Vissza a Hetek archívum borítólapjára
III. évfolyam, 17. szám, 1999. május 01

Belpolitika

SEBESTYÉN ISTVÁN
Titkos szolgálatok

Sok országban annyira összefonódott a politika és az alvilág, hogy a diplomaták látogatásakor nem lehetünk biztosak abban: hazáját vagy annak alvilágát képviseli a látogató - mondta Kövér László, a titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter a Közgazdaságtudományi Egyetemen rendezett vitaesten, ahol beszélgetőpartnere Nikolits István extitkosszolga volt. A hallgatóság megnyugtatására a politikusok közölték: a negatív külföldi példákkal ellentétben a hazai titkosszolgálatoknál politikamentes munka folyik.


TUDÓSÍTÓNKTÓL
A miniszter nem válaszolt

Kivonultak az ellenzéki képviselők az Országgyűlés Honvédelmi Bizottsága csütörtöki üléséről. Távozásukra az adott okot, hogy Szabó János honvédelmi miniszter a koszovói helyzettel kapcsolatos kérdések megválaszolása helyett ebédmeghívására hivatkozva távozott a parlamentből. Igaz, előzőleg megígérte, hogy kisvártatva visszatér, de erre - eddig ismeretlen okból - végül nem került sor.


MUNKATÁRSUNKTÓL
Autópálya-tervek

A kormány a héten elfogadta a közlekedési tárca tíz évre szóló autópálya- és gyorsforgalmi út fejlesztési koncepcióját. Ennek értelmében az elkövetkezendő évtizedben 140 kilométernyi autópálya és 577 kilométer hosszúságú gyorsforgalmi út, valamint egy Duna-híd épül hazánkban, mintegy 600 milliárd forint értékben. A terveket ellenzéki politikusok is jónak mondták, hiszen annak jelentős részét még az előző kormány dolgozta ki. Szakemberek szerint a tervek megvalósulása serkentő hatással lesz hazánk gazdasági fejlődésére.


SZAKONYI DÁVID
Joghézagok segítik a szélsőjobbot

„Szerencsére Magyarországon szigorúbbak a fegyverhasználat feltételei, mint az Egyesült Államokban” - mondta lapunknak Sebes József, a Raoul Wallenberg Egyesület soros elnöke, az Egyesült Államokban a múlt héten történt iskolai mészárlás hazai vonatkozásairól szólva. Kifejtette, hogy az eset óvatosságra int a fegyverviselés és -használat jogi szabályozásakor.


Elmarasztalták a magyar államot Strasbourgban
Tovább a cikkhez >>>

PÉCSI TIBOR
Nehéz az érdemi párbeszéd a kormánnyal
Interjú Szabó Endrével, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnökével
Tovább a cikkhez >>>

MONDOVICS GÁBOR
Megváltozott nyugati érdekek

Míg a második világháború után az európai nagyhatalmaknak is érdeke volt, hogy létezzen egy délszláv állam, napjainkra ez a helyzet megváltozott: 1993-ban döntötték el, hogy Jugoszláviát akár bombázások árán is megtörik - hangzott el azon a konferencián, melyet neves magyar történészek és Balkán-szakértők részvételével rendeztek az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán kedden.


Életmód

FITOS MARIANN
Fészeképítés, de hogyan

Egy családi ház felépítése lehet néhány hónap, de akár évekig is eltarthat. Az ifjú pár csillogó szemekkel tervezgeti közös otthonát: hol lesz a nappali, a gyerekszoba, amerikai konyha legyen vagy inkább hagyományos? Egyáltalán hány szoba is legyen? Építsen-e szuterént, milyen építőanyagot válasszon, milyen legyen a fűtés, a hűtés, a burkolat, a vakolat… Nagy munkához nagy hit kell!


MAKKI MARIE-ROSE
Nem divat a házasság

A 90-es években még jelentősebben lecsökkent a házasságkötések száma, mint az azt megelőző évtizedekben. Ha ehhez hozzáveszszük a válások megnövekedett mértékét és a megözvegyültek számát, akkor megállapíthatjuk: napjainkban több család bomlik fel, mint amennyi létrejön. Növekszik az egyszülős családok és az egyedül élők száma, a népesség öregszik és fogy, következésképp a családstruktúra jelentős változáson megy keresztül.


KIRÁLY SÁNDOR
Státusszimbólum lesz a Prius
Tovább a cikkhez >>>

Gazdaság

DEBRECZENY RÉKA
Milosevics titka
Tovább a cikkhez >>>

GYÖRÖK ORSOLYA
Szigorú szankciók

Egyre intenzívebben szorul a Milosevics-rezsim körül a hurok: a légicsapások mellett az EU bevezette a jugoszláv gazdaság megfojtására irányuló intézkedéseit is. Az EU teljes mellszélességgel a NATO mellett állva a Jugoszláviát sújtó kereskedelmi szankciók további szigorításáról döntött: többek között megtiltotta tagországainak az olajexportot. A magyar kormány keddi ülésén döntött az embargóhoz való csatlakozásról. Moszkva nem tekinti magára nézve kötelezőnek ezt a döntést.


MUNKATÁRSUNKTÓL
Modern kalózok az Adrián

A koszovói konfliktus is, mint minden háború, fellendít bizonyos üzletágakat. Előbb a drog és fegyver, majd az embercsempészet virágoztatta fel a luxusvillákkal ékesített albániai tengerparti várost, Vlorët, ami a Financial Times szerint Európa legtörvénytelenebb városa.


MOLNÁR LÁSZLÓ, KADINGER ANDRÁS
Ezredvégi K.O.

Hazai számítástechnikai kutatók új „fegyverrel” rukkoltak elő az úgynevezett „ezredvégi vírus” elleni harcban. Az Y2K.O. nevű program képes kiszűrni, kijavítani az évszámokkal dolgozó szoftvereket, és tesztelni azon részeket, amelyeknek problémája lehet a 2000. év kezelésével. A találmány jó üzletnek is bizonyul, a kutatók mellé állt egy pénzügyi befektető, 300 ezer dollárral alapított egy céget. A Londonban bejegyzett Balthazar Ltd. a világ 100 országában nyújtotta be szabadalmazási kérelmét. Magyarországon - ahol ezt már megkapta - sikerrel indult a program, két pénzügyi intézetben is kipróbálták, s találtak olyan hibákat, amelyeket más program nem vett észre.


Az ázsiai válság múlóban van ugyan, de a világ ettől még veszélyes
Tovább a cikkhez >>>

KOVÁCS KLÁRA
Felemás adóreform

A kormány félkész adóreformját nem csak az ellenzéki pártok, hanem adószakértők is kifogásolták, mondván, hogy folytatják az idei évi adópolitikát, vagyis bizonyos, kiválasztott rétegeket támogatnak mások rovására. A program kidolgozói viszont hangsúlyozzák, hogy céljuk az életszínvonal megtartása és az egyenlő arányú adóterhelés.


RUFF GABRIELLA
A fogyasztás temploma

Egy neves szociológus a fogyasztás templomainak nevezte őket. Igen, egy újabb bevásárló- és szórakoztató központ épül Budapesten. Ezúttal a Nyugatinál, Nyugati City Center néven, minden eddigi társát felülmúló méretben és designnal.


OROSZ ESZTER
Dráguló pirulák

Igazi árcsata zajlik egy hete az Országos Egészségügyi Pénztár (OEP) és a gyártók között. A tét az, hogy a fogyasztók mennyivel fizetnek többet július 1-től a gyógyszerekért. Az OEP az árak lefaragását, a támogatások átcsoportosítását, a gyártók pedig a költségeik megtérülését akarják elérni. Az OEP-nek az a meggyőződése, hogy a cégek úgy tudnák csökkenteni a termékek árát, ha elvonnának a reklám, illetve az orvoslátogatói hálózat fenntartására elkülönített összegekből. Orbán István, a Magyar Gyógyszergyártók Országos Szövetségének elnöke viszont úgy látja, hogy a tb-támogatások csökkenésével mindenképpen emelkednek a gyógyszerárak, mert az idén egymilliárd forinttal kevesebb a támogatási keret összege.


APRÓPÉNZ
Tovább a cikkhez >>>

Háttér

MÁRVÁNYI PÉTER MAROSVÁSÁRHELY
Egy kudarc anatómiája

Constantinescu elnök közvetlenül a NATO bővítéséről szóló dokumentum kiadása előtt úgy nyilatkozott - ráadásul a CNN-nek-, hogy Románia mostanra minden feltételét teljesítette a NATO-tagságnak, sőt már Madridban fel kellett volna venni. A román államfő néhány nappal Washington után viszont hangsúlyozta: a NATO-tagságnak komoly feltételei vannak, és ezeket a feltételeket teljesíteni kell. A két, egymásnak eléggé ellentmondó kijelentés között annyi történt, hogy Románia ismét nem kapott meghívást a NATO-ba.


VAGYIM ARISZTOV
Háború Európa ellen

Ha nem volna Jugoszlávia, ki kellene találni. Nem is annyira a NATO miatt, amely egy kis európai ország ellen folytatott hadműveletével demonstrálja katonai erejét, mint inkább az Egyesült Államok miatt, aki által a NATO mint eszköz jelenik meg az amerikai nemzetközi érdekek szolgálatában - állítja vitairatában Vagyim Arisztov szentpétervári újságíró.


SZOBOTA ZOLTÁN
Alkotmányellenes az egyházi profiliga

„Magyarországon a kisegyházak nem képviselnek alacsonyabb szellemi értékeket, mint történelminek aposztrofált társaik” - emelte ki bevezetőjében Dr. Hámori József, a nemzeti kulturális örökség minisztere a héten megrendezett vallásügyi konferencián. Az esemény aktualitását az a kormányzati törekvés adta, amely változtatni akar a jelenlegi egyházjogi helyzeten. Semjén Zsolt helyettes államtitkár nem titkolta: továbbra is a történelmi jelenlét alapján szeretne differenciálni egyház és egyház között.


PAPP LEVENTE
Multinacionális cégek Európában
Tovább a cikkhez >>>

Külpolitika

HECHS LÁSZLÓ JERUZSÁLEM
Amerikai győzelem Gázában

Az izraeli választások utánra halasztotta a döntését a Palesztin Központi Tanács 124 tagú testülete a palesztin állam kikiáltásáról. Jasszer Arafat nyitó beszédében megerősítette a palesztin nép jogát az önrendelkezésre, ugyanakkor kifejtette, hogy bölcsebb dolog, ha a palesztinok a mostani időpontban megtartóztatják magukat. „Nagyon érzékeny időszakát éljük történelmünknek, amelyben nem követhetünk el hibát. Nincs szükség arra, hogy kinyilvánítsuk ezt az államot, mert jelenleg is gyakoroljuk államiságunkat nap mint nap” - jelentette ki a palesztin vezető.


HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Pszichológiai trükk vagy valós haditerv

A Pentagonban több kulcsember javasolja Jugoszlávia teljes körű invázióját, amelynek során a NATO elfoglalná Belgrádot, megbuktatná Szlobodan Milosevics elnököt, kormányának vezetőit pedig a hágai nemzetközi bíróság elé állítaná - javasolják a Pentagon egyes befolyásos tervezői a The Guardian című brit lap értesülése szerint.


MÁRER GYÖRGY NEW YORK
Nem így képzeltük

„Az idő túlságosan lassú a várakozók, túlságosan gyors az aggódók, túlságosan hosszú a gyászolók és túlságosan rövid az örvendezők számára” - mondta Orbán Viktor miniszterelnök Washingtonban, a NATO-csúcstalálkozó megnyitóján, hozzátéve: ezen a rendezvényen „a legboldogabbak mi, új tagok vagyunk”. A jelenlévők többsége azonban gondterheltebben élte meg a nagy napot, a NATO fennállásának ötvenedik évfordulóját. A díszruhába öltözött katonák ugyan bevonultak, hogy harsonaszóval nyissák meg az ünnepséget, az egészre mégis rávetette sötét árnyékát a koszovói háború, és mintha hangfogót tett volna erre a jelentős eseményre. Fél évszázaddal ezelőtt Truman elnök a következő szavakkal írta alá az alapító okmányt: „A háború számunkra nem elkerülhetetlen. Nem hiszünk abban, hogy vannak a történelemnek olyan vak áradatai, amelyek az emberiséget elsodorhatják erre vagy arra.”


SCHMIDT BARNA
Robusztus hadsereget sürget a kancellár

Több oldalról is kritika érte Németország részéről az új NATO-stratégiát. A nagyobbik kormánypárt, az SPD leszerelési szakértője a Westdeutsche Rádiónak adott nyilatkozatában kifejtette, hogy ezzel az ENSZ és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) hatásköre jelentősen visszaszorul. Az sem elfogadható, hogy mindenhol a NATO ítélkezzen „jó és rossz” fölött. A párton belül megoszlanak a vélemények Koszovóval kapcsolatban. A korábbi szociáldemokrata pártelnök, Hans-Jochen Vogel a NATO-csapások megszakítása mellett szállt síkra. Peter Strack frakcióvezető azonban amellett érvelt, hogy fenn kell tartani a Szlobodan Milosevicsre gyakorolt nyomást .


NAGYÍTÓ
Koszovó távolról

Hogyan látják a balkáni háborút Közép-Amerikából az emberek? Cristian Villalta salvadori újságírónak az El Diario de Hoy-ban megjelent cikke szerint fásultan és értetlenül, hiszen az emberiség csupán elenyésző hányada képes felfogni az eseményeket, és átlátni a puskacsövek mögött rejlő geopolitikai érdekeket.


PÁTKAI MIHÁLY
Vallásszabadságért tüntettek

Tíz évvel a Tienanmen téri diáktüntetés véres leverése után a „Mennyei Béke” terén első ízben volt újból tömeges felvonulás. Az állítólag százmillió követővel rendelkező Buddhista Törvény elnevezésű vallási közösség több mint tízezer tagja vett részt a kínai kormányépületek előtt a vallásszabadságért megrendezett békés tüntetésen. A megmozdulás rávilágít arra, hogy a földalatti vallási mozgalmak - köztük a szintén százmilliós nagyságrendű evangéliumi keresztény közösségek - nagyobb kihívást jelenthetnek a kommunista hatalom számára, mint a kis létszámú demokratikus ellenzék - állapítja meg a The New York Times című amerikai napilap.


BUSA VIOLA
Londoni terrorhullám

Rendkívüli készültséget rendelt el a brit rendőrség azt követően, hogy egy héttel a dél-londoni Brixton feketék lakta negyedében elkövetett bombamerénylet után, újabb detonáció rázta meg a szigetország fővárosát: ezúttal a zömében bangladesiek által lakott Brick Lane-t érte támadás. A robbantás forgatókönyve nagyjából megegyezett a brixtoni esettel: a sporttáskába rejtett szöges bomba a szombat esti piaczárás előtt, a városrész egyik legforgalmasabb negyedében, egy autóban robbant. A Scotland Yard nem csak Londonban tart újabb terrortámadásoktól: lehetséges célpontnak tartják Birminghamet, Manchestert, Leedset, Glasgow-t és Leicestert is.


HETEK
Szerb bosszú a BBC ellen
Tovább a cikkhez >>>

Publicisztika

SZAKONYI KÁROLY
Vonaton
Tovább a cikkhez >>>

KERTÉSZ ÁKOS
A Vietnam-szindróma

Láttam egy vietnami filmet. Lidérces volt. Maffia, prostitúció, kábítószer, gátlástalan gyilkosságok, a maffiák hálózatában semmi rendszer, különböző bandaszervezetek naprendszerei forognak, kavarognak egymás mellett, akár a galaktikák az űrben. Nincs, ami tilos. Viszont a levegő is pénzbe kerül: dühöng a rablókapitalizmus. A szocializmus nemhogy szociális hálóként, de még erőszakszervként sincs jelen. Egyetlen hatalmi tényező létezik: a bűnöző csoportok önszerveződése. Egyetlen ideológia: nincs igazodási pont. Dzsungeltörvény.


SZIKORA MÁRTON
Újra sikk a nácizmus

Az amerikai Colorado állambeli vérengzéseket elkövető fiatalok tettüket Adolf Hitler születésének száztizedik évfordulóján követték el. A NATO Jugoszlávia elleni egyoldalú támadásait a náci Harmadik Birodalomra való burkolt utalásokkal kívánja leplezni, a napokban Londonban elkövetett merényleteket pedig szintén neonáci csoportokkal hozzák összefüggésbe. Niall Ferguson történész a The Guardian című brit hetilapban megjelent írásában azt elemzi: miként él ma tovább egy új generációban a több mint ötven éve halott Führer gondolatvilága.


Riport

HAJDÚ SÁNDOR
Hörcsögirtók az Alföldön

Az újkori prémvadászat fejezetébe szinte robbanásszerűen tört be az a különös „sportág”, amelynek képviselőit hörcsögvadászoknak hívják. E különös szenvedély minden tavaszszal magával sodor néhány száz embert országszerte. Lapunk az egyik hivatásos profival készített interjút: Lévai Miklós a Lébek Mezőgazdasági Szolgáltató Kft. ügyvezetője. A társaság tevékenységi körébe egyetlen- egy feladat tartozik: a hörcsögirtás.


SZAKONYI DÁVID
Illegális jobbágyság

„Rabszolgatelepre bukkant a rendőrség Pellérden; apa és fia szinte éhbérért dolgoztatnak rongyos szegényembereket”- röppent fel a hír a médiában. A rendőrség elő is vette a két munkaadót, de hamar elengedték őket, mivel semmilyen bizonyítható bűncselekményt nem találtak tevékenységükben. A faluban ezzel együtt többen tudni vélik, K. Lajos és fia valóban foglalkoztat „fekete munkásokat”.


Sport

NÉMETH SZILÁRD
Régi hangulatában a Népstadion

Hrutka János hetvenhetedik percben lőtt szabadrúgásgóljának köszönhetően Magyarország labdarúgó-válogatottja 18 év óta először volt eredményes a labdarúgás tanítómestereinek számító angolokkal szemben. Az 1-1-es végeredmény hűen tükrözte a pályán történteket, hiszen mindkét csapatnak voltak kecsegtető helyzetei.


Rögbit az olimpián
Tovább a cikkhez >>>

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Botrány az Internél

Feldühödött Internazionale-szurkolók egy csoportja a milánói csapat hétvégi, Udinese elleni 3-1-es veresége után megtámadta a brazil Ronaldót, valamint a csapat több más labdarúgóját.


Ruffinen azt üzente
Tovább a cikkhez >>>

Görögvíz a nézőknek
Tovább a cikkhez >>>

Zidane mégis távozik
Tovább a cikkhez >>>

Virtuális tenisz
Tovább a cikkhez >>>

Veszélyben az atlétika Eb

Helmut Digel, a Német Atlétikai Szövetség (DLV) elnöke szerint veszélybe került a 2002-es müncheni atlétikai Európa-bajnokság megrendezése. A sportvezető attól tart, hogy a tervezett új stadion felépítése után a városnak nem marad elég pénze az atlétikai versenyek színhelyéül kijelölt Olimpiai Stadion felújítására, pedig ez az alapfeltétele a rendezésnek.


Szabadidő

ERDEI L. TAMÁS
A könyv nem hagyja magát

Több mint hatvanezren látogattak el az elmúlt hétvégén a VI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra. A hazai és külföldi könyvszakma és olvasóközönség hagyományos találkozóján a Budapest Kongresszusi Központban többszáz magyar és külföldi kiadó és kereskedelmi cég állított ki mintegy hetvenezer könyvet és egyéb dokumentumot.


Emelni kell a C-vitamin ajánlott mennyiségét
Tovább a cikkhez >>>

Színes

Fritz, a méhkaptárak réme

Az olaszországi Belluno közelében, a Piave folyó völgyében medve dúlta fel a méhkaptárakat, sőt nagyobb bajt is csinált: kitekerte két bárány nyakát és felfalta őket. A gazdáknak bosszúságot okozó medvedúlás hírére örvendeznek az olasz természetvédők, mert azt jelzi, hogy talán véglegesen megtelepednek a Dolomitokban a mackók, amelyeknek jelenlétét először 1995 májusában észlelték. A Fritzként emlegetett barnamedve igazi lakomát csapott a minap: miután felfalta a két bárányt, desszert után kutatva felforgatott egy csomó méhkaptárat. Egy helybeli lakos azonban tettenérte és az autója reflektorfényével viszszakergette Falánk Fritzet az erdőbe. A hátrahagyott „bűnjelekből” a vadőrök kikövetkeztették, hogy egy másfél mázsás, 1,80 méter magas fiatal hím mackóról van szó.


A margarin III. Napóleon ötlete volt
Tovább a cikkhez >>>

Fűnyírós futam

Hanter hátratolta sisakját a fején, felvette narancssárga mellényét és beindította a fűnyíró motorját. Ám az irányt nem kertje felé vette, búcsút intett és elindult a főúton.


Vaklárma a repülőn
Tovább a cikkhez >>>

Nincsen ferde hajlam-gén
Tovább a cikkhez >>>

A szentpétervári székesegyház
Tovább a cikkhez >>>

INNEN-ONNAN
Tovább a cikkhez >>>

Sztori

TIHANYI PÉTER
Betelve az élettel

Ha a szűken vett Bánsági család összejön, száznegyvennégyen vannak. Tizenhét gyerek, ötvenhét unoka és harminckilenc dédunoka, vejek és menyek.


Tollhegy

TOLLHEGY
Tovább a cikkhez >>>

Vallástörténet

GRÜLL TIBOR
Ninivei képregény

Amióta II. Ptolemaiosz Philadelphosz egyiptomi uralkodó az i.e. III. században Alexandriában létrehozta a Muszeiont, a világ valamennyi múzeuma nevében erre az intézményre utal. Az azonban kevéssé ismert, hogy az alexandriai Muszeion nem a régi tárgyak gyűjtését tekintette fő céljának, vagyis nem a mai értelemben vett „múzeum” volt: itt őrizték az ókor legnagyobb könyvgyűjteményét, amelynek számát 700-900 ezer tekercs közé teszik a kutatók. (A hagyomány szerint a Muszeion számára fordította le hetven zsidó bölcs a Tórát görögre, amelyet Szeptuaginta néven ismerünk.)