bevetésre, Szerbiában az elektromos berendezésekben rövidzárlatot okozó grafitbomba csupán az első fecske volt ezek sorában. Az eddig ismeretlen fegyver Jugoszlávia-szerte összesen hét nagyobb központban okozott súlyos zavart az áramellátásban. A grafitbombához hasonló, legújabb generációs fegyvereket általában a „puha” jelzővel illetik, mivel elsősorban az infrastruktúrában okoznak károkat. A legnagyobb titkolózás a HAARP elnevezésű frekvenciabombát veszi körül, amelyről még azt sem tudni, hogy földi vagy a világűrből érkező támadás elhárítására fejlesztették ki.


SOMORJAI LÁSZLÓ
A magyarok siratják a munkát

A magyarok a legpesszimistábbak. Ez derül ki a londoni központú International Survey Research (ISR) legújabb felméréséből, amelyet tizenkilenc európai országban a munkahelyi légkörrel kapcsolatosan végeztek. Az alkalmazottak közérzetének vizsgálata a 90-es évektől egyre inkább a figyelem középpontjába került, egyre több vállalat jutott arra a felismerésre, hogy a versenyképesség és a megfelelő szintű ügyfélkapcsolatok nem tarthatók fenn elégedetlen, el nem kötelezett munkavállalókkal.


SZLAZSÁNSZKY FERENC
Ki, kit, hogyan és mikor

Egyetlen adat, név, gazdasági összefüggés sincs a Fidesz-vezetőkkel és családtagjaikkal kapcsolatban abban az anyagban, amelyet a miniszterelnök átadott - állította lapunknak Keleti György szocialista képviselő, a „megfigyelési bizottság” alelnöke. Mint emlékezetes, Orbán Viktor tavaly augusztusban úgy tájékoztatta a közvéleményt, hogy a Horn-kormány ideje alatt, 1997-ben közpénzen törvénytelen adatgyűjtés folyt Fidesz-vezetőkkel és családjaikkal szemben. Ellenzéki politikusok szerint az a tény, hogy a súlyos vádak igazolására hivatott dokumentumokra nyolc hónapot kellett várni, és a többek szerint „silány” anyagot Orbán több évre titkosíttatta, azt bizonyítja: az egész „megfigyelési ügy” csak a Fidesz gazdasági tevékenységét érintő vizsgálatok elkendőzésére szolgál.


Külpolitika

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Új párt Habsburg vezetéssel

Habsburg Károly június 13-án már nem a jelenleg általa képviselt Osztrák Néppárt (ÖVP) színeiben indul az európai parlamenti választáson Ausztriában, hanem az újonnan alapított Keresztény-Szociális Szövetség (CSA) nevű párt listavezetőjeként - jelentette be maga az érintett bécsi sajtóértekezletén.


HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Skócia választott
Tovább a cikkhez >>>

Letartóztatott korzikai prefektus
Tovább a cikkhez >>>

MUNKATÁRSUNKTÓL
Fogynak a tartalékok Szabadkán
Tovább a cikkhez >>>

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
NAGYÍTÓ
Rabszolgatartók Szudánban

Megdöbbentő cikket közöl a Newsweek című amerikai magazin legfrissebb száma szudáni fekete és keresztény rabszolgákról, akiket muszlim fogva tartóik erőszakkal kényszerítenek az iszlám hitgyakorlatra. A kiszabadításukra vállalkozó Christian Solidarity International nevű szervezet tevékenységét azonban az ENSZ képviselői élesen bírálják, mivel szerintük a visszavásárlás a rabszolga-kereskedelmet erősíti.


GESZTI ZSUZSA
Tony Blair: Ez a mi Koszovónk

Egy 22 éves angol fiatalembert, David Copelandet vádolják az utóbbi hetek három, Londonban elkövetett bombatámadásának végrehajtásával, amely száznál is több sebesült mellett három ember halálát követelte.


Papíron már kész a béke
A szárazföldi invázió lehetséges for

Túl a hatezredik bevetésen: a Jugoszlávia elleni légitámadások a hét legfontosabb ipari állam és Oroszország külügyminisztereinek bonni találkozóján elért elvi megállapodás után sem szünetelnek. Az egyelőre csupán papíron létező béketerv legkényesebb pontja a menekültek visszatérését biztosító nemzetközi erő összetétele: a CNN hírtelevízió értesülései szerint Belgrád legfeljebb 30 százalékos NATO-részvételt tartana elfogadhatónak, a 30 százalékban orosz és 40 százalékban semleges országokból érkező katonaság mellett. Robin Cook brit külügyminiszter azonban ragaszkodna ahhoz, hogy a haderő „foga elég éles legyen” - és ezt véleménye szerint csak a NATO lenne képes biztosítani. A katonai zsargonban máris „KFOR”-ként emlegetett szárazföldi hadsereg bevetéséhez a G-8-ak az ENSZ Biztonsági Tanácsának hozzájárulását is meg kívánják nyerni.


HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Twister pusztított Oklahomában

Ötvenkét éve nem volt ilyen tornádójárás az Egyesült Államokban. Az F-5-ös erősségű vihar Oklahoma és Kansas államokban kegyetlen pusztítást végzett: egész települések tűntek el a föld színéről, másutt pedig otthonok, üzletek sérültek meg. A CNN hírtelevízió bemutatott egy amatőr felvételt, amelyet az egyik tornádó közvetlen közeléből vettek fel: a szétszakított villanyvezetékek és a felrobbant transzformátorházak villanásai háborús támadás képét idézték - Szerbia helyett ezúttal Amerika közepén. A halálos áldozatok száma meghaladhatja az ötvenet, több száz ember pedig eltűnt a forgószélben.


Riport

EGRI ISTVÁN
Új Sandoz-katasztrófák naponta

Amikor Dubravca Savics szerb újságírónő a brüsszeli főhadiszálláson tartott napi sajtótájékoztatókon Jamie Shea NATO-szóvivőt a jugoszláviai bombázások által okozott környezeti károkról kérdezte, a rutinos diplomata csupán annyit válaszolt: „Az a füst, ami az ötszáz égő koszovói faluból az ég felé száll, szintén nem tesz jót az ózonrétegnek.” A Der Spiegel öszszeállítása a háború ökológiai veszélyeire figyelmeztet.


TIHANYI PÉTER
Mitterand bízott Milosevicsben
Tovább a cikkhez >>>

Sport

NBA
Tovább a cikkhez >>>

Jégkorong-vb
Tovább a cikkhez >>>

Életveszélyben az egykori csúcstartó
Tovább a cikkhez >>>

Náci jelszavak, cseh stadionok
Tovább a cikkhez >>>

Negyvenezer foglalt szék
Tovább a cikkhez >>>

Gretzky a Hírességek Csarnokában
Tovább a cikkhez >>>

Deutsch visszahívta Kovácsot
Tovább a cikkhez >>>

Óvd a bírót
Tovább a cikkhez >>>

Fogynak a kubai baseball-edzők
Tovább a cikkhez >>>

A Via Digital közvetíti a 2002-es vb-t
Tovább a cikkhez >>>

Ford Stewart
Tovább a cikkhez >>>

Jelcin szépített
Tovább a cikkhez >>>

NÉMETH SZILÁRD
100 éve tartó Fradi-őrület

Kisebb tömeg gyűlt össze a Bakáts téren 1899. május 3-a késő délutánján, úgy hat-hét óra tájban. A ferenczvárosi ifjak, idősebb és gazdagabb polgárok a Gutgesell Kisvendéglőben még az este megalapították Magyarország legújabb futballegyletét, az FTC-t.


Színes

INNEN-ONNAN
Tovább a cikkhez >>>

Sírt a csomagmegőrző
Tovább a cikkhez >>>

Milliomos a Miren
Tovább a cikkhez >>>

Dallasi kakastilalom
Tovább a cikkhez >>>

Teljes napfogyatkozás
Tovább a cikkhez >>>

BENKE LÁSZLÓ
Boldog az ibolyaillatú barát
Tovább a cikkhez >>>

Az Everest nem árulja el Mallory titkát
Tovább a cikkhez >>>

Vallástörténet

CSEREKLYEI MÁRTA
Isten lobbistái

Az evangéliumi kereszténység társadalmi-politikai hatásait elemző cikkében, amely a Foreign Policy című washingtoni folyóiratban jelent meg, William Martin amerikai vallásszociológus arra figyelmeztet, hogy az amerikai kultúra és politikai élet - s az ezen keresztül formálódó globális kultúra - a jövőben sem hagyhatja figyelmen kívül a zsidó-keresztény értékrendet. A növekvő társadalmi befolyást azonban nem sajátíthatja ki a jobboldal - figyelmeztet „Amerikai álmok” című írásában az ifjabb John Kennedy által szerkesztett George magazin, amely az evangéliumi keresztények között mind népszerűbb vallási baloldalt mutatja be.


Vélemény

VAGYIM ARISZTOV
Csernomirgyin, a békehírnök

A jugoszláv válság a mai napig Oroszország fő politikai témája. A Kreml, miközben igyekszik tisztes távolban maradni a konfliktustól, a probléma diplomatikus megoldását szorgalmazza. Jelcin különmegbízottja, Viktor Csernomirgyin volt miniszterelnök kinevezésével úgy tűnik, igyekszik meggyengíteni a jelenlegi kormányfő, Primakov tekintélyét és hatalmát. Ugyanis, ha Csernomirgyinnek sikerül elérnie bizonyos sikereket, akkor máris Oroszország tekintélye és nemzeti érdekei megmentőjeként emlegethetik. Ez pedig erkölcsileg is indokolttá tenné, hogy Jelcin Csernomirgyinnel váltsa fel Primakovot, ezáltal is gyengítve a baloldali erők, sőt az egész ellenzék pozícióját.


MÁRER GYÖRGY NEW YORK
A NATO nem lehet vesztes

A kérdés csupán az, hogy lesz-e béke, és mikor? A NATO és Milosevics között még mélységes szakadék tátong, sőt az amerikai Kongresszusban sincs egyetértés. Igaz, hogy Jesse Jackson lelkész a Clinton-kormány jóváhagyása nélkül, sőt figyelmeztetése ellenére kieszközölte a három fogságban tartott amerikai katona szabadon bocsátását; az is tény, hogy Jelcin hajlandónak mutatkozott a közbenjárásra, és elküldte megbízottját Csernomirgyin volt miniszterelnök személyében Milosevics megpuhítására, de mindezideig nem jött létre a megegyezés. Vajon mi húzódik a háttérben? Az egyre erősödő ellenvélemények dacára továbbra is változatlan az ok: a szerb csapatok totális hadjáratot indítottak az albánok ellen „nemzetiségi tisztogatás” ürügye alatt - írja New York-i jegyzetében Márer György, az Amerika Hangja rádióadó magyar nyelvű adásának volt főszerkesztője.