Vissza a tartalomjegyzékhez

LAUDANCSEK KATALIN
Csecsenföld újra hallat magáról

Mi mással, mint emberrablással, aminek március 5-én ezúttal Gennagyij Spigun orosz rendőrtábornok esett áldozatul. A támadás a grozniji repülőtéren történt - a már induló moszkvai járatot állították meg ismeretlen fegyveresek, és fedélzetéről elhurcolták az éppen hazakészülő Spigunt.

Az orosz belügyminiszter kijelentette: Oroszország immár elvesztette türelmét Csecsenfölddel szemben, és blokádot helyezett kilátásba. Eszerint korlátoznák az energiaszállításokat, a bankműveleteket, leállítanák a gazdasági és más programok megvalósítását. Ezen kívül ideiglenesen szünetelne a légi és vasúti összeköttetés Csecsenfölddel, valamint szigorodna a közúti ellenőrzés a határon. A miniszter azzal is megfenyegette a csecsen vezetést, hogy amennyiben országuk területén újabb terrorcselekményeket vagy más súlyos bűncselekményeket követnek el, „a fegyveres bandák” bázisait és gyülekezőhelyeit megsemmisítik.
Aszlan Maszhadov csecsen elnök tiltakozott az ultimátum ellen, az ellenzék pedig az orosz csapásoktól tartva megkezdte a tartalékosok mozgósítását, és közölte, hogy elkezdi a lakosság felfegyverzését.
Az orosz napilapok háborús veszélyre figyelmeztetnek. A moszkvai törvényhozók mérsékelt lelkesedéssel fogadták Sztyepasin belügyminiszter ultimátumát. Oleg Sziszujev, az elnöki adminisztráció második embere igyekezett is némiképp finomítani rajta, kizárta az újabb háború lehetőségét, továbbá azt ígérte, hogy lehetőleg el kívánják kerülni a vérontást, és Spigun tábornok kiszabadításában Groznij együttműködésére számítanak.
Eközben elkezdődött Észak-Kaukázusban az orosz erők összevonása. A helyi katonai körzet vezérkarából kiszivárgott értesülések szerint a térségbe rakétaegységeket dobtak át, hogy szükség esetén csapást mérjenek a csecsenföldi fegyveres bandák támaszpontjaira. Az orosz légierő csak annyit közölt, hogy ejtőernyős hadgyakorlatok kezdődtek a térségben, a védelmi tárca pedig minden kommentártól elzárkózott.