Vissza a tartalomjegyzékhez

MUNKATÁRSUNKTÓL
Tiltakozik a Hit Gyülekezete

Az MTV 1-es csatornáján 1999. február 28-án sugárzott A Hét című műsor egy egyházügyekről szóló riportot is bemutatott. A műsorblokk a vallási élet területén fellelhető egyes visszásságokról szólva az egyházalapítás törvényi feltételei szigorításának kérdését feszegette. A visszásságok között a szellemi-lelki életet háttérbe szorító hatalom- és pénzcentrikusságot, a szülő-gyermek viszony megromlását, a tanulmányok elhanyagolását, a hívőkkel szembeni szabadságkorlátozást, lelki terrort, emberek lelkibeteggé válását említették. Mindezeknek képi eszközökkel is nyomatékot adtak, így vágóképet láthattunk egy pszichiátriai osztály folyosójáról és arról, ahogyan egy, a new-age mozgalom körébe tartozó amerikai csoport tagjai lenge öltözékben önkívületi állapotban ordítoznak és vonaglanak. A műsor készítői közvetlenül az utóbbi bejátszást követően ebbe a vizuális és szövegkörnyezetbe szerkesztették be képi megjelenítéssel és névkiírással a Hit Gyülekezetét - a műsorban egyetlenként a bejegyzett magyar egyházak közül. A keresztény gyülekezet tevékenységének jellemzésére a szerkesztők elegendőnek látták egy (nagykorú) gyermekével megromlott viszonyban élő - elfogulatlannak távolról sem tekinthető - más vallású édesanya véleményének bemutatását.

A műsort követően a Hit Gyülekezete levélben tiltakozott a Magyar Televízió ügyvezető elnökénél. Álláspontjuk szerint a műsor súlyosan elfogultan, a tényszerűség és tárgyilagosság figyelmen kívül hagyásával tájékoztatott, s mindezt olyan képi és szövegkörnyezet közé ékelve tette, ami önmagában is hamis színben tüntette fel a nézők előtt egyházukat. A műsorban a megrágalmazott gyülekezet véleményét nem kérték ki, ezért a Hit Gyülekezete helyreigazítást kért.
A felekezet jogi képviselője beadványában hangsúlyozza: egyházuk hivatalos kimutatások szerint a negyedik legnagyobb társadalmi támogatottságú magyar felekezet, melynek istentiszteletei nyilvánosak, tanítása, hitvallása, vallásgyakorlata pedig bárki által megismerhető. A könnyű egyházalapítást lehetővé tevő jelenlegi szabályozás a Hit Gyülekezete társadalmi legitimációját nem kérdőjelezi meg, hiszen a gyülekezet a jelenlegi szabályozást jóval megelőzően, még az 1970-es évek végén szerveződött. Közismert, hogy a Hit Gyülekezete sikerrel rehabilitált több száz kábítószerfüggő fiatalt, hozzásegítve őket tanulmányaik befejezéséhez, munkavállaláshoz, családalapításhoz szükséges polgári életvitelbe történő beilleszkedéshez. Szociális hálózatán keresztül kiterjedt karitatív tevékenységet folytat az elesettek megsegítésére itthon és a szomszédos országokban élő magyar kisebbség körében egyaránt. Továbbá részt vesz a magyar honvédség keretein belül működő tábori lelkészi szolgálat ellátásában is. A Hit Gyülekezete elkötelezett híve a mindenfajta etnikai, faji és vallási alapon történő diszkriminációtól mentes társadalomnak.