Vissza a Hetek archívum borítólapjára
III. évfolyam, 9. szám, 1999. március 06

Belpolitika

SEBESTYÉN ISTVÁN
Képzett zsaruk az APEH-nél

Több mint egy hónapja kezdte meg munkáját az APEH keretein belül működő Bűnügyi Igazgatóság, az úgynevezett adórendőrség. Az új szervezet 240 - többek között a rendőrségtől és nemzetbiztonsági hivataltól „átigazolt” - jól képzett szakemberrel és jelentős anyagi befektetéssel - például a nyomozóknak vásárolt Toyota gépkocsikkal - indult. Emellett az új munkatársak az APEH-dolgozókéhoz képest is kiemelt fizetést kapnak, ami szakemberek szerint nem is lenne baj, ha ez nem okozna bérfeszültséget a hivatalon belül, na és persze, ha a nyomozók bizonyítják: ezt a pénzt megérdemlik.


Felfüggesztették Rapcsák Andrást
Tovább a cikkhez >>>

Dühös szülők, megvert tanerő
Tovább a cikkhez >>>

Pelikán aranya
Tovább a cikkhez >>>

Rippl-Rónai hamisítványokat foglalt le a rendőrség
Tovább a cikkhez >>>

MUNKATÁRSUNKTÓL
Tiltakozik a Hit Gyülekezete

Az MTV 1-es csatornáján 1999. február 28-án sugárzott A Hét című műsor egy egyházügyekről szóló riportot is bemutatott. A műsorblokk a vallási élet területén fellelhető egyes visszásságokról szólva az egyházalapítás törvényi feltételei szigorításának kérdését feszegette. A visszásságok között a szellemi-lelki életet háttérbe szorító hatalom- és pénzcentrikusságot, a szülő-gyermek viszony megromlását, a tanulmányok elhanyagolását, a hívőkkel szembeni szabadságkorlátozást, lelki terrort, emberek lelkibeteggé válását említették. Mindezeknek képi eszközökkel is nyomatékot adtak, így vágóképet láthattunk egy pszichiátriai osztály folyosójáról és arról, ahogyan egy, a new-age mozgalom körébe tartozó amerikai csoport tagjai lenge öltözékben önkívületi állapotban ordítoznak és vonaglanak. A műsor készítői közvetlenül az utóbbi bejátszást követően ebbe a vizuális és szövegkörnyezetbe szerkesztették be képi megjelenítéssel és névkiírással a Hit Gyülekezetét - a műsorban egyetlenként a bejegyzett magyar egyházak közül. A keresztény gyülekezet tevékenységének jellemzésére a szerkesztők elegendőnek látták egy (nagykorú) gyermekével megromlott viszonyban élő - elfogulatlannak távolról sem tekinthető - más vallású édesanya véleményének bemutatását.


PÉCSI TIBOR
Mit is mondott a tanár úr

„Függesszék fel az alkotmánynak az állam és egyház szétválasztását garantáló cikkelyét a millenniumi évre!”- javasolta Nemeskürty István, a millenniumi ünnepségeket felügyelő kormánybiztos a parlament oktatási bizottságának legutóbbi ülésén. Mint elmondta, a kormány további tervei között szerepel, hogy a történelmi egyházak jelentősebb ünnepeit munkaszüneti napokká tegye, illetve az állami ünnepek rangjára emelje. A kormánybiztos véleménye szerint ezzel lehetne biztosítani az ünnepségek össznemzeti jellegét.


SZOBOTA ZOLTÁN
Újabb perpatvar a Nemzeti körül

A héten valóságos nyilatkozatháború dúlt az „új-régi” Nemzeti Színház felépítése kapcsán. Az ügy még az előző kormányzat idejére nyúlik vissza, amikor is pályázati úton három főszereplője lett a projektnek: Bán Ferenc építész, a tervek gazdája, a lebonyolításért felelős Új Nemzeti Színházért Mérnöki Kkt., valamint Bálint András, a Radnóti Színház igazgatója, aki a leendő teátrum új vezetője lett volna. Mint ismeretes, a kormányváltás után ez a felállás megváltozott: felfüggesztették a projektet, majd úgy döntöttek, hogy más helyszínen és más módszerekkel valósítják meg a beruházást.


KOVÁCS KLÁRA, HAZAFI ZSOLT
Mi van a mutatók mögött

A magyar kormány a kiadások visszafogását is kész megfontolni a gazdasági egyensúly érdekében - mondta Járai Zsigmond pénzügyminiszter a Dow Jones gazdasági hírszolgálatnak, kijelentve azt, hogy a kormány elkötelezett az egyensúly fenntartása mellett. Kiemelte: távolról sem biztos, hogy szükség lesz a kiadások lefaragására.


SOMORJAI LÁSZLÓ
Bagdadi paktum

„Soha, eddig sem, a jövőben sem kívánunk együttműködni egyik szélsőséges jobboldali fasiszta szervezettel sem, most sem írtunk alá semmit velük közösen” - nyilatkozta a Heteknek Zinner György, a Munkáspárt sajtóreferense Balogh Attila, az MP Központi Bizottságának tagja iraki látogatásáról. Az utazás - amelyet Szabó Alberttel (Magyar Népjóléti Szövetség), Király B. Izabellával (Magyar Érdek Pártja), a Kelet Népe Párt és más arabbarát szervezetek képviselőjével történetesen egy időben tett meg - február 16-tól 24-ig tartott.


Fókusz

SZABÓ IBOLYA ANNA
Nyelvek csatája

„Minden nemzet a maga nyelvén lett tudós, de idegenen sohasem.” - írta 1778-ban Bessenyei György. Ma azonban sokan attól tartanak, hogy a kisebb nyelvek rövid időn belül áldozatául eshetnek a világméretű „nyelvi imperializmusnak”. Mások szerint viszont a globalizáció egyik legnagyobb vívmánya lehet, hogy az angol nyelv univerzálissá válásával megszűnik a bábeli félbemaradt toronyépítés óta tartó nyelvi megosztottság. Ma a világon körülbelül 1,6 milliárd ember, a föld lakosságának mintegy egyharmada használja az angol nyelvet valamilyen formában. Bár a világon csak 380 millió ember vallhatja anyanyelvének, a könyvkiadásban, a tudományos publikációkban, a média különböző területein, és természetesen a popzenének is köszönhetően az angol a legtöbbet használt nyelv. Soha ekkora erőt nem képviselt egy nyelv sem: ma már minden nemzetközi cég megköveteli munkatársaitól az angol nyelvismeretet, ami persze jelentős előnyhöz juttatja a nyelvet anyanyelvükként beszélőket. De vajon így marad-e ez a jövőben is? Ezt mérlegeli Joshua Fishman amerikai nyelvészprofesszor a Foreign Policy című folyóiratban nemrég megjelent tanulmányában.


Gazdaság

PAPP LEVENTE
Euró-ellenes kampány

Az unió nem szűkölködik gazdaságpolitikai viszályokban, amelyek elsősorban a három vezető nemzet, a németek, franciák és britek közötti rivalizálásban nyilvánulnak meg. A britek elsősorban az eurót kívánják megtorpedózni, ugyanis még az uniópártiak sem hisznek az új valuta sikerében. A franciák pedig a németek agrárfinanszírozási terveit tartják méltánytalannak és blokkolják a közös agrárpolitika (CAP) reformjait.


MUNKATÁRSUNKTÓL
A lenyugvó nap országa

A japán jegybank monetáris eszköztára mára kimerült, kamatlábcsökkentésekkel már nem lehet tovább élénkíteni az amúgy nyolc éve recesszióval küszködő gazdaságot - állítják a szakértők. A közelmúlt költségvetési forrásaiból megvalósított élénkítő csomagok sem jártak túl sok sikerrel, jóllehet többszáz milliárd dollárt költött ilyen célokra az utóbbi években a japán kormány.


DEBRECZENY RÉKA
Oroszország EU-csatlakozása

Az EU elnöki tisztét idén Németország után betöltő Finnország új együttműködési paktum megvalósítását tervezi az Európai Unió és Oroszország között - írja a Financial Times. A kezdeményezésre az „Északi Dimenzió” nevű project keretében kerül sor, melynek célja szorosabb, hosszú távú együttműködés kialakítása Oroszország, valamint a balti és az északi államok között.


Egy év múlva kettészakad a HP
Tovább a cikkhez >>>

ACSAI ANIKÓ
Bizonytalanság a világ tőzsdéin

Az előző két hét jelentős mértékű zuhanása után az elmúlt hét újabb hazai hírek hiányában, és a külföldi tőzsdéken uralkodó bizonytalanságnak köszönhetően alacsony forgalom melletti lassú árlemorzsolódást hozott a Budapesti Értéktőzsdén. A pénteki - az utóbbi hetek negatív forgalmi rekordját hozó - kereskedési napon mindössze 8 milliárd forint értékben forogtak a papírok a parketten, de a hét további részében is alacsonynak számító, 10-12 milliárd forintos forgalom volt a részvénypiacon.


RÓTH ISTVÁNNÉ
A tőzsdei értékpapírok több mint fele külföldi kézben

Sorozatunk a tőzsde világába enged bepillantást. Az a célunk, hogy átfogó képet adjunk a tőzsde életéről, hogy rámutassunk az összefüggésekre is a fogalmak magyarázata mellett. Ebben a részben azzal foglalkozunk, hogy 1998-ban kik és milyen arányban voltak tulajdonosai az értékpapíroknak.


OROSZ ESZTER
Kettős iga a gyógyszeriparban

A gyógyszerfogyasztókat és -forgalmazókat egyaránt közelről érintett néhány változtatás: március elsejével hatályba léptek az új gyógyszerárak: a készítmények 75 százalékának (2378-féle gyógyszer) ára emelkedett, az árváltozás azonban nem haladja meg a 3 százalékot. Ami a patikusokat illeti, működésüket alapjaiban érinti - sokak szerint meg is kérdőjelezi - a támogatási rendszer új szisztémája. A közgyógyellátás rendszerének megreformálását júliusra ígérte a szaktárca, a gyártók szerint a rendszer bevezetése azonban elkerülhetetlenül újabb áremeléssel jár.


Romlik az egyensúly

A magyar gazdaság idei teljesítményére vonatkozó előrejelzések sorában újabb látott napvilágot, mégpedig a GKI Gazdaságkutató Rt. és az Ecostat - KSH - Gazdaságelemző és Informatikai Intézet prognózisa. Az előrejelzés a GDP növekedésének lassulását, valamint az egyensúly romlását emeli ki.


VARGA P. MIKLÓS
Kedvezmények a kistermelőknek

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) módosítani kívánja a nem egészen két hónapot megélt, a mezőgazdasági termelők regisztrálásáról szóló kormányrendeletet. Kiterjesztik a regisztrációt a mikrogazdálkodókra is.


RUFF GABRIELLA
Jelzálogkölcsön az OTP-nél

A héten tartotta európai tagbankjainak találkozóját Budapesten a takarékbankok világszervezete, a WSBI. A rendezvény házigazdája az OTP Bank Rt. volt, amely idén ünnepli 50. születésnapját. Az OTP vezérigazgató-helyettese, Kolossváry Ádám a bank és a világszervezet együttműködését „szerencsés egymásra találásnak” nevezte, mivel a WSBI takarékbankok érdekeit képviselő és kapcsolatépítő tevékenysége az OTP-nek „ablakot nyit a világra”.


Nőtt a munkanélküliségi ráta
Tovább a cikkhez >>>

Gyorssegély a legszegényebbeknek
Tovább a cikkhez >>>

Fizet az országos betétbiztosítási alap
Tovább a cikkhez >>>

Háttér

MAGYARY FERENC
Változás előtt a magyar foci

Jövő hétre várható a FIFA-nak, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetségnek az MLSZ-elnök felfüggesztését vizsgáló csoportja. A FIFA-küldöttség véleményétől is függhet, hogy a magyar csapatok szereplését felfüggesztik-e a nemzetközi porondon. Lapunk összeállítása megszólaltatja az esemény majd minden fontos szereplőjét, és átfogó képet próbál adni az eddig történtekről.


HECHS LÁSZLÓ JERUZSÁLEM
Bömbölő oroszlán vagy cincogó egér

A politológusok szerint a nemzeti egységkormány megalakítását mindig az ellenzék javasolja, és a kormánypárt elutasítja. Ám Izrael története során több ízben is alakult ilyen kormány, elsősorban háborúk (1967-ben és 1973-ban) vagy pedig olyan súlyos gazdasági válság, mint a nyolcvanas évek közepén elszabadult infláció idején. Tavaly Netanjahu kétszer is felhívta Ehud Barakot, hogy csatlakozzon a kormányhoz, ám az ellenzék vezetője - saját választási győzelmében bízva - mindkétszer elutasította az ajánlatot.


LAUDANCSEK KATALIN
A fészketeket megpörköltük, most ti jöttök

Szamarában mind a mai napig tart a február közepén történt tragédia kivizsgálása, amelyben a körzeti rendőr-főkapitányság épülete teljesen kiégett. A halálos áldozatok - főként rendőrök - száma 57, de közel ugyanennyi embert ápolnak kórházakban könynyebb-súlyosabb égési sérülésekkel. De az is lehet, hogy lesznek még áldozatok -írja a Kommerszant című orosz hetilap.


SZLAZSÁNSZKY FERENC
Több, mint testőr

D. Károlyt életveszélyesen megfenyegették. Az ismeretlen telefonáló tízmillió forintot követelt egy héten belül, és olyan információkat mondott D. családjáról, ami alapján a sértett azonnal rájött: zsarolói mindent tudnak róla, „gyenge pontjait” is ismerik. D. a rendőrséghez fordult védelemért - hiába. A rendőrség ugyanis csak akkor foglalkozik egy fenyegetéssel, ha az „komolynak” minősül, például bántalmazták a bejelentőt, vagy belőttek az ablakán. D. Károly ezek után egy személyvédelemmel foglalkozó magáncéget keresett meg, s mivel az ilyen társaságoknak nincsenek a rendőrséghez hasonló kötöttségeik, a cég azonnal kirendelt mellé egy testőrt, ugyanakkor megkezdte a zsarolók felkutatását. Hamar kiderült: egy ismert budai gengsztercsapat áll a zsarolás mögött. A védő cég felvette a kapcsolatot a fenyegetőkkel, majd a telefonos egyeztetés után egy étteremben találkoztak. Mindkét fél gépkocsikonvojjal érkezett a helyszínre, az autókból szekrényméretű testőrök szálltak ki: a csapatok erődemonstrációt tartottak. Az étterembe csak a négy fős „delegációk” mentek be. Az alku során a védők a zsarolás leállítását kérték, s mivel az agresszorok megbizonyosodtak a sértett szakszerű védelméről, egy csekély összeg fejében „önként” elálltak eredeti követelésüktől. Az ügy szerencsésen megoldódott, a sértett a testőrcég kifizetése után is sok millió forinttal maradt gazdagabb, mintha engedett volna a zsarolók követelésének.


Külpolitika

MÁRER GYÖRGY NEW YORK
Fekete, fehér, igen, nem

Nem keltett különösebb meglepetést, amikor február végén az amerikai külügyminisztérium közzétette szokásos évi jelentését, amely a világ országainak helyzetét taglalja az emberi, illetve polgárjogok szempontjából. Legtöbben attól sem hökkentek meg túlságosan, hogy Kínát alaposan elmarasztalta az okmány, hiszen köztudomású, hogy az ott uralkodó kommunista kormányzat szinte teljesen figyelmen kívül hagyja minden fajtájú és rendű jog tiszteletben tartását. Az is lehetséges, hogy ha a maoista vezetők megnéznék a nagyszótárban, mi is a szó valódi jelentése, akkor sem fognák fel a dolgot - ami jellemző minden parancsuralmon alapuló államra.


HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Erőfitogtatás a béketárgyalások szünetében

Javier Solana NATO-főtitkár kijelentette, hogy a szervezet szükség esetén készen áll március tizenötödike, az újabb szerb-koszovói tárgyalási forduló előtt is beavatkozni Koszovóban. A NATO Solana egyszemélyi döntése alapján légi csapásokat indíthat belgrádi célpontok ellen. Szerb részről továbbra is elvetik a koszovói nemzetközi katonai erő odavezénylésének tervét. Vojiszlav Seselj szerb miniszterelnök-helyettes egy tömeggyűlésen arra intette a szomszédos országokat: a „szerb néppel” fognak háborúban állni, ha megengedik, hogy területükről támadás induljon Szerbia ellen.


SZIKORA MÁRTON
A Lewinsky-ügy és a Moszad

Az izraeli titkosszolgálat lehallgatta Monica Lewinsky Clinton elnökkel folytatott telefonbeszélgetéseit, hogy a kompromittáló hangszalagokat egy - legalábbis amerikai gyanú szerint -, a Fehér Házba beépült Moszad-ügynök leleplezése ellen felhasználja. „Monica-történet” címmel megjelent Lewinsky-életrajznak és Gordon Thomasnak, az ügyben a Moszad szerepét feszegető új könyvével szinte egyidőben adták közre a napokban az első televíziós Lewinsky-interjút.


HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Vegyifegyverek és az Öböl-háború szindróma

Tudósok, orvosok és politikusok részvételével konferencia kezdődött Atlantában, amely az Öböl-háború veteránjainak különös és megmagyarázhatatlan megbetegedéseivel foglalkozik. A találkozó célja kideríteni, hogy vajon a panaszoknak van-e közük az Irakban használt biológiai és kémiai fegyverekhez.


KARL PFEIFER
NAGYÍTÓ
A halál angyala Svájcban

A Svájcban székelő és svájci vezetés alatt álló Nemzetközi Vöröskereszt azt állítja, nem tudta azonosítani Josef Mengele, Adolf Eichmann, Klaus Barbie és Erich Priebke náci háborús bűnösöket, amikor számukra a második világháború után úti okmányokat állított ki. Az utóbbi években kiderült, hogy a náci bűnösök még 1945 után is bizton számíthattak svájci segítségre.


HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Baloldali seregszemle Milánóban

Egy éves előkészítés után Milánóban összeült az Európai Szocialista Pár (ESZP) kongreszszusa. A kétezer küldött között helyet foglalt az olasz Massimo D’Alema, a német Gerhard Schröder, a francia Lionel Jospin, az angol Tony Blair is, hogy aláírásukkal pecsételjék meg az Európa Parlament júniusi választásaira készült tervezetet.


VAGYIM ARISZTOV
Moszkva Keletre figyel

Oroszország külpolitikai orientációja, úgy tűnik, Nyugatról egyre inkább áthelyeződik Keletre. Ezt mind az ország belpolitikai és gazdasági helyzete, mind a határokon túli események elősegítik. A fordulópontot tavaly decemberben az Irak elleni brit-amerikai hadművelet jelentette. A korábban stratégiai partnerként számon tartott Egyesült Államok nemcsak hogy nem vette figyelembe Oroszország tiltakozását a bombázások ellen, hanem még a támadás megkezdéséről sem értesítette Moszkvát. Oroszország felháborodott azon, hogy keleti érdekeit figyelmen kívül hagyták, illetve, hogy a nyugati országok „elárulták” a Moszkvával való partneri viszonyt. Így értékelik ma - még az egyszerű orosz emberek is - a NATO kelet-európai terjeszkedését, ahonnan Oroszország gyakorlatilag egyoldalúan kivonta hadtesteit és rakétáit.


PÁTKAI MIHÁLY
Nyugati turistákat mészároltak le Ugandában

Ugandában többszáz katona keresi azokat a hutu fegyvereseket, akik harmincegy külföldi turistát elraboltak, nyolcat pedig brutálisan meggyilkoltak az ország délnyugati részét borító dzsungelben. Időközben az amerikai Szövetségi Nyomozó Hivatal (FBI) egyik szakértői csoportja is Ugandába érkezett, hogy kivizsgálja a külföldiek, köztük két amerikai állampolgár lemészárlásának körülményeit.


Sport

SASS SZILVESZTER
Mit ér az Inter Ronaldo nélkül

Izgalmas mérkőzésekkel folytatódott a labdarúgó Bajnokok Ligája első tavaszi fordulója. Már csak nyolc csapat áll talpon Európa legnívósabb kupájában, és -habár szerdán voltak meglepetések is-, még mind a nyolc csapat esélyes a továbbjutásra.


HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Másodosztályú lesz a Fradi

A következő évtől kezdve valószínűleg új rendszerben zajlik a magyar labdarúgó bajnokság - jelentette be az Ifjúsági és Sportminisztérium (ISM).


HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Kezdődik a cirkusz

A hétvégén kezdetét veszi a Formula-1. 1999-es idénye. A száguldó cirkusz első helyszíne Ausztrália lesz.


Terrorolimpia lehet 2000-ben
Tovább a cikkhez >>>

Fejetlen játék lesz a foci
Tovább a cikkhez >>>

Jones befejezi
Tovább a cikkhez >>>

Szabadidő

BOHÁCS ZOLTÁN, BOHÁCS KRISZTINA
Vedd birtokba az idődet

Váratlan telefonok, sürgős elintézendők, csip-csup apróságok - s szinte észrevétlenül folyik el és emésztődik fel pótolhatatlan kincsünk: az idő. Hihetetlenül felgyorsult világunkban a vezetői hatékonyság és eredményesség kulcsa minden kétséget kizáróan az idő megfelelő „birtokba vétele” és hatékony kihasználása. Általában megállapítható, hogy minél magasabban helyezkedik el valaki a vállalati hierarchiában, annál több veszély és csapda leselkedik eme egyébként is nagyon drága kincsre. Menedzsment sorozatunkban az erőskezű vezetésről szóló írásunk után most a hatékony időfelhasználásról szólunk.


PÁLFY GYULA
New York ostroma

Megint egy film, amit megelőzött a híre. A Szükségállapot (The Siege) című alkotásról a faji-etnikai részrehajlás vádját lehetett hallani, mivel a nagyvárosi robbantásokra szakosodott iszlám bosszú-terror feldolgozására - ha nem is magyarázatára - tesz vizuális kísérletet. Természetesen szó nincs ilyesmiről. Mindenféle másság dogmatikus tisztelete (lásd: politikai korrektség) miatt ma Amerikában ily forró téma esetén a forgatókönyv megírása és főként a pozitív-negatív jellemvonások adagolása szinte patikamérlegen történik.


Programajánlat

Ingyenes filmklub a TEDISZ szervezésében vasárnaponként 15.30-tól az üllői Művelődési Házban, február 28-tól kezdődően hat alkalommal. Üllő, Gyömrői út.


Túraprogramok
Tovább a cikkhez >>>

MUNKATÁRSUNKTÓL
Van képük hozzá
Tovább a cikkhez >>>

BORBÉLY RITA
Az MSZP felveszi a kesztyűt

Pokorni Zoltán oktatási miniszternek a múlt hónapban tartott sajtótájékoztatóján elhangzottak lavinát indítottak el a magyar közoktatásban. A Nemzeti Alaptanterv „módosítására” irányuló törekvéseit nem csak az ellenzék, de több szakmai- és érdekképviseleti szerv is fenntartásokkal fogadta. Az ezzel párhuzamosan zajló pedagógus-béremeléseket sem koronázta osztatlan siker. Az oktatási miniszter és Magyar Bálint, a NAT szülőatyjának véleménye után Bíró Ibolya és Jánosi György MSZP-s képviselők véleményét adjuk közre, akik „Közoktatási tájkép csata után és csata előtt” címmel tartottak a múlt héten sajtótájékoztatót, melyen az MSZP pedagógiai tagozatának szakmai rendezvényén elhangzottakat összegezték.


CZIBULA PÉTER
Gyepápolás

A gyepápolási munkák megkezdésének ideje márciusban kezdődik, de korai felmelegedés esetén jó, ha már február végén megtesszük az első lépéseket. Ahogy a talajviszonyok lehetővé teszik, gereblyézzük össze a faleveleket és az egyéb hulladékokat, de az erős gereblyézést kerüljük, mert a gyökérsérüléseket a még nem fejlődő gyep rosszul viseli. A nyírást ugyancsak kerüljük, azonban az ősszel túl hosszúra hagyott gyepet magasra állított (8-10 cm) fűnyíró géppel lenyírhatjuk. Ha van rá lehetőségünk, a téli fagyok okozta felfagyásokat célszerű sima fűhengerrel áthengerelni. Az igazán szép és egyenletes felületű gyep kialakításának fontos része a tavaszi hengerlés, ezen kívül a cserebogárpajorokat is alaposan megtizedelhetjük.


MUNKATÁRSUNKTÓL
A magyar oktatási kormányzat és KOMÁ-ja

A Közoktatási Modernizációs Közalapítvány, röviden KOMA február 26-27-én tartotta kiállítással egybekötött konferenciáját a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen „Művészeti nevelés” címmel.


Brit felsőoktatási kiállítás
Tovább a cikkhez >>>

Színes

Hír-rangsor
Tovább a cikkhez >>>

Vasfazékkúrával a vérszegénység ellen
Tovább a cikkhez >>>

Balerinák a levegőben
Tovább a cikkhez >>>

Clapton gitárjai árán segít
Tovább a cikkhez >>>

Addig nyújtózkodj, amíg az ágyad ér
Tovább a cikkhez >>>

Ki korán kel...
Tovább a cikkhez >>>

Butít a mobil
Tovább a cikkhez >>>

Pierre Vivant 46 éves angol-francia művész szobra Kelet-Londonban.
Tovább a cikkhez >>>

INNEN-ONNAN
Tovább a cikkhez >>>

Vallástörténet

HACK MÁRTA
A purim története

A purim a zsidó ünnepek között a kisebb, történeti ünnepek közé sorolt ünnep, amely az i.e. V. században a perzsa birodalomban élő zsidóság megmenekülésének emléknapja. A purim ünnepét - amely úgy tűnik, az európai farsangi mulatságból is átvett elemeket - a karneváli hangulat, az önfeledt mókázás, mulatás jellemzi. A gyermekek, sőt gyakran a felnőttek is jelmezt öltenek ezen a télvégi ünnepen, hogy hagyományosan megünnepeljék a népük kiirtására tett kísérlet meghiúsulását. Nagy hagyományra tekint vissza a purimspíl, vagyis a purimi színjátszás, amelynek során a jelmezbe bújt ifjú színészek burleszkjelenetek eljátszásával szórakoztatják az ünneplő társaságot. Az ünnep idején kifejezetten ünneprontásnak számít a vízivás.


GRÜLL TIBOR
Adalékok az istenkirályok történetéhez

Az Antikrisztusról szóló sorozatunk „istenemberekről” szóló részében sok szó esett a különböző korok uralkodóinak kultikus tiszteletéről. Az egyiptomi fáraók; a Nagy Sándort követő hellenisztikus királyok; Róma keleti provinciáinak helytartói, majd Julius Caesar és utódai, a római császárok, mind messianisztikus jegyekkel felruházott, égi szférákba emelkedő uralkodóknak tartották magukat. Alábbi cikkünkben az uralkodókultusz kialakulásának történelmi hátterét próbáljuk meg röviden bemutatni.