Vissza a tartalomjegyzékhez

ACSAI ANIKÓ
Háború és tőzsde

Miközben Koszovóban fokozódik a NATO támadásainak ereje, és felvetődött egy esetleges szárazföldi akció lehetősége is, folyamatosan dőlnek meg az eddigi rekordok az amerikai és a nyugat-európai tőzsdéken. A héten eddigi története legmagasabb értékét érte el a három fő amerikai index - a Dow Jones, a Nasdaq, és az SP&P500 -, de az angol FTSE és a francia CAC40 index is. Az élboly utolsó harmadában kullog a német és a magyar tőzsde indexe.


Csúcson az index. Ezt fel kell írni    Fotó: MTI

Míg a budapesti tőzsde alacsony forgalom mellett idegesen reagált az eseményekre, az USA részvényindexei napról napra újabb történelmi rekordokat döntöttek. Ennek több oka lehet: részben az, hogy Amerika távol van az események helyszínétől, a háború az ország területét és gazdaságát nem fenyegeti, sőt bizonyos iparágaknak - hadiipar, szállítóipar, számítástechnikai szektor - fellendülést hozhatnak a háború által generált megrendelések. A másik ok a múlt hét óta folyamatosan megjelenő első negyedéves gyorsjelentésekkel kapcsolatos pozitív várakozások keltette spekuláció, illetve a már megjelent pozitív eredmények okozta vásárlási hullám. Ugyanerre vezethető vissza a technológiai szektor papírjainak visszaesése, ahol a vártnál jelentősen gyengébb eredmények láttak napvilágot. A harmadik okként felmerülhet a világgazdaságban mozgó, biztonságot kereső portfóliótőke beáramlása az Egyesült Államok pénzpiacára. Mivel Ázsiában még nem látszanak egyértelműen a válságból való kilábalás jelei, Európában lassuló növekedésről, valamint a délen zajló háborúról szóló hírek jönnek, a közép-kelet-európai fejlődő piacokon mindezek romló makromutatókkal egészülnek ki, így az egyetlen befektetésre biztonságosnak tűnő hely az Egyesült Államok még mindig kedvező adatokat felmutató gazdasága. Ezt a tendenciát látszik alátámasztani a dollár folyamatos erősödése is. A fejlődő piacoktól való elfordulást erősíti meg a Világbank legutóbbi jelentése is, miszerint a fejlődő országokba áramló hosszú lejáratú tőkebefektetések értéke meredeken, mintegy 19 százalékkal esett vissza 1998-ban, 338 milliárd dollárról 275 milliárdra.
Az alábbi táblázat a főbb európai részvényindexek, valamint a Dow Jones értékének alakulását mutatja a háború kitörésének napjától eltelt időszakban. Érdekes megfigyelni, hogy az orosz tőzsde volt az egyetlen, amely jelentős mértékű esést mutat az elmúlt három hetes időszakban. Tette mindezt annak ellenére, hogy megkapta a hőn áhított IMF-hitelt, ez azt mutatja, hogy az ország gazdasága még mindig nem heverte ki a tavaly augusztusi összeomlást.
Míg a háborús helyzethez közel lévő országok tőzsdei indexei - mint például az olasz-, vagy görögországiak - kisebb mértékben és nagy kilengésekkel mozogtak, addig az amerikai blue chip index közel 8 százalékos emelkedésével megközelítette az álomhatárnak számító 10 ezer 500 pontos határt. Ezzel csaknem egyenlő arányban emelkedtek a háborúban szintén aktív szerepet vállaló országok - különösen az angol és a francia - tőzsde indexei is. Bár a BUX is szépen emelkedett ebben az időszakban, nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy az index egy hosszabb csökkenő periódus utáni korrekció szakaszát éli át, ráadásul ekkor láttak napvilágot az utóbbi időkben megszokottnál kedvezőbb fizetési mérleg adatok is. Így a BUX emelkedése nem tudható be a többi említett országokban megfigyelhető háborús konjunktúrának.

   CMMG
(olasz)

ATG
(görög)

DAX
(német)
BUX
(magyar)
CAC 40
(francia)
MTMS
(orosz)
FTSE
(angol)
DJIA
(amerikai)
Márc.23.   24641   3637   4915   5355   4079   673   6060   9671
Ápr.14.   25062   3732   5182   5642   4349   635   6493   10411
Változás   1,71%   2,61%   5,43%   5,36%   6,62%   -5,65%   7,15%   7,65%