Vissza a tartalomjegyzékhez

SCHMIDT BARNA
Elemi csapások Nyugat-Európában

Legalább 36-an vesztették életüket, többen pedig eltűntek az utóbbi napokban az Alpokban lezúdult számtalan lavinaomlásban, amit Ausztriában az évszázad legsúlyosabb természeti katasztrófájaként tartanak számon. A nagy havazás és a lavinaveszély miatt közel 40 ezer turista nem tudta elhagyni az üdülőhelyeket. Az ausztriai Vorarlberg és Tirol tartományokban rengeteg település még mindig el van zárva a külvilágtól, ide a hadsereg helikopterei szállítanak élelmiszert és gyógyszereket. Az osztrák üdülőhelyeken rekedt turisták kimentésében német katonai és rendőrségi helikopterek is részt vesznek, valamint segítséget nyújt a Németország területén található katonai támaszpontok légiereje is. Egyes helyeken az arra igényt tartó kimentett turistákat pszichológiai tanácsadásban is részesítik.


Tízezrek rekedtek a hó fogságában    Fotó: MTI

A szerencsétlenségsorozat legnagyobb omlása szerdán történt a tiroli Galtürben, ahol az utolsó jelentések szerint 25 ember, köztük több kisgyermek lelte halálát. A hegyekből hatalmas sebességgel lezúduló görgetegek komoly károkat okoztak az egyébként erős alapokra épített házakban is, sőt néhányat teljesen romba döntöttek. A mentéseket minden esetben nehezítette az erős havazás, valamint az, hogy a környéken kevés volt az orvos, így a mentőalakulatoknak a turisták között kellett szakképzett egészségügyi dolgozókat találniuk. Külön nehézséget jelentett, hogy a lavina sújtotta helyeket közúton egyáltalán nem, és a mostoha időjárási viszonyok miatt légi úton is csak jelentős késlekedéssel lehetett elérni.
Az egyik lavinaomlásnak magyar áldozata is volt. Egy síterületen fekvő hegyi étterem tetőszerkezetét teljesen leszakította egy elszabadult hógörgeteg, s a 31 éves magyar állampolgárságú nőt - aki a vendéglő alkalmazottja volt - több mint tíz órával a szerencsétlenség után találtak meg holtan.
A katasztrófák azonban nemcsak Ausztriát, hanem Svájcot és Olaszország északi részét is alaposan megtépázták. Davosban például 30 ezer turista nem tudott hazajutni az ítéletidő miatt, mivel a vasúti és közúti közlekedés megbénulása mellett szüneteltek a helikopterjáratok is. A pusztító hótömeg itt is több emberéletet követelt. Wallis kantonban több lavina egészen a Rhone folyó völgyéig jutott, amire emberemlékezet óta nem volt példa. Egyedül ebben a kantonban naponta több mint 100 kisebb-nagyobb „hócsomag” gurult le a völgyekbe, és félő, hogy az esőtől rendkívül elnehezedett hó olyan lakott területeket ér el, amelyeket még soha. Franciaországban három tapasztalt hegymászó került a hó fogságába, és tíz napig laktak egy összetákolt jégkunyhóban. Szerencséjükre mobiltelefonon tudtak segítséget kérni, így mindhármukat sikerült kimenteni a hegyimentőknek.
Miközben az Alpokban a lavina szedte áldozatait, a hét elején a Rajna felső szakaszán az évszázad árvize fenyegetett. Svájcban és a német Baden-Württemberg tartományban ugyanis kiadós esőzés is kísérte az utóbbi napokban bekövetkezett hóolvadást. A hatóságok lezárták a veszélyeztetett utakat, korlátozásokat vezettek be a hajóközlekedésben. A vízszint Karlsruhénál 8,5 méterrel tetőzött, fél méterrel elmaradva az évszázados rekordértéket jelentő 9 méteres szinttől. Ennek ellenére továbbra is feszült a helyzet az érintett helyeken, hiszen a hétvégére várható melegfront újabb hóolvadást okozhat, aminek hatására árhullám söpörne végig a Rajnán.
A februári árvíznek eddig legalább három halálos áldozata van. A dél-badeni Buggingemben egy 83 éves férfi elkóborolt csirkéi után kutatva a megáradt patakba esett, és a vízbe fulladt. Az észak-württembergi Crailsheim térségében egy 28 éves férfi gumicsónakkal próbált átkelni a megáradt Jagst folyón, de a jármű felborult, és utasát már csak holtan tudták kiemelni a tűzoltók a hullámokból. Egyelőre nem találták meg annak az autónak a fiatal vezetőjét és esetleges utasait, amely még szombaton zuhant a Jagstba Heilbronn közelében.