Vissza a tartalomjegyzékhez

PÁTKAI MIHÁLY
Műholdeltérítés és a Melissa-vírus

Az FBI továbbra is teljes gőzzel keresi a múlt pénteken felbukkant, és viharos sebességgel terjedő Melissa komputervírus szerzőjét - jelentette a Time amerikai hetilap. A vírus az e-mail üzenetekhez csatolható Microsoft Word 97 és a Microsoft Word 2000 dokumentumokon keresztül terjed, pornográf web-oldalak listáját juttatva el áldozataihoz. Ennél is aggasztóbb lehet azonban, hogy a Reuters hírügynökség értékelése szerint új korszakba lépett a számítógép-terrorizmus is, amikor február végén ismeretlen tettesek eltérítették az angol hírszerzés egyik műholdját, majd egy névtelen levélben pénzt követeltek a műhold visszaszolgáltatásáért. Az angol légi felügyelőség mintegy két héttel ezelőtt lett figyelmes a Skynet műholdak csoportjába tartozó katonai műhold rendellenes helyzetváltoztatására. „Ez egy rémálom - jegyezte meg egy angol hírszerző tiszt. - Itt már nem számítógép-őrültek játékáról van szó. A fenyegető levéllel a helyzet még komolyabbá vált.”

A web-kalózkodás eddigi eseményeit többnyire politikai történések váltották ki, vagy egyszerűen a technikai bravúrokra pályázó tinédzserek modern számháborúi voltak. Tavaly nyáron az atomkísérletek elleni tiltakozásból számítógép-kalózok kormányzati hálózatokat vettek célba. Mexikóban a Chiapas függetlenségi mozgalommal kapcsolatban is történt egy hasonló incidens.
Az Öböl-háború idején holland kalózok az amerikai Védelmi Minisztérium számítógéprendszerébe hatolva információkhoz jutottak az amerikai csapatmozgásokról. Az irakiak azonban kételkedtek az információk hitelességében, így nem vásárolták meg azokat.
1997 márciusában egy tizenöt éves horvát fiú a guámi amerikai légi támaszpont számítógépeibe hatolt be. 1997-ben és 1998-ban pedig a 20 éves izraeli Ehud Tenebaum (alias „Analizátor”) kaliforniai tinédzserek segítségével a Pentagon számítógépeiben „barangolt”. Rob Clyde számítógép-biztonsági szakember szavaival: a Pentagon „a hackerek szent Grálja”, azaz fő célpontja: naponta hatvan-nyolcvan elektronikus „támadást” szenved el.
A rombolás eszközei pedig könnyen elérhetők a nagyközönség számára. Az interneten mintegy 30 ezer számítógép-kalózokkal kapcsolatos web-oldal található - rajtuk keresztül a elektronikus kalózkodás, és így a terrorizmus még a műszakilag képzetlenek számára is karnyújtásnyi távolságba kerül. „Ma már képzettség nem, csak idő kell - mondja Clyde. - Az internetről egyszerűen letölthetők a programok, az eszközök. Ez a kalózkodás demokratizálása. Ezeknek a programoknak a segítségével gombnyomással küldhetik a kalózok a bombákat a számítógép-hálózatokba.”