Vissza a tartalomjegyzékhez

MUNKATÁRSAINKTÓL
Millenniumra készülnek

A tervek szerint Szörényi Levente három színpadi műve: az István, a király, az Attila - Isten kardja és a Veled, Uram! trilógiává áll össze jövőre, a magyar millenniumi ünnepségsorozatra. A produkciót - a szándéknyilatkozatok szerint - anyagilag támogatja a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma, a Gazdasági Minisztérium, valamint a fővárosi és a szegedi önkormányzat.
Mint ismeretes, Szörényi Levente zenész, zeneszerző, az Illés együttes egyik volt frontembere, a MIÉP által alapított Bocskai Szabadegyetem tanára az „István, a király” című rockoperával tört be a musicalek világába. Tervek szerint - ahogy ez sajtótájékoztatóján elhangzott - idén először mégsem ez, hanem az „Attila - Isten kardja” lesz látható Szegeden, némiképp felújított kiadásban, melynek szövegét Lezsák Sándor, MDF-exelnök írta. 2000. március 18-án a Budapesti Tavaszi Fesztivál nyitó eseményeként az „István, a királyt“ mutatják be. A millenniumi évben, augusztus 20-án pedig a „Veled, Uram!” premierjére kerül sor.


Bródy János és Szörényi Levente. A duó trilógiára készül    Fotó: Vörös Szilárd

A sajtótájékoztatón vita alakult ki, mert Bródy János szerint - aki ugyancsak az Illés frontembere volt, s részt vesz a produkcióban - a 2000. évi ünnepségsorozatnak nem az ártalmas, hamis történelmi illúziókról, ideológiákról kellene szólnia, hanem a valósággal való szembenézésről.
A millenniumi évben tervezett rekonstrukciós munkák megvalósításához kért támogatást Demszky Gábor, Budapest főpolgármestere Hámori Józseftől, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának vezetőjétől. A főváros ezredvégi projektjei között első helyen az Ybl Miklós tervezte Várkert Bazár rekonstrukciója áll, a következő cél pedig a Margitszigeten található középkori domonkos rendi kolostor romegyüttesének állagmegóvása, illetve a legfrissebb régészeti feltárások bemutatása. Mindezek mellett a főváros szeretné megvalósítani a Városligeti Műjégpálya felújítását is. A teljes beruházás összege 621 millió forint lenne. A lágymányosi egyetemi épülettömb környezetének rendezése szintén szükséges, mivel az itt található sportcsarnok adna helyet a kormányzati rendezvényeknek, különböző fesztiváloknak és találkozóknak. Mindemellett a Budapesti Történeti Múzeumban két kiállításra is sor kerül „Budavári Királyi Palota évszázada”, illetve „Magyarország ujjlenyomata” címmel. Demszky Gábor és Hámori József a tárgyalást követő sajtótájékoztatón elmondta, hogy a műjégpálya ügyétől eltekintve minden területen sikerült megegyezniük. Ahhoz azonban, hogy a terveihez anyagi támogatást kapjon, a fővárosnak is pályáznia kell.