Vissza a Hetek archívum borítólapjára
III. évfolyam, 13. szám, 1999. április 03

Belpolitika

Ki válassza Göncz Árpád utódját
Tovább a cikkhez >>>

Fidesz születésnap
Tovább a cikkhez >>>

ZSIGA ALFONZ, ROMA SAJTÓKÖZPONT
Faji indíték vagy nyereségvágy

A rendőrség nyereségvágyból elkövetett emberölés alapos gyanúja miatt nyomoz, a feltételezett elkövetők előzetes letartóztatásban várják a vizsgálat eredményét a múlt héten elkövetett brutális gyilkosság ügyében - hangzott el a Somogy Megyei Rendőrkapitányság mai sajtótájékoztatóján. Az áldozat rokonai rasszista indítékra gyanakodnak és úgy vélik: az áldozatot helyi skinhead fiatalok ölték meg.


MONDOVICS GÁBOR
Szakmai érdekellentétek a tb-átalakítás körül

Hamarosan a kormány, majd a parlament elé kerül az egészségügy reformjáról szóló szakmai koncepció. A tervezet a Selmeczi Gabriella vezette politikai államtitkárság keretein belül készült. Különös okokból viszont más kormányzati szerveknél is készültek e témában tanulmányok, ami elemzők szerint arra utal, hogy az eddig egységes, lobbiérdekektől mentesnek tűnő Fidesz-kormányzást is elérhették a belső érdekellentétek.


HAJDÚ SÁNDOR
Százezer hektár vetés ment tönkre

Torgyán József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter szerint a tavalyi 5 millió tonnával szemben idén 3,5 millió tonna körül várható a learatott búza, mennyisége. Bár ez a mennyiség a hazai fogyasztást fedezi, azonban a búzakivitelből származó dollárbevétel biztos, hogy elmarad a megszokottól. Míg a korábbi években átlagosan évi 2 millió tonna búza exportjára volt lehetősége az országnak, idén ez nem lesz több félmillió tonnánál.


Gazdaság

APRÓPÉNZ
Tovább a cikkhez >>>

RÓTH ISTVÁNNÉ
Jelentős osztalék várható

Sorozatunk a tőzsde világába enged bepillantást. Az a célunk, hogy átfogó képet adjunk a tőzsde életéről, hogy rámutassunk az összefüggésekre is a fogalmak magyarázata mellett. Ebben a részben találgatásokba bocsátkozunk az értékpapírok 1999-es évi osztalékait illetően.


ACSAI ANIKÓ
5200 pont a gödör alja

Újra erős támasznak bizonyult a technikai elemzők által sokat emlegetett 5200 pontos BUX érték. A pénteken kezdődött mélyrepülés hétfőn is folytatódott a kereskedés elején, a napi minimum 5214,50 pontról azonban megfordult a csökkenő tendencia, és ettől kezdve egész héten kisebb-nagyobb lendülettel emelkedett az index. Az 5512 pontos záróérték azonban mindössze 1 százalékos emelkedést mutat az előző csütörtöki záráshoz képest.


MUNKATÁRSUNKTÓL
Sikeres lesz-e a vegyes házasság

Helytállónak bizonyultak a hetek óta érkező hírek a Renault és a Nissan tárgyalásairól. A második legnagyobb japán autóipari cég részvényeinek 36 százalékos felvásárlásával a részben állami kézben lévő francia Renault autógyár a múlt héten meghatározó részesedést szerzett a gyengélkedő Nissan Motors cégben. A mindkét cég igazgatósága által jóváhagyott és a franciák által „történelminek” nevezett szerződéssel a világ negyedik legnagyobb autógyártó konszernje született meg. Az évi 4,8 millió járművet előállító közös vállalatot a General Motors, a Ford és a Toyota előzi meg, a Volkswagen azonban már nem. Lapértesülések szerint a Renault közel 6 milliárd dollárért vásárol majd Nissan-részvényeket.


MUNKATÁRSUNKTÓL
Több százmilliós kár

Közvetlenül nincs jelentős hatása hatása a jugoszláviai háborúnak a magyar árufrgalomra, ugyanis Jugoszlávia részaránya a magyar kivitelben csekély - nyilatkozta a Pénzügyminisztérium munkatársa. Pontos adatokat a gazdasági hatásokról még nem lehet tudni, hiszen a befektetők kivárják, amíg elmúlik a háború kiterjedésének veszélye. Rövid távon egyelőre nincsenek komoly károk, noha szinte minden magyar szállítócég leállította a szomszédos országba tartó forgalmát, ami számukra jelentős bevételkieséssel járt. A válság okozta károk több százmillió forintra rúghatnak.


PAPP LEVENTE
Tovább esik az euró

A koszovói válság gazdasági vonatkozásaiban is meghaladja az adott régió kereteit. A kialakult háborús helyzet miatt az amúgy is gyengélkedő európai gazdaság növekedési üteme várhatóan tovább lassul. Az európai közös valuta, az euró árfolyama pedig a héten ismét esett.


DEBRECZENY RÉKA
Haszon a bombázásból

Megállapodás született a héten az IMF vezérigazgatója és az orosz vezetés között a már több mint fél éve befagyasztott hitelprogram újraélesztéséről. Bár konkrét számokat hivatalosan még nem közöltek, a hitelekből Moszkva valószínűleg törleszteni tudja majd a Valutaalapnak idén esedékes tartozását, és az ország újabb világbanki és japán hitelekhez juthat, emellett zöld jelzést ad a Párizsi és Londoni Klubnak való adósságok átütemezéséhez.


HÍRÖSSZEFOGLALÓ
NATO-milliók

A fegyveripar az 1994-es mélypont után 1997-ben 25 milliárd dollárra tornázta fel a forgalmát. Ez azonban mesz-sze elmarad a hidegháborús korszak csúcsévétől, az 1987-es fegyverszállítási rekordtól, amikor 45 milliárd dollár bevételre tett szert. A következő években a NATO fegyverarzenálja 40 százalékkal apadt, s ezzel párhuzamosan csökkent a fegyvergyárak kapacitáskihasználtsága.


Csapás a jugoszláv gazdaságra
Tovább a cikkhez >>>

MUNKATÁRSUNKTÓL
A háború dollárjai

Annak ellenére, hogy az 1989-től elindult leszerelési hullám visszavetette az ágazat termelékenységét, a jövő évi megrendeléseket tekintve a fegyvergyártás fellendülésére lehet számítani. Clinton amerikai elnök a napokban bejelentette, hogy mintegy 160 millió dollárral megemelik az amerikai hadi kiadásokat, továbbá 10 darab F16-os vadászbombázóra adott újabb megrendelést (egyenként 24 millió dollárba kerülnek). Ekkora többletet Reagan elnök óta nem fordítottak védelmi célokra.


Háttér

TOPÁL MARGIT
Hamu vagy mamu

Sokaknak nem ismeretlen probléma a fogíny gyulladása, illetve sorvadása: a fogakról lassanként visszahúzódó, duzzadt fogíny tükörbeli látványa senkit sem tölt el jó érzéssel. Az olykor lovakat is megszégyenítő fogsor állapota nemcsak esztétikailag kifogásolható, hanem komoly betegség jele is, arra figyelmeztet, hogy előbb-utóbb kénytelenek leszünk rászokni a rendszeres fogmosásra.


Ahogy az ötvenes években éltünk

Kívül fényes, belül lerobbant. Olyan, mint az élet volt anno az ötvenes, de még inkább a hatvanas években. A legvidámabb barakkban, a közeli és távolabbi szomszédban, meg a szocializmus egyik fellegvárában, az NDK-ban. Ami kívül fényes, kiglancolt, az a budavári Sándor-palota homlokzata, bejárata az I. kerületi Szent György téren. Ami lerobbant, romos, az ugyancsak a Sándor-palota, kezdve az udvari átjárótól az épületbelsőig. Alkalmilag csak annyira helyreállítva, hogy falai közé befogadhassa a „Giccs és kultusz - Tárgykultúra és életérzés az ’50-es, ’60-as években” című, május 2-ig nyitva tartó kiállítást.


FITOS MARIANN
Célcsoportok lettünk
Tovább a cikkhez >>>

SZABÓ IBOLYA ANNA
A megbocsátás ereje

A keresztény normákon alapuló nyugati kultúra számára ismerős erény a megbocsátás, ám annak gyakorlata sokszor igen távol áll az embertől. Sokan úgy érzik, erőtlen vagy éppen férfiatlan dolog megbocsátani annak, aki súlyosan vétkezett ellenünk. Több száz éve annak, hogy zsidó bölcsek kijelentették: „Aki kegyelmes a kegyetlennel, az végül kegyetlen lesz az ártatlannal.” Bár a fenti bölcsesség figyelemre méltóan szellemes, pszichológusok és orvosok megfigyeléseinek eredménye azt mutatja, egyáltalán nem biztos, hogy ez a gyakorlatban is így működik. A Time magazin amerikai kiadásának legutóbbi száma ezzel kapcsolatos tudományos megfigyelésekre hívja fel a figyelmet.


BOHÁCS ZOLTÁN
A modern Európa-eszme születése

Európa különlegességének, egyedülállóságának és összetartozásának gondolata az elmúlt évszáza-dokban is rendszeresen ihletett meg gondolkodókat, művészeket, politikusokat, értelmiségieket. Számtalan esszé, intellektuális gondolatkísérlet igyekezett feltárni az európai nemzetek közös történelmi, vallási, kulturális és politikai identitásának gyökereit, s próbálkozott egyúttal azzal, hogy a kontinens gyakorta szenvedő lakóinak egy fényes és békességes európai jövő ígéretét vizionálja. Grüll Tibor múlt heti számunkban közölt, az európai civilizáció születéséről szóló írása után összeállításunk most több mint két évszázad kultúrtörténeti érdekességei között tallózva, az Európa-eszme genezisét néhány meghatározó jelentőségű jelenség rövid bemutatásával igyekszik feltárni.


PELLE JÁNOS
Sárdagasztás és cipőtörlés

Magyar nyelvünk hihetetlenül gazdag és árnyalt, olyan nüanszok érzékeltetésére is képes, melyre más nyelv nem. Itt van például a „zsidózni” kifejezés, melynek első számú jelentése: szidni a zsidókat, antiszemita érvekkel uszítani. A 19. század harmadik harmadában elterjedt nálunk visszaképzett alakja, a „zsidózás”, melynek él még egy direktebb, igekötővel ellátott formája, a „lezsidózás”.


A Nyugat szívessége az iszlám világnak

A kilencnapos bombázás után a NATO távolabb van eredeti célja elérésétől, mint valaha - állította a Hetek kérdésére egy angol biztonságpolitikai szakértő, aki szerint további destabilizáció várható Albánián belül a menekültek nagy száma miatt.


Lelőtt lopakodó
Tovább a cikkhez >>>

HAZAFI ZSOLT
Az igazságosság és a politikai alvilág
Interjú Kónya Imre ügyvéddel, volt belügyminiszterrel, a parlament nemzetbiztonsági bizottságának egykori elnökével.
Tovább a cikkhez >>>

SEBESTYÉN ISTVÁN
Válságbűnözők

Már az 1991-es balkáni konfliktus nyomán tapasztalható volt, hogy hazánkban átrendeződött az „alvilági élet”. Megváltozott a „maffiák” működése, összetétele, egymáshoz való viszonya, és növekedett a délszláv etnikumok részvétele a szervezett bűnözésben.


Új világrend a cél

Interjú Milcso Lalkov professzorral, a Szófiai „Szveti Kriment Ohricki” és a Blageovgrádi „Neofit Rilszki” egyetemek tanszékvezető tanárával, Balkán-szakértővel.


HAZAFI ZSOLT
Ahány állam, annyi érdek
Tovább a cikkhez >>>

Külpolitika

Földrengés a Himalája lábánál
Tovább a cikkhez >>>

NAGYÍTÓ
Törökország választások előtt

Törökország akárcsak tavaly, várhatóan idén is fel fogja hívni magára a nemzetközi közvélemény figyelmét. Áprilisban választások lesznek, és ismételten jó eredményre számíthat az iszlám radikálisokat képviselő Erény Párt, mely a Jólét Párt utódjának tekinthető. De miért adna ez okot az aggodalmaskodásra, amikor Törökország Európa kapujában fekszik, és olyan NATO-tagállam, amely a Közel-Kelet második legfejlettebb állama Izrael után?


RAMOR FRIGYES
Gyors fejcserék Paraguay-ban

Súlyos politikai válság bontakozott ki a Dél-Amerika belsejében fekvő Paraguayi Köztársaságban, ahol Luis María Argana alelnök meggyilkolását követően számos tömegmegmozdulásra került sor. A törvényhozók szerint Raul Cubas államelnök és Lino César Oviedo tábornok állt az alelnök meggyilkolása mögött. A feldühödött tömeg az elnök lemondását követelve vonult az utcára. A zavargásokba torkolló tüntetéseken orvlövészek hat embert gyilkoltak meg, több mint kétszázat pedig megsebesítettek.


PÁTKAI MIHÁLY
Műholdeltérítés és a Melissa-vírus

Az FBI továbbra is teljes gőzzel keresi a múlt pénteken felbukkant, és viharos sebességgel terjedő Melissa komputervírus szerzőjét - jelentette a Time amerikai hetilap. A vírus az e-mail üzenetekhez csatolható Microsoft Word 97 és a Microsoft Word 2000 dokumentumokon keresztül terjed, pornográf web-oldalak listáját juttatva el áldozataihoz. Ennél is aggasztóbb lehet azonban, hogy a Reuters hírügynökség értékelése szerint új korszakba lépett a számítógép-terrorizmus is, amikor február végén ismeretlen tettesek eltérítették az angol hírszerzés egyik műholdját, majd egy névtelen levélben pénzt követeltek a műhold visszaszolgáltatásáért. Az angol légi felügyelőség mintegy két héttel ezelőtt lett figyelmes a Skynet műholdak csoportjába tartozó katonai műhold rendellenes helyzetváltoztatására. „Ez egy rémálom - jegyezte meg egy angol hírszerző tiszt. - Itt már nem számítógép-őrültek játékáról van szó. A fenyegető levéllel a helyzet még komolyabbá vált.”


HECHS LÁSZLÓ JERUZSÁLEM
Ki igya meg a Holt-tenger vizét

A választási kampány kellős közepén az izraeli közvéleményt nem a választások, hanem az Európai Unió berlini nyilatkozata és a Balkánon dúló háború foglalkoztatja.


ERDEI L. TAMÁS
Az albánok sohasem adják fel
Beszélgetés Katona Imre néprajzkutatóval
Tovább a cikkhez >>>

CSEREKLYEI MÁRTA
A Vatikán hét pontja
Tovább a cikkhez >>>

VAGYIM ARISZTOV
Orosz erődemonstráció

Jelcin elnök megtartotta szokásos évi beszámolóját a szövetségi gyűlés előtt, amelynek a balkáni helyzetnek szentelt bevezető része az „Oroszország korszakok határán” címet viselte. Jelcin kiemelte, hogy a NATO az ENSZ Biztonsági Tanácsának megkerülésével döntött a bombázás mellett. Az akció miatt az egész nemzetközi joggyakorlatot fenyegetés érte, mondta, majd hozzátette: „Igyekszünk megőrizni a világot a széteséstől, de fő feladatunk a saját országunkat megvédeni ugyanettől. Nem engedem, hogy háborúba rántsanak minket.”


CSEREKLYEI MÁRTA
Dominó-effektus a Balkánon
Interjú Milan Spiridonoszkival, a bécsi Macedón Nagykövetség sajtóreferensével
Tovább a cikkhez >>>

MÁRER GYÖRGY NEW YORK
Minden kötél szakadt

„Azért léptünk a tettek mezejére, hogy megelőzzünk egy széles körű háborút, és Európa szívében hatástalanítsunk egy puskaporos hordót, amely ebben az évszázadban már kétszer felrobbant...” - mondotta Clinton elnök a NATO-támadás indoklásaként.


A háború megrendítheti Albániát

Arben Gazionit, a budapesti albán nagykövetség első titkára a Hetek kérdésére elmondta: bíznak abban, hogy a szerb vezetés „kijózanodik”, mert ez nem csak az albánok, de többek között a vajdasági magyarok érdeke is.


SZLAZSÁNSZKY FERENC
Elítéljük az agressziót és a népirtást
Interjú Lásztity Péróval, a Szerb Országos Önkormányzat elnökével
Tovább a cikkhez >>>

Publicisztika

SZAKONYI KÁROLY
Békétlen tavaszok
De ímé annak a keze, aki engem elárul, velem van az asztalon. Lukács 22,21

Láttam már ezeket az arcokat. A riadt gyermektekinteteket, az asszonyok, öregek szemében a rémületet. A férfiak keserű arckifejezését, a bebugyolált, anyák keblére féltőn ölelt csecsemőket. Láttam őket ekhós szekerek mélyén, batyuk tetején, traktorok vontatta kocsikon, ökrös fogatokon kuporogni. Mentek, vonultak neki a világnak. S ugyanígy a gyalogosan baktatókat is láttam már, sárosan, meggyötörten, motyójukat szorongatva a kopár országutakon, falvak utcáin; láttam őket éji szállásokra kéredzkedni, elvackolódni rövid pihenőre pajták, istállók melegébe, konyhák, kamrák zugába.


Riport

TIHANYI PÉTER
Együtt sírtam, együtt nevettem Jeruzsálemmel
Találkozás Teddy Kollekkel

„Azokban az években tulajdonképpen négyen irányítottuk az országot: Ben Gurion, Simon Peresz, Dajan és én. Minden fontos, az országot érintő megbeszélésen ott voltam. Dajan és Peresz főleg a hadüggyel és a külüggyel voltak megbízva, én pedig a belső fejlesztéssel, építkezésekkel, és főleg - már akkor is - Jeruzsálemmel.”


Sport

Inkább a foci
Tovább a cikkhez >>>

Eltévedt pofon

Dino Radja, a görög Panathinaikosz csapatának horvát kosárlabdázója együttesének győzelme ellenére elvesztette a fejét az Olympiakosz elleni találkozó után és megütötte az egyik szitkozódó hazai nézőt, aki történetesen a Panathinaikosz elnökének fia volt.


Lehet, hogy műtik Ronaldót
Tovább a cikkhez >>>

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Rajtol a DK

A nyolcaddöntőkkel kezdődik pénteken a férfi teniszezők legnagyobb hagyományokkal ren-delkező versenysorozata, a Davis-kupa (DK) világcsoportjában az 1999-es sorozat.


Jordan hallgat, Muresan újra edz

Michael Jordan játékosként és résztulajdonosként történő visszatérése az NBA-be lehetetlen, mivel a kettősséget az észak-amerikai kosárlabda-bajnokság szabályai szigorúan tiltják - jelentette csütörtökön az AP amerikai hírügynökség.


HÍRÜGYNÖKSÉGEK
Olimpiai hírek
Tovább a cikkhez >>>

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Nem vesztettünk, de nem is nyertünk

Válogatottunk legutóbbi Európa-bajnoki selejtező mérkőzésén Szlovákia ellen gól nélküli döntetlent ért el. A hazai futball állapotát figyelembe véve ez mindenképpen jó eredmény. Az EB-re jutás szempontjából azonban nem segített, ugyanis így Románia vagy Portugália pontvesztésére vagyunk utalva, amire nem sok esély van.


Szabadidő

CZIBULA PÉTER
Díszfák, bokrok kezelése

A metszőolló talán a legismertebb kertész eszköz, mégis sokan valamiféle gonosz, pusztító szerszámnak tartják, és így használaton kívül helyezik - ha egyáltalán van nekik. Szeretnénk minden kertészkedőt buzdítani, hogy erre az eszközre neki is minden bizonnyal szüksége lesz! Ha eddig nem használt ilyesmit, szeretnénk, ha ezután bátran tenné, persze csak ott, ahol erre szükség van. Metszenünk kell, ha új növényt telepítünk, és ne felejtkezzünk meg arról sem, hogy fontos a tavaszszal elvégzett metszés is. Most ezt a két területet mutatjuk be.


KIRÁLY SÁNDOR
A hírnevek törése
Tovább a cikkhez >>>

ERDŐS ORSOLYA
Magánkórház a főváros szélén

A Moszkva téren túl, ahol az út egyre csak kanyarog, az ember egy idő után Telki községbe ér. Dombokkal övezett medencében, különleges természeti környezetben található ez az emberléptékű magánkórház. Háromszintes, modern épület, a recepción csinos, egyenruhás, mosolygós nővér ad eligazítást.


Színes

INNEN-ONNAN
Tovább a cikkhez >>>

Sztárok mérlegen
Tovább a cikkhez >>>

Yuppiek és flexik Európában
Tovább a cikkhez >>>

Személyesen megszólítva
Tovább a cikkhez >>>

A páska hizlal
Tovább a cikkhez >>>

A genetikai ujjlenyomat távlatai
Tovább a cikkhez >>>

Vallástörténet

RUFF TIBOR
A feltámadás történelme

Az összehasonlító vallástörténet nevű tudomány művelői előtt jól ismert tény - ám az e területen járatlanok számára már sokkal kevésbé az -, hogy a Földünkön gyakorolt sokféle vallás és ideológia, valamint a zsidó-keresztény kinyilatkoztatás között egy bizonyos kérdésben olyan feloldhatatlan különbözőség áll fenn, amely talán valamennyi más, vallások közötti eltérésnél élesebb. Ez pedig a lélek halhatatlanságának és a halottak feltámadásának kérdése.