Vissza a tartalomjegyzékhez

DEBRECZENY RÉKA
Haszon a bombázásból

Megállapodás született a héten az IMF vezérigazgatója és az orosz vezetés között a már több mint fél éve befagyasztott hitelprogram újraélesztéséről. Bár konkrét számokat hivatalosan még nem közöltek, a hitelekből Moszkva valószínűleg törleszteni tudja majd a Valutaalapnak idén esedékes tartozását, és az ország újabb világbanki és japán hitelekhez juthat, emellett zöld jelzést ad a Párizsi és Londoni Klubnak való adósságok átütemezéséhez.

Pár nappal azután, hogy a hitelcsomag ügyében is tárgyalni készülő Jevgenyij Primakov visszafordíttatta Washingtonba tartó repülőgépét a bármikor bekövetkező NATO-bombázás hírének hallatára, Camdessus Moszkvába indult, hogy - „mielőbbi megállapodásban reménykedve” - háromnapos tárgyalás keretében „segítségére siessen a nehézségekkel bajlódó orosz gazdaságnak”. Történt mindez azután, hogy az IMF már hónapok óta vitatkozik, és nem hajlandó megegyezni Oroszországgal, ami a Valutaalap segélye nélkül csődöt mondana. Bár Camdessus
leszögezte, „a jugoszláviai helyzet semmiféle befolyással nincs az orosz-IMF tárgyalásokra”, az Izvesztyija című orosz napilap ezt nem így látja. A tekintélyes lap szerint kétségtelen, hogy az IMF-fel való tárgyalásokon Oroszországnak segített a koszovói helyzet kiéleződése és Moszkva kemény reakciója a jugoszláviai NATO-légicsapásokra. A Nyugat ugyanis tart az Oroszországgal való konfrontálódástól, és attól, hogy a gazdaság „nyíltan piacellenes útra tér vissza”. Tény, hogy Oroszország a régen várt hitelt már április végén megkapja. A tárgyalások vége felé különmegbízottként invitált Viktor Csernomirgyin 8 milliárd dollárról beszélt, „de ha csak a költségvetésbe beépített 4,5 milliárdot adják, már ez is nagy győzelem a kormánynak” - írja az Izvesztyija .
A program részleteit a jövő héten Moszkvába érkező IMF-küldöttség dolgozza ki, amit az IMF igazgatóságának kell jóváhagynia. A hitelmegállapodás után Maszljukov, gazdaságért felelős első miniszterelnök-helyettes kijelentette: „azt szeretnénk, ha a hitelezők a Szovjetuniótól örökölt adósság - mintegy 100 milliárd dollár - 75 százalékát elengednék.” Nem hivatalos vélemények szerint több nyugati ország beleegyezne az adósságok bizonyos részének leírásába.