Vissza a Hetek archívum borítólapjára
III. évfolyam, 12. szám, 1999. március 27

Belpolitika

Rendszerváltó évforduló
Tovább a cikkhez >>>

PÉCSI TIBOR
Erősödő szakszervezetek

Több tízezer - egyes vélemények szerint 30 ezer - közalkalmazott és köztisztviselő tüntetett a Parlament előtt március 20-án. Ez a jelentős létszám lapunk információi szerint magukat a szakszervezetiseket is meglepte. Ráadásul az is a meglepetések sorába illik - mondta egy szakszervezeti vezető -, hogy a kormányzatnak eleddig nem sikerült megosztania a korábban megosztottságukról híres szakszervezeteket. Orbán Viktor rádiónyilatkozatában elkésettnek nevezte a demonstrációt. Szakértők szerint a kormánynak előbb vagy utóbb foglakoznia kell a szakszervezetek igényeivel.


Katolikus tervek
Tovább a cikkhez >>>

Szigorúbb fellépés a szélsőjobb ellen
Tovább a cikkhez >>>

SOMORJAI LÁSZLÓ
Csődbe juthat-e a Magyar Televízió

Nem sikerült elnököt választani az Magyar Televízió Rt. élére. Az MTV Közalapítvány február 23-i ülésén nem kapta meg a szükséges kétharmados többséget Szabó László Zsolt, a Duna Televízió alelnöke, akit a fenti posztra jelöltek. Az MSZP egy előzőleg kiadott közleményben törvénytelennek nevezte az elnökválasztási procedúrát, amelyet a négy kormánypárti kuratóriumi tag vezette csonka kuratórium tartott.


MUNKATÁRSUNKTÓL
Magyar Bálint a világbanki projektről

Magyar Bálint, az SZDSZ elnöke Békés megyei körútjának záró állomásaként érkezett Békéscsabára. A közel háromórás találkozón a párt önálló arculata megteremtésének lehetséges módjairól folyt az eszmecsere. Emellett olyan témák is napirendre kerültek, mint a hadkötelezettség eltörlése, az abortusz, a drog és az adórendőrség kérdése.


MUNKATÁRSAINKTÓL
A Nyírfa-ügy árnyéka

A Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsa első fokon felmentette Földi Lászlót és két vádlott társát a jogosulatlan adatkezelés és az államtitoksértés vádja alól. Az Információs Hivatal egykori vezetőit azért fogta perbe a katonai ügyészség, mert az 1995-ben indított „Nyírfa” fedőnevű akció során országgyűlési képviselőkre vonatkozó információk is a hírszerzés birtokába jutottak.


Fókusz

JOE DECOURCY
A NATO öngólja Koszovóban

Bármilyen meglepő is: a NATO és a szerb vezetés hosszú távú céljai sokkal közelebb esnek egymáshoz, mint az albánoké bármelyikükhöz képest. Mind a NATO, mind pedig Belgrád határozottan ellene áll a koszovói albánok azon követelésének, hogy a tartomány teljes függetlenséget nyerjen - ezen a közös alapon lehetséges lett volna egy együttes stratégia kidolgozása. Mivel azonban Szlobodan Milosevics minden eddigi kompromisszumos megoldásnak - például a nemzetközi felügyelet alatti nagyobb önállóságnak - keresztbe tett, a NATO tárgyalói, élen az angolokkal és a franciákkal, mindeddig nem sok eredményt tudtak felmutatni. A légicsapások eredménye viszont egy olyan Nagy-Albánia megalakulása lehet, amelynek léte tovább fokozhatja a térség instabilitását - állítja a biztonságpolitikai kérdésekkel foglalkozó londoni intézet, az Intelligence International elemzése.


MONDOVICS GÁBOR
Ki védi meg Macedóniát

Macedónia kulcsfontosságú stratégiai szerepet töltött be az elmúlt évtized balkáni konfliktusaiban. A boszniai események során területére békefenntartó erőket telepítettek, amelyeket egy esetleges katonai tevékenység esetén jól lehetett mozgósítani. Az ENSZ-katonák a múlt hónapban távoztak, miután a Biztonsági Tanácsban Kína megvétózta a küldetés meghosszabbítását. A kínai vétó oka az volt, hogy Macedónia felvette a diplomáciai kapcsolatot Tajvannal, és ezzel hivatalosan elismerte állami önállóságát. A macedón állam így elvesztette a nagyhatalmi támogatást, s ezzel együtt a szerbeket egy esetleges támadástól visszatartó jelentős katonai erőt is. A biztonsági aggodalmakat némileg ellensúlyozza, hogy Macedónia ugyanakkor ígéretet kapott tajvani cégektől összesen 1300 millió dollár értékű befektetésre. Az eddig gazdaságilag a szomszéd államoktól függő ország jelentős önállóságra tett szert ezzel a lépéssel.


VAGYIM ARISZTOV
Csapdává válhat Jugoszlávia

És mégiscsak megtörtént. A NATO Jugoszlávia elleni hadműveletét Oroszországban legalább olyan csalódottsággal fogadták, mint Szerbiában és Montenegróban. Nemcsak az az oka ennek, hogy a rambouillet-i, Koszovóról tartott tárgyalások első fordulóján aratott átmeneti orosz győzelem után Moszkva újból diplomáciai vereséget szenvedett: ismét nem adtak véleményére, mint ahogyan az Irakkal kapcsolatos szituációban sem. S ami a legfőbb: olyan ellentmondásos helyzetbe kerültek az oroszok, amelyben bármilyen cselekedet vagy akár a cselekvés teljes hiánya is ugyanazt eredményezheti: globális következményekkel járó komoly politikai vereséget, amely akár az Orosz Föderáció széteséséhez is vezethet, hiszen a Jugoszlávia elleni háború Oroszország ellen is irányul.


Gazdaság

ACSAI ANIKÓ
Bizonytalan részvénypiac

A pénteki tiszavirág-életű emelkedést hétfőtől közepes forgalom mellett újabb áresés követte a Budapesti Értéktőzsde részvénypiacán, ami hazai hírek hiányában egyrészt a kiéleződő délszláv háborús helyzetnek köszönhető. Másrészt annak, hogy a külföldi piacokon is estek az árak, ami a világszerte pesszimistára fordult részvénypiaci hangulatnak tudható be. A BUX csütörtökön közel 3 százalékos napi emelkedés után 5457 ponton zárt, 0,6 százalékkal az egy héttel ezelőtti szint alatt.


APRÓPÉNZ
Tovább a cikkhez >>>

Kisgazda kamaraterv
Tovább a cikkhez >>>

VARGA P. MIKLÓS
Borviták

A bortörvény módosításának részletes vitája során eldőlt, hogy a bor nem lesz jövedéki termék. Ezzel a honatyák azt üzenték a gazdáknak, hogy nem kell újabb adóemeléstől tartani. A parlament tehát elvetette a kormánypárt részéről ismételten szóba hozott javaslatot, amit tavaly az MSZP hiúsított meg.


RÓTH ZSÓFIA
Kik a titokzatos vásárlók a BÉT-en

Sorozatunk a tőzsde világába enged bepillantást. Célunk az, hogy egy átfogó képet adjunk a tőzsde életéről, hogy rámutassunk az összefüggésekre is a fogalmak magyarázata mellett. Ebben a részben a titokzatos vásárlók nyomába eredünk.


MUNKATÁRSUNKTÓL
Nem kell örömóda

Az utóbbi napokban több nemzetközi elemző cég is óvatos kritikával illette a magyar gazdaságot. A londoni Nomura csoport a héten közreadott elemzése túlzottan optimistának titulálta a kormány várakozásait két tekintetben is. Az elemzők úgy látják, nem reális az a várakozás, hogy a költségvetési hiány a GDP 3,5 százaléka legyen, és magasnak vélik a gazdasági növekedés 5 százalékos előrejelzését is. Figyelmeztettek továbbá arra, hogy csökkent a EU-ból érkező megrendelések száma, mivel lelassul az EU gazdasági növekedése. Ez visszahat a magyar gazdaság teljesítőképességére is, mivel az exportunk 70 százalékot meghaladóan az uniós országokban realizálódik. A Nomura elemzőcsoportja úgy látja, hogy 4 százaléknál nem nő jobban gazdaságunk. Ugyanakkor az elemzők pozitívan értékelik, hogy drámai mértékben javult januárban a költségvetési hiány mértéke, és elismerik, hogy a kormány eltökélten igyekszik féken tartani a folyó fizetési mérleg egyensúlyát, és az államháztartási hiány mértékét. Azonban a brit elemzők úgy vélik, hogy ennek érdekében az eddigieknél erőteljesebb intézkedések lennének indokoltak.


OROSZ ESZTER
Gyengül a lengyel gazdaság

A vártnál jobban fékezi a kelet-európai országok teljesítményét az orosz piac összeomlása és az Európai Unió gazdaságának lassulása. A lengyel gazdaságnak nem sikerült teljesítenie a tavalyi évre előirányzott 5,6 százalékos gazdasági növekedést, és valószínűleg erre a sorsra jut az idei 5,1 százalékos GDP-növekedési célkitűzés is. Az ez évre tervezett költségvetési hiány 58 százalékát már az első két hónapban sikerült összeszedni.


BOR GABRIELLA, AZ IE-NEW YORK BRÓKER ELEMZŐJE
Kivárás és szkepticizmus a tőzsdéken

Csak tovább erősítette a korábbi szkeptikus tőzsdei várakozásokat a napokban megindult NATO-támadás. Az aggasztó kilátások korábban is jellemzőek voltak, mivel a nyersanyagárak változatlanul a mélyben vannak, Kelet-Európából recesszióra utaló híreket hallani, a hazai makromutatók továbbra sem megnyugtatóak, ezért a külföldi befektetők érezhetően háttérbe szorítják a magyar papírokat.


DEBRECZENY RÉKA
Segély és ellenszegülés

Az orosz vezérkarban már gyakorlatilag kedd óta teljes a készültség - közölte Leonyid Ivasov, az orosz védelmi tárca nemzetközi katonai együttműködési osztályának vezetője. Kérdés azonban, honnan van a még mindig mély válságban szenvedő Oroszországnak elegendő gazdasági ereje, pénze arra, hogy szembehelyezkedjen a NATO-támadással. A megroggyant gazdaság helyreállítására, hogy hatalmas adósságterheit, ha csak részben is, de még idén visszafizesse, csak a Nyugattól reménylett anyagi segítség révén van esély.


PAPP LEVENTE
Feltámadt az olasz bankrendszer

Olaszországban az elmúlt 50 év legnagyobb pénzügyi egyesülései zajlottak le egyetlen nap alatt. Múlt vasárnap, amikor Olaszországban éppen Lázár feltámadását ünnepelte a vallási világ, egy pénzügyi csodának lehettek tanúi a szakemberek. Az ország két legnagyobb bankcsoportja két rendkívül jelentős bankkal egyesült, amelynek értéke több mint tízbillió líra. Amenynyiben ez a megabanki globalizáció sikerrel jár, nemcsak az olasz banki és pénzügyi rendszer, hanem az egész olasz gazdaság megelevenedhet.


Háttér

VARGA ÁGNES
A vészlovon nyargaló dühös elem

A hazánkban hetek óta tartó súlyos ár- és belvízhelyzet emberek ezreinek okoz álmatlan éjszakákat, életek válnak kilátástalanná. Sajnos, mint az múlt heti tudósításunkból is kiderült, a bel- és árvíz problémájának tradíciója van országunkban. Az alábbiakban százhúsz év távlatából emlékezünk a 165 emberéletet követelő, Szeged város tragédiáját okozó 1879. évi árvízről. A katasztrófa előzményeit, eseményeit vizsgáló írásunk főbb forrásául Mikszáth Kálmán Szeged pusztulása és dr. Szabó László Szeged halála és feltámadása című műve, valamint a szegedi Somogyi Könyvtár gondozásában megjelent Szeged története szolgált.


Isten keze az életemen

„Tudom, hogy a mennyben az egyik legnagyobb öröm az lesz, amikor felfedezzük azokat a rejtett utakat, ahogyan Krisztus védelmezett és vezetett minket” - írja a Newsweek magazinban megjelent visszaemlékezésében a 79 éves Billy Graham, akit sokan a XX. század legnagyobb hatású evangélistájának tartanak.


SZABÓ IBOLYA ANNA
Jézus kétezer éve

„A keresztények számára Jézus Krisztus a történelem kulcsszereplője, de még a világi mércék alapján is ő a nyugati kultúra legmeghatározóbb személyisége” - állítja a Newsweek magazin amerikai kiadása, amelynek március 29-i száma terjedelmes összeállításban arra a kérdésre keresett választ, hogy miként alakították a keresztény tanítások a modern világot a történelem folyamán.


IGOR SZVINARENKO
Pogrom Purimkor

Újra hallattak magukról az orosz neonácik, ezúttal Novoszibirszkben dúlták fel a zsinagógát. A sajtóban pedig ismét csak határozatlan utalások hangzottak el „ismeretlen szélsőségesekkel” kapcsolatosan - állítja a moszkvai Kommerszant című hetilapban megjelent ironikus glosszájában Igor Szvinarenko.


KARL PFEIFER BÉCS
Dinko Sakic és a horvát igazságszolgáltatás

Amikor március elején a tárgyalóterembe vezették a 78 éves Dinko Sakicot, makkegészséges ember benyomását keltette. A pert azonban alig egy óra múlva félbeszakították, mivel két orvos igazolta, hogy a vádlott nem tárgyalóképes, magas a vérnyomása, és állítólag roszszul is lett. A március közepén tovább folytatott tárgyalás alperesét azoknak az embereknek a haláláért vonják felelősségre, akiket a jasenovaci koncentrációs táborban gyilkoltak meg a második világháború folyamán.


LAUDANCSEK KATALIN
Spigun tábornok megmentése

Megmentjük Spigun tábornokot - ígérte Szergej Sztyepasin belügyminiszter, alaposan felvillanyozva ezzel az orosz közvéleményt. Mint ismert, az orosz tábornokot március 5-én egyenesen a grozniji repülőtérről, az éppen induló járatról hurcolták el csecsen terroristák. Megfigyelők szerint az akció mögött Szalman Radujev és Samil Vaszajev hírhedt ellenzéki vezetők állnak - a reptér ugyanis egyike a legellenőrzöttebb intézményeknek, a tettesek ennek dacára fegyverestül-túszostul akadálytalanul be- és kijutottak.


KÁTAI SZILVIA
Életképek a szolnoki árhullámról

Tetőzött a Tisza Szolnoknál. Ez, amíg a víz nincs közvetlenül a közelünkben, csak puszta információ. Szolnok hetek óta az árvízi híradások fókuszában szerepel. Ezekben a napokban itt szinte mindenki kiment megnézni, amit még az öregek se láttak. A nagy vizet. Az első érzés, amit a vízzel való közvetlen találkozáskor érezni, a döbbenet. A csendes, kicsi Tisza félelmetes tengerré duzzadt. Aki nem látta, nem is hiszi talán, micsoda irtózatos ereje van a víznek. A máskor szelíd Tisza Szolnoknál majd’ szétfeszíti a gátat. Most, a tetőzésen túl is, amikor úgy tűnik megállt, befejezte, amit akart, vonzza a tekintetet: mit fog még csinálni? A vízszint stagnál, a gátvédők ma már unottan, kimerülten dolgoznak. Kisebb csoportokban, egymástól elszigetelten, ki-ki csak a maga munkájának értelmét látva. Munkások lapátolják a homokot a gátra egy kis teherautóról. Nagyobb jármű ide nem jöhet fel, a gát nem bírná el. Az itt dolgozók közül van, aki azt sem tudja, miért szórja a homokot, mi a célja, értelme. A kis furgon vezetője tudja: - A víz nemcsak átszivárog a gáton, hanem járhatatlanná is teszi. A tetejét felverték a gépkocsik, ezért töltjük fel homokkal.


HAJDÚ SÁNDOR
Játszma a hatalomért

Sajátos állóháború alakult ki Hódmezővásárhelyen, a képviselőtestület és Rapcsák András polgármester között. A március 5-i közgyűlés óta tartó vita lényege az, hogy a képviselőtestület azt szeretné, ha a polgármester úgy táncolna, ahogy ő fütyül, de a polgármester erre nem hajlandó. A harmadszorra megválasztott polgármester nem szokott hozzá, hogy a képviselőtestület beleszóljon döntéseibe, illetve őt elszámoltassa. A Polgári Szövetség jelöltjeként mandátumot nyert fideszes országgyűlési képviselő legnagyobb ellenlábasa Túri József alpolgármester, aki az országgyűlési képviselőválasztáson kampányfőnökként tevékenykedett Rapcsák András mellett a siker érdekében. Ahogy Rapcsák András fogalmaz, Józsit teljesen megszédítette a hatalom és a pénz. Interjúnkban mind a két félt megszólaltattuk. Elsőként az alpolgármestert kérdeztük a kialakult helyzetről.


MONDOVICS GÁBOR
Parlament előtt a Pokorni-csomag

Forradalmi változást hoz az új közoktatási törvény a hazai oktatásügyben. Legalábbis ezt állítják a kormánypárti szakpolitikusok. Az ellenzék szerint is megváltoztatná a jelenlegi törvénytervezet az oktatás képét, de számukra kérdéses, vajon pozitív irányba-e. Ők úgy vélekednek, hogy a kedvező javaslatok mellett e tervezet némely passzusa az iskolák mint szellemi központok politikai befolyásolására is lehetőséget ad. Mindenesetre úgy tűnik, a Fidesz vezette oktatási tárca minden szövetségesének juttat valamit: a történelmi egyházak támogatását a teológiai főiskolák és tanszékek könnyebb alapítási feltételeivel, a néptanító-Lezsákos MDF-et a tanárok és tanítók pozíciójának megőrzésével, a kisgazdákat pedig az agráregyetemek „függetlenségével” elégíti ki.


Külpolitika

Berlini EU-döntés a palesztin állam elismeréséről

Az Európai Unió külügyminiszterei Berlinben kiadott határozatukban egyértelmű támogatásukról biztosították a palesztin állam kikiáltásának tervét. Az EU-dokumentum reményét fejezi ki, hogy ez a lépés hamar megtörténik. Netanjahu izraeli kormányfő „szégyennek” nevezte az uniós döntést, amely a végső státuszról szóló tárgyalások helyett egyoldalú diktátum elé állítja Izraelt.


BURIK GÉZA
Kannibálok harca Indonéziában
Tovább a cikkhez >>>

Alagúttűz az Alpokban
Tovább a cikkhez >>>

CSEREKLYEI MÁRTA
NAGYÍTÓ
Kába zarándokok

Több ezer iraki hívő várakozott a 45 fokos hőségben arra, hogy átléphesse a szaúdi határt. A várva várt mekkai zarándoklat reménye azonban szertefoszlott: Szaddám Huszein váratlanul hazaparancsolta a zarándokokat. Az irakiak és a szaúdiak egymást okolják a muszlim világ legnagyobb ünnepének előestéjén történt incidens miatt. Az elmúlt években az ideiglenes sátortáborokban kitört tűzvészek és a zarándokok között kitört tömeghisztéria miatt több százan vesztették életüket, ezért a szaúdi hatóságok fokozott óvintézkedésekkel készültek a Kába-követ felkereső kétmillió zarándok fogadására. A két hétig tartó rendezvény idei mérlegét csak április elején lehet megvonni, annyi azonban biztosnak látszik, hogy a zarándokok költségeinek megfizetéséhez senkinek sem fűlik a foga.


BENKE LÁSZLÓ
Győzött a dél embere

Romano Prodi lesz a brüsszeli bizottság új elnöke - állapodtak meg az Európai Unió állam- és kormányfői berlini csúcsértekezletükön. Jóllehet a jelölésnek számos támogatója van - köztük az angol miniszterelnök, Tony Blair -, többen iróniával fogadták a tényt, hogy az EU elnöki posztjára egy olasz kerül.


HECHS LÁSZLÓ JERUZSÁLEM
Moszkva tagadja az atomexportot

Benjamin Netanjahu háromnapos körutat tett, amelynek során Ukrajnába, Oroszországba és Grúziába látogatott. A baloldali Munkapárt Ehud Barakkal az élén azzal vádolta a kormányfőt, hogy csak azért utazik most ezekbe az országokba és költi az állam pénzét, hogy azon megvásárolja a volt Szovjetunióból és az utódállamokból Izraelbe bevándorolt polgárok szavazatait.


NATO-büntetőakció Jugoszlávia ellen

A Jugoszlávia elleni NATO-támadás megosztotta a nemzetközi közvéleményt. Az Észak-atlanti Szövetség Szervezete saját „erkölcsi felelősségét” hangsúlyozza, amellyel elejét vehetik egy „humanitárius katasztrófának”, a másik oldalon pedig Oroszország és Kína a második világháborús hatalmi egyensúly felborulásáról beszél. A támadás egy sor nemzetközi-jogi kérdést is felvet, miközben precedenst teremthet újabb rendcsináló akciókra is. A NATO-újonc magyar kormány egyetért a katonai akcióval, jóllehet a célpontok között magyarok lakta vajdasági települések is szerepelnek.


Riport

HAJDÚ SÁNDOR
Határtalanul boldogok vagyunk

Kispereg-Peregu Mic romániai kis település neve 1998-ban vált ismertté Magyarországon. Itt élnek a Szabó kislányok, Melinda és Izabella, akik 9 hónapja sziámi ikerpárként (testükön összenőtt egypetéjű ikrekként) látták meg a napvilágot. Három hónapos korukban Szegeden választották szét őket az orvosok. Az egész ország nagy figyelemmel kísérte a Szabó család sorsát. Mi történt az elmúlt 6 hónapban, erre kerestük a választ Kisperegen.


PÁLÓCZI ANTAL
Mi lesz, ha tényleg jön a farkas

Elutasították a Gemenc Rt. farkasok kilövésére vonatkozó engedélykérelmét. A vadászok a környék egyik juhászatát megdézsmáló ordasokra szerettek volna lecsapni. A természetvédők úgy gondolják, hogy a szóban forgó farkasok tavaly érkeztek a területre, és vigyázni kell rájuk, a „vadászpárti” helybeliek viszont meggyőződéssel vallják: az állatfaj már évtizedek óta honos a rezervátumban, és ha az eddiginél több védelmet élvez, könnyen túlszaporodik.


Sport

Bizakodás a Forma 1-ben
Tovább a cikkhez >>>

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
A szerb focisták büszkék Milosevicsre

A Jugoszláviát ért bombázás a sportvilágot sem érintette közönbösen. Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) szerdán közleményben jelentette be: „a politikai helyzet bizonytalansága miatt” elhalasztják Jugoszlávia válogatottjának szombati, Horvátország (!) és jövő szerdai, Macedónia elleni belgrádi Európa-bajnoki selejtezőjét, illetve a csoport harmadik, Macedónia - Írország mérkőzését.


McRae sportot vált
Tovább a cikkhez >>>

Meghalt egy román focista
Tovább a cikkhez >>>

Francia futballszobor
Tovább a cikkhez >>>

Szigorúan büntet az UEFA
Tovább a cikkhez >>>

Chelsea Aston Villa: 3:0
Tovább a cikkhez >>>

SASS SZILVESZTER
Sampras visszafoglalta trónját

Egyhetes második helyezése után hétfőtől ismét az amerikai Pete Sampras vezeti a férfiteniszezők ATP-világranglistáját, attól függetlenül, hogy a Key Biscayne-ben rendezett 2,45 millió dollár összdíjazású tornán a negyeddöntőben kikapott a holland Richard Krajicektől. Az örökranglistán Sampras ezzel lehagyta Jimmy Connorst és beérte Ivan Lendlt, aki szintén nyolc alkalommal állt a táblázat élén.


Holyfield nem érzi vesztesnek magát
Tovább a cikkhez >>>

Szabadidő

Világító ásványok a Magyar Természettudományi Múzeumban
Tovább a cikkhez >>>

Új francia nagyszótárak
Tovább a cikkhez >>>

FLAISZ EMESE
Könyv a házban

Mostanában kerül sor a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár rekonstrukciós munkálataira, és kijelölték a bővítésre szolgáló új épület helyét is. Úgy tűnik tehát, hogy a számítógépek korszakában sem áldozik le a könyvtárak ideje, mivel a számítógépes információs rendszerek nemhogy nem teszik feleslegessé a könyvgyűjteményeket, hanem sokkal inkább kiegészítik azokat. Különösen igaz ez a fővárosi nagykönyvtárak igen gazdag gyűjteményei esetében, hiszen például az Országos Széchenyi Könyvtár sok szempontból páratlan kínálata több száz év alatt gyűlt össze.


MÁRER GYÖRGY, NEW YORK
És a győztes

Senki sem tudja, hogy a kulisszatitkok miként szivárognak ki a nyilvánosság elé, de megtörténik mind a politikai, mind a művészeti élet berkeiben. Így esett meg az, hogy mintegy 250 főből álló csoport jött össze Los Angelesben, a Dorothy Chandler Pavilon előtt, hogy tüntessen az Amerikai Filmművészeti Akadémia határozata ellen, amely életművéért Oscar-díjjal jutalmazta a 89 éves Elia Kazan rendezőt. Miért a tiltakozás? Egyszerűen azért, mert 1952-ben tájékoztatást adott a képviselőház Amerikaellenes Tevékenységet Vizsgáló Bizottsága számára, amely kommunista befolyás után nyomozott Hollywoodban.


MAKKI MARIE-ROSE
Iskolafelvételi hajrá

Szerte az országban zajlanak már az általános iskolai felvételik. A szélsőséges esetekre való tekintettel tavaly április óta törvényerejű rendelet szabályozza ezeknek a vizsgáknak a menetét (17/ 1998. áprilisi MKM rendelet). Ez a törvény többek között kimondja, hogy az ilyen szintű felvételi csak szóbeli lehet, és maximum 2O percre korlátozódhat - de csak túljelentkezés esetén. A törvényi előírás betartásának ellenőrzése pedig az iskolafenntartó(!), illetve a területileg illetékes jegyző feladata lenne. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a törvényi szabályozás önmagában nem képes megvédeni a gyerekeket az esetleges túlkapásoktól.


Színes

Aludjon egyet
Tovább a cikkhez >>>

580 méteres zuhanást élt túl
Tovább a cikkhez >>>

Freud és Einstein az élen
Tovább a cikkhez >>>

A 21. század hűtőgépe
Tovább a cikkhez >>>

Ízléstelenségből ötös
Tovább a cikkhez >>>

RAMOR FRIGYES
Húsz nap alatt a Föld körül

Két évtized meghiúsult próbálkozásai után a technika és a szelek segítségével történelmet írt az a svájci-angol páros, amely húsz nap leforgása alatt 180 láb magas, ezüstösen csillogó hőlégballonjával megkerülte a Földet, majd pedig az elmúlt hétvégén sikeresen landolt az észak-afrikai Egyiptomban. Jules Verne híres regényében, a 80 nap alatt a Föld körül címűben Phileas Fogg számos közlekedési eszköz segítségével jutott célba: utazott vasúton, gőzhajón, postakocsin, szánon, sőt még elefántháton is, de hőlégballonon nem. Legalább is nem Verne regényében. A könyv alapján készített filmben szereplő hőlégballonos utazás Hollywood találmánya volt. Mondhatnánk, hogy igazán jelentéktelen a különbség. Annak tükrében azonban, hogy csak most, a harmadik évezred küszöbén először sikerült a földet hőlégballonnal körülrepülni, mégis jelentős a különbség. A svájci pszichiáter Bertrand Piccard és a brit hőlégballon-konstruktőr Brian Jones utazásának tétje egymillió dollár volt (összehasonlításként Verne hősével, aki 20 ezer font nyereményt zsebelhetett be), és az a történelminek is nevezhető tény, hogy ők repülhették elsőként körül léghajóval a glóbuszt.


Hollywood ura
Tovább a cikkhez >>>

Tollhegy

Tollhegy
Tovább a cikkhez >>>

Vallástörténet

GRÜLL TIBOR
Európa elrablása

Sok teológus úgy tartja, az Antikrisztus fellépésének a Római Birodalom kulturális örökségét hordozó európai - illetve az ebből kinövő észak-amerikai - civilizáció lesz a szellemi háttere és talán helyszíne is. Vallástörténeti sorozatunkban ezen a héten az európai szellem genezisével foglalkozunk.