Vissza a Hetek archívum borítólapjára
III. évfolyam, 8. szám, 1999. február 27

Belpolitika

HAJDÚ SÁNDOR
Esős évszak Magyarországon

Közel tíz esztendős száraz, aszályos időszak után az időjárási viszonyoknak köszönhetően beköszöntött az „esős évszak” Magyarországon. Míg Európában ítéletidő és szokatlan időjárási jelenségek nehezítik az ott lakók sorsát, addig nálunk az árvizek és az árvizekkel összefüggésben levő belvizek teszik kilátástalanná a vidék helyzetét. Hosszú távú hidrometeorológiai előrejelzések szerint tíz esztendős esős időszak fogja jellemezni a következő éveket.


Apahiány miatt megszökött
Tovább a cikkhez >>>

MUNKATÁRSUNKTÓL
Tiltakozások a neonácizmus ellen

Kettősség jellemzi a magyar emberek kisebbségekhez és az úgynevezett idegenekhez való viszonyát. Van egy társadalmi réteg, amelynél látványosabban jelennek meg az antiszemita és rasszista gondolatok, létezik azonban egy józan középréteg, amelyik éppen ennek láttán emeli fel a hangját. Társadalomkutatók szerint mindezt jól példázza, hogy a héten majd tízezren tiltakoztak a neonáci fiatalok várbeli megemlékezése ellen.


ZARA ORSOLYA
Hatékonyság vagy alkotmányosság

Az Alkotmánybíróság határozata szerint a szervezett bűnözés elleni törvény egyes rendelkezései alkotmányellenesek, ezért az országgyűlés által még tavaly év végén elfogadott jogszabály csak akkor kerülhet kihirdetésre, ha a honatyák megszüntetik a törvény jogellenességét.


MUNKATÁRSUNKTÓL
Magyarország felmentve

A NATO tisztában van azzal, hogy Magyarországnak a jószomszédi viszony, illetve a délszláv magyar kisebbség érdekei miatt nagyon diplomatikusan kell viszonyulnia a Koszovó-problémához. Ezért nem várják el hazánktól, hogy fegyveres erőkkel is támogasson egy esetleges Nato- intézkedés sorozatot - hangoztatták egyöntetűen lapunknak katonapolitikusok.


Stumpf párbeszédet szeretne

A belpolitikai feszültségeket csak párbeszéddel lehet áthidalni, ám a közeljövő nagy kérdése, hogy át tudunk-e térni a betartás demokráciájáról az együttműködés demokráciájára - mondta Stumpf István miniszter, a Miniszterelnöki Hivatal vezetője a Trend/Prognózis Rt. csütörtöki klubdélutánján, Budapesten.


SOMORJAI LÁSZLÓ
Az Írisz TV pert igen, de frekvenciát még nem nyert

Egy dolog biztos: a Legfelsőbb Bíróság (LB) másodfokon helyt adott a Baló György vezette Írisz Televízió Rt. keresetének, és február 23-i dátummal olyan jogerős ítéletet hozott, amely szerint a médiahatóság jogellenesen ítélte oda a frekvenciát másfél évvel ezelőtt az RTL Klub műsorát sugárzó tévétársaságnak. Ezért - azonnali hatállyal - fel kell bontania a vele kötött műsorszolgáltatási szerződést. Minden más, ami az ítélet értelmezésére, a kialakult helyzet értékelésére vonatkozik, képlékeny, és sokszor egymásnak ellentmondó.


Gazdaság

Visszahívták a MOL elnökét
Tovább a cikkhez >>>

VARGA P. MIKLÓS
Vége a zsebszerződések korszakának

Új lendületet vett az agrártámogatásokkal, a földtörvény módosításával kapcsolatos kérdések rendezése. Az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottsága tárgyalt a földtörvény és a földkiadó bizottságokról szóló törvény módosításáról. Ellenzéki oldalról több szakmai kritika érte a törvénymódosítási indítványt, mivel - szerintük - nem felel meg az előterjesztésben megjelölt céloknak.


HETEK-HÍRÖSSZEFOGLALÓ
Nem kell Chikán-csomag

Annak ellenére, hogy a nemzetközi gazdasági helyzet az utóbbi időben kedvezőtlen irányban változott, nincsen szükség gazdaságot visszafogó program elkészítésére - jelentette be Chikán Attila gazdasági miniszter.


RUFF GABRIELLA
Sztrájkra készülnek az egészségügyiek

Hétvégi ellátással kell a betegeknek beérniük, ha az egészségügyi dolgozók a sztrájk mellett döntenek. Márpedig az Egészségügyben Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (EDDSZ) az alapszervezetnek azt javasolja, hogy a nyomásgyakorlás keményebb eszközeihez nyúljon. A béremelési vitában a döntés pár héten belül születik majd.


KOVÁCS KLÁRA
Vesztes győztesek

Kompromisszummal, azaz kölcsönös engedményekkel járó megegyezéssel, pejoratíve megalkuvással zárult az Állami Pénz- és Tőkepiaci Felügyelet (ÁPTF) kontra kormány-ügy. A többhetes huzavona végén mindkét fél visszakozott. „Senki sem győzött, de mindenki veszített” - szögezte le a felügyelet sajtóreferense. A kormány azért veszített, mert első ízben kellett visszakoznia, a felügyelet pedig azért, mert (nemcsak a vezetők, hanem a 300 fős intézet is) heteken keresztül negatív színben lett feltüntetve.


RÓTH ISTVÁNNÉ
A Budapesti Árutőzsde

Sorozatunk a tőzsde világába enged bepillantást. Átfogó képet adunk a tőzsdei életről, és a fogalmak magyarázata mellett bemutatjuk az összefüggéseket is. Ebben a részben az árutőzsdéről lesz szó.


ACSAI ANIKÓ
Folytatódó zuhanás

Múlt hét pénteken és a hét elején a külföldi piacok mozgásától függetlenül folytatta mélyrepülését a BÉT részvénypiaca. Pénteken a 6000, majd kedden az 5500 pontos lélektaninak tartott határt is áttörte, annak ellenére, hogy hétfőn az amerikai piacok jelentős mértékben emelkedtek, amit kedden a nyugat-európai tőzsdék is követtek.


MUNKATÁRSUNKTÓL
Globális pénzfelügyelet német javaslatra

Az átmeneti gazdaságok országainak pénzügyminisztereit, jegybankelnökeit és pénzügyi felügyeleteinek felelős vezetőit is meghívják majd az elmúlt hétvégén a hét ipari nagyhatalom (G7) pénzügyminiszteri találkozóján elfogadott új szervezetbe, a Pénzügyi Stabilitási Fórumba. Az egyes elemzők által gazdaságtörténeti jelentőségűnek tartott javaslatot szombaton egyhangúlag fogadta el a Hetek pénzügyminiszteri találkozója Bonnban.


HÍRÖSSZEFOGLALÓ
Kegyelemdöfés a fontnak

Tony Blair brit kormányfő történelmi bejelentést tett, miszerint a kormány hajlandó feláldozni a fontot a Gazdasági és Pénzügyi Unióhoz (EMU) való csatlakozás érdekében. Nem titkolta, hogy Nagy-Britannia alapvető érdekei vezérlik a brit kormányt az euróra való átállás tervezésekor.


PAPP LEVENTE
Agrárreform tüntetésekkel

„A mezőgazdaság nélkül nincs jövő” - ilyen és ehhez hasonló jelszavakkal tüntettek az EU gazdái. A rendőrség könnygázzal, és vízágyúkkal oszlatta szét a több mint 30 ezer harcias gazdát. A huszonnyolc év óta leghangosabb tüntetés mellett más fajta tiltakozást is el kellett viselni az euróland bürokratáinak. A közelmúltban leköszönt - tizenhat évig kormányzó - CDU/CSU pártok kijelentették, ha az EU költségvetését érintő módosító csomag nem csökkenti Németország befizetési kötelezettségét, megtorpedózzák az Agenda 2000 tervezetének elfogadását.


Háttér

MUNKATÁRSAINKTÓL
Sokadik félidő

A törvényesség helyreállítása volt a célja Deutsch Tamásnak az MLSZ elnökét felfüggesztő határozatával vagy csak Kovács eltávolítása? Az újdonsült sportminiszter parlamenti albizottság előtt elmondott szavaiból az derült ki, hogy ő MSZP-sek gyűjtőhelyeként látja Kovács környezetét. A bizottság szocialista és SZDSZ-es tagjai szerint a sportminiszter döntése hozta létre a magyar csapatok nemzetközi szereplésének felfüggesztésével is fenyegető, törvénysértő helyzetet. A bizottsági ülésen a kormánypárti képviselőknek fő célja a miniszter megvédése volt, míg az ellenzéki képviselők a bonyodalmat okozó miniszteri döntés visszavonását szerették volna elérni.


HETEK-ÖSSZEFOGLALÓ
Titkosszolgálatok határon innen és túl

A magyar politikai élet szereplői ellentmondásosan ítélik meg a szlovák titkosszolgálat Omega fedőnevű akcióját. Kónya Imre, a parlament Nemzetbiztonsági Bizottságának volt elnöke szerint lehetséges, hogy a szlovákok tevékenysége áll több fővárosi robbantás hátterében. Keleti György, jelenlegi elnök ezt nem tartja logikusnak. Mindenesetre tény: az elmúlt években megerősödött hazánkban a különféle külföldi titkosszolgálatok tevékenysége.


Külpolitika

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Házasságtöréssel vádolják Tőkést
Tovább a cikkhez >>>

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Kivégzik a rasszista gyilkost

Texasban csütörtökön egy tizenegy tagú bíróság halálra ítélte a rasszista John William King jasperi lakost, aki főszerepet játszott a fekete James Byrd brutális meggyilkolásában. Az ítéletet a texasi szokásokhoz híven néhány héten belül méreginjekcióval végrehajtják. Végéhez közeledik a zömében szintén feketék által látogatott templomok ellen az elmúlt évben elkövetett sorozatos gyújtogatással vádolt sátánista bűnöző pere is. A CNN hírtelevízió felmérése szerint az amerikai közvélemény nagy többsége továbbra is egyetért a halálbüntetés intézményével. A műsorban megszólaltatott szakértők ezt a jelenséget azzal magyarázták, hogy az emberek többsége határozott elképzeléssel rendelkezik a bűn és az ítélet fogalmáról, szemben Európával, ahol elmosódott a határ a tettek és következményeik között.


NAGYÍTÓ
Lengyelország: mérlegen a konkordátum
Tovább a cikkhez >>>

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Leszámolások Bagdadban és Teheránban

Több mint háromszázan vesztették életüket Bagdadban azokban az utcai harcokban, amelyek a síita Mohammed Szadik al-Szadr főajatollah és fiai pénteki meggyilkolását követően robbantak ki - jelentette a londoni Daily Telegraph. A kormány páncélozott harckocsikat rendelt Bagdad „Szaddám Város” elnevezésű negyedébe, ugyanakkor tagadta azt, hogy összecsapásokra került volna sor a síita tüntetők és a kormánycsapatok között.


Jeruzsálem-konferencia Casablancában

Az „arab” Kelet-Jeruzsálem jövőjéről a marokkói Casablancában tartott nemzetközi tanácskozás záró közleményében a résztvevők felhívást tettek közzé olyan pénzalap létesítésére, amelynek segítségével ellensúlyozni lehet „a szent város judaizálására tett izraeli törekvéseket”.


SZIKORA MÁRTON
Ki lesz a kurd Herzl

„Létezik kurd-kérdés” - jelentette ki az Európai Unio soros elnöki tisztét betöltő Németország nevében Lütger Volmer külügyi államtitkár, aki szerint a kurdoknak joguk van nemzetiségi kultúrájuk megőrzéséhez és bizonyos önállósághoz, Törökországnak viszont területi egységéhez. Az EU nemzetközi megfigyelést sürget Abdullah Öcalan, a kurd nemzeti függetlenségért harcoló, nemrég elfogott vezető bírósági tárgyalásával kapcsolatban. Törökország azonban a belügyekbe való beavatkozásnak tekinti az Öcalan jogait védeni próbáló nyugati lépéseket, és visszautasítja idegen államok bármiféle beavatkozását a „független” török bírói testület döntéshozatalába.


SCHMIDT BARNA
Elemi csapások Nyugat-Európában

Legalább 36-an vesztették életüket, többen pedig eltűntek az utóbbi napokban az Alpokban lezúdult számtalan lavinaomlásban, amit Ausztriában az évszázad legsúlyosabb természeti katasztrófájaként tartanak számon. A nagy havazás és a lavinaveszély miatt közel 40 ezer turista nem tudta elhagyni az üdülőhelyeket. Az ausztriai Vorarlberg és Tirol tartományokban rengeteg település még mindig el van zárva a külvilágtól, ide a hadsereg helikopterei szállítanak élelmiszert és gyógyszereket. Az osztrák üdülőhelyeken rekedt turisták kimentésében német katonai és rendőrségi helikopterek is részt vesznek, valamint segítséget nyújt a Németország területén található katonai támaszpontok légiereje is. Egyes helyeken az arra igényt tartó kimentett turistákat pszichológiai tanácsadásban is részesítik.


EPERJESI ILDIKÓ
Milosevics kettős taktikája

Március közepéig felfüggesztették a rambouillet-i Koszovó-konferenciát, amely azonban semmilyen lényegi határozatot nem hozott: Koszovó sorsáról ugyanis már régen döntöttek - állítja a moszkvai Kommerszant elemző cikke.


Publicisztika

HECHS LÁSZLÓ JERUZSÁLEM
Mégis kinek a zsebében

Kedves olvasóm, ajánlok Önnek egy találós kérdést: egy közelebbről meg nem nevezett közel-keleti országban lakó kisebbség politikai pártot szervez, nagygyűlésen megválasztja vezetőjét, aki azt tűzi ki céljául, hogy a többségi népcsoport államát annak lényegétől megfossza. A rendőrség nem avatkozik be az alakuló gyűlés eseményeibe. A vezér nézeteit - aki egy szomszédos ország terrorszervezetét dicsőítette, amely abban leli örömét, hogy saját országának polgárait gyilkolja, és ezt állítja példaképül a párt tagsága elé - a rádió és a televízió egyenes adásban sugározza a célpontként megjelölt többség felé. S mindezt teheti, mert az ország demokratikus beállítottsága megengedi számára, még akkor is, ha a törvények nem kifejezetten támogatják az ilyenfajta, államellenes politikai tevékenységet.


VAGYIM ARISZTOV
Én sem vagyok angyal

„Ukrajna azon országok közé tartozik, ahol rendkívül elterjedt a korrupció. Ez a tény aggodalommal tölti el az amerikai kongreszszust és az elnöki hivatalt, továbbá jelentős hatással van a két ország együttműködésére. A magunk részéről támogatjuk Ukrajna e komoly probléma megoldására tett törekvéseit” - jegyezte meg a közelmúltban Madeleine Albright amerikai külügyminiszter. Úgy látszik Pavel Lazarenko, Ukrajna volt miniszterelnöke nem szentelt különösebb figyelmet Albright szavainak: talán úgy gondolta, az Egyesült Államokban sok olyan személy él, akinek jóval több van a füle mögött, mint amivel őt vádolják. Így hát egy szép napon felpakolta a családját, és irány New York. Lazarenkót azonban már az országba való belépésekor őrizetbe vették.


MÁRER GYÖRGY NEW YORK
Gyermekmese felnőtteknek

Alig fejeződött be az elnök elleni per a szenátusban, újabb feltűnést keltő esemény foglalkoztatja az amerikaiakat, főként a New Yorkban élőket. Az újságok öles szalagcímei arról értesítik a gyanútlan olvasót, hogy Hillary Rodham Clinton, a többszörösen megcsalt elnöki feleség versenybe kíván szállni New York egyik szenátori címének elnyeréséért. A sajtó és a média pedig megkísérli elhitetni a közvéleménynyel, hogy az egészet nem is a szóban forgó hölgy, hanem mások találták ki, és ő még korántsem határozott a kérdésben.


SZABÓ MIKÓS
A royalista köztársaság

Tíz éve kiáltották ki az 1949-es népköztársaságot felváltó Magyar Köztársaságot. Már akkor, tíz évvel korábban sem emlékeztek meg arról, hogy a magyar történelem harmadik köztársasága lépett be a történelembe. Az első magyar köztársaságot 1918 novemberében kiáltották ki, elnöke Károlyi Mihály lett, a köztársaság 1919 márciusáig állott fenn. A második köztársaságot 1946 februárjában hozta létre az 1945 novemberében demokratikusan választott nemzetgyűlés, elnöke előbb Tildy Zoltán, majd amikor őt eltávolíttatta az előrenyomuló kommunista hatalomátvétel, egy történelmi pillanatra Szakasits Árpád lett. Ezt a köztársaságot 1949-ben váltotta fel a Magyar Népköztársaság. A harmadik Magyar Köztársaság 1989-től államformája a Kádár-rendszer helyén létrehozott magyar demokráciának.


Sport

NOB-bírálás
Tovább a cikkhez >>>

Preciado: Egyszerűen csak lenégereznek
Tovább a cikkhez >>>

A bíró, mint végrehajtó hatalom
Tovább a cikkhez >>>

Rodman, aki kosarat ad

Az NBA hírhedt játékosa, Dennis Rodman, aki a Chicago Bulls elhagyásakor pályafutásának befejezését jelentette be, újra visszatért a kosarasok világába. Egy évre szóló szerződést írt alá a Los Angeles Lakersszel, egymillió dollárért. Persze a pénzzel szokásához híven most sem elégedett, hiszen az ígért összeg felét veheti majd csak kézbe a csonka idény miatt. A megállapodás természetesen meghosszabbítható, amennyiben elégedettek lesznek a már veteránnak számító, 37 éves játékos teljesítményével.


SASS SZILVESZTER
Újra itt vannak a profik
Tovább a cikkhez >>>

Szabadidő

Az ezüstróka csillogása
Tovább a cikkhez >>>

SZŰCS EMESE
Képcsődrog gyermekkorban

A televízió, a video szinte mindenhova beköltözött, családtaggá lett. Átformálja a családok napi időbeosztását, életmódját, belső kapcsolatait és a gyermeknevelés módszereit is. Ha nem figyelünk, szalonképes droggá válhat, ami a gyermekek esetében, ha lehet, még rombolóbb, hiszen amit látnak, számukra valóság.


Mire jók a mechanikus lopásgátlók
Tovább a cikkhez >>>

Sajtok, borok, ínyencségek

Érdemes megismerkedni a francia konyhával, mert igen változatos, ötletgazdag, ráadásul köztudottan ínyenc. Általában könnyebb, kalóriaszegényebb és vitamindúsabb a mienknél, tehát olyanoknak is ajánlható, akik ilyen szempontok alapján keresnek új irányokat.


Színes

Tétova tevék
Tovább a cikkhez >>>

INNEN-ONNAN
Tovább a cikkhez >>>

Álsampont égettek
Tovább a cikkhez >>>

Pimasz kamasz
Tovább a cikkhez >>>

Hivatalos rácsfűrészelés
Tovább a cikkhez >>>

Nem a gólya hozta
Tovább a cikkhez >>>

Fenn hordja az orrát
Tovább a cikkhez >>>

Pénztárca a negyvenes évekből
Tovább a cikkhez >>>

Napóleon skót
Tovább a cikkhez >>>

Sztori

TIHANYI PÉTER
Percekkel a halálugrás előtt
Találkozás Romanek Róbert tűzoltó alezredessel
Tovább a cikkhez >>>

Tollhegy

Tollhegy
Tovább a cikkhez >>>

Vallástörténet

GRÜLL TIBOR
Dániel Babilónban

Az ószövetségi kánonban aligha találhatunk a Dániel könyvénél többet támadott, kritizált írást. Nemcsak a benne foglalt próféciák hitelességét kérdőjelezik meg évszázadok óta, hanem Dániel személyét is pusztán mitikus hősnek tekintik. Ha bármely forgalomban levő, Bibliával foglalkozó szakkönyvet, tudós bevezetést fellapozunk, azt láthatjuk, hogy a bibliai könyvek keletkezési sorrendjében mára ezt a művet sorolta be legutolsó helyre a kutatás. Protestáns és katolikus bibliaszakértők - nem is beszélve az ateista nézeteket vallókról - egyaránt azt vallják, hogy az Ószövetség e fontos prófétai könyve csak valamikor az i.e. II. század második felében keletkezett.


NÉMETH SÁNDOR
Az istenemberek : a történelem főszereplői

A zsidó-keresztény kinyilatkoztatás alapján álló gondolkozás és a szekularizált világszemlélet között alapvető eltérések vannak. A hívők figyelme kiterjed a természetfeletti realitásra, szerintük a látható világ, a történelem, az ember élete, sorsa nincs lezárva sem az isteni, sem a szatanikus beavatkozások előtt. Az evilági világkép szerint a dolgok, események természetes mérték, okok szerint történnek zárt anyagi keretek között, ezért a szekularizált ember számára csak az létezik, amit látni, bizonyítani lehet. A modern materializmus a természetfeletti világot, a Szentlelket, az angyalokat, a Sátánt, a démonokat stb. továbbra sem tekinti valóságnak, hanem tudománytalan, hiteltelen képzeteknek, amelyek egy zárt, vallásos eszmevilág részei, és a hívő emberek gondolkodásának sajátos vonásai.