Vissza a tartalomjegyzékhez

OROSZ ESZTER
Kettős iga a gyógyszeriparban

A gyógyszerfogyasztókat és -forgalmazókat egyaránt közelről érintett néhány változtatás: március elsejével hatályba léptek az új gyógyszerárak: a készítmények 75 százalékának (2378-féle gyógyszer) ára emelkedett, az árváltozás azonban nem haladja meg a 3 százalékot. Ami a patikusokat illeti, működésüket alapjaiban érinti - sokak szerint meg is kérdőjelezi - a támogatási rendszer új szisztémája. A közgyógyellátás rendszerének megreformálását júliusra ígérte a szaktárca, a gyártók szerint a rendszer bevezetése azonban elkerülhetetlenül újabb áremeléssel jár.

Új gyógyszertámogatási rendszer bevezetését tervezi az Egészségügyi Minisztérium. A tervezet lényege, hogy a gyógyszertárak a jelenlegi heti rendszeresség helyett havonta egy alkalommal, egy összegben kapnák meg a térítési támogatások ellenértékét. Ezt azért tartják sokan abszurdnak, mert amikor a vásárló a patikában valamilyen terméket megvesz, akkor a pénztárnál nem a teljes összeget fizeti meg, hanem annak átlagosan csak 40 százalékát. Ezek szerint a gyógyszertár a kiváltott készítmény árának fennmaradó 60 százalékát a kincstár számára saját forrásból meghitelezi. (Azért a kincstárnak hitelez, mivel az a jogutódja a felszámolt TB-önkormányzatnak.) Ezen hitelező tevékenysége a régi rendszer szerint egy hétig áll fenn, míg az új szabályzat lényege a havi egyszeri utólagos törlesztés.
„A legtöbb patika - legyen bár kis vagy nagy forgalmú - nem rendelkezik akkora tőkével, hogy ezt az összesen mintegy 15 milliárd forintnyi összeget meghitelezze. „Egyébként ez nem is feladata egy gyógyszertári vállalkozásnak” - nyilatkozta lapunk kérdésére Hávelné Szatmári Katalin, a Magyar Gyógyszerész Kamara vezető munkatársa.
Jelenleg egyeztetések folynak a kormány illetékes munkatársai és a kamara között. A kamara álláspontja szerint nincs kompromisszumra lehetőség: „a jelenlegi állapotnak kell fennmaradnia, mivel az már bevált, és egyébként pedig senki sem támasztotta alá tényekkel, hogy a jelenlegi rendszer rossz, pazarló, esetleg működésképtelen lenne“ - tette hozzá Hávelné. Érdeklődésünkre elmondta, hogy reményei szerint a hétvégi kamaragyűlésen - amelyre az egészségügyi miniszter is hivatalos - megnyugtató döntés születik.