Vissza a tartalomjegyzékhez

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Kivégzik a rasszista gyilkost

Texasban csütörtökön egy tizenegy tagú bíróság halálra ítélte a rasszista John William King jasperi lakost, aki főszerepet játszott a fekete James Byrd brutális meggyilkolásában. Az ítéletet a texasi szokásokhoz híven néhány héten belül méreginjekcióval végrehajtják. Végéhez közeledik a zömében szintén feketék által látogatott templomok ellen az elmúlt évben elkövetett sorozatos gyújtogatással vádolt sátánista bűnöző pere is. A CNN hírtelevízió felmérése szerint az amerikai közvélemény nagy többsége továbbra is egyetért a halálbüntetés intézményével. A műsorban megszólaltatott szakértők ezt a jelenséget azzal magyarázták, hogy az emberek többsége határozott elképzeléssel rendelkezik a bűn és az ítélet fogalmáról, szemben Európával, ahol elmosódott a határ a tettek és következményeik között.

Steven Scott aznap este észrevette a középkorú fekete férfit, aki az országút szélén botladozott hazafelé. A járásából arra következtetett, hogy a férfi részeg, ezért nem ajánlotta fel, hogy hazaviszi. A 24 éves John William King és két bűntársa, Russel Brewer és Shawn Berry éjszakai mulatozás után döntöttek úgy, hogy autóznak egyet. A három börtönviselt fiatalember szintén észrevette az út szélén botladozó alakot, és felajánlották neki, hogy hazaviszik. Ehelyett azonban egy elhagyatott erdőben véresre verték, majd az autóhoz láncolva több mint négy kilométeren keresztül vontatták. James Byrd megcsonkított testét ezután egy temető előtt kidobták.
„Én egy kezdő seriff vagyok” - szögezte le Billy Rowles jasperi rendőrfőnök. „Azt sem tudtam, mi az, hogy fajgyűlöletből elkövetett bűncselekmény. Csak azt tudtam, hogy valakit megöltek azért, mert fekete. Amikor megláttuk a Ku Klux Klan emblémáját az egyik gyilkos öngyújtóján, akkor kezdtünk el aggódni.”
King apja teljesen összetört, amikor a bíróságon tanúskodnia kellett. Fia nem akart jelen lenni a tárgyalóteremben apja vallomástétele alatt, így egy másik helyiségből videón követte az eseményeket. A tolókocsihoz kötött idős férfi csak annyit tudott mondani, hogy feleségével nagyon sok szeretetet adtak fiuknak, akit néhány hónapos korában fogadtak örökbe. Az idősebb King soha nem értett egyet fia rasszista tetoválásaival és nézeteivel, de nem tudott mit tenni. A tárgyalás után az áldozat egyik lánya átölelte az apát, és azt mondta: „Isten áldja meg. Nem ő a hibás abban, ami történt.”
Aggodalomra nemcsak a jasperi seriffnek van oka. Ma már semmiféle politikai hatalom nem szükséges a rasszizmus világméretű terjesztéséhez. Elég hozzá egy számítógép, internet-hozzáférés és egy kis szakértelem. A Ku Klux Klan, az újfasiszták és más hasonló gyűlöletkeltő csoportok már többszáz internet-oldalon gyakorlatilag szabadon hirdethetik nézeteiket. Ezeket az oldalakat a világ minden táján tízmilliók olvashatják. Az olvasóközönség hatalmas méretű megnövekedése ellenére továbbra is akadnak olyanok, mint John William King, aki egy texasi ügyvéd szavaival élve „úgy érezte, valami drámai dolgot kell tennie ahhoz, hogy magára vonja a média figyelmét.”
Szintén ítéletre vár Amerikában egy 36 éves Indiana állambeli férfi, aki nemrég bevallotta, hogy nem kevesebb mint ötven templomot gyújtott fel az elmúlt öt év folyamán, 11 különböző, többnyire déli államban. Jay Ballingert eredetileg hét indianai és egy ohiói templom felgyújtásával vádolták, ő azonban állítólag bevallotta a többi esetet is, egyebek között Kentuckyban, Tennessee-ben, Mississippiben, Georgiában és Alabamában. A gyújtogatót azután tartóztatták le, hogy egyik „esete” folytán súlyos égési sérülésekkel kórházba került. Amikor Ballinger otthonából rádión hívtak orvost, az egyik rendőr felismerte a nevét, amellyel már találkozott egy templomgyújtogatási ügy nyomozása kapcsán. Miután az „áldozat” apját kikérdezték, Ballinger kezére bilincs került. A házkutatás eredményeként a gyújtogató otthoná ban sátánista könyveket és írásokat találtak. A vizsgálatok kiderítették, hogy a gyújtogatások némelyikében Ballinger nem egyedül dolgozott: 24 éves barátnője, Angela Wood, és Donald A. Puckett, a barátja is segédkezett. Ballinger vallomása szerint 1994-ben társaival azután gyújtottak fel egy templomot, hogy egy sátánista szertartás keretében egy másikat megszentségtelenítettek, és lépcsőjére sátánista fordított keresztet festettek.