Vissza a tartalomjegyzékhez

MUNKATÁRSAINKTÓL
Sokadik félidő

A törvényesség helyreállítása volt a célja Deutsch Tamásnak az MLSZ elnökét felfüggesztő határozatával vagy csak Kovács eltávolítása? Az újdonsült sportminiszter parlamenti albizottság előtt elmondott szavaiból az derült ki, hogy ő MSZP-sek gyűjtőhelyeként látja Kovács környezetét. A bizottság szocialista és SZDSZ-es tagjai szerint a sportminiszter döntése hozta létre a magyar csapatok nemzetközi szereplésének felfüggesztésével is fenyegető, törvénysértő helyzetet. A bizottsági ülésen a kormánypárti képviselőknek fő célja a miniszter megvédése volt, míg az ellenzéki képviselők a bonyodalmat okozó miniszteri döntés visszavonását szerették volna elérni.


Sándor Elek, az OTSH volt jogásza és Kovács Attila felfüggesztett MLSZ elnök. Eltökéltek      Fotók: Vörös Szilárd

Két, a miniszter által elrendelt vizsgálat, amelyben gazdálkodási hiányosságokat tártak fel az MLSZ-nél, szolgált a felfüggesztés alapjául. Kovács Attila tagadja a vádakat. Az ellenzéki képviselők elismerik az MLSZ gazdálkodási visszásságait, de Érsek Zsolt, az üggyel foglalkozó albizottság szocialista elnöke szerint hasonló vizsgálat és hasonló eljárás az egész honi labdarúgás élvonalának megszűnését vonná maga után: egész sor profi klub felfüggesztésével járna.
Érsekék továbbra is azt javasolták: ismerje el tévedését az ISM, s helyezzék vissza Kovácsot. Mint a szocialista politikus lapunknak elmondta: „Előre borítékolni lehetett, hogy megvédik az ifjú minisztert, már csak azért is, hogy védjék a mundér becsületét.”


Deutsch Tamás. Magabiztos

A bonyolult jogi érvekre alapozott vita egyébiránt a felfüggesztési eljárás jogossága körül forog. Kolláth György alkotmányjogász szerint kérdéses, hogy egy ilyen felfüggesztés milyen vizsgálatra alapulhat. Szerinte a kormánybiztos kinevezése mindenképpen sérti az MLSZ mint köztestület önkormányzatiságát. A bizottság ülésén szakértőként meghallgatott Kecskés László professzor pedig úgy érvelt: a miniszter döntése a magyar törvényekkel összhangban van, habár elismeri, hogy a felügyeleti jog gyakorlása a magyar jogi szabályozásban ezeken a területeken szabályozatlan.
A több mint ötórás vitából úgy tűnik, hogy az ISM vezetése Kovács nélkül képzeli a labdarúgó-szövetségben a további lépéseket. Még beszélő viszony sem volt a felek között.
(Az, hogy Bodor András kinevezett felügyelőbiztos egy sajtónyilatkozatában paranoidnak nevezte Kovácsot, Deutsch pedig ugyancsak a sajtóban egy egyszemélyes tragikomédia főszereplőjének, szintén nem segít hozzá a helyzet tárgyszerű megoldásához. Közben Bodor felügyelőbiztos Kovács szerint olyan döntéseket hoz, amik elképzelhető, hogy sértik az MLSZ alapszabályát.)
Mint ismeretes: Sepp Blatter, FIFA-elnök szerint az elnökség elmozdítása és a kormánybiztos kinevezése sérti a labdarúgó-szövetség önállóságát, és ők nem ismerik el a magyar sportkormányzat egyoldalú lépését. Egyre kevésbé látszik a megoldás kibontakozásának lehetősége. Eközben pedig a magyar csapatok felett Damoklész kardjaként lebeg a hivatalos nemzetközi mérkőzésektől való eltiltás.
Mindenesetre Deutsch magabiztosan nyilatkozott a bizottsági ülést követően: „Március 19-re összehívtunk egy küldöttközgyűlést, melynek legfontosabb napirendi pontja az MLSZ alapszabályának módosítása lesz. Ezt követően három héten belül egy újabb küldöttgyülésen sor kerülhet az új vezetés megválasztására.”
Arra a kérdésre, hogy mi van akkor, ha a FIFA és az UEFA ragaszkodik a régi elnökhöz, a miniszter elmondta: „A FIFA és az UEFA képviselői azzal tárgyalnak, akikkel akarnak, a magyar labdarúgó-szövetség elnökét és elnökségét nem a FIFA és az UEFA választja, hanem az MLSZ küldöttgyülése. Mi azt szeretnénk majd világossá tenni, hogy nem politikai beavatkozás történt, hanem a törvényesség helyreállítása.”
Kovács Attila és segítője ugyancsak eltökélten nyilatkozott: folytatják küzdelmüket.
A szocialista Érsek Zsolt szerint egyébként - hacsak valami új stratégiát nem dob be az ISM - Kovács fog nyerni, ami kínos lehet majd Deutschnak. Lehet, hogy ez lehet az a pont, ami az eddig sikereket hozó huszáros Fidesz-stílus kudarcát eredményezi. Lassan már az a fő kérdés, hogy Deutsch vagy Kovács.